Hyppää pääsisältöön

Mirkka solmeilee makrameeta punoakseen itsensä nykyhetkeen

Mirkka Saarijärvi löysi käsityömuotonsa makrameesta. Solmeileminen on mukavaa, lähes riippuvuutta aiheuttavaa, hän sanoo.

Makramé seinätekstiili
Mirkan solmeilema iso seinävaate Makramé seinätekstiili Kuva: Yle/ Lee Esselström makramee,Strömsö
Nainen seisoo makrameekäsitöiden edessä
Mirkka joidenkin seinävaatteidensa edessä Nainen seisoo makrameekäsitöiden edessä Kuva: Yle/ Lee Esselström makramee,Strömsö

Boheemi tyyli puhuttelee Mirkkaa ja hän pitää makramee-estetiikasta. Käsitöistä tuli tapa rentoutua ja päästä eroon stressistä.

Kaikki käsityöt ovat tapa punoutua nykyhetkeen, hän sanoo. Kun omistautuu harrastukselleen, on läsnä ja unohtaa sillä hetkellä kaiken muun.

makrameekrunut
Mirkka kutsuu näitä riippuvia taideteoksia Pajakiksi makrameekrunut Kuva: Yle/ Lee Esselström makramee,Strömsö

Vaikka Mirkka on harrastanut makrameeta vain kaksi vuotta, hän on ehtinyt jo pitää monia kursseja ja luoda itse suuren määrän makrameetöitä.

iso makramee seinävaate
Suuri Mirkan tekemä seinävaate iso makramee seinävaate Kuva: Yle/ Lee Esselström makramee,Strömsö

Makrameeta voi solmeilla monista eri materiaaleista, kunhan se vain on jonkinlaista nyöriä, lankaa tai nauhaa. Mirkka solmeilee mieluiten kierteisistä 3–4 mm paksuista nyöreistä.

Nainen solmii makramee
Mirkka solmeilee pientä seinävaatetta Nainen solmii makramee Kuva: Yle/ Lee Esselström makramee,Strömsö

Alla olevat amppelit on solmeiltu ohuesta juuttilangasta. Kokonainen rivi amppeleita saa korvata verhot Mirkan kotona keittiön ikkunassa. Jos haluat tehdä oman amppelin, löydät yksinkertaisen kuvauksen tästä artikkelista: Tee kukille oma makrameeamppeli.

makrameeampelit
Mirkan juuttilangasta solmeilemia makrameeamppeleita makrameeampelit Kuva: Yle/ Lee Esselström makramee,Strömsö

Mirkka pitää erilaisten ideoiden kokeilemisesta. Hänellä on usein päässään suunnitelma siitä, miten hän haluaa aloittaa vaikkapa seinävaatteen, mutta sitten tunne saa ohjata, miten hän tekee työn valmiiksi.

Kaikki käsityöt ovat tapa punoutua nykyhetkeen

Ensimmäiset seinävaatteet olivat romanttisempia, mutta nyt hän haluaa vähän särmikkäämmän lopputuloksen.

pini makrameetyö
Pienempi Mirkan solmima seinävaate pini makrameetyö Kuva: Yle/ Lee Esselström makramee,Strömsö

Mirkka solmeilee enimmäkseen amppeleita ja seinävaatteita, mutta myös erilaisia lyhtyjä ja kruunuja. Makrameetekniikalla voi tehdä mitä vain: laukkuja, vöitä, vaatteita, tyynyjä, mattoja, koruja ym. Materiaali täytyy vain valita tuotteen mukaan.

Seinällä roikkuu makrameetöitä
Mirkan käsitöitä ripustettuna Strömsön seinälle Seinällä roikkuu makrameetöitä Kuva: Yle/ Lee Esselström makramee,Strömsö
Kahdet naiset seisovat makrameekäsitöiden edessä
Mirkka ja Lee Mirkan käsitöiden ympäröiminä Kahdet naiset seisovat makrameekäsitöiden edessä Kuva: Yle/ Lee Esselström makramee,Strömsö