Hyppää pääsisältöön

Kokeile rakuunaemulsiota, pistouta ja ponzua – saat pihvistä kolme aivan erimakuista ateriaa vain kastiketta vaihtamalla

Kolme valmista ruoka annosta keittiön pöydällä.
Kolme valmista ruoka annosta keittiön pöydällä. Kuva: Carina Ahlskog/YLE ruoka,ruokaohjeet,Strömsö (tv-ohjelma)

Sanotaan, että kastike tekee ruoan, mutta tässä sanonta todella pitää paikkansa. Samasta lihapalasta syntyy kolme erilaista ruokalajia valmistustavan mukaan.

Tarjoamme perinteistä grillipihviä béarnaisekastikkeella, suikaloitua pihviä korianteripistoun kanssa ja tatakia ponzun kera.

Rakuunaemulsio

Kulhollinen valmista rakuuna emulsiokastiketta pöydällä
Kulhollinen valmista rakuuna emulsiokastiketta pöydällä Kuva: Carina Ahlskog/YLE emulsio,kastikkeet,ruokaohjeet,Strömsö (tv-ohjelma)

Tämä kastike muistuttaa tavallista béarnaisekastiketta sillä pienellä erolla, että se ei juoksetu yhtä helposti.

Ainekset, 4 hlö:

  • 2 ruukkua rakuunaa
  • 100 g babypinaattia
  • 2 dl rapsiöljyä
  • 2 salottisipulia
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 kananmuna
  • tilkka worcestershirekastiketta
  • suolaa ja mustapippuria

Pihvi ranskalaisittain

  • 500 g naudan ulkofileetä (mieluiten hyvin marmoroitunutta) pihveiksi leikattuna
  • 8 isoa perunaa
  • öljyä uppopaistamiseen

Tee näin:

  1. Lämmitä rapsiöljy 60-asteiseksi. Sekoita sitä, rakuunaa ja babypinaattia tehosekoittimessa pari minuuttia.
  2. Siivilöi öljyseos ja anna jäähtyä.
  3. Silppua salottisipulit hienoksi. Kuullota salottisipulisilppu tilkassa öljyä kattilassa. Lisää joukkoon valkoviinietikka ja keitä, kunnes viinietikka on imeytynyt sipulisilppuun. Anna jäähtyä.
  4. Riko kananmuna kapeaan ja korkeaan astiaan. Lisää jäähtynyt öljyseos ja sipulisilppu.
  5. Laita sauvasekoitin astiaan, aivan sen pohjaan. Käynnistä sekoitin ja nosta sitä vähitellen ylöspäin, niin seos sakenee kastikkeeksi.
  6. Mausta rakuunaemulsio worcestershirekastikkeella, suolalla ja mustapippurilla ja lisää halutessasi hieman valkoviinietikkaa.

Tarjoiluun:

Annos pihviä ranskalaisittain kera friteerattujen perunoiden ja rakuuna emulsiokastikkeen
Annos pihviä ranskalaisittain kera friteerattujen perunoiden ja rakuuna emulsiokastikkeen Kuva: Carina Ahlskog/YLE Kermakastike,Grillipihvi,ranskalainen keittiö,Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet
  1. Paista pihvit grillipannulla haluamaasi kypsyysasteeseen.
  2. Tarjoa pihvit rakuunaemulsion ja ranskalaisten perunoiden kanssa.

Eteläamerikkalainen pistou

Kulhollinen korianteri pistouta keittiön pöydällä
Kulhollinen korianteri pistouta keittiön pöydällä Kuva: Carina Ahlskog/YLE ruokaohjeet,Strömsö (tv-ohjelma),Pistou

Ainekset, 4 hlö:

  • 50 g pistaasipähkinöitä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 ½ dl oliiviöljyä
  • 1 ruukku korianteria
  • 1 limetin raastettu kuori ja mehu
  • suolaa ja mustapippuria

Pihvi eteläamerikkalaisittain

  • 500 g naudan ulkofileetä (mieluiten hyvin marmoroitunutta) pihveiksi leikattuna
  • 1 lehtisalaatinkerä
  • 2 viipaletta vaaleaa leipää
  • suolaa ja mustapippuria

Tee näin:

  1. Hienonna pistaasipähkinät ja valkosipulinkynsi huhmareessa tai tehosekoittimessa. Lisää joukkoon oliiviöljy vähän kerrallaan.
  2. Silppua korianteri hienoksi. Kääntele pistaasitahnaan korianterisilppu sekä limetin kuoriraaste ja mehu.
  3. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Tarjoiluun:

Annos valmista salaattia keittiön pöydällä
Annos valmista salaattia keittiön pöydällä Kuva: Carina Ahlskog/YLE ruokaohjeet,Strömsö (tv-ohjelma),salaatit (ruokalajit)
  1. Paista pihvit. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  2. Leikkaa pihvit suikaleiksi.
  3. Tarjoa lihasuikaleet pistoun, lehtisalaatin ja krutonkien kanssa.

Ponzu

Kulhollinen ponzua pöydällä
Kulhollinen ponzua pöydällä Kuva: Carina Ahlskog/YLE ruokaohjeet,Strömsö (tv-ohjelma),Ponzu

Ainekset, 4 hlö:

  • 1 kevätsipuli
  • 1 punainen chili
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl seesaminsiemeniä
  • 2 sitruunan mehu
  • 1 dl soijakastiketta
  • 1 rkl mirin-riisiviiniä
  • 1 tl kalakastiketta

Pihvi aasialaisittain

  • 500 g naudan ulkofileetä (mieluiten hyvin marmoroitunutta) pihveiksi leikattuna
  • 10 cm:n pala retikkaa
  • 1 purjosipuli
  • 100 g sokeriherneitä tai sesongin kasviksia, esimerkiksi porkkanaa

Tee näin:

  1. Silppua kevätsipuli, chili ja valkosipulinkynsi hienoksi. Paahda seesaminsiemenet.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Ponzu maistuu parhaalta, kun se saa tekeytyä yön yli, mutta sen voi tarjota myös saman tien.

Tarjoiluun:

Annos tatakia kera ponzun keittiössä
Annos tatakia kera ponzun keittiössä Kuva: Carina Ahlskog/YLE ruokaohjeet,Strömsö (tv-ohjelma)
  1. Paista pihvejä paistinpannulla kovalla lämmöllä 3–4 minuuttia niin, että ne saavat kauniin paistopinnan mutta jäävät keskeltä vaaleanpunaisiksi.
  2. Anna pihvien vetäytyä noin 10 minuuttia ja leikkaa ne sitten ohuiksi viipaleiksi.
  3. Valuta lihaviipaleille reilusti ponzua.
  4. Leikkaa retikka, purjosipuli ja sokeriherneet suikaleiksi. Tarjoa lihaviipaleet kasvissuikaleiden kanssa.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa