Hyppää pääsisältöön

Kolme soittajaa + 40 karjankutsujaa – Pauanne törmäyttää menneisyyttä nykyhetkeen

Pauanne-yhtye lumihangessa: Janne Haavisto, Tero Pennanen ja Kukka Lehto
Pauanne-yhtye lumihangessa: Janne Haavisto, Tero Pennanen ja Kukka Lehto Kuva: Aki-Pekka Sinikoski Pauanne,womex

Pauanne-trio tuo lavalle mukanaan ääniä sukupolvien takaa. Arkistonauhoja musiikkiinsa yhdistelevä yhtye esiintyy WOMEX-maailmanmusiikkitapahtuman avajaiskonsertissa. Haastattelussa Pauanteen Kukka Lehto ja Tero Pennanen.

WOMEXia, maailman suurinta maailmanmusiikkitapahtumaa, on odotettu Suomeen jo neljännesvuosisata. Monelle artistille WOMEX on ollut ovi kansainvälisille areenoille. Myös avajaiskonsertissa esiintyvä Pauanne odottaa saavansa uusia kontakteja ja keikkoja muualta maailmasta.

"Maailma kiinnostaa, totta kai! Ja jos me saadaan mahdollisuus viedä meidän perinnettä, suomalaisuutta, ulkomaille ja törmäyttää sitä nykyhetkeen, niin voi mikä kunnia", sanoo Tero Pennanen.

Viulisti Kukka Lehto odottaa tapahtumalta paljon myös tunnelman ja muiden artistien kohtaamisen osalta.

"Ylipäänsä kansanmusiikkitapahtumissa on sellainen ihmeellinen rakkaudellinen tunnelma. Jos menee mihin tahansa kansanmusiikkifestareille, niin siellä on mieletön yhteishenki."

WOMEXissa esiintyvät artistit yhdistelevät usein keskenään erilaisista kulttuureista tulevia soittimia ja melodioita johonkin uuteen ja erilaiseen. Niin tekee Pauannekin, joka omalaatuisella tavallaan tuo menneisyyttä nykyaikaan.

Pauanne nimittäin tunnetaan siitä, että yhtye käyttää musiikissaan kansatieteellistä arkistomateriaalia. "Arkistonauhoissa on sellainen suomalainen kulttuuriperintö, josta suomalaiset voi olla todella ylpeitä", sanoo Kukka Lehto. "Paljon sekä äänitettyä että kirjoitettua materiaalia, joka on aivan originaalia."

Arkistonauhoissa on sellainen suomalainen kulttuuriperintö, josta suomalaiset voi olla todella ylpeitä.― Kukka Lehto

Vuonna 2016 perustettu Pauanne etsi omaa sointiaan monelta taholta ennen kuin löysi luontevan suunnan.

"Kyllä tässä on ollut tehtyjä tunteja ja valvottuja öitä, ja sattuman kauppaa", sanoo Tero Pennanen.

Yhtyeen alkuvaiheessa Pauanne lähti hyvin synteettiselle linjalle, mutta sellaisessa musiikissa tuli vastaan iso ongelma: ensi viikolla kaikki saattaa kuulostaa jo vähän vanhentuneelta.

"Monen sattumuksen kautta löydettiin se Hammondin pehmeä sointi yhdistettynä viuluun ja Haaviston Jannen perkussioihin, ja sitten pikku hiljaa palaset loksahtelivat kohdalleen ja alkoi tuntua, että nyt on latu putsattu", Tero Pennanen muistelee.

Harvoilla nykybändeillä on neljäkymmentä karjankutsujaa lavalla!― Tero Pennanen

Niin siis Pauanne-trion kolme soittajaa, mutta oikeastaan kyseessä on paljon suurempi yhtye. Kokonaisuus oli valmis vasta, kun mukaan otettiin muusikoita jostain aivan muualta: kansanlaulajia arkistoista.

"Tää oli unelma, että pääsisi soittamaan vanhojen kollegoiden kanssa!" sanoo Kukka Lehto.

Nauhoituksia sukupolvien takaa yhtye on saanut käyttöönsä Juminkeko-säätiöstä, Kansanperinteen arkistosta sekä Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistosta.

"Niitä nauhoja on kuunnellut monta, monta kertaa, että on voinut tehdä musiikkia niiden ympärille, eikä niihin ole vieläkään kyllästynyt yhtään. Vieläkin tulee kylmät väreet, kun kuulee niitä laulajia", Kukka Lehto sanoo.

Pauanteen kanssa WOMEXin avajaisyleisölle esiintyvät muiden muassa Taavi Uutela Iitistä, Miina Moskuvaara Sodankylästä sekä karjankutsujat eri puolilta Suomea.

"Harvoilla nykybändeillä on tollaista määrää karjankutsujia lavalla: kolmekymmentä, neljäkymmentä eri ihmistä on meidän kanssa siellä samalla keikalla. Kaikki he ovat edesmenneitä ja meille vieraita, mutta tässä vaalitaan heidän muistoaan ja kunnioitetaan heidän perintöään", sanoo Tero Pennanen.

Toisin sanoen jos olisi yksi Pauanteen soittajista ja sulkisi lavalla silmänsä, saattaisi alkaa nähdä ympärillään outoja aavemaisia hahmoja...

"Sen takia niitä pitkiä öitä on valvottu!" Tero Pennanen nauraa.

Pauanteelle kuten muillekin WOMEXissa esiintyville artisteille on tärkeää, että samalla kun ollaan tekemisissä perinteen ja vanhojen melodioiden kanssa, tehdään kuitenkin uutta musiikkia. Ja toisaalta uusi voi olla paluuta vanhaan, kuten Tero Pennaselle Hammond-urkujen soittaminen.

"Musta on kuvia noin kolmen kuukauden ikäisenä, kun olen isäni sylissä Hammondin kimpussa. Joskus 90-luvulla se unohtui ja oli parikymmentä vuotta autotallissa pressun alla. Ja sitten tapahtui uudelleenkohtaaminen. Tää on ollut erittäin hauska matka."

Pauanne, Pekko Käppi, Suistamon sähkö ja Vildà esiintyvät WOMEX 2019 -tapahtuman avajaisissa Tampereella keskiviikkona 23.10. klo 21. Konsertti nähdään suorana Teemalla ja Areenassa. Lisää konsertteja nähdään Areenassa torstaista lauantaihin. Katso tarkemmat tiedot täältä!

 • Avaruusromua: Kirje oli tullut Kokkolasta

  Yhtye oli nimeltään Nemesis.

  Se oli naputeltu mekaanisella kirjoituskoneella kanarialinnunkeltaiselle paperille. Kirjeen mukana oli c-kasetti. Oli vuosi 1993. Kirje esitteli kasetilla esiintyvän yhtyeen. Siinä kuvailtiin, kuinka yhtyeen toisen jäsenen taustana oli muutaman vuoden pituinen ura basistina sekopsykedeliaprogeyhtyeessä ja toisen taustana pitkäaikainen vanhojen radioiden tuhoaminen erilaisia virhekytkentöjä käyttäen, kummallisten avaruusäänien aikaansaamiseksi. Yhtye oli nimeltään Nemesis. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Tanssi itsellesi terveemmät aivot

  Aivot voivat hyvin, kun keho ja mieli voivat hyvin.

  Käykö sinulle joskus niin, että erityisen stressaavan työpäivän jälkeen jätät liikunnan väliin ja sorrut lohdutukseksi roskaruokaan? Kotiin tultuasi kohdistat turhautumisesi puolisoosi ja uppoudut koko illaksi mököttämään päätteen ääreen. Yöllä uni ei tule, kun mietit elämäsi kurjuutta. Inhimillistä, mutta aivan väärin, jos ajattelet aivojesi terveyttä.

 • Avaruusromua: Tämänhän ymmärtää jopa nelivuotias lapsikin!

  Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi!

  Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi, minä en ymmärrä tästä yhtään mitään! Näin sanoi Freedonian valtiota johtanut Rufus T. Firefly eli Groucho Marx elokuvassa Neljä naurettavaa naapuria. Jostakin syystä tuo klassikkoelokuva ja klassikkorepliikki tulivat mieleen albumista nimeltä Experimental Synth Kids. Rohkealla ja virkistävällä albumilla on nimensä mukaisesti lasten tekemää elektronista ja kokeellista musiikkia. Jopa nelivuotiaitten lasten. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Tere Perestroika! – eli voiko yksi punk-biisi horjuttaa maailman mahteja?

  Musiikki muurin murtajana

  Poliittisen kuohunnan aikoina musiikilla on väliä, se menee suoraan tunteisiin paremmin kuin pamfletit. Viron laulava vallakumous 80-luvun lopulla hyödynsi vanhoja kansallislauluja, mutta myös rockilla ja punkilla oli iso rooli. Euroopan poliittiset valtarakenteet alkoivat säröillä 1980-luvun puolivälissä.

 • Kuvataiteilija Tuula Lehtisen kukkamerimosaiikki lohduttaa ja ilahduttaa sairaalan seinässä Tukholmassa

  Sairaalaympäristössä Tuula Lehtisen kukat lohduttavat.

  Kuvataiteilija Tuula Lehtisen kuusi kerrosta kattavan kukkameriaiheinen mosaiikkiteos viestii luottamuksellisuutta. Danderydin sairaalan seinään kiinnitettyjen mosaiikkipalasten värit ja paikat määriteltiin tarkkaan etukäteen tietokoneohjelmalla. Tampereelle Finlaysonin Pikkupalatsiin ja uintikeskukseen tehdyt suuret mosaiikkityöt olivat vaativia, mutta mikään muu aikaisempi työ ei ole ollut näin haastava.

 • Toivo runoa, jolla muutetaan maailmaa

  Mikä on sinun runotoiveesi?

  Tämän runon haluaisin kuulla -lähetys nostaa liput liehumaan ja banderollit hulmuamaan. Nyt toivotaan runoja, joilla muutetaan maailmaa! Runo katsoo tulevaisuuteen. Se voi ottaa kantaa, muuttaa maailman kauniimmaksi, hauskemmaksi tai ymmärrettävämmäksi. Millä runolla sinä haluaisit maailmaa muuttaa? Lähetyksen vieraana on rap-artisti Paleface.

 • Avaruusromua: Kirje oli tullut Kokkolasta

  Yhtye oli nimeltään Nemesis.

  Se oli naputeltu mekaanisella kirjoituskoneella kanarialinnunkeltaiselle paperille. Kirjeen mukana oli c-kasetti. Oli vuosi 1993. Kirje esitteli kasetilla esiintyvän yhtyeen. Siinä kuvailtiin, kuinka yhtyeen toisen jäsenen taustana oli muutaman vuoden pituinen ura basistina sekopsykedeliaprogeyhtyeessä ja toisen taustana pitkäaikainen vanhojen radioiden tuhoaminen erilaisia virhekytkentöjä käyttäen, kummallisten avaruusäänien aikaansaamiseksi. Yhtye oli nimeltään Nemesis. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Teeman elokuvafestivaalin 2019 juliste on täällä!

  Filmi, metsä ja Stalker festivaalijulisteen inspiraationa.

  Teeman elokuvafestivaalia vietetään taas 27.11.–1.12.2019. Festivaalin visuaalinen ilme sisältää kaikuja Andrei Tarkovskin Stalkerin salaperäiseltä vyöhykkeeltä: Kriittisellä vyöhykkeellä puhutaan elokuvasta. Lataa juliste itsellesi täältä!

