Hyppää pääsisältöön

Matthew Halls ja Steven Osborne

MATTHEW HALLS

kapellimestari Matthew Halls johtaa
kapellimestari Matthew Halls johtaa Kuva: Jon C Meyers Radion sinfoniaorkesteri,Matthew Halls

"Monien muiden muusikoiden tapaan minulla oli urani alkuvaiheissa tapana keskittyä pitkäksi ajaksi yhteen tiettyyn asiaan, että ihmiset alkoivat liittää minut vain vanhaan musiikkiin. Olen aina tuntenut tällaisen ajatuksen vähän epämukavaksi, koska musiikillisessa elämässäni on aina tapahtunut useita asioita."
Näin totesi brittiläinen, tässä konsertissa debyyttinsä Radion sinfoniaorkesterin kanssa tekevä kapellimestari Matthew Halls Chicagon sinfoniaorkesterin haastattelussa marraskuussa 2018. Vaikka hänet aiemmin miellettiin vanhan musiikin ja klassismin erikoisosaajaksi, jolloin hän esiintyi usein myös kosketinsoittajana, hänet tunnetaan nykyisin nimenomaan monipuolisuudestaan. Ohjelmisto on laajentunut ulottumaan Bachista ja Mozartista romantikkoihin ja edelleen Mahleriin, Messiaeniin ja James MacMillaniin, jonka A European Requiemin kantaesityksen hän johti 2016.
Oxforidn yliopistossa koulutuksensa saanut Halls esiintyy nykyisin barokkiorkesterien lisäksi aktiivisesti myös suurten sinfoniaorkesterien kanssa. Hän on vieraillut mm. Concentus Musicus Wienin, Royal Philharmonic Orchestran, Salzburgin Mozarteum-orkesterin, BBC:n sinfoniaorkesterin, monien Saksan radio-orkesterien, Wienin sinfonikkojen ja Varsovan filharmonikkojen johtajana. Lisäksi hän on vieraillut kapellimestarina myös Australiassa, Venäjällä ja Hong Kongissa.
Halls on ollut aktiivinen vierailija eri puolilla Pohjois-Amerikkaa mm. Chicagon, Clevelandin, Philadelphian, Washington DC:n Dallasin, Pittsburghin, Houstonin, Seattlen, Indianapolisin ja Utahin orkestereissa sekä Los Angelesin kamariorkesterissa ja Toronton sinfoniaorkesterissa ja Ottawan National Arts Centren orkesterissa. Vuosina 2013 –17 Halls toimi Oregonin Bach-festivaalin taiteellisena johtajana.
Halls on tullut esiin myös oopperakapellimestarina (Baijerin valtionooppera, Colorado Central City Opera, Hallen Händel-festivaalit, Salzburgin Landestheater ja Alankomaiden ooppera). Hänen johtamiaan oopperoita ovat olleet mm. Händelin Ariodante, Bellinin Norma, Puccinin Madama Butterfly ja Brittenin Peter Grimes.
Hallsin levytyksistä Händelin Parnasso in Festan kokonaislevytys sai Stanley Sadie Händel-levypalkinnon. Retrospect Ensemblen kanssa hän on levyttänyt myös Bachin Pääsiäis- ja Ylösnousemusoratoriot, Bachin cembalokonserttoja, joissa hän esiintyy sekä cembalistina että johtajana, sekä Retrospect Trion kanssa cembalistina ja urkurina palkitun esityksen Purcellin kolme- ja neliäänisistä sonaateista. Cembalistina hän on levyttänyt Bachin Goldberg-variaatiot.

STEVEN OSBORNE

Steven Osborne
Steven Osborne Kuva: Ben Ealovega steven osborne

Pianisti Steven Osborne kuuluu tämän hetken arvostetuimpiin brittiläisiin instrumentalisteihin ja on The Observer -lehden mukaan "soittaja, joka on aina täysin säveltäjän palveluksessa". Hän esiintyy aktiivisesti joka puolella maailmaa huippuorkesterien solistina, kamarimuusikkona ja resitalistina, ja hänen levytyksensä ovat saaneet lukuisia palkintoja. Vuonna 2013 Royal Philharmonic Society valitsi hänet vuoden instrumentalistiksi, ja seuraavana vuonna hänestä tuli Fellow of the Royal Society of Edinburgh.
Skotlannissa syntynyt Osborne on opiskellut St. Maryn musiikkikoulussa Edinburghissa ja Mancesterin Royal Northern College of Musicissa. Hän uraansa ovat vauhdittaneet voitot Clara Haskil -pianokilpailussa 1991 ja Naumbergin kansainvälisessä kilpailussa 1997. Hän työskentelee Royal Academy of Musicissa vierailevana professorina.
Osborne on esiintynyt monilla maailman arvostetuimmilla konserttilavoilla kuten Wienin konserttitalossa, Amsterdamin Concertgebouw'ssa, Berliinin Philharmoniessa, Brysselin Palais des Beaux-Artsissa, Tokion Suntory Hallissa, Washingtonin Kennedy Centerissä ja New Yorkin Carnegie Hallissa. Hän on ollut residenssitaiteilijana Lontoon Wigmore Hallissa, Antwerpenin deSingel-kulttuurikeskuksessa, Bathin kansainvälisellä musiikkifestivaalilla ja viime Birminghamin kaupungin sinfoniaorkesterissa.
Osborne on tehnyt orkesterisolistina yhteistyötä monien aikamme huomattavimpien kapellimestarien kanssa; heitä ovat olleet mm. Christoph von Dohnányi, Alan Gilbert, Vladimir Ashkenazy, Andrew Litton, Ingo Metzmacher, Vladimir Jurowski sekä Jukka-Pekka Saraste. Kamarimuusikkona hänen yhteistyökumppanetaan ovat olleet mm. sellisti Alban Gerhardt, pianisti Paul Lewis, viulistit James Ehnes ja Alina Ibragimova sekä baritoni Dietrich Henschel.
Osborne on levyttänyt vuodesta 1998 lähtien Hyperion Records -levy-yhtiölle, ja ensi vuonna ilmestyvä Prokofjev-levy (sonaatit nro 6–8) on hänen 30. levynsä yhtiölle. Hänen levytyksensä kattavat laajan ohjelmiston ja sisältävät mm. Beethovenin, Schubertin, Alkanin, Lisztin, Musorgskin, Rahmaninovin, Medtnerin, Debussyn, Ravelin, Stravinskyn, Prokofjevin, Messiaenin, Brittenin, Tippettin, Crumbin ja Feldmanin musiikkia. Hän on saanut levytyksistään mm. kaksi Gramophone-palkintoa, kolme Deutsche Schallplattenkritik -palkintoa ja yhden Classica-lehden Choc-palkinnon.
 • Seuraavan RSO-festivaalin suunnittelee Nicholas Collon

  Kraft nousi päättyneen festivaalin yleisön suosikiksi.

  Juuri päättyneellä RSO-festivaalilla vieraili lähes 10 000 kuulijaa ja Yle Areenan sekä Yle Radio 1:n kautta konserttien verkko- ja radiolähetyksiä seurasi n. 100 000 kuulijaa konserttia kohden. Suurimmaksi yleisösuosikiksi nousi Magnus Lindbergin kulttiteoksen, Kraftin esitys.

 • Magnus Lindbergin Kraft vakuutti peruskoululaiset

  RSO konsertoi tänä vuonna 10 000:lle nuorelle

  RSO-festivaali sai vieraakseen kokonaisen peruskoulun, kun Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun 740 oppilasta kuunteli Magnus Lindbergin Kraftin kenraaliharjoituksen 25.10. Musiikkitalossa.

 • Olari Elts ja Andrea Mastroni

  22.11. konsertin esiintyjät

  OLARI ELTS Virolainen kapellimestari Olari Elts murtautui suomalaisen musiikkiyleisön tietoisuuteen voittamalla 1999 kansainvälisen Jorma Panula -kapellimestarikilpailun ja seuraavana vuonna kansainvälisen Jean Sibelius -kapellimestarikilpailun.