Hyppää pääsisältöön

Riku Rantala: Olin salaliittoteoreetikko – mutta nyt lopetan, koska rakastan isänmaatani!

Riku Rantala.
Riku Rantala. Riku Rantala,Docventures

Minä rakastan salaliittoteorioita ja foliohattuilua! Kuulun (ja aina mahdollisuuden tullen liityn) erilaisiin epämääräisiin FB-ryhmiin wifi-allergikoista flat earthereihin. Jaan läpällä Whatsapp-haippiringeissäni salaliittoteorioita ja deep fake -videoita. Ihastelen ihmismielen luovuutta törmätessäni aina uusiin verkkokilareihin, jotka blastaavat oikeaa totuutta ja vaientamisyritystä.

Aina lukiessani Remeksen uusinta dekkaria, kehittelen päässäni dystopioita suurvaltapolitiikan ja ilmastokriisin aiheuttamista kyberuhista. Mielessäni varustelen kesämökistäni – joka sijaitseekin sopivasti vain kivenheiton päässä Googlen palvelinkeskuksesta ja Venäjän rajasta – survivalismilinnaketta.

Kuvittelen kuitenkin olevani propagandalta suojassa. Uskon tunnistavani informaatiovaikuttamisen, jos sellaista kohtaan. Tiedän, että Venäjän doktriiniin kuuluu pyrkimys horjuttaa kilpailijoitaan monenlaisella informaatiovaikuttamisella, ja että Pietarin trollitehdas on täyttä todellisuutta.

Tiedän, että lähihistorian onnistunein ja päivänselvä salaliitto oli Yhdysvaltain info-operaatio, jonka avulla se oikeutti hyökkäyksensä Irakiin 2003 ja näin edisti valtapyrkimyksiään maailman tärkeimmällä energiantuotantoalueella.

Olen osaltani antanut verkkoscheisselle käyttövoimaa.

Mutta yhtä kaikki, olen klikannut otsikoita ja vieraillut sivuilla ja kanavilla, joiden tiedän olevani huuhaata. Olen osaltani antanut verkkoscheisselle käyttövoimaa.

Olenko siis tässä ylemmyydentunnossani hyödyllinen idiootti? Jos olen, kenen hyödyllinen idiootti?

Uskon, että suomalaisia suojelee vieraiden valtojen informaatiovaikuttamiselta vain ja ainoastaan, ja ennen kaikkea korkea koulutus- ja sivistystasomme. Kybersodankäynnissä “rautaa rajalla” tarkoittaa vuosikymmenten aikana huolellisesti rakennettua korkeateknologista palomuuria – jokaisen kansalaisen oman pään sisään.

Suomalaisen maanpuolustuksen tappavin ase sijaitsee siis hartioidemme välissä olevassa kuulassa.

Myös outo ja pieni kielemme on tänä netin kylmän sodan aikana yllättävä bonari.

Terve kriittinen ajattelu, perusopetukseen kuuluva medialukutaito, luottamus viranomaisiin ja yhteiskunnan riittävään reiluuteen ovat monivaiheiset suojamekanismimme. Myös outo ja pieni kielemme on tänä netin kylmän sodan aikana yllättävä bonari – meille täytyy kohdistaa viestejä vaikealla kielellämme. “Suomjen poikka, tule hakemjaan leippä” -tyyppiset yritykset eivät edelleenkään mene läpi.

Mutta ympäristö muuttuu koko ajan.

Jenkkien Facebook-vaalien ja Cambridge Analytica -kohun jälkeen poliittinen informaatiovaikuttaminen on nyt siirtynyt ns. maan alle. Vaalivaikuttamisen kuuminta hottia ovat nyt vahvasti salatut, suoriin ihmisten välisiin viesteihin perustuvat sovellukset kuten Whatsapp, Messenger, Signal ja Telegram.

Brasilian, Intian ja Nigerian vaaleja on jo kutsuttu Whatsapp-vaaleiksi. Tutkijat arvioivat, että niiden lopputulokseen vaikuttivat oleellisesti massiiviset miljoonien viestien lokakampanjat. Niiden kampanjoiden taustavoimat ja rahoittajat ovat edelleen anonyymejä.

Salatut viestit ovat kaikkien ulkopuolisten, myös tutkijoiden ja journalistien tutkan ulottumattomissa.

Tehokkaassa informaatiovaikuttamisen Whatsapp-ekosysteemissä joukko ydinvaikuttajia muokkaa uutisia tai luo niitä tyhjästä, ja jakaa ne satoihin ellei tuhansiin pienempiin ja suurempiin WA-ryhmiin. Sen jälkeen tavalliset kansalaiset toimivat tämän tiedonvälityksen pieninä, mutta elintärkeinä nappuloina.

Tärkein WA-vaalivaikuttamisen ominaisuus jo aika old schoolilta tuntuvaan Facebookiin verrattuna on se, että sen salatut viestit ovat kaikkien ulkopuolisten, myös tutkijoiden ja journalistien tutkan ulottumattomissa. Eri ryhmät eivät tietystikään tiedä toisistaan, joten kukaan ei näe, kuinka laajalle tai järjestelmällisesti viestiä jaetaan. Tiedämme tämän nyt erityisesti siksi, että esimerkiksi Intian 400 miljoonan whatsappaajan vaaleissa tutkijat onnistuivat liittymään 1400:een erilliseen viestiryhmään tekemään havaintoja.

Lopulta on ihan se ja sama tällaisen kertausharjoituksissa ramppaavan perheenisän, yrittäjän ja mediapellen näkökulmasta, KUKA meihin vaikuttaa.

Pohdin ääneen täällä Docventuresin mustanaamioluolassa seuraavan jaksomme teemaa: tapauksia Trump ja Putin ja heihin tukevasti liittyvää informaatiovaikuttamista.

Tulin siihen tulokseen, että lopulta on ihan se ja sama tällaisen kertausharjoituksissa ramppaavan (Puolustusvoimat muuten onneksi valmistautuu myös informaatiovaikuttamisen torjuntaan) perheenisän, yrittäjän ja mediapellen näkökulmasta, KUKA meihin vaikuttaa.

Putinin trolliarmeija, EU:n hajottajat, Naton natottajat, Yhdysvaltain sotateollisen kompleksin ja Hollywoodin yhteenliittymä, hyvinvointivaltion vