Hyppää pääsisältöön

Painajainen nimeltä Peter Sellers: nerokkaan näyttelijän haamu vainoaa yhtä ohjaajaa yhä

Hrundi V. Bakshi (Peter Sellers) hämmästelee lentävää ruokaansa elokuvassa Pahuksenmoiset pirskeet
Hrundi V. Bakshi illallispöydässä elokuvassa Pahuksenmoiset pirskeet. Peter Sellersille omistetussa Teemalauantaissa 26.10. esitetään Pahuksenmoiset pirskeet ja uusi dokumenttielokuva Peter Sellersin haamu. Hrundi V. Bakshi (Peter Sellers) hämmästelee lentävää ruokaansa elokuvassa Pahuksenmoiset pirskeet Pahuksenmoiset pirskeet,Teemalauantai,Peter Sellers,teeman elokuvat

Peter Sellers oli nero, jonka kanssa työskenteleminen oli mahdottomuus ja etuoikeus.

"Hyvänkään elokuvan tekeminen Peterin kanssa ei ollut hauskaa." Näin tiivistää ohjaaja Joseph McGrath. Huonon elokuvan tekeminen – painajainen.

Dokumenttielokuva Peter Sellersin haamu on yhden miehen, ohjaaja Peter Medakin, yritys manata pois menneisyyden kauhuja. Vapautua taakasta nimeltä Haamu keskipäivän auringossa, Ghost in the Noonday Sun. Se oli Medakin vuonna 1973 ohjaama elokuva, jota ei olisi koskaan pitänyt tehdä – eikä siitä koskaan valmista tullutkaan, vaikka jonkinlainen kokoon harsittu versio on julkaistu kotivideomarkkinoilla.

Peter Sellers on merirosvo Dick Scratcher elokuvassa Ghost in the Noonday Sun (kuva dokumentista Peter Sellersin haamu)
Peter Sellers on merirosvo Dick Scratcher elokuvassa Ghost in the Noonday Sun Peter Sellers on merirosvo Dick Scratcher elokuvassa Ghost in the Noonday Sun (kuva dokumentista Peter Sellersin haamu) Peter Sellers,Teemalauantai,peter sellersin haamu

Merirosvot ovat kenties aihe, jonka yllä lepää kirous. (Muistamme vaikkapa Kurkunleikkaajien saarta.) Sehän sopii kuvioon: satumaiset aarteet, jotka herättävät hullun kullanhimon mutta joita kukaan ei lopulta löydä. Jälkikäteen on helppo nähdä, ettei Syd Fleischmanin romaanin filmatisoinnin olisi pitänyt edetä käsikirjoitusta pidemmälle.

Medakille elokuva oli tärkeä projekti, Sellersille päähänpisto muiden joukossa.

Nuorelle, nousevalle ohjaajalle Peter Medakille projekti oli kuitenkin tärkeä ja sen epäonnistuminen oli suuri henkilökohtainen onnettomuus. Se ei aivan totaalisesti tuhonnut hänen uraansa, mutta siitä tuli riippakivi, jonka paino taatusti esti häntä enää nousemasta kovin suuriin korkeuksiin.

Peter Sellersille se puolestaan oli yksi päähänpisto muiden joukossa. Tänään suunnattoman innostuksen kohde, huomenna ärsyttävä riesa, josta Sellers halusi vain luistella vapaaksi.

Merirosvolaiva elokuvassa Ghost in the Noonday Sun
Elokuvaa varten rakennettiin merirosvolaiva, jossa kuvaaminen oli lähes mahdotonta. Merirosvolaiva elokuvassa Ghost in the Noonday Sun Peter Sellers,Teemalauantai,peter sellersin haamu

Dokumentti tekee selväksi, että Peter Sellers oli yksinkertaisesti täysin mahdoton työtoveri. Nyt ei puhuta vain pienistä diivan oikuista vaan jostain patologisesta.

Sellers, vakavasti sydänsairas mies, saattoi teeskennellä sairauskohtausta, keskeyttää kuvaukset päiväkausiksi koko muun työryhmän pelätessä pahinta – ja häipyä salaa Lontooseen illastamaan prinsessa Margaretin seurassa. Hän saattoi yhtäkkiä ilmoittaa ettei voi koskea kameran edessä savukerasiaan koska on "tupakoinninvastaisen liiton" puheenjohtaja. Tai kieltäytyä olemasta samassa kuvassa elokuvan toisen miespääosan esittäjän kanssa edes miekkailukohtauksessa.

