Hyppää pääsisältöön

16-vuotiaana se alkoi – Marion lähti äidin kanssa Euroviisuihin

Marion Rung ja Anne Flinkkilä
Marion Rung ja Anne Flinkkilä Kuva: Yle / Harri Hinkka Flinkkilä & Tastula

- En ole ollut aina samaa mieltä elämäni kanssa, mutta eteenpäin on menty.
Laulaja Marion Rungin hurjat suosion vuodet ja lama-ajan köyhyys. Tarina tytöstä, joka pärjää aina.

Kaikkihan nyt Marionin tuntevat: räiskyvä esiintyjä, upea laulaja, ihminen, joka ottaa estradin haltuunsa. Mutta on myös toinen, tuntemattomampi Marion: hiljainen mietiskelijä, joka laittaa villasukat jalkaan ja välttelee isoja ihmisjoukkoja.

- Se on se sama Marion, joka on molempia. Sisälläni elää edelleenkin se pikkutyttö, joka on älyttömän innostunut kaikesta. Tavallisuus, se on ollut aina minun vahvuuteni, Marion arvelee.

Vaikka varsinkin 70-luvulla Marionia juhlittiin tähtenä sekä Suomessa että maailmalla, vierellä on koko ajan kulkenut suuri epävarmuus.

- Olen koko elämäni ajan kysynyt, kelpaanko minä. On ihanaa, kun ihmiset tulevat kehumaan, että onpas sinulla hieno ääni ja sellaista. Silti kyselen mielessäni, että voiko ne todella tykätä musta noin paljon.

Marion kertoo, kuinka lapsena piti aina olla kiltti. Liittyvätkö kelpaamisen ajatukset siihen, että kun on kiltti, niin kelpaa?

- Kysyin äidiltä, olenko ollut murrosiässä hankala. Hän ei muista. että olisin koskaan edes pannut vanhemmille hanttiin. Minäkö kapinallinen, never!

Kiltteydellä on kahdet kasvot. Liian kilttiä käytetään helposti hyväksi, ja näin käynyt Marionillekin nuorempana. Toisaalta kiltti ihminen ei vinoile, ei ole ilkeä.

- En minäkään mikään enkeli ole ollut. Tiedän, että olen loukannut ihmisiä, mutta haluan uskoa, että se ei ole ollut tahallista. On ollut väärä aika ja paikka, väärä hetki ja väärä ihminen.

Marion Rung 60-luvulla
Marion Rung 60-luvulla Kuva: Kalle Kultala Marion Rung
Marion Rung 60-luvulla
Marion Rung 60-luvulla Kuva: Kalle Kultala Marion Rung
Marion Rung 60-luvulla
Marion Rung 60-luvulla Kuva: Kalle Kultala Marion Rung

Juutalaisen perheen turva

Marionin isän suku on tullut Suomeen Puolasta, äidin suku Venäjältä. Äiti vaali juutalaisia perinteitä: sapatti vietettiin, oli musiikkia ja hyvää ruokaa. Iso porukka ja perinteet toivat turvaa myös lapsille.

Aikuisena Marion teki matkan isän kotiseudulle Puolaan ja järkyttyi. Isän suvun kotikylässä ei asunut enää juutalaisia, vilkas juutalaiskylä oli kuollut toisen maailmansodan melskeisiin.

- Kaikki juutalaiset oli tapettu sodan aikana, Marion kertoo.

Vaikka matka oli tärkeä ja liikuttava, mikään seesteinen kotiinpaluu se ei Marionille ollut. Rungin perheessä juutalaisten kansanmurha toki oli läsnä, mutta siitä puhuttiin kuitenkin aika vähän.

- Luulen, että vanhemmat halusivat suojella meitä lapsia niiltä kauheuksilta, Marion sanoo.

Viisutähti harjoitteli äidin kanssa

Marion Rung vuonna 1963
Marion Rung vuonna 1963 Kuva: Yle / Matti Ristimäki Marion Rung
Marion Rung vuonna 1965
Marion Rung vuonna 1965 Kuva: Kalle Kultala Marion Rung
Marion Rung äänittämässä laulua 1967, Eurovision laulukilpailujen Suomen karsinta
Marion Rung äänittämässä laulua 1967, Eurovision laulukilpailujen Suomen karsinta Kuva: Yle / Håkan Sandblom Marion Rung

Marion oli 16-vuotias, kun Tipitii kajahti Luxemburgin Euroviisuestradilla ja toi hienon seitsemännen sijan.

- Harjoittelin äidin kanssa meidän keittiössämme. Kun nyt katson omaa esiintymistäni, huomaan monia äidin ilmeitä ja käsien liikkeitä. Äiti oli tukenani myös Luxemburgin kisoissa.

Mielikuvaharjoittelu on ollut tärkeä työkalu Marionille koko uran ajan. Hiljattain edesmennyt Jukka Virtanen kutsui häntä totiseksi puurtajaksi, ja senkin Marion allekirjoittaa. Kun muut jo lopettaisivat, Marion puskee lisää.

Marion edusti Suomea Sopotin Interviisuissa vuonna 1980.

- Yksi biiseistä oli Hyvästi yö, englanniksi. Latasin itseni kuin pommi. Kuvittelin etukäteen kaiken: miten tulen lavalle, miten aloitan, miten otan yleisön haltuun. Latasin itseni, kyllä, Marion muistelee.

Ja voitto tuli, niin kuin Marion oli jo mielikuvitellutkin.

Marion Rung televisio-ohjelmassa Kahlitsemattomat 1967
Marion Rung televisio-ohjelmassa Kahlitsemattomat 1967 Kuva: Yle / Matti Ristimäki Marion Rung
Marion Rung 80-luvulla
Marion Rung 80-luvulla Kuva: Yle / Antero Tenhunen Marion Rung
Marion Rung esittää Interviisukarsinnan voittajakappaletta Hyvästi yö.
Marion Rung esittää Interviisukarsinnan voittajakappaletta Hyvästi yö. Kuva: Yle / Antero Tenhunen Marion Rung

Epävarmuuden sietämisen taito

Mutta ei elämä ole ollut yhtä gaalaa ja juhlaa. Vaikea avioero jätti Marionin yksinhuoltajaksi, ja vanha epävarmuus nosti päätään. Paniikkihäiriö puhkesi, ja kun tultiin 90-luvun alkuun, iski lama, joka lopetti ravintolashowt. Ihmisillä ei ollut varaa viihteeseen, ja Marioniltakin alkoivat rahat loppua.

- Lopulta jouduin käymään sossun luukulla. Ystävällinen virkailija ymmärsi tilanteen ja halusi auttaa. Loppujen lopuksi niitä rahoja ei tarvittukaan, kun levyt alkoivat taas myydä ja keikkoja tuli. Elämä alkoi kantaa.

Mutta jotakin oli tehtävä epävarmuuden ja kelpaamattomuuden tunteille. Ystävä arveli, että terapiasta voisi olla apua. Marion kävi viisi vuotta terapiassa setvimässä itseään.

- Hidasta se oli. Aluksi tuntui, että olin kuin mustassa jätesäkissä ja menin vaan huonompaan suuntaan. Sieltä sitten tultiin pienin askelin kohti säkin suuta. Iso oivallus oli se, että aloin oikeasti hyväksyä itseni sellaisena kuin olen. Että ulkoiset asiat eivät määritä. Keikkoja tai ei, olen edelleen se sama Marion.

Näyttämöllä ihminen on aina terve, sen väitteen Marion allekirjoittaa. Työtä on tarvittu avuksi silloin, kun avopuoliso menehtyi nopeasti edenneeseen syöpään ja valo katosi elämästä. Apua saa myös henkisistä asioista. Juutalainen perintö elää Marionissa, mutta on muutakin.

- Uskon suurempaan ja laajempaan elämään, mitä tässä elämme. Uskon johdatukseen ja siihen, että pärjään. En ole ollut aina samaa mieltä elämäni kanssa, mutta tässä ollaan, eletään ja lauletaan.

Flinkkilä & Tastula TV1 lauantaina 26.10. kello 17.10 ja sunnuntaina 27.10. kello 9.05 sekä Yle Areena.