Hyppää pääsisältöön

Prisma: Totuus vaihdevuosista – brittitoimittaja Mariella Frostrup puhuu avoimesti menopaussista ja sen vaikutuksista naisen terveyteen

Toimittaja Mariella Frostrup (oik.) ja hänen gynekologinsa Sara Matthews.
Toimittaja Mariella Frostrup (oik.) ja hänen gynekologinsa Sara Matthews. Toimittaja Mariella Frostrup (oik.) ja hänen gynekologinsa Sara Matthews. Kuva: Tom Hayward / BBC Studios Yle TV1,Mariella Frostrup,Prisma: Totuus vaihdevuosista

TV1 keskiviikkona 23.10.2019 klo 19.00 - 19.50, uusinta maanantaina 28.10. klo 22.55, Areenassa

Vaihdevuodet ovat luonnollinen vaihe naisen elämässä. Vaihdevuodet koskettavat kaikkia naisia, noin puolta maailman väestöstä. Miesten vaihdevuodet ovat totta siinä, missä naistenkin. Mieshormoni testosteronin väheneminen aiheuttaa pitkälti samantyyppisiä oireita kuin vaihdevuodet naiselle.

Brittiläinen 56-vuotias journalisti ja tv-juontaja Mariella Frostrup kärsi pari vuotta ahdistuksesta ja unettomuudesta, joita hän ei osannut yhdistää vaihdevuosioireisiin. Aktiivinen nainen on huomannut, että hän ei ole vaihdevuosioireidensa kanssa ainoa epätietoinen.

Toimittaja Mariella Frostrup tutustuu luunmittaustutkimuksiin osallistuvaan ryhmään.
Toimittaja Mariella Frostrup tapaa naisia, jotka osallistuvat vaihdevuosiin liittyvään luuntiheystutkimukseen. Toimittaja Mariella Frostrup tutustuu luunmittaustutkimuksiin osallistuvaan ryhmään. Kuva: BBC Studios Yle TV1,Prisma: Totuus vaihdevuosista

Vaihdevuosien salailu on hämmästyttänyt Mariellaa. Menopaussi on edelleen vaiettu, vähätelty ja jopa naureskelun aihe.

Hänen mielestään vaihdevuosiin liittyvää stigmaa ja nolouden tunnetta pitää hälventää, ja puhua menopaussista ääneen ja häpeilemättä. Ikään ja sukupuoleen katsomatta vaihdevuodet kun koskettavat – jokaista jotenkin.

Mitä vaihdevuodet oikein ovat ja miten ne vaikuttavat naisen mieleen sekä kehoon? Millaista helpotusta oireisiin nykylääketiede tarjoaa, entä minkälaisia ovat vaihtoehtoiset hoidot? Mariella Frostrup kertoo omista kokemuksistaan ja etsii tiededokumentissa Totuus vaihdevuosista vastauksia kaikkia naisia askarruttaviin kysymyksiin.

Kuumiin aaltoihin kehitteillä lääke

Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin naisen kuukautiset lakkaavat ja munasarjojen toiminta heikkenee ja loppuu. Suurelle osalle naisista ilmaantuu oireita kuten kuumia aaltoja ja yöllistä hikoilua. Vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51 vuoden iässä.

Toimittaja Mariella Frostup on käyttänyt vaihdevuosioireisiin hormonikorvaushoitoa viitisen vuotta. Hormonihoito on herättänyt kiivasta keskustelua lääketieteen alalla. Mariella haluaakin selvittää, minkälainen riski hormonihoitoon liittyy.

Entäs kuumat aallot? Brittitutkijat ovat kehitelleet lääkettä, joka saattaa tarjota tulevaisuudessa helpotuksen vaihdevuosioireisiin kuuluviin kuumiin aaltoihin. Osalla naisista kuumat aallot ovat hyvin lieviä, toisilla taas todella vaikeita.

Toimittaja Mariella Frostrup selvittää vaihdevuosien vaikutuksia naisten terveyteen.
"Puhukaa vaihdevuosista ääneen ja häpeilemättä", patistaa brittitoimittaja Mariella Frostrup. Toimittaja Mariella Frostrup selvittää vaihdevuosien vaikutuksia naisten terveyteen. Kuva: Copyright: BBC Studios Yle TV1,Mariella Frostrup,Prisma: Totuus vaihdevuosista

Tutkimuksissa on varmistunut, että aivoissa vaikuttava kemikaali, hormoni nimeltä neurokiniini B aiheuttaa kuuman aallon. Toistaiseksi vielä kehitysvaiheessa oleva lääke estäisi kuumia aaltoja aiheuttavan hormonin toiminnan.

Voisiko vaihdevuodet peruuttaa?

Yksi vaihdevuosiin tarjolla oleva hoito on kuin suoraan tulevaisuudesta. Tutkijat ovat nimittäin onnistuneet kääntämään elimistön kelloa taaksepäin ja kumoamaan vaihdevuodet.

Mariella Frostrup tapaa Oxfordissa John Radcliffe -sairaalassa Sheila Lanen, lasten syöpätautien erikoislääkärin. Solunsalpaajahoidot tuhoavat nuorten potilaiden munasoluja. Se voi aiheuttaa hedelmättömyyttä ja varhaiset vaihdevuodet. Lanen tutkimusryhmä on käyttänyt syöpähoitoihin joutuville uutta hoitomuotoa.

Tutkijat ovat säilöneet kudospankkiin potilaan munasarjan ulkokerroksen, joka voidaan siirtää takaisin potilaalle syöpähoitojen jälkeen. Terve munasarjakudos alkaa tuottaa munasoluja kuin normaali munasarja. Hormonitoiminta palaa ennalleen ja vaihdevuodet peruuntuvat. Tohtori Lanen mukaan tutkimuksesta voi olla merkitystä kaikille naisille.

The Truth About Menopause. Käsikirjoitus: Mariella Frostrup. Tuotanto: BBC, Britannia, 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.