Hyppää pääsisältöön

Alva Chydenius, 12, ei voinut leikkiä keväisin ulkona tai edes haaveilla lemmikistä – siedätyshoito muutti koko perheen elämän

alva chydenius
Alva Chydeniuksen elämä on muuttunut hurjasti. Lapsuuden unelma-ammatistakin voi siedätyshoidon myötä jälleen haaveilla. alva chydenius Kuva: Tommi Parkkinen/Yle allergia

Allergiaoireista tulee monelle siitepölyallergikoille normaali olotila, vaikka niin ei pitäisi olla. Alva Chydenius kärsi loputtoman monista elämää rajoittavista allergioista, kunnes leikki-ikäisenä aloitettu siedätyshoito teki mahdottomistakin unelmista totta.

Kun Alva Chydenius, 12, oli pieni, hän pystyi syömään ainoastaan maissia ja perunaa. Kaikesta muusta tuli rajuja oireita.

Kevään ulkoleikeistä Alvan piti palata nopeasti sisälle, sillä siitepöly sai hänen silmänsä turpoamaan lähes kiinni.

Perheen oli jätettävä myös yhteiset mökkireissut väliin, koska Alvan hengitystiet menivät tukkoon mökin ilmasta.

Hevostallilla käynnistä ja ratsastuksesta Alva ei voinut edes haaveilla. Eläinrakkaalle tytölle oli tarjolla lemmikiksi kultakala, mutta se ei paljoa lohduttanut.

– Sitä ei voi silittää, eikä se ole pehmeä, Alva toteaa.

Huonosti nukuttuja öitä ja keskittymisvaikeuksia

Alva ei ole oireidensa kanssa yksin. Professori, lastentautien ja allergisten sairauksien erikoislääkäri Erkka Valovirta huomauttaa, että allergiat hankaloittavat arkea lukuisissa suomalaisperheissä.

Valovirta antaa esimerkkejä allergiaperheiden kokemista arjen ongelmista.

– Nukutaan huonosti, kun koko yö menee niistäessä. Keskittyminen ei onnistu koulussa, autolla ajo tuntuu hankalalta, ääni käheytyy, työpäivät uuvuttavat, olo on tukkoinen.

Allergia- ja astmaliiton mukaan joka toinen meistä kärsii elämänsä aikana allergian aiheuttamista oireista. Jo pelkästään siitepölyallergikkoja on puolitoista miljoonaa.

Koska allergia on perinnöllinen ominaisuus, on allergisen vanhemman lapsella suuri riski sairastua allergiaan.

– Allergiaoireista tulee hyvin nopeasti siitepölyallergikoille normaali tila. Niin ei pitäisi olla, Valovirta sanoo.

alva chydenius
Alva ei voinut nuorempana edes haaveilla hevostallilla käymisestä. alva chydenius Kuva: Tommi Parkkinen/Yle allergia

Allergiat ovat yleisempiä kuin koskaan. Yhdeksi syyksi niiden lisääntymiseen nähdään mikrobiston köyhtyminen, joka on seurausta kaupungistumisesta ja luonnosta etääntymisestä sekä liiallisesta hygieniasta.

Nykytutkimuksen valossa tiedetään, että esimerkiksi maalaisympäristössä elävillä lapsilla on merkittävä allergiasuoja verrattuna kaupunkilaislapsiin, joiden yhteys maaperässä olevaan mikrobistoon on huomattavasti vähäisempää.

Lue lisää suolistobakteerien vaikutuksista kehossa

Siedätyksestä tärkein apu allergikoille

Ainoa allergian syyhyn vaikuttava hoitomuoto on siedätyshoito. Kaikki muut lääketieteelliset hoitomuodot ovat oireiden helpotusta.

Siedätyshoitokaan ei välttämättä vie kaikkia oireita, mutta se tuo huomattavaa helpotusta. Siedätyshoito poistaa myös esimerkiksi pistiäisallergikkojen hengenvaaran.

Siedätyshoito aloitetaan allergologian erikoislääkärillä. Tavoitteena on saada se perusterveydenhoidon piiriin.

Kansallinen allergiaohjelma on nostanut siedätyksen tärkeimmäksi allergioiden hoitomuodoksi, Valovirta kertoo.

Silti siedätyshoitoa saa tällä hetkellä vain noin 6 500 suomalaista.

– Se on harmillista ja tavoitteena onkin saada siedätyshoito mahdollisimman laajaan käyttöön, toivoo Erkka Valovirta.

Allergiasta kärsii yli miljoona suomalaista.

alva chydenius
Alvan oma motivaatio oli tärkeää, sillä hoidot vaativat sitoutumista ja kärsivällisyyttä. alva chydenius Kuva: Tommi Parkkinen/Yle allergia

Siedätyshoidossa potilaalle annetaan säännöllisesti hyvin pieniä määriä allergisoivaa ainetta. Pikku hiljaa keho alkaa kehittää sietokykyä kyseistä ainetta kohtaan.

– Allergiaoireet vähenevät huomattavasti tai katoavat kokonaan siedätyshoidolla. Jos hoito aloitetaan tänä syksynä, on tuleva kevät jo huomattavasti helpompi. Paras aika siedätyksen aloittamiselle on syksy, kun siitepölykausi on ohi, Valovirta sanoo.

Myös Alvan perhe päätyi siihen, että tyttö aloitti kuusivuotiaana siedätyshoidon. Tytön oma motivaatio oli tärkeää, sillä hoidot vaativat sitoutumista ja kärsivällisyyttä.

– Ei se kivalta tuntunut, kun pistettiin sitä allergeenia ihoon ja se kutisi ja piti mennä joka kuukausi sairaalaan, Alva muistelee.

Haaveammatti voi nyt toteutua

Siitä on nyt kuusi vuotta, kun Alva aloitti siedätyshoidon. Hoitoon lähteminen ei ole kaduttanut.

Allergiaoireet eivät ole hävinneet täysin, mutta muutoin tytön elämä on muuttunut hurjasti. Ruoka-aineallergiat ovat poissa lähes kokonaan. Myös tulevaisuuden haaveista on tullut realistisia.

– Minusta tulee eläinlääkäri tai ratsastuksen opettaja, Alva ilmoittaa ja heittää samalla palloa Tarmo-koiralleen keväisessä puistossa.

Luonto vihertää ja leppä on parhaassa kukassaan.

Katso Areenassa kuinka siedätyshoito muutti Alvan perheen elämän:

Lue myös: Allergiat voivat puhjeta missä iässä vain – Näillä 5 vinkillä buustaat itsellesi teräksisen vastustuskyvyn allergioita vastaan

Lue myös: Allergiaoireista kärsii jopa 40 prosenttia suomalaisista, mutta siedätyshoitoa saa vain aniharva

Kuuntele: Toivoa ei menetetä ennen kuin sydänkäyrä on suora – lehmäallergia muutti Hannu ja Susanna Karvosen elämän

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!