Hyppää pääsisältöön

Magnus Lindbergin Kraft vakuutti peruskoululaiset

Magnus Lindberg soittaa gongia, kuva liittyy Kraft-teoksen orkesteriharjoituksiin 1991.
Magnus Lindberg soittaa gongia, kuva liittyy Kraft-teoksen orkesteriharjoituksiin 1991. Kuva: Yle/Seppo Sarkkinen Magnus Lindberg

RSO-festivaali sai vieraakseen kokonaisen peruskoulun, kun Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun 740 oppilasta kuunteli Magnus Lindbergin Kraftin kenraaliharjoituksen 25.10. Musiikkitalossa.

Paljon kovaäänisiä lyömäsoitinosuuksia sisältävä teos ei pelästyttänyt oppilaita, vaan sai suorastaan ihastuneen vastaanoton. "Teos kuulosti tosi ihanalta ja vapauttavalta", kommentoi viidesluokkalainen Lilja Hyppölä. "Tosi hyvin sävelletty", kiitteli kasiluokkalainen Joonatan Henriksson.

Kraftin johtanut ylikapellimestari Hannu Lintu on kommenteista tyytyväinen, sillä lapset ja nuoret ovat hänen mielestään kriittinen ja tarkkaavainen yleisö. "On hienoa huomata, että nuoriin vetoaa aikamme musiikki." RSO:n intendentti Tuula Sarotien mukaan on yleinen virhe kategorisoida yleisöä ja kuvitella taidemusiikin puhuttelevan vain aikuisväestöä. "Uskoimme Kraftin urbaanin voiman vetoavan nuoriin."

Kuluvalla konserttikaudella RSO tavoittaa yhteensä 10 000 lasta ja nuorta, kun ohjelmassa on mm. tuhansille kasiluokkalaisille esitettävät Taidetestaajat -hankkeen konsertit sekä neljä päiväkotilapsille suunnattua soitinsatukonserttia.

Ylen kanavien kautta RSO on nuorten saavutettavissa myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella. "Asuessani kouluaikana Raumalla kuuntelin RSO:n konsertteja radiosta, mutta nykyään Yle Areena ja televisio tarjoavat mahdollisuuden kokea orkesterimme entistä kokonaisvaltaisemmin", uskoo Hannu Lintu.

RSO-festivaalin loppuunmyyty konsertti 25.10. lähetetään suorana lähetyksenä Yle Areenassa ja Yle Radio 1:ssä sekä Yle TV 1:ssä 7.12. ja 14.12.