Hyppää pääsisältöön

Rakenna portaat kaavan mukaan ja nouse niitä jouhevasti

Yy-kaa-viis – jos mitat on väärät, kompastut siis. Tässä on joitakin vinkkejä, joilla onnistut portaiden rakentamisessa.

Kaava: 2 x nousu + etenemä = noin 63 cm

Jotta saa portaisiin hyvän nousun ja etenemän, on hyvä käyttää kaavaa 2 x nousu + etenemä = 63 cm. Se tarkoittaa esimerkiksi, että jos askelman korkeus on 18 cm, joka on mukava mitta, pitäisi askelman syvyyden olla 27 cm.

Se on ihanteellinen mitta, mutta ei aina mahdollinen toteuttaa. Tilalla, johon portaat tulevat, on suuri merkitys.

En trappritning
En trappritning Kuva: YLE/Strömsö Jim Björni,Strömsö,Rappukäytävä

Aloita ottamalla mitta alakerran lattiasta yläkerran lattiatasoon. Jaa mitta esimerkiksi 18 cm:n nousulla, niin saat askelmien määrän. Mitta menee harvoin tasan, joten askelmien määrää pitää pyöristää ylös- tai alaspäin.

Jos haluaa vähemmän askelmia, nousuista tulee korkeampia ja etenemistä pienempiä, jotta päästään mahdollisimman lähelle 63 cm:n tavoitearvoa.

Jyrkistä portaista, joissa on korkeat nousut, tulee mukavammat, jos etenemät ovat lyhyet. Jos nousut ovat matalat, etenemä pitenee.

Tila määrää portaiden muodon

Huoneessa portaita varten käytettävissä oleva tila on myös tärkeä. Jos portaille on vähän tilaa, portaat on ehkä rakennettava L- tai U-kirjaimen muotoisiksi.

Kierreportaiden etenemä lasketaan keskeltä askelmaa tai siitä, mistä normaalisti kävellään, noin 35 cm portaiden ulkoreunasta.

Askelmien etusärmä saa mielellään tulla vähän alemman askelman päälle varsinkin, jos portaat rakennetaan umpinaisiksi. Varpaille täytyy olla tilaa seuraavan askelman reunan alla.

Portaat
Umpinaiset portaat. Portaat Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,Jim Björni,Rappukäytävä

Jos portaat ovat jyrkät, on hyvä, ettei edellinen askelma ulkone liikaa, muuten portaita on vaikea laskeutua.

Portaat voivat olla taideteos

Portaat ovat talossa hieno yksityiskohta. Portaissa on usein koristeellisia kaaria ja kaarteita porrasrungoissa tai reisipuissa, kuten porrastermein sanotaan.

Seuraavan kerran, kun vierailet talossa, jossa on kierreportaat, tutki niitä tarkasti – portaat voivat olla oikea taideteos.

Portaistani tuli ihanteelliset ja ihan hyvät

Rakentamani portaat eivät johda mihinkään, koska Strömsössä ei ollut portaiden tarvetta.

Portaista tuli enemmänkin malli, jonka toisella puolella (kuusi askelmaa) on ihanteellinen askelrytmi 63 cm ja toisella, jyrkemmällä puolella (viisi askelmaa) 58 cm:n askelrytmi, joka ei ole ihanteellinen, mutta ihan hyvä.

Portaat
Portaat Kuva: YLE/Esa Saari Strömsö,Jim Björni,Rappukäytävä