Hyppää pääsisältöön

Euroviisuihin osallistuminen oli elämys: “Elämäni parhaita kolmeminuuttisia”

Virpi Kätkä, Vicky Rosti ja Hanna Pakarinen Hyvät katsojat -ohjelman studiossa.
Virpi Kätkä, Vicky Rosti ja Hanna Pakarinen Hyvät katsojat -ohjelman studiossa. Kuva: Endemol Shine Finland Hyvät katsojat,Vicky Rosti,Virpi Kätkä,Hanna Pakarinen,CatCat

Hyvät katsojat –ohjelmassa nähdään Euroviisuista tuttuja laulajia, kun Vicky Rosti, Virpi Kätkä ja Hanna Pakarinen kilpailevat tv-tietämyksestä Idols-tuomareista koostuvaa joukkuetta vastaan.

Vicky Rosti edusti Suomea Eurovision laulukilpailussa Brysselissä vuonna 1987 Sata salamaa -kappaleella. Rosti ei päässyt kilpailun kärkikahinoihin, mutta kappaleesta tuli suuri hitti Suomessa. Rosti kertoo, ettei muista kolmen minuutin esityksestä juuri mitään, mutta Euroviisut oli kokonaisuutena hieno kokemus.

- Muistan kun odotin vuoroani, niin näin Johnny Loganin lavarakenteiden alla polvillaan rukoilemassa ja tekemässä ristinmerkkejä juuri ennen kuin hän lähti lavalle. Sit mä oon aatellut, että oiskohan munkin pitänyt vähän rukoilla, Rosti nauraa.

Näin Johnny Loganin lavarakenteiden alla polvillaan rukoilemassa ja tekemässä ristinmerkkejä juuri ennen kuin hän lähti lavalle― Vicky Rosti

Nykyään Eurovision laulukilpailuissa käytetään pääasiassa taustanauhoja, mutta Rostin osallistuessa Euroviisuihin siellä oli vielä oikea iso orkesteri. Suomen kappaleen aikana orkesteria johti legendaarinen kapellimestari Ossi Runne, joka oli mukana Euroviisuissa kaksikymmentäkaksi kertaa.

- Kaikki muusikot tunsivat Ossi Runteen, ja tervehtivät häntä koputtamalla soittimiaan. Oli turvallinen olo lavalla, kun Ossi Runne johti orkesteria, muistelee Rosti.

Virpi Kätkä nousi Euroviisujen lavalle yhdessä siskonsa Katja Kätkän kanssa vuonna 1994 Dublinissa Irlannissa. CatCat-duon kappale Bye Bye Baby keräsi kehuja finaalissa, mutta ei lopulta tarpeeksi pisteitä. Virpi Kätkä kertoo, että tapahtuman positiivisuus yllätti hänet.

- Kaikki maat tsemppasivat toisiaan. Kukaan ei ollut laittamassa puukkoa toisen selkään, Kätkä muistelee.

Jännitti todella paljon, mutta oli hieno hetki kävellä lavalle, kun siellä oli kotiyleisö edessä ja Suomen liput liehui.― Hanna Pakarinen

Hanna Pakarinen valittiin edustamaan Suomea Helsingissä pidettyihin Euroviisuihin vuonna 2007. Edellisenä vuonna Lordi oli voittanut Euroviisut Ateenassa. Hanna Pakarinen on ainoa, joka on päässyt edustamaan Suomea Euroviisuissa kotiyleisön edessä.

- Jännitti todella paljon, mutta oli hieno hetki kävellä lavalle, kun siellä oli kotiyleisö edessä ja Suomen liput liehui. Tuli tunne, että on nyt tosiaan kotikisoissa edustamassa omaa maata.

Pakarisen kappale Leave Me Alone ei kuitenkaan iskenyt viisuväkeen ja lopullinen sijoitus oli seitsemästoista. Pakarinen muistelee esitystään kuitenkin lämmöllä.

- Voisi sanoa, että se oli yks elämäni parhaimpia kolmeminuuttisia. Minulle tuli myös yllätyksenä kuinka suuret bileet Euroviisut on, Pakarinen toteaa.

Kolmikko kertoo katsovansa Euroviisuja edelleen joka vuosi. Laulajat pohtivat, miten heidän mielestään Suomen edustaja Eurovision laulukilpailuun pitäisi valita.

- Ihan Euroviisu-karsinnat. Olisi sellainen kymmenkunta esiintyjää, se voisi olla ihan hauskaa, Pakarinen ehdottaa.

Virpi Kätkä, Vicky Rosti, Hanna Pakarinen, Marco Bjurström, Nina Tapio, Jarkko Valtee ja Jone Nikula Hyvät katsojat -ohjelman studiossa.
Virpi Kätkä, Vicky Rosti ja Hanna Pakarinen sekä Nina Tapio, Jarkko Valtee ja Jone Nikula Hyvät katsojat -studiossa. Marco Bjurström tuomaroi. Virpi Kätkä, Vicky Rosti, Hanna Pakarinen, Marco Bjurström, Nina Tapio, Jarkko Valtee ja Jone Nikula Hyvät katsojat -ohjelman studiossa. Kuva: Numi Nummelin / Endemol Shine Finland Hyvät katsojat,CatCat,Virpi Kätkä,Vicky Rosti,Hanna Pakarinen,Nina Tapio,Jarkko Valtee,Jone Nikula,Marco Bjurström

Hyvät katsojat -ohjelmassa nämä euroviisuilijat eivät kilpaile laulamalla, vaan nyt kilpaillaan tv-tietoudesta. Tiukkana vastuksena heillä on toisen laulukilpailun, Idolsin, tuomaripöydän takana istuneet Jone Nikula, Nina Tapio ja Jarkko Valtee. Joukkueet pääsevät ottamaan toisistaan mittaa muun muassa tv-rekvisiitan, gameshown ja tositelevision parissa. Jaksossa nähdään myös historiallisen hienoa elokuvien miimikointia, mutta kumpi joukkue vie lopulta voiton?

Teksti: MARI NYLUND

Hyvät katsojat lauantaina 26.10. klo 21.15 TV1, katsottavissa myös Areenassa. Osallistu myös kotipeliin Yle.fi-sovelluksella, lue lisää!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua