Hyppää pääsisältöön

Magnus Lindbergin Kraft vakuutti peruskoululaiset

Magnus Lindberg soittaa gongia, kuva liittyy Kraft-teoksen orkesteriharjoituksiin 1991.
Magnus Lindberg soittaa gongia, kuva liittyy Kraft-teoksen orkesteriharjoituksiin 1991. Kuva: Yle/Seppo Sarkkinen Magnus Lindberg

RSO-festivaali sai vieraakseen kokonaisen peruskoulun, kun Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun 740 oppilasta kuunteli Magnus Lindbergin Kraftin kenraaliharjoituksen 25.10. Musiikkitalossa.

Paljon kovaäänisiä lyömäsoitinosuuksia sisältävä teos ei pelästyttänyt oppilaita, vaan sai suorastaan ihastuneen vastaanoton. "Teos kuulosti tosi ihanalta ja vapauttavalta", kommentoi viidesluokkalainen Lilja Hyppölä. "Tosi hyvin sävelletty", kiitteli kasiluokkalainen Joonatan Henriksson.

Kraftin johtanut ylikapellimestari Hannu Lintu on kommenteista tyytyväinen, sillä lapset ja nuoret ovat hänen mielestään kriittinen ja tarkkaavainen yleisö. "On hienoa huomata, että nuoriin vetoaa aikamme musiikki." RSO:n intendentti Tuula Sarotien mukaan on yleinen virhe kategorisoida yleisöä ja kuvitella taidemusiikin puhuttelevan vain aikuisväestöä. "Uskoimme Kraftin urbaanin voiman vetoavan nuoriin."

Kuluvalla konserttikaudella RSO tavoittaa yhteensä 10 000 lasta ja nuorta, kun ohjelmassa on mm. tuhansille kasiluokkalaisille esitettävät Taidetestaajat -hankkeen konsertit sekä neljä päiväkotilapsille suunnattua soitinsatukonserttia.

Ylen kanavien kautta RSO on nuorten saavutettavissa myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella. "Asuessani kouluaikana Raumalla kuuntelin RSO:n konsertteja radiosta, mutta nykyään Yle Areena ja televisio tarjoavat mahdollisuuden kokea orkesterimme entistä kokonaisvaltaisemmin", uskoo Hannu Lintu.

RSO-festivaalin loppuunmyyty konsertti 25.10. lähetetään suorana lähetyksenä Yle Areenassa ja Yle Radio 1:ssä sekä Yle TV 1:ssä 7.12. ja 14.12.

 • Nicholas Collon 40 vuotta: "Olen löytänyt RSO:sta orkesterin, jonka kanssa olen hyvin onnellinen"

  RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon täyttää 40 vuotta.

  RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon juhlii 40-vuotissyntymäpäiväänsä 7.2.2023. "RSO:sta olen löytänyt orkesterin, jonka kanssa olen hyvin onnellinen, ja minusta on aina ihanaa tulla tänne. Se on yksi isoimmista asioista, joita urallani on tapahtunut kolmekymppisenä. Oman orkesterin löytäminen ei ole itsestäänselvää, ja siihen tarvittiin paljon onnea, oikeassa paikassa olemista oikeaan aikaan. Tässä orkesterissa kaikki tuntuu minusta oikealta."

 • Nicholas Collon jatkaa RSO:n ylikapellimestarina 2028 asti

  Uuden sopimuksen myötä turvataan pitkäjänteinen yhteistyö.

  Radion sinfoniaorkesterin (RSO) ylikapellimestarina syksyllä 2021 aloittanut Nicholas Collon jatkaa tehtävässään kesään 2028 asti. Syksyllä 2024 alkavan uuden sopimuksen myötä halutaan turvata pitkäjänteinen yhteistyö.

 • Nicholas Collon: ”Mahlerin kymmenennessä sinfoniassa ei ole kyse kuolemasta, vaan rakkaudesta”

  Teos esitetään 13.1. Musiikkitalossa

  "Esittäjälle on toki tärkeää tuntea taustatekijöitä, ja Mahlerin viimeisen sinfonian tausta on todellakin epätavallinen. Mahlerin sinfoniat koskettelevat yleensä valtavia asioita: universumia, luontoa, ihmiskuntaa, Nietzscheä, Jumalaa. Yhtäkkiä kymmenes sinfonia liittyykin hänen kotielämäänsä", toteaa ylikapellimestari Nicholas Collon Mahlerin 10. sinfoniasta, jonka RSO esittää Musiikkitalossa 13.1.