Hyppää pääsisältöön

Leen pieni makrameekoulu

Nainen pitää makrameeamppeli kädessä. Taustana muut makrameetyöt.
Nainen pitää makrameeamppeli kädessä. Taustana muut makrameetyöt. Kuva: Minna Mäkelä /Yle makramee,Lee Esselström,Strömsö

Makramee on noussut uudelleen samanlaiseen suosioon kuin 1970-luvulla. Nyt näkyy taas punottuja kukka-amppeleita, vöitä, laukkuja ja seinäkoristeita.

Moni on toivonut lisää makrameeta, ja teitä varten olen tehnyt joitakin ohjevideoita muutamista tavallisimmista solmuista. Jos osaat jonkin niistä, pääset jo pitkälle ja voit luoda omia tuotteita.

Jos haluat perusteelliset kuvaukset eri tuotteista, olen tehnyt verhon matonkuteista (ruotsinkielinen artikkeli), koristeet riippumattoon (ruotsinkielinen artikkeli) sekä kukka-amppelin. Linkit ohjeisiin löydät myös sivun alalaidasta, mutta katso ensin, miten erilaisia solmuja tehdään. Niitä voi sitten yhdistellä ja vaihdella halunsa ja makunsa mukaan.

On olemassa erityisiä nyörejä, joita kutsutaan makrameenyöreiksi, mutta periaatteessa makrameesolmuihin voi käyttää mitä vain lankaa.

Makrameehen käy niin ohut kirjontalanka kuin paksu köysikin. Valinta riippuu siitä, mitä on tekemässä ja mihin tarkoitukseen.

Solmeilu aloitetaan Leivonpäällä. Kaksoistasosolmun tekemiseen tarvitaan kaksi leivonpäätä vierekkäin.

Tavallisen silmusolmun voi tehdä vasemmalta tai oikealta. Jos niitä tekee vuorotellen molemmista suunnista, saa samanlaisen punoksen kuin tein riippumaton ripustusnauhaan.

Kaksoistasosolmu tehdään neljällä langalla.

Niitä voi tehdä monta riviin peräkkäin tai vuorotellen joka toisen rivin kahdella nauhalla seuraavasta leivonpäästä. Vaihtelemalla solmujen väliä voi luoda erilaisia kuvioita.

Tämä on tavallisin makrameesolmu, ja käytin sitä sekä verhoihin että riippumaton koristehapsuihin.

Jos tekee pelkästään tasosolmuja ja solmii koko ajan vain vasemmalta tai vain oikealta, tuloksena on kierteinen punos.

Tämä punos on tavallinen kukka-amppeleissa.

Rihmos on yksinkertainen tapa pitää monta lankaa yhdessä apulangan avulla. Se sopii hyvin kukka-amppelin aloitukseksi, jos esimerkiksi kiinnität nyörin renkaan ympäri. Rihmos sopii hyvin myös kukka-amppelin päättämiseen ja kaikkien lankojen solmimiseen yhteen ruukun alle.

Ystävyyden solmu on itsessään kaunis solmu. Partiossa voi solmia ystävyyden solmulla partiohuivinsa päät yhteen. Solmu sopii myös koristamaan seinävaatetta, amppelia tai vyötä.

Merimiessolmu on ehkä tunnetuin solmu. Sitä käytetään usein kahden langan yhdistämiseen.

Yksinkertainen Josefiinansolmu ei ole yhtä tavallinen, mutta voi myös olla kaunis sellaisenaan.

Kaksinkertainen Josefiinansolmu on koristeellinen solmu, joka näyttää vaikeammalta solmia kuin on, kun sen vain oppii.

Näin teet tupsun:

Lisäinspiraatiota makrameeseinävaatteisiin ja -amppeleihin sekä muuhun löydät paljon makrameeta solmeilevasta Mirkka Saarijärvestä kertovasta artikkelista.

makrame
Riippumaton hapsut. makrame Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö

hängmatta
Riippumatto, jonka ripustusnarut ja koristehapsut ovat makrameepunosta. hängmatta Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö