Hyppää pääsisältöön

Pianistin tarinointia rauhallisesti ja liioittelematta

Tällä vuosikymmenellä vuoden 2010 Kuningatar Elisabeth -pianokilvan voiton jälkeen paikkansa kysytyimpien konserttipianistien joukossa vakiinnuttanut Denis Kozhuhin on tänä syksynä ihastuttanut levyjulkaisuja seuraavia miellyttävästi soivalla ja hyvin soitetulla albumilla valikoimasta Felix Mendelssohnin Sanattomia lauluja ja Edvarg Griegin Lyyrisiä kappaleita. Se sopii olohuoneisiin mitä parhaiten, erityisesti nyt iltojen pimetessä kynttilänvalolle sopivasti lämpöä antamaan. Lyyrisyyden lisäksi minua kuulijana miellyttää myös Kozhuhin tapa tarinoida rauhallisesti ja liioittelematta.

Cd-levyn kansi
Cd-levyn kansi CD-levyt

Karakterikappaleet, kuten Chopinin masurkat, Schumannien romanssit ja fantasiakappaleet tai Mendelssohnien Sanattomat laulut syntyivät käytännöllisesti katosen tilauksesta 1800-luvun porvariston ajanvietteeksi. Ne oli tarkoitettu amatöörienkin ulottuville, löytyihän jokaisesti hyvin varustetusta kodista jo silloin piano. Edelleen, Spotify-aikana ne viehättävät, paitsi harrastelevia pianotaiteilijoita, myös levyltä kuunneltuna tai netistä suoratoistettuna sointiviihteenä – edellä mainittujen lisäksihän muun muassa Griegin Lyyriset kappaleet ovat musiikillisesti täyspainoisia, lyhyydessäänkin suuria.

Denis Kozhuhinin soitossa on syvyyttä ja henkeä, joka vetää vertoja romanttisen runouden tai realismin maalaustaiteen pyrkimyksille. Sanotaan että Mendelssohn itse suosi nopeita tempoja, ja vaikkei se toki tarkoita, että hänen musiikkiaan tulisi aina soittaa nopeasti, soisi romanttisen jarruttelun lisäksi myös kiihdytettävän fraasien käydessä kohti huippujaan. Tässä suhteessa Kozhuhin jättää rubatonsa hieman puolitiehen Sanattomissa lauluissa, joissa maneerisuuteen taipuva viipyily tekee paikoin raskaan vaikutelman.

Kysymys on toki makuasiasta, eihän Kozhuhinin soitossa ole kömpelyyden hiventäkään. Tunnelmien karakterisointi, helmeilevän säestyksen, laulavan melodian ja riuskempienkin hetkien hallitut pirskahtelut tulevat maukkaasti tulkituiksi. Griegin Lyyriset kappaleet, jotka syntyivät enemmän ihmisten iloksi kuin taiteen syvimmiksi saavutuksiksi, tekevät vähintään yhtä hyvä vaikutelman kuin Mendelssohnin puolta vuosisataa varhaisemmat laulut. Yhteinen piirre, yhden tunnelman, karakterin hienovarainen käsittely, välittyy Kozhuhinin tulkinnoissa miellyttävästi.

Edvard Grieg: Lyyrisiä kappaleita. Felix Mendelssohn: Sanattomia lauluja. Denis Kozhuhin, piano. Pentatone. (PTC 5186734)

Kuuntele Uudet levyt 22.10.2019, toimittajana Ville Komppa.

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.

 • Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Kapellimestari Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesterin edellisellä julkaisulla Béla Bartókin pianokonserton kytkynä soi pirteästi Ravel ja aikamme musiikki. Nyt ollaan liikkeellä taas täys-Bartók-paketilla. Bartók-matkailu on muutamalla aiemmalla julkaisulla keskittynyt säveltäjän varhaistuotantoon.

 • Aili Järvelä ja Sointi Jazz Orchestra - hyvän mielen sointeja raikkaalla otteella

  Aili Järvelän hyvän mielen sointeja

  Aili Järvelä (s. 1985) on tullut tutuksi laulajana, lauluntekijänä, säveltäjänä, sovittajana, viulistina, tuottajana, Järvelän pelimannina sekä freelance-muusikkona useista eri yhtyeistä ja yhteyksistä. Sointi Jazz Orchestra on vuonna 2013 toimintansa aloittanut nuorista ammattimuusikoista koostuva yhtye, jonka taiteellisena johtajana toimii yhtyeen perustanut Rasmus Soini.