Hyppää pääsisältöön

Riemastuttava oopperalöytö!

Provinsiaalisen uran tehneen sveitsiläisen kapellimestarin, säveltäjän ja opettajan Richard Fluryn ensimmäinen ooppera, yksinäytöksinen ”Firenzeläinen tragedia” valmistui vuonna 1928 ja sai kantaesityksessään Solothurnissa Pohjois-Sveitsissä seuraavana keväänä varsin myönteisen vastaanoton lehdistöltä. Eipä ihme: hieman yli kolmekymmenvuotiaan paikallisen säveltämäksi se on suorastaan nerokas vetäen vertaansa selvästi esikuvallisen Richard Straussin Salome-oopperalle – Oscar Wilden tekstiin sekin. Vajaan kolmen vartin kestävä yksikohtauksinen nostatus sisältää niin wildemaisia lausahduksia kuin taiten verhoiltua sosiopoliittista debatointia.

Cd-levyn kansi
Cd-levyn kansi CD-levyt

Onko parempaa librettoa yksinäytöksiselle oopperalle kuin Oscar Wilden ”Firenzeläinen tragedia”? Kauppias tupsahtaa keskelle vaimonsa ja paikallisen prinssin välistä rakkauskohtausta, esittää pöllämystyneen kohteliasta, uuvuttaa korkea-arvoisen ”vieraansa” maailmallisin ja koristeellisin sanankääntein haastaakseen tämän sitten yllättävässä loppukohtauksessa kaksintaisteluun – vielä uuden yllätyksen koittaessa prinssin kuoleman jälkeen avioparin rakkauden leimahtaessa koettelusta uuteen liekkiin.

Richard Fluryn taitava myöhäisromanttinen orkesterikudos, virtuoosiset mutta luontevat laululinjat sekä aivan pettämätön dramaattinen vaisto vetävät vertoja Straussille ja Korngoldille, ja esittäjiltään paljon vaativa teos lunastaa vaativuutensa tarjoilemalla karmivan vetävän version Wilden aikanaan kesken jääneestä näytelmäfragmentista. Flury ei ollut ensimmäinen säveltäjä Firenzeläisen tragedian parissa – Puccini ja Busoni harkitsivat sitä ja italialainen Carlo Ravasegna sekä Alexander von Zemlinsky sävelsivätkin sen kymmenluvulla – mutta hän selvästi onnistui sen parissa.

Fluryn pienoisooppera on pieni vain kestoltaan, se on laulajien ja myöhäisromanttisen orkestroinnin juhlaa, ja on onni saada kuunnella sitä näin hyvänä versiona: lied- ja konserttilaulajana kannuksensa hankkinut sopraano Julia Sophie Wagner Biancana, kiinalaistenori Long Long pöyhkeänä aatelisnuorukaisena Guido Bardina sekä pääroolissa Simonena erinomainen Daniel Ochoa tekevät hykerryttävän kolmiodraaman, jonka käänteitä Paul Mannin johtama Nürnbergin sinfoniaorkesteri liedmäisen notkeasti avustaa. Levyn täydentää Fluryn kymmenminuuttinen virtuoottinen konserttiaaria ”Saphon kuolema”, jonka oopperan tavoin soisi kokevansa myös elävänä esityksenä suomalaisillakin konserttilavoilla.

Richard Flury: Sapphos Tod; Eine florentinische Tragödie. Julia Sophie Wagner, sopraano, Long Long, tenori, ja Daniel Ochoa, baritoni, sekä Nürnbergin sinfoniaorkesteri, joht. Paul Mann. Toccata Classics. (TOCC 0427)

Kuuntele Uudet levyt 22.10.2019, toimittajana Ville Komppa.

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.

 • Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Kapellimestari Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesterin edellisellä julkaisulla Béla Bartókin pianokonserton kytkynä soi pirteästi Ravel ja aikamme musiikki. Nyt ollaan liikkeellä taas täys-Bartók-paketilla. Bartók-matkailu on muutamalla aiemmalla julkaisulla keskittynyt säveltäjän varhaistuotantoon.

 • Aili Järvelä ja Sointi Jazz Orchestra - hyvän mielen sointeja raikkaalla otteella

  Aili Järvelän hyvän mielen sointeja

  Aili Järvelä (s. 1985) on tullut tutuksi laulajana, lauluntekijänä, säveltäjänä, sovittajana, viulistina, tuottajana, Järvelän pelimannina sekä freelance-muusikkona useista eri yhtyeistä ja yhteyksistä. Sointi Jazz Orchestra on vuonna 2013 toimintansa aloittanut nuorista ammattimuusikoista koostuva yhtye, jonka taiteellisena johtajana toimii yhtyeen perustanut Rasmus Soini.