Hyppää pääsisältöön

Pianistin tarinointia rauhallisesti ja liioittelematta

Tällä vuosikymmenellä vuoden 2010 Kuningatar Elisabeth -pianokilvan voiton jälkeen paikkansa kysytyimpien konserttipianistien joukossa vakiinnuttanut Denis Kozhuhin on tänä syksynä ihastuttanut levyjulkaisuja seuraavia miellyttävästi soivalla ja hyvin soitetulla albumilla valikoimasta Felix Mendelssohnin Sanattomia lauluja ja Edvarg Griegin Lyyrisiä kappaleita. Se sopii olohuoneisiin mitä parhaiten, erityisesti nyt iltojen pimetessä kynttilänvalolle sopivasti lämpöä antamaan. Lyyrisyyden lisäksi minua kuulijana miellyttää myös Kozhuhin tapa tarinoida rauhallisesti ja liioittelematta.

Cd-levyn kansi
Cd-levyn kansi CD-levyt

Karakterikappaleet, kuten Chopinin masurkat, Schumannien romanssit ja fantasiakappaleet tai Mendelssohnien Sanattomat laulut syntyivät käytännöllisesti katosen tilauksesta 1800-luvun porvariston ajanvietteeksi. Ne oli tarkoitettu amatöörienkin ulottuville, löytyihän jokaisesti hyvin varustetusta kodista jo silloin piano. Edelleen, Spotify-aikana ne viehättävät, paitsi harrastelevia pianotaiteilijoita, myös levyltä kuunneltuna tai netistä suoratoistettuna sointiviihteenä – edellä mainittujen lisäksihän muun muassa Griegin Lyyriset kappaleet ovat musiikillisesti täyspainoisia, lyhyydessäänkin suuria.

Denis Kozhuhinin soitossa on syvyyttä ja henkeä, joka vetää vertoja romanttisen runouden tai realismin maalaustaiteen pyrkimyksille. Sanotaan että Mendelssohn itse suosi nopeita tempoja, ja vaikkei se toki tarkoita, että hänen musiikkiaan tulisi aina soittaa nopeasti, soisi romanttisen jarruttelun lisäksi myös kiihdytettävän fraasien käydessä kohti huippujaan. Tässä suhteessa Kozhuhin jättää rubatonsa hieman puolitiehen Sanattomissa lauluissa, joissa maneerisuuteen taipuva viipyily tekee paikoin raskaan vaikutelman.

Kysymys on toki makuasiasta, eihän Kozhuhinin soitossa ole kömpelyyden hiventäkään. Tunnelmien karakterisointi, helmeilevän säestyksen, laulavan melodian ja riuskempienkin hetkien hallitut pirskahtelut tulevat maukkaasti tulkituiksi. Griegin Lyyriset kappaleet, jotka syntyivät enemmän ihmisten iloksi kuin taiteen syvimmiksi saavutuksiksi, tekevät vähintään yhtä hyvä vaikutelman kuin Mendelssohnin puolta vuosisataa varhaisemmat laulut. Yhteinen piirre, yhden tunnelman, karakterin hienovarainen käsittely, välittyy Kozhuhinin tulkinnoissa miellyttävästi.

Edvard Grieg: Lyyrisiä kappaleita. Felix Mendelssohn: Sanattomia lauluja. Denis Kozhuhin, piano. Pentatone. (PTC 5186734)

Kuuntele Uudet levyt 22.10.2019, toimittajana Ville Komppa.

 • Viimeinen akateemikko Joonas Kokkonen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 13. marraskuuta.

  Säveltäjä Joonas Kokkonen oli vimeinen musiikin edustaja Suomen Akatemiassa. Suuri yleisö muistaa hänet Viimeiset kiusaukset -oopperasta. Kokkonen oli vallankäyttäjä, joka omien laskujensa mukaan vaikutti samaan aikaan 40 eri instituution johtokunnassa.

 • Julia Wolfen vangitseva oratorio

  Julia Wolfen vangitseva oratorio

  Yhdysvaltalaisen Julia Wolfen (s. 1958) viime vuonna valmistunut oratorio Fire in my mouth on kirjoitettu naiskuorolle, tyttökuorolle ja orkesterille. Noin tunnin kestoinen teos sai ensi ensiesityksensä tänä keväänä ja kuullaan onneksi tuoreeltaan myös äänitteellä. Teoksen järkyttävänä lähtökohtana on vuonna 1911 syttynyt tehdaspalo New Yorkissa.

 • Taidokas duo esittelee vähemmän tunnettua ohjelmistoa

  Taidokas duo esittelee vähemmän tunnettua ohjelmistoa

  Viulisti Dawn Wohn ja pianisti Esther Park esittelevät debyyttijukaisullaan peräti yhdeksän tekijän (Lili Boulanger (1893-1918), Vítězslava Kaprálová (1915–1940), Amy Beach (1867–1944), Florence Price (1887–1953), Vivian Fine (1913–2000), Chihchun Chi-sun Lee (s.

 • Klarinettikvintettoja rytmimusiikin hengessä

  Klarinettikvintettoja rytmimusiikin hengessä

  Klarinetisti David Shifrin kolkuttelee seitsemääkymmentä, mutta vielä vaan soitto käy. Konkarin uudelle julkaisulle on valikoitunut rytmimusiikista ja etenkin jazzista ammentava kokonaisuus. Kolme klarinetille ja jousikvartetille kirjoitettua teosta edustavat pääosin aikamme soivuuksia, mutta mukaan on mahtunut sähäkkä Edward Kennedy "Duke" Ellington -sovituskin.