Hyppää pääsisältöön

Kukkia & sidontaa on improvisoidun ihmissuhdekomiikan räävitön helmi

Outi Mäenpää ja Kari-Pekka Toivonen elokuvassa Kukkia & sidontaa (2004).
Outi Mäenpää ja Kari-Pekka Toivonen elokuvassa Kukkia & sidontaa (2004). Janne Kuusi,Outi Mäenpää,Kari-Pekka Toivonen,improvisaatioteatteri,Kukkia ja sidontaa

Pikkukaupungin puutaloyhteisössä kuohuu ja ryöppyää, kun naisväki liittoutuu lipevää makkaratehtailijaa vastaan.

Imrovisaatioteatteri Stella Polariksen ja ohjaaja Janne Kuusen yhteistyö on tuottanut paljon irtonaista ja hauskaa katsottavaa. Ensimmäiset yhteistyön tulokset nähtiin MTV3:lle tehdyssä tv-sarjassa Vapaa pudotus (2002); sen jokainen jakso oli itsenäinen lyhytelokuva. Sarja palkittiin muun muassa Venla- ja KOURA-palkinnoilla. Kukkia & sidontaa (2004) jatkaa samaa projektia pitkän elokuvan muodossa. Tosin siitäkin tehtiin aluksi viisiosainen sarja televisiolle.

Elokuvan tapahtumat rakentuvat karkean juonirungon ympärille. Pikkukaupungin makkaratehtailija (Simo Routarinne) on paitsi iso työllistäjä, myös lipevä ja julkea naistenmies, jolla on vispilänkauppaa vähän kaiken hameväen kanssa. Makkaratehtailijaan kyllästyvät ensin petetyt miehet, sitten petetyt naiset.

Muutenkin ihmissuhteet ovat rempallaan. Tehtaan teurastaja Ali (Kari-Pekka Toivonen) on jättämässä suorapuheisen ja karkeakäytöksisen vaimonsa Even (Outi Mäenpää) muuttaakseen yhteen pihan toisella puolella asuvan Camillan (Tiina Pirhonen) kanssa. Näistä lähtökohdista päädytään kierittämään isoa ihmissuhdeympyrää, jonka lopputuloksena on räävitöntä mustaa komiikkaa ja makaaberi murha.

Elokuvan lopun juonelliset tapahtumat jäävät tahallisen selittämättömiksi ja avoimiksi: katsojan tehtävä on päätellä, mitä lopulta tapahtui. Selvää kuitenkin on, että elokuvan naisväki kyllästyy lopullisesti makkaratehtailijan naistennauratteluun jo yli kymmenen vuotta ennen #metoota.

Elokuvan näyttelijäkaarti on paljon Stella Polariksen ydinjoukkoa laajempi, ja rutinoituneitten polarislaisten lisäksi improvisointikykyjään pääsevät esittelemään muun muassa Miitta Sorvali ja Mikko Kivinen. Kaikki näyttelijät tekevät erinomaista työtä, mutta eniten metodista saa irti Outi Mäenpää, jonka luoma Eve on lyömättömän hirveä karaktääri. Mäenpää tekee Evensä ihailtavalla voimalla ja intensiteetillä, kuin olisi joka hetki syöksymässä epäuskottavuuden suohon vain pelastautuakseen viime hetkellä. Hän yksinkertaisesti varastaa jokaisen sekuntin, jonka on esillä. Ihan ansiosta hänet palkittiin suorituksesta Jussi-patsaalla.

Stella Polariksen muusikoista muodostettu Trio Kamara ( Jouni Kannisto, Iiro Ollila ja Ilkka Talasranta) esittää elokuvassa laulun "Hollola-Lahti".

Teatterin maailma ei ollut ohjaaja Janne Kuuselle vieras. Hän oli ennen Stella Polarista työskennellyt muun muassa Ryhmäteatterin kanssa elokuvissa Laulu (1986) ja Älä itke Iines (1987). Näistä jälkimmäinen rakentui jo improvisoidun dialogin varaan.

  • Kukkia & sidontaa (2004). Rooleissa Outi Mäenpää, Kari-Pekka Toivonen, Tiina Pirhonen, Simo Routarinne, Sari Havas, Sari Siikander, Elina Stirkkinen, Tobias Zilliacus, Kirsti Kuosmanen, Teijo Eloranta, Jarmo Hyttinen, Tobias Zilliacus, Mikko Rejström, Miitta Sorvali, Mikko Kivinen, Aleksi Salmenperä. Käsikirjoitus Aleksi Bardy, Janne Kuusi ja Stella Polaris. Ohjaus Janne Kuusi. Tuotanto Helsinki-Filmi Oy & Kinotaurus Oy.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa