Hyppää pääsisältöön

Onko kansallisuutesi ja maahanmuuttajataustasi tai kielitaitosi vaikuttanut töiden saamiseen Suomessa? Kerro meille

Vaikuttaako etninen taustasi työn saamiseen?
Vaikuttaako etninen taustasi työn saamiseen? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle työ,työelämä,maahanmuutto

Onko kansallisuutesi, maahanmuuttajataustasi tai vieraskielisyytesi vaikuttanut töiden saamiseen Suomessa? Millä tavalla? Oletko kokenut syrjintää? Millaista? Millainen koulutus edistäisi työllistymistäsi? Mitkä muut asiat vaikuttavat mielestäsi työn hakemiseen ja saamiseen?

“Moni oli ollut pitkään töissä ennen vuonna 2008 alkanutta talouden taantumaa. Laman jälkeen työtä ei enään löytynytkään”, kertoo tutkijatohtori Tytti Steel.

Tutkijatohtori Tytti Steel tutkii We All -tutkimushankkeessa maahanmuuttajataustaisten ja korkeasti koulutettujen naisten kokemuksia työn hakemisesta Suomessa. Aktiivisesta työnhausta huolimatta töitä on vaikea saada. Osa oli kokenut syrjintää töissä ollessaan.

“On sanottu suoraan, että on venäläinen aksentti kuuluu liikaa puheesta, ja sen vuoksi ei voi tehdä asiakaspalvelutyötä”, kertoo tutkijatohtori Tytti Steel.

Syrjintää voi joutua kohtaamaan myös työ- ja elinkeinotoimistossa. Eräs tutkimukseen osallistuneen haastateltavan mukaan TE-toimiston virkailija oli todennut, ettei hän osaa auttaa maahanmuuttajia. Hän oli ohjannut asiakkaan ottamaan yhteyttä toiseen virkailijaan. Maahanmuuttajataustainen työnhakija ei koskaan tavoittanut virkailijaa.

Tutkinto saattaa olla nuoruusvuosilta ja se vaatii täydennystä

Usealla tutkimukseen osallistuneella naisella oli humanistis-yhteiskuntatieteellinen maisterin tutkinto. Osalla taas ammattikorkeakoulutason koulutus, kuten esimerkiksi fysioterapeutin tutkinto.

“Kun te-toimisto päättää, että tutkintoon tarvitaan lisäpisteitä, työnhakija on yksin sen asian kanssa, että mistä hän saa ne oikeat ja tarvittavat pisteet tutkinnon täydentämiseksi”, kertoo Steel.

Tutkijatohtori Tytti Steelin mukaan korkeasti koulutetuille ei ole riittävästi tarpeeksi vaativia kielikursseja vaan tarjolla on usein vain perustason kursseja.
“Kun kyse on korkeasti koulutetuista työnhakijoista. Sellaisissa töissä tarvitaan hyvää kielitaitoa. Asiantuntijatyössä tulee osata kirjoittaa erilaisia asiatekstejä itsenäisesti. Se on vaativaa kielitaidon kannalta”, kertoo tutkijatohtori Tytti Steel.

Ihmiset voivat tehdä monenlaisia töitä

Tutkimukseen osallistuneet korkeasti koulutetut naiset olivat kotoisin eri puolilta Eurooppaa ja myös Venäjältä. He olivat muuttaneet Suomeen työn, opintojen tai perheen vuoksi.

“Osa on ollut lasten kanssa kotona pitkään. Tutkinto saattaa olla nuoruusvuosilta ja se vaatii täydennystä, jotta tutkinnon voi rinnastaa suomalaiseen tutkintoon”, sanoo Steel.

Steelin mukaan osaamisen tunnistamisessa on vielä parantamisen varaa erityisesti yleistutkintojen kuten humanistis-yhteiskuntatieteiden osalta niin työnhakijoilla itsellään, te-toimistolla kuin työnantajillakin.

“Ihmiset voivat tehdä monenlaisia töitä. Vallalla voi olla aika suppea käsitys siitä, että millaista työtä voi milläkin tutkinnolla tehdä”, kertoo tutkijatohtori Tytti Steel.

Onko kansallisuutesi, maahanmuuttajataustasi tai vieraskielisyytesi vaikuttanut töiden saamiseen? Millä tavalla? Oletko kokenut syrjintää? Millaista? Millainen koulutus edistäisi työllistymistäsi? Mitkä muut asiat vaikuttavat mielestäsi työnhakemiseen ja saamiseen?

Vastaa kyselyyn tiistaihin 2.11. mennessä. Vastauksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelmaa. Voit kertoa kokemuksestasi nimimerkillä. Valitse nimimerkiksi jokin erisnimi.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa käsitellään maahanmuuttajataustaisten työllistymisen esteitä ja ratkaisuja torstaina 12.12 kello 12.10. Yle Radio 1:ssä. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.