Hyppää pääsisältöön

Historia: Pahuuden tunnukset

Hitlerin armeijan SS-tunnus symboloi miljoonia ihmishenkiä vaatinutta kansanmurhaa.
Hitler-nuorten fanfaariryhmän lipussa käytettiin sieg-riimua. Hitlerin armeijan SS-tunnus symboloi miljoonia ihmishenkiä vaatinutta kansanmurhaa. Kuva: Point du Jour Yle TV1,Historia: Pahuuden tunnukset

TV1 maanantaina 17.8.2020 klo 19.00 - 19.55, klo 8.05, Areenassa

Kaksinkertainen sieg-riimu oli SS:n, natsijärjestö Shutzstaffelin tunnus. Natsijohtaja Adolf Hitlerin armeijan tunnus edustaa hirmuvaltaa, sortoa ja pahimpia ihmistä vastaan tehtyjä rikoksia, miljoonia ihmishenkiä vaatinutta kansanmurhaa.

Symboli on köyhän graafikon aikaansaannos. SS-tunnuksen takaa löytyy pennitön graafikko Walter Heck, joka tuli vuonna 1929 luoneeksi yhden historian pahamaineisimmista symboleista.

Riimujen väitettiin olevan peräisin myyttisiltä germaaneilta, jota kansallissosialistit pitivät ylivertaisena rotuna ja esi-isinään. Todellisuudessa SS-symboli on seemiläistä alkuperää.

Nyt Saksan perustuslaki kieltää kansallissosialismin ja rikoslaki tunnettujen natsitunnusten käytön. Kiellettyjä symboleita matkivien tunnusten käyttö on myös kielletty.

Saksalainen dokumentti Pahuuden tunnukset tutkii SS-symbolin historiaa aina keskiajalta nykypäivään asti. Ohjelmassa kysytään, miten natsiajan pahamaineisiin symboleihin ja niiden käyttöön pitäisi suhtautua.

Signs of Evil – The Runes of The SS. Ohjaus: Silke Potthoff. Tuotanto: Februar Film / ZDF, Saksa, 2016. Lukijana on Jukka Pitkänen. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.