Hyppää pääsisältöön

Shortland-lyhytvideokilpailu nuorten ja Ylen juhlaa: arkinen huumori ja yllätyksellisyys vakuutti tuomariston

Shortland-kilpailun voittajat lavalla
Shortland-kilpailun voittajat lavalla Kuva: Fredrik Lindblad Shortland

Tänään 24.10. järjestetyn media-, kulttuuri- ja taidealan LIFT-tapahtuman yhteydessä palkittiin kotimaisia lyhytvideo-osaajia Shortland-palkintogaalassa.

Vuoden sarjana palkittiin Gutsy Gon Rauhan iskujoukot, Vuoden puhkaisuna samaisen ryhmän Arvokkuutta ja alusvaatteita ja Vuoden kylmikset sai aikaan niin ikään Gutsy Gon Arttu ja Oskar. Raatia ilahdutti Gutsy Go -ryhmän nuorten vilpittömän innokas tekeminen ja videoita pidettiin myös koskettavina ja hyvää mieltä tuovina. Gutsy Go on Suomen suurimman innovaatiopalkinnon voittanut menetelmä, joka yhdistää nuoret sekä pedagogian, median ja rauhantyön.

Vuoden häiriönä palkittiin Ylen I love muovi -kampanjan C.S.I. Barbit ja Vuoden nauruina Yle Akuutin kirpeää arkihuumoria hyödyntävä Hygge my ass – This is marrasmorning. C.S.I. Barbit -videota kiiteltiin erityisesti sen ideasta, tärkeästä sanomasta ja dramaattisesta valaistuksesta ja Akuutin raadollinen hygge-huumori osui raadiin nauruhermoon.

Vuoden tekijäksi valittiin animaattori ja tubettaja Vili “SilliS” Välimäki, jonka töissä on tuomariston mukaan vaativaa ja tarkkaa animaatiotyötä. Videot käsittelevät luovalla tavalla aiheita, jotka ovat samalla sekä hauskoja että koskettavia.

Vuoden yleisösuosikiksi äänestettiin Ylelläkin nähdyn Elossa 24h -sarjan Kuinka pieni voi ihminen ollakaan -lyhytelokuva, joka kertoo TAYSissa syntyneen Siinan tarinan.

Kunniamaininnan kilpailussa sai Docstop: Team Whack – kaikki on hakkeroitavissa, joka tuomariston mukaan herättää ajattelemaan uudella tavalla kyberturvallisuusriskejä.

“Älypuhelimet ovat muuttaneet kaiken. Yhtäkkiä sisältöjä uutisista elokuviin ja lyhytvideoihin kulutetaan kaikkialla omasta sängystä junan penkeille saakka, ei enää vain sohvalla tai elokuvateatterissa. Myös lyhytvideoita katsotaan pääasiallisesti puhelimen ruudulta, joten on hienoa nostaa kovassa nosteessa olevien videoiden taitavia tekijöitä esille kilpailun avulla, kuvaa tapahtuman vastaava tuottaja Tanja Iikkanen.

Lyhytvideokilpailun seitsemään kategoriaan osallistui yhteensä 177 videota, joka on melkein kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. Voittajavideot valitsi kaksivaiheinen tuomaristo.

Shortlandin päätuomaristossa mukana olivat tänä vuonna näyttelijä ja käsikirjoittaja Pirjo Heikkilä, ohjaaja-valokuvaaja Viivi Huuska, stand up -koomikko Ismo Leikola, näyttelijä Antti Luusuaniemi, sisällöntuottaja Sini Laitinen (Papananaama) ja online-sisällöntuottaja Sami Harmaala Justimusfilms-komediaryhmästä.

Shortland-gaala järjestettiin tänä vuonna toista kertaa osana median, taiteen ja kulttuurin LIFT-tapahtumaa Helsingin Kaapelitehtaalla. Kilpailun tavoitteena on nostaa esiin kotimaisia videontekijöitä. Yle on yksi LIFT-tapahtuman pääjärjestäjistä.

Palkitut 2019

Vuoden sarja: Rauhan iskujoukot / Gutsy Go

Vuoden puhkaisu: Arvokkuutta ja alusvaatteita / Gutsy Go

Vuoden häiriö: I love muovi: C.S.I Barbit / Yle

Vuoden naurut: Hygge my ass – This is marrasmorning / Yle Akuutti

Vuoden kylmikset: Arttu ja Oskar / Gutsy Go

Vuoden tekijä: Vili “SilliS” Välimäki

Vuoden yleisösuosikki: "Kuinka pieni voi ihminen ollakaan" / Elossa 24h