Hyppää pääsisältöön

Magnus Lindbergin Kraft vakuutti peruskoululaiset

Magnus Lindberg soittaa gongia, kuva liittyy Kraft-teoksen orkesteriharjoituksiin 1991.
Magnus Lindberg soittaa gongia, kuva liittyy Kraft-teoksen orkesteriharjoituksiin 1991. Kuva: Yle/Seppo Sarkkinen Magnus Lindberg

RSO-festivaali sai vieraakseen kokonaisen peruskoulun, kun Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun 740 oppilasta kuunteli Magnus Lindbergin Kraftin kenraaliharjoituksen 25.10. Musiikkitalossa.

Paljon kovaäänisiä lyömäsoitinosuuksia sisältävä teos ei pelästyttänyt oppilaita, vaan sai suorastaan ihastuneen vastaanoton. "Teos kuulosti tosi ihanalta ja vapauttavalta", kommentoi viidesluokkalainen Lilja Hyppölä. "Tosi hyvin sävelletty", kiitteli kasiluokkalainen Joonatan Henriksson.

Kraftin johtanut ylikapellimestari Hannu Lintu on kommenteista tyytyväinen, sillä lapset ja nuoret ovat hänen mielestään kriittinen ja tarkkaavainen yleisö. "On hienoa huomata, että nuoriin vetoaa aikamme musiikki." RSO:n intendentti Tuula Sarotien mukaan on yleinen virhe kategorisoida yleisöä ja kuvitella taidemusiikin puhuttelevan vain aikuisväestöä. "Uskoimme Kraftin urbaanin voiman vetoavan nuoriin."

Kuluvalla konserttikaudella RSO tavoittaa yhteensä 10 000 lasta ja nuorta, kun ohjelmassa on mm. tuhansille kasiluokkalaisille esitettävät Taidetestaajat -hankkeen konsertit sekä neljä päiväkotilapsille suunnattua soitinsatukonserttia.

Ylen kanavien kautta RSO on nuorten saavutettavissa myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella. "Asuessani kouluaikana Raumalla kuuntelin RSO:n konsertteja radiosta, mutta nykyään Yle Areena ja televisio tarjoavat mahdollisuuden kokea orkesterimme entistä kokonaisvaltaisemmin", uskoo Hannu Lintu.

RSO-festivaalin loppuunmyyty konsertti 25.10. lähetetään suorana lähetyksenä Yle Areenassa ja Yle Radio 1:ssä sekä Yle TV 1:ssä 7.12. ja 14.12.

 • Hannu Lintu & Gerald Finley

  11.-12.12. konsertin esiintyjät.

  HANNU LINTU Hannu Lintu aloitti Radion sinfoniaorkesterin kahdeksantena ylikapellimestarina elokuussa 2013 ja jatkaa näin jo vuosia jatkunutta menestyksekästä yhteistyötä RSO:n kanssa. Kaudella 2019–2020 Lintu johtaa 14 konserttia Musiikkitalossa ja vie orkesterin Keski-Euroopan ja Japanin kiertueille. RSO:n lisäksi Lintu vierailee kuluvalla kaudella johtamassa mm.

 • Lieberson - Bruckner

  11.-12.12. konserttien teosesittelyt.

  Peter Lieberson: Songs of love and sorrow Peter Lieberson (1946–2011) syntyi musikaaliseen perheeseen: hänen äitinsä oli balettitanssija ja koreografi Vera Zorina ja isänsä Columbia-levy-yhtiön johtaja Goddard Lieberson. Perusteellisesta koulutuksestaan huolimatta Lieberson ryhtyi päätoimiseksi säveltäjäksi vasta vuonna 1994.

 • Klaus Mäkelä & Kari Kriikku

  6.12. esiintyjiät

  KLAUS MÄKELÄ "Konsertissa voi tietenkin olla monia kohokohtia, mutta aivan erityisiä ovat minulle sellaiset tilanteet, joissa tuntuu, että koko orkesteri kollektiivisesti heittäytyy sellaiseen tilaan, jota ei oltu harjoiteltu." Näin on kertonut huikeaa kansainvälistä kapellimestariuraa luova Klaus Mäkelä (s. 1996).

 • Madetoja - Kaipainen - Sibelius

  6.12. konsertin teosesittelyt.

  Leevi Madetoja: Kullervo op. 15 Kun Leevi Madetoja (1887–1947) ryhtyi säveltämään sinfonista runoa Kullervo (1913), hän oli Filip von Schantzin, Robert Kajanuksen ja Sibeliuksen jälkeen neljäs suomalainen säveltäjä, joka otti Kalevalan traagisen sankarin orkesteriteoksensa aiheeksi. Silti hän on voinut lähestyä aihetta jokseenkin puhtaalta pöydältä.