Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Mesimäyrän maailma – yksinäinen saalistaja on peloton selviytyjä

Mesimäyrä on Namibian aavikolla elävä yksinäinen saalistaja.
Mesimäyrä strutsinmunan kimpussa. Mesimäyrä on Namibian aavikolla elävä yksinäinen saalistaja. Kuva: Earth Touch/National Geographic/Smithsonian Yle TV1,Mesimäyrä

TV1 lauantaina 6.6.2020 klo 18.45 - 19.30, uusinta sunnuntaina 7.6. klo 8.05, Areenassa

Kalaharin aavikko Namibiassa on planeettamme kuumimpia ja kuivimpia seutuja. Sitä hallitsevat tomumyrskyt. Aavikko- ja aroalue näyttää elottomalta, mutta siellä on kuitenkin elämää.

Namibian aavikolla elää yksinäinen saalistaja, mesimäyrä. Se on peloton, nokkela ja sitkeä selviytyjä – ja perso hunajalle.

Puolentoista vuoden iässä poikasen on aika lähteä pesästä. Avaran luonnon dokumentin mesimäyrä on nyt ratkaisevassa iässä. Mesimäyrä ei pienistä hätkähdä, mutta sillä on paljon opittavaa. Näätäeläimestä tulee sinnikäs vasta kun se itsenäistyy.

Alku on aina hankalaa, ja yli puolet nuorista yksilöistä kuolee jo ensimmäisten viikkojen aikana.

Luontodokumentissa Mesimäyrän maailma seurataan, selviääkö nuori uros hengissä itsenäisen elämän tuomista vaaroista. Löytyykö siltä selviytymiseen tarvittavia ominaisuuksia? Löytääkö se oman reviirinsä?

Kalaharissa on kamppailtava, jotta näkee seuraavan päivän.

Honey Badger – The Great Survivor. Ohjaus: Graeme Duane. Tuotanto: Earth Touch, Yhdysvallat, 2017. Lukijana on Tuija Westerholm. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2019.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.