Hyppää pääsisältöön

Muutoksen matkaopas: Tapaaminen paljussa johti muuttoon Helsingistä Pelkosenniemelle – miltä tuntuu laittaa kerralla uusiksi siviilisääty, asuinpaikka ja työhuone?

Maria Jyrkäs, Vilma Pellinen sekä Janne Uusitalo kaksikerroksisen puutalon edustalla. Vilma ja Janne pitelevät yhdessä mustavalkoista koiraa sylissään.
Suvannon entinen kyläkoulu on Manta-koiraa sylissään pitävien Vilma Pellisen ja Janne Uusitalon ensimmäinen yhteinen koti. Maria Jyrkäs vieraili Pelkosenniemellä, kun muutosta oli kulunut vuosi. Maria Jyrkäs, Vilma Pellinen sekä Janne Uusitalo kaksikerroksisen puutalon edustalla. Vilma ja Janne pitelevät yhdessä mustavalkoista koiraa sylissään. Kuva: Yle Muutoksen matkaopas,Pelkosenniemi,Suvanto,JANNE UUSITALO

Unelmat kävivät toteen, kun Vilma Pellinen ja Janne Uusitalo muuttivat Helsingistä 20 asukkaan Suvantoon Itä-Lappiin. Palkkatyö vaihtui samalla yrittäjyyteen ja ensimmäinen yhteinen koti perustettiin vanhaan kyläkouluun.

Toisinaan meistä löytyy rohkeutta laittaa kaikki uusiksi kertarysäyksellä. Ihan kuin koko maailmankaikkeus toimisi apunamme ja auttaisi muuttamaan elämän toisenlaiseksi kuin ennen. Kun suunta on oma, vauhdillakaan ei ole niin väliä.

Tapasin Vilma Pellisen ja Janne Uusitalon heidän kodissaan, punaiseksi maalatussa kaksikerroksisessa entisessä kyläkoulussa.

Vielä pari vuotta sitten he asuivat omissa kodeissaan Helsingin Vallilassa ja Lauttasaaressa, kävivät työssä ja viettivät aktiivista kaupunkilaisen elämää.

Sitten he tapasivat toisensa ensi kertaa – se tapahtui eräiden vuosijuhlien jatkoilla paljussa – ja ryhtyivät muuttamaan unelmiaan todeksi.

Jämähtäminen pelottaa enemmän kuin muutos.― Vilma Pellinen ja Janne Uusitalo

Pohjois-Karjalassa syntynyt Vilma oli 13 Helsingin vuoden aikana ehtinyt haaveilla omakotitaloon muuttamisesta, mutta Lappi ei ollut käynyt mielessäkään. Jannen ajatuksissa oli pitkään kytenyt paluu synnyinmaakuntaan Lappiin.

Onnekkaiden sattumien kautta heidän ensimmäinen yhteinen kotinsa on vanha kyläkoulu Pelkosenniemen Suvannon kylässä. Sama kyläkoulu, jota Jannen isäkin on ehtinyt käydä. Samassa kylässä, jossa useampi Jannen esi-isä on syntynyt.

Työ seurasi mukana, sillä kumpikin voi jatkaa entisiä töitään, mutta työsuhde piti vaihtaa yrittäjyyteen. Vilma on tekstiilisuunnittelija, Janne työstää verkkosivustoja. Työmatka lyheni puoleen minuuttiin, yläkerrasta omiin työhuoneisiin.

Vilma Pellinen ja Janne Uusitalo kotitalossaan. Vilma istuu vanhan pulpetin takana ja seinillä roikkuu kasviskuvastoja.
Vilma Pellinen ja Janne Uusitalo kodissaan Suvannon kyläkoululla. Uusitalon isä kävi aikoinaan koulua, jossa tuore avopari nyt asuu. Vilma Pellinen ja Janne Uusitalo kotitalossaan. Vilma istuu vanhan pulpetin takana ja seinillä roikkuu kasviskuvastoja. Kuva: Yle Muutoksen matkaopas,Pelkosenniemi,Suvanto,kyläkoulut,JANNE UUSITALO

Iso elämänmuutos on kummankin mielestä yhä oikea ratkaisu. Vilma ja Janne sanovat, että jämähtäminen pelottaa heitä enemmän kuin muutos, eikä Suvantoonkaan ole pakko loppuiäksi jäädä, jos ei halua.

Lähiaikoina jämähtämisen varaa tuskin on. Vilma on vuoden verran ollut Suvannon nuorin asukas, mutta keväällä tilanne muuttuu, kun pariskunnan esikoinen syntyy.

Haluatko tietää tarkemmin Vilman ja Jannen tarinasta? Kuuntele keskustelumme kokonaisuudessaan Areenassa: Miltä tuntuu laittaa kerralla uusiksi siviilisääty, työnantaja ja asuinpaikka?

Muutoksen matkaopas Radio Suomessa ja Areenassa joka maanantai klo 19.05.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi