Hyppää pääsisältöön

Prisma: Toimivatko dieetit? – nopean painonpudotuksen keinot joutuvat testiin

Brittiläinen ensihoitolääkäri Javid Abdelmoneim seuraa koetta, jossa pikadieeteissä hyödynnetään uusinta tutkimustietoa.
Brittiläinen ensihoitolääkäri Javid Abdelmoneim selvittää pikadieettien tehoa. Brittiläinen ensihoitolääkäri Javid Abdelmoneim seuraa koetta, jossa pikadieeteissä hyödynnetään uusinta tutkimustietoa. Kuva: Jon Parker Lee BBC Yle TV1,Javid Abdelmoneim,Prisma: Toimivatko dieetit?

TV1 keskiviikkona 30.10.2019 klo 19.00 - 19.50, uusinta maanantaina 4.11. klo 23.25, Areenassa

Pikadieeteillä kuten keitto- ja pirtelökuureilla on ollut huono maine. Pikaisesta laihduttamisesta voi usein seurata se, että pudotetut kilot palaavat nopeasti takaisin.

Nyt osa asiantuntijoista olisi valmis arvioimaan pikadieettien tehoa uudestaan. Mitä tapahtuu, kun matalaenergisessä laihduttamisessa hyödynnetään uusinta tutkimustietoa?

Brittiläinen ensihoitolääkäri Javid Abdelmoneim on suhtautunut epäillen pikadieetteihin. Hän on lääkärinä huolissaan kansalaisten ylipainosta ja kiinnostunut kaikista ratkaisuista, joilla paino-ongelmista kärsivät saisivat apua.

Edessä on äärimmäinen ja uraauurtava laihdutuskoe, jossa vakavista terveysongelmista kärsivät koehenkilöt luopuvat tavallisesta ruoasta ja ryhtyvät yhdeksäksi viikoksi tiukalle pikadieetille.

Javid on mukana koetta seuraavassa asiantuntijaryhmässä, jota johtaa ylipainon tutkimiseen erikoistunut professori Susan Jebb. Tutkijan mukaan matalaenergistä dieettiä noudattaneet ovat vuoden kuluttua huomattavasti hoikempia kuin normaalisti laihduttaneet ihmiset.

Brittidokumentissa Toimivatko dieetit? seurataan, putosiko neljän koehenkilön paino pysyvästi. Voisiko matalaenergisellä dieetillä olla muita terveyshyötyjä? Koheniko testiin osallistuneiden terveydentila?

The Big Crash Diet Experiment. Tuotanto: BBC, Britannia, 2018.