Hyppää pääsisältöön

Olari Elts ja Andrea Mastroni

OLARI ELTS

Virolainen kapellimestari Olari Elts murtautui suomalaisen musiikkiyleisön tietoisuuteen voittamalla 1999 kansainvälisen Jorma Panula -kapellimestarikilpailun ja seuraavana vuonna kansainvälisen Jean Sibelius -kapellimestarikilpailun. Hän on sittemmin luonut kansainvälisen uran mutta esiintyy säännöllisesti myös Suomessa ja on ollut vuoden 2018 alusta Kymi Sinfoniettan taiteellinen neuvonantaja. Lisäksi hän on ollut vuodesta 2007 lähtien Viron kansallisen sinfoniaorkesterin päävierailija.

Tallinnassa syntynyt Elts on opiskellut orkesterinjohtoa Viron ja Wienin musiikkiakatemioissa mm. Eri Klasin johdolla. Lisäksi hän on opiskellut yksityisesti Jorma Panulan johdolla ja osallistunut Esa-Pekka Salosen ja Neeme Järvin mestarikursseille. Elts on ollut 2001–07 Latvian kansallisen orkesterin ylikapellimestari, 2006–12 Orchestre de Bretagnen taiteellinen neuvonantaja, 2007–10 Skotlantilaisen kamariorkesterin päävierailija ja 2011–14 Helsingin kaupunginorkesterin päävierailija.

Elts on esiintynyt vierailujohtajana mm. Leipzigin Gewandhaus-orkesterissa, Dresdenin sinfonikoissa, Tanskan kansallisessa sinfoniaorkesterissa, Rotterdamin filharmonikoissa, BBC-sinfoniaorkesterissa, Birminghamin kaupungin sinfoniaorkesterissa, Ranskan radion filharmonikoissa ja Ranskan kansallisorkesterissa sekä Seattlen ja Cincinnatin sinfoniaorkestereissa. Hän on myös esiintynyt Australiassa, Uudessa Seelannissa ja Japanissa. Tämän kauden debyytteihin kuuluvat vierailut mm. Prahan radion sinfoniaorkesteriin ja Oslon filharmonikkoihin.

Elts on johtanut myös oopperaa Viron kansallisoopperassa ja Viron kansallisorkesterin produktioissa; näitä ovat olleet mm. Brittenin Albert Herring, Puccinin Il trittico sekä Mozartin Don Giovanni ja Idomeneo. Hän on vieraillut oopperakapellimestarina myös Rennesin oopperatalossa ja Unkarissa.

Vuonna 1993 Elts perusti virolaisen nykymusiikkiyhtyeen NYYD Ensemblen, jonka taiteellinen johtaja ja kapellimestari hän yhä on. Ensemblen kokoonpano ulottuu tarpeen mukaan sooloesityksistä kamariorkesteriin. Elts on sen kapellimestarina johtanut kansainvälisen uuden musiikin lisäksi suuren määrän virolaista musiikkia (Eino Tamberg, Tōnu Kōrvits, Märt-Matis Lill, Jüri Reinvere, Helena Tulve, Toivo Tulev ja Mari Vihmand).

Erityisen läheinen yhteistyösuhde Eltsillä on ollut Erkki-Sven Tüürin kanssa. Hän on myös tehnyt Tüürin musiikista levytyksiä, joista Tapiola Sinfoniettan kanssa tehty levy (Olluminatio, Whistles and Whispers from Uluru ja sinfonia nro 8) sai Viron musiikkipalkinnon 2019. Hän on lisäksi levyttänyt Heino Ellerin, Hjalmar Borgströmin, Šostakovitšin ja Poul Rudersin musiikkia sekä Brahmsin teosten sovituksia.

ANDREA MASTRONI

Italialainen basso profundo Andrea Mastroni on noussut viime vuosina äänityyppinsä ehdottomaan kansainväliseen kärkeen. Hän on laulanut useissa maailman arvostetuimmissa oopperataloissa ja saanut esityksistään ylistävät arviot. Mastroni esiintyy säännöllisesti myös konserttilaulajana sekä orkesterien kanssa että lied-laulajana, ja tulossa on mm. debyytti Berliinin filharmonikkojen solistina.

Mastroni debytoi kaudella 2017/18 Lontoon Covent Gardenissa ja New Yorkin Metropolitanissa, ja kumpaankin taloon hänet on kutsuttu uudelleen. Edessä ovat debyytit mm. Rooman oopperassa ja Wienin valtionoopperassa. Näiden lisäksi hän on esiintynyt mm. Zürichin oopperassa, Madridin Teatro Realissa, Baijerin, Berliinin ja Hampurin valtionoopperoissa, Cincinnatin oopperassa, Pariisin Théâtre des Champs Elysées'ssä ja Palermon Teatro Massimossa.

Mastronin mukaan Händel ja Mozart ovat vaikuttaneet hänen kehitykseensä muusikkona ja muovanneet hänen laulajapersoonallisuuttaan.
Hänen ohjelmistonsa on kuitenkin laaja ja monipuolinen ja ulottuu Monteverdistä barokin ja klassismin kautta romantiikan suuriin oopperasäveltäjiin (Verdi, Puccini, Wagner), ja hän on laulanut myös uutta musiikkia, mm. Filippo Peroccon Aquagrandan kantaesityksen Venetsian La Fenicessä 2016.

Mastroni aloitti musiikkiopinnot klarinetistina mutta vaihtoi sitten laulamiseen ja valmistui Cremonan Claudio Monteverdi -instituutista. Musiikin lisäksi on opiskellut myös estetiikkaa. Mastroni on saanut mm. Mario Basiola -palkinnon 2005, Giuseppe di Stefano -palkinnon Sparafucilen roolista, Mantovan Bibiena-palkinnon 2007 sekä XXXVII Franco Abbiati -palkinnon esityksestään Peroccon Aquagrandassa.
Mastroni on levyttänyt mm. Marchettin Romeo e Giuliettan, Verdin Sisilialaisen vesperin, Gounod'n Romeon ja Julian, Rossinin Semiramiden sekä Henri Duparcin lauluja. Hänen uusimpia levyjään ovat Händelin ooppera Serse Il Pomo d'Oro -periodisoittajiston kanssa (Deutsche Grammophon) sekä Melancholia, valikoima Händelin bassoaarioita Accademia dell'Annunciatan kanssa.

  • Hannu Lintu & Gerald Finley

    11.-12.12. konsertin esiintyjät.

    HANNU LINTU Hannu Lintu aloitti Radion sinfoniaorkesterin kahdeksantena ylikapellimestarina elokuussa 2013 ja jatkaa näin jo vuosia jatkunutta menestyksekästä yhteistyötä RSO:n kanssa. Kaudella 2019–2020 Lintu johtaa 14 konserttia Musiikkitalossa ja vie orkesterin Keski-Euroopan ja Japanin kiertueille. RSO:n lisäksi Lintu vierailee kuluvalla kaudella johtamassa mm.

  • Lieberson - Bruckner

    11.-12.12. konserttien teosesittelyt.

    Peter Lieberson: Songs of love and sorrow Peter Lieberson (1946–2011) syntyi musikaaliseen perheeseen: hänen äitinsä oli balettitanssija ja koreografi Vera Zorina ja isänsä Columbia-levy-yhtiön johtaja Goddard Lieberson. Perusteellisesta koulutuksestaan huolimatta Lieberson ryhtyi päätoimiseksi säveltäjäksi vasta vuonna 1994.