 • Tanssi itsellesi terveemmät aivot

  Aivot voivat hyvin, kun keho ja mieli voivat hyvin.

  Käykö sinulle joskus niin, että erityisen stressaavan työpäivän jälkeen jätät liikunnan väliin ja sorrut lohdutukseksi roskaruokaan? Kotiin tultuasi kohdistat turhautumisesi puolisoosi ja uppoudut koko illaksi mököttämään päätteen ääreen. Yöllä uni ei tule, kun mietit elämäsi kurjuutta. Inhimillistä, mutta aivan väärin, jos ajattelet aivojesi terveyttä.

 • Kirsi Marie lähti opiskelemaan sosialismia Itä-Saksaan – löysi yllättäen vilkkaan homo- ja lesbokulttuurin

  Itä-Saksan todellisuus valkeni 2 kuukaudessa

  DDR:n kansainvälinen nuorisokorkeakoulu oli näyteikkuna reaalisosialismiin ja sen tehtävänä aatteen levittäminen ympäri maailman. Koulussa opiskeli vuosittain satoja nuoria eri maista ja kulttuureista. Vuonna 1988 parikymppinen Kirsi Marie Liimatainen seisoi samassa joukossa Itä-Berliinin Bogenseella. Kirsi Marie oli kasvanut työläisperheessä Tampereen Pispalassa.

 • Avaruusromua: Tämänhän ymmärtää jopa nelivuotias lapsikin!

  Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi!

  Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi, minä en ymmärrä tästä yhtään mitään! Näin sanoi Freedonian valtiota johtanut Rufus T. Firefly eli Groucho Marx elokuvassa Neljä naurettavaa naapuria. Jostakin syystä tuo klassikkoelokuva ja klassikkorepliikki tulivat mieleen albumista nimeltä Experimental Synth Kids. Rohkealla ja virkistävällä albumilla on nimensä mukaisesti lasten tekemää elektronista ja kokeellista musiikkia. Jopa nelivuotiaitten lasten. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Toimittajalta: Tulevaisuuden museossa on vain yksi esine – ekokriisin pahentuessa tavarapaljous korvataan elämää säilyttävillä oivalluksilla

  Museo pelastaa ihmisen kulttuurista pelastamisen arvoisen.

  Maapallo on valtavan muutoksen kourissa. Ihmiskunnan vaikutus on sysäämässä sen uuteen vaiheeseen, jossa ilmasto kuumenee ja iso osa nykyisistä eliölajeista uhkaa kadota. Mitä museoiden pitäisi tehdä tällaisessa maailmassa? Yksi vaihtoehto on radikaali pelkistäminen, kirjoittaa KulttuuriCocktailin Teemu Laaksonen.

 • Lukijan yllättävä yhteydenotto kertoo ajasta, kun Suomessa luettiin natsien propagandaa

  Paljastui tarina, joka ulottuu sisällissodasta 1940-luvulle.

  Yhteydenotto antaa lisätietoa ajasta, jolloin Suomi oli Natsi-Saksan liittolainen. Kirjoitin vastikään artikkelin 1940-luvulla Suomessa julkaistusta Signaali-lehdestä, joka oli natsien propagandaa. Kiiltokuvamaisessa suomenkielisessä lehdessä maalailtiin kuvaa onnellisesta tulevaisuudesta, jos natsit voittaisivat toisen maailmansodan.

 • Nukketeatteritaiteilija Aapo Repo: Nuket tekevät tarinasta uskottavan

  Nukenrakentaja ajattelee aina kolmiulotteisesti.

  Mikkeliläinen nukketeatteritaiteilija Aapo Repo tekee perustamansa nukketeatteri Reaktorin kanssa parhaillaan kansainvälistä uraa. Viime vuosina yhteistyö tanskalais-irlantilaisen Teater Refleksionin kanssa on avannut ovia maailmalla. Aapo Revolle tarinan kertominen nukeilla antaa esitykselle lisää uskottavuutta.