Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Idealism tekee tunnelmointimusiikkia, joka striimaa enemmän kuin Suomen ykkösartistit yhteensä

Nuori mies istuu pihapöydän ääressä ja juo kupista, taustalla näkyy puskia ja taloja. Miehellä on musta huppari päällä ja huppu päässä.
Nuori mies istuu pihapöydän ääressä ja juo kupista, taustalla näkyy puskia ja taloja. Miehellä on musta huppari päällä ja huppu päässä. Nosteessa (YleX),musiikki,Idealism

Uuden musiikin X -ohjelman Ida Karimaa ja Jani Kareinen valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta, tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Idealism.

Idealism tekee pehmeää lofi hip hopia.

Ida Karimaa ja Jani Kareinen kommentoivat:

– Isossa-Britanniassa asuva suomalaistuottaja Idealism eli parikymppinen Lassi Kotamäki tekee "taustamusiikkia", mutta striimaa enemmän kuin kotimaamme ykkösartistit yhteensä. Idealismin genre on lofi hip hop, joka on rentouttavaksi taustamusiikiksi oivallisesti sopivaa pehmää ja kaunista instrumentaalimusiikia.

– Vaikka ilkeämielinen voisi sanoa tällaisen olevan niin kutsuttua hissimusiikkia, jonka on tarkoitus olla mahdollisimman neutraalia ja huomiota herättämätöntä, seisovat luvut Idealismin puolella. Miellyttävää, taustalle sopivaa chill-musiikkia kuunnellaan maailmassa käsittämättömän paljon ja jokainen tietää, että välillä keskittymistä vaativaan työskentelyyn tarvitaan rauhoittavaa, ei tilaa vievää fiilissoundia. Tämän tekemisessä Idealism onnistuu oivallisesti kuulostaen vähäeleisyydestään huolimatta persoonalliselta ja sympaattiselta.

– Menestystä ovat toki siivittäneet suurta suosiota nauttivat soittolistat sekä YouTubessa että Spotifyssa, joille Idealismin musiikkia on nostettu. Idealismista tuskin tulee koskaan Suomen tunnetuinta artistia, mutta hänen musiikkinsa kohdalla tekijän on hyväksyttävää olla taustalla äänimaisemien puhuessa puolestaan.

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?

– Olen aina tykännyt musiikista. Jossain vaiheessa sen tekemisen piti vain tapahtua. Lukiossa kaveri aloitti musiikin tekemisen, se motivoi minut aloittamaan oman musiikkini tuottamisen.

Mistä artistinimesi tulee?

– Ei oikeestaan mistään. IdeaL oli vanha gamertag, jota käytin kun pelasin netissä pelejä. Harrastin ennen videoiden editoimista ja motion designiä, ja minun piti löytää Youtube-kanavalleni nimi. Muutin vain IdeaLin Idealismiin, ja nimi on pysynyt siitä asti.

Miten kuvailisit musiikkiasi?

– Rauhallista, nostalgista, melankolista ja meditoitavaa.

Mikä musiikkisi on inspiroinut?

– Oma elämä. Suhteet, hyvät ja huonot hetket, lomailu, auringonlaskut ja nousut, ihmiset, luonto.

Mikä olisi unelmiesi keikkapaikka?

– Hyvä kysymys. Varmaan Red Rocks Park Coloradossa, sairaan makee mesta.

Mitä bändiä tai artistia haluaisit päästä lämppäämään? Miksi?

– En ole koskaan miettinyt tätä. Ehkä Sonder tai The 1975. Mahtavaa fiilistelymusiikkia!

Jos Forever in My Mind soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

– Päähenkilö saisi uudet supervoimat, sopisi aika hyvin!

Miten biisi syntyi?

– Idea oli vain tehdä monta biisiä EP:tä varten Swumin kanssa. Koko biisi alkoi siitä pienestä piano-loopista, johon sitten rakennettiin rummut ja muut äänet. Swum sai idean samplata Yunan Lullabies-biisistä vokaalit, ja ne sopivat erinoimaisesti.

Minkälaisia suunnitelmia ja haaveita sulla on artistiurallesi?

– Tehdä albumi kaikkien lempiartistieni kanssa, matkustaa ympäri maailmaa ja tavata ne kaikki! Tällä hetkellä suunnitelmana on kehittää albumi, josta olen oikeasti ylpeä ja joka nostaisi minut seuraavalle levelille urallani.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!