Lisäksi kaiken tämän tasaisena taustaäänenä ne tavanomaiset narsistiset tähden elkeet. Arkun viimeinen naula oli Sellersin vaatimus, että paikalle oli tuotava hänen vanha ystävänsä Spike Milligan parantelemaan käsikirjoitusta.

Ohjaaja Peter Medak ja koomikko Spike Milligan tutkivat käsikirjoitusta elokuvan Ghost in the Noonday Sun kuvauksissa
Spike Milliganin tuominen mukaan kuvauksiin sinetöi katastrofin. Ohjaaja Peter Medak ja koomikko Spike Milligan tutkivat käsikirjoitusta elokuvan Ghost in the Noonday Sun kuvauksissa Peter Sellers,Teemalauantai,peter sellersin haamu
"Sellers being impossible again" – "Sellers on taas mahdoton". Muistiinpano elokuvan Ghost in the Noonday Sun kuvauksista.
"Sellers on taas mahdoton" – kuvausasiakirjat kertovat. "Sellers being impossible again" – "Sellers on taas mahdoton". Muistiinpano elokuvan Ghost in the Noonday Sun kuvauksista. Peter Sellers,Teemalauantai,peter sellersin haamu

Omasta puolestaan Sellers valitti, kuinka hän joutui työskentelemään keskinkertaisuuksien kanssa. Hänen kaltaisensa esiintyjä varmasti tarvitsikin poikkeukselliset olosuhteet voidakseen todella loistaa. Onnistuessaan hän toki saavutti stratosfäärisiä korkeuksia, joihin moni muu ei ole yltänyt. Silti: sukupolvensa suurimmaksi koomikoksi Sellers teki ison joukon hämmästyttävän huonoja elokuvia.

Hän oli nero, ja oli upeaa saada olla mukana edes hetken verran.― Peter Medak

Sellersin ympärilleen luoman katastrofin muistelu saa Medakin edelleen tunnekuohun valtaan. Mutta Kyproksella vuosituhantisten temppelinraunioiden keskellä kävellessään vuoden 1973 tapahtumien vielä elossa olevat kokijat löytävät tyyntä suhteellisuudentajua.

Lopulta on turha syyttää ketään mistään. Peter Sellers oli traaginen hahmo, ihminen, joka kadotti oman itsensä ja karkotti toiset luotaan kuollakseen yksinäisenä. Hän jätti jälkeensä sotkuja niin työssään kuin ihmissuhteissaan.

Kaikesta huolimatta: "Hän oli nero, ja oli upeaa saada olla mukana edes hetken verran, vaikka se teki kipeää."

Näyttelijä Peter Sellers
"En ole Peter Sellers, olen vain muovinen jäljitelmä." Ihmisenä Peter Sellers oli traaginen, yksinäinen hahmo. Näyttelijä Peter Sellers Peter Sellers,Teemalauantai,peter sellersin haamu

Pahuksenmoiset pirskeet, yksi Sellersin uran helmistä

Dokumentissa Peter Sellers lausuu, että hän on ehkä vain kaksi tai kolme kertaa saanut työskennellä todella pätevän ohjaajan kanssa. Nimiä hän ei mainitse, mutta Sellersin kuolemaan asti kestäneestä yhteistyöstä voinee päätellä, että Blake Edwards saattoi olla yksi harvoista armon ansainneista.

Teemalauantain elokuva on Blake Edwardsin vuonna 1968 ohjaama The Party, suomalaisittain Pahuksenmoiset pirskeet, yksi Sellersin uran todellisista helmistä. Ehkäpä heti aluksi toteamme ja suopeasti unohdamme nykynäkökulmasta ongelmallisen brownface-maskin, joka sinänsä on oikeastaan turha.

Sellers on elokuvan pääosassa Hrundi V. Bakshi, intialainen näyttelijä, joka on tuotu Hollywoodiin asti esiintymään kovasti Gunga Diniä muistuttavassa roolissa. Sekaannuksen takia Bakshi saa kutsun mahtavan Hollywood-pampun illalliskutsuille, missä hän aiheuttaa kummastusta ja kaaosta.

Hrundi V. Bakshi (Peter Sellers) intialaisen sotilaan roolissa elokuvassa Pahuksenmoiset pirskeet
Bakshin tähtihetki Hollywoodissa. Hrundi V. Bakshi (Peter Sellers) intialaisen sotilaan roolissa elokuvassa Pahuksenmoiset pirskeet Pahuksenmoiset pirskeet,Teemalauantai,teeman elokuvat
Hrundi V. Bakshi (Peter Sellers) saa kadonneen kenkänsä takaisin alkupalatarjottimella elokuvassa Pahuksenmoiset pirskeet
Bakshi saa kenkänsä takaisin. Hrundi V. Bakshi (Peter Sellers) saa kadonneen kenkänsä takaisin alkupalatarjottimella elokuvassa Pahuksenmoiset pirskeet Pahuksenmoiset pirskeet,Peter Sellers,Teemalauantai,teeman elokuvat

Edwardsin kamera ja pitkät otot antavat koomikkonerolle tilaa. Bakshi luovii tummaihoista kuokkijaa vinosti silmäilevien seurapiirivieraiden ja heidän palvelusväkensä seassa ja möhlii huippumodernin luksuskodin teknisten laitteiden kanssa kuin monsieur Hulot konsanaan.

Peter Sellers saa tässä tuoda esiin kaikki taitonsa kompastelusta ja ilmehtimisestä mitä hienostuneimpaan ajoituksen tajuun. Jos häntä ei olisi menty maskeeraamaan ruskeaksi, myöhempi Mr. Beanin hahmo olisi ehkä jäänyt syntymättä, tarpeettomana.

Hrundi V. Bakshi (Peter Sellers) auttaa juhlien isäntää (Stephen Liss) puhelimen johdon kanssa elokuvassa Pahuksenmoiset pirskeet
Bakshi auttaa talon isäntää vastaamaan puhelimeen. Hrundi V. Bakshi (Peter Sellers) auttaa juhlien isäntää (Stephen Liss) puhelimen johdon kanssa elokuvassa Pahuksenmoiset pirskeet Pahuksenmoiset pirskeet,Teemalauantai,teeman elokuvat
Hrundi V. Bakshi (Peter Sellers) on vaikeuksissa epäkuntoisen vessanpöntön kanssa elokuvassa Pahuksenmoiset pirskeet
Tietenkin mukana on epäkuntoinen vessanpönttö. Hrundi V. Bakshi (Peter Sellers) on vaikeuksissa epäkuntoisen vessanpöntön kanssa elokuvassa Pahuksenmoiset pirskeet Pahuksenmoiset pirskeet,Teemalauantai,teeman elokuvat
Bakshi nolaa itsensä ja samalla paljastaa toisten perustavamman nolouden.

Bakshin hahmon varsinainen pointti on, että hän on erilaisiin kommelluksiin törmäilevä mutta hyväsydäminen hömelö, joka nolaa itsensä ja samalla paljastaa toisten vielä perustavamman, pinnan alla piilevän nolouden.

Muutamia vitsejä elokuvassa tehdään siitä, että intialaisena Bakshi on hieman hukassa kalifornialaisessa elämäntavassa, mutta kansallisuus ei ole kovin ratkaiseva tekijä. Toki se korostaa sitä, miten outo lintu tämä lapsenomaisen vilpitön ja hyväntahtoinen mies on rahaseurapiirien juhlissa. Miljöössä, jossa kaikki edustaa vauraan sivistynyttä hyvää makua eikä kukaan puhu sanallakaan asioista, jotka "kaikki tietävät".

Nimittäin vaikka Pahuksenmoiset pirskeet on enimmäkseen visuaalista ja fyysistä tilannekomiikkaa, siinä on myös vähän juonta, varsin #metoo-henkistä sellaista.

Elokuvan naispääosassa on ranskalaissyntyinen laulaja-näyttelijä Claudine Longet. Hän on nuori näyttelijänalku Michele, jota Harvey Weinstein -tyyppinen sarja-ahdistelija (Gavin MacLeod) yrittää auttaa Hollywood-uralle ja samalla käyttää seksuaalisesti hyväkseen – Michelen pelastaminen raiskaajalta onkin Bakshin illan suuri sankariteko, joka palkitaan ujolla lupauksella mahdollisesta romanssista.

Hrundi V. Bakshi (Peter Sellers) ja Michele Monet (Claudine Longet) elokuvassa Pahuksenmoiset pirskeet
Kastuneen pukunsa oloasuun vaihtanut Bakshi ja nuori laulaja Michele Hrundi V. Bakshi (Peter Sellers) ja Michele Monet (Claudine Longet) elokuvassa Pahuksenmoiset pirskeet Pahuksenmoiset pirskeet,Teemalauantai,Peter Sellers,teeman elokuvat

Todellisen Claudine Longet'n elämän järkyttävät myöhemmät käänteet tuntien voi nähdä jotain makaaberia ja aavemaista Sellersin/Bakshin ja juhlien toisen rehdin miesvieraan, lännensankari "Wyoming Billin" (Denny Miller) sormipyssyleikeissä – pam pam!

Vain pari kuukautta Pahuksenmoisten pirskeiden ensi-illan jälkeen Longet oli ystävänsä Bobby Kennedyn seurassa, kun Sirhan Sirhan ampui tämän kuoliaaksi Los Angelesissa. Ja vuonna 1976 Longet itse ampui silloisen poikaystävänsä kotonaan rikkaiden ja kuuluisien suosimassa Coloradon Aspenissa. Valamiehistön mielestä se oli vahingonlaukaus ja kuolemantuottamus, syyttäjän mielestä kokaiinipöllyisen Longet'n suutuspäissään tekemä tappo.

Tapauksen jälkeen Longet on viettänyt täydellistä hiljaiseloa poissa julkisuudesta.

Elokuvan musiikin Longet'n kitaran kanssa esittämää kaunista rakkauslaulua Nothing to Lose myöten on säveltänyt – tietenkin – Henry Mancini, jota ilman Blake Edwardsin uraa olisi vaikea kuvitella. Eikä hänen merkityksensä Peter Sellersin keskeisten hetkien taustavaikuttajanakaan ole vähäinen.

Blake Edwards ja Peter Sellers – sekä Mancini! – palasivat yhteen vielä 1970-luvun puolivälissä tehdäkseen Vaaleanpunainen pantteri -sarjaan kolme lisäosaa ja viedäkseen Sellersin rämäpäisen ja groteskin fyysisen komiikan komisario (ylikomisario) Clouseaun hahmossa yhä liioitellumpiin ylilyönteihin. Mutta tämäkin suhde katkesi riitoihin ennen Sellersin kuolemaa vuonna 1980.

Joka tapauksessa oli onni, että kohtalo saattoi yhteen nämä kaksi: koomikon vailla rajoja sekä ohjaajan, joka kykeni raivaamaan hänen hillittömyyksilleen sen tarvitsemaa tilaa.

Kun tietää, että katto ei tule vastaan, menevät pianissimotkin herkemmin. Siitä Pahuksenmoiset pirskeet on hieno todistus.

Pahuksenmoinen Sellers: Teemalauantai 26.10.2019
Lauantai-ilta on omistettu Peter Sellersille parhaimmillaan ja pahimmillaan.
Klo 21.45 Pahuksenmoiset pirskeet Areena 7 vrk
(The Party, USA 1968) Hillitön komedia tahatonta tuhoa aiheuttavasta intialaisnäyttelijästä, joka saa vahingossa kutsun Hollywoodin seurapiirijuhliin. Ohjaus Blake Edwards. Pääosissa Peter Sellers ja Claudine Longet. (7)
Klo 23.20 Peter Sellersin haamu Areena 2 vuotta
(The Ghost of Peter Sellers, USA 2018) Siitä piti tulla mainio merirosvokomedia. Se oli painajainen, helvetti, tragedia, täysi katastrofi… Ohjaaja Peter Medak teki dokumenttielokuvan vuosikymmeniä vaietusta kipeästä muistostaan, elokuvan Ghost in the Noonday Sun teosta Kyproksella. Sekasotkun keskiössä oli näyttelijä Peter Sellers. Ensiesitys.

Claudine Longet'n The Look of Love Spotifyssa:

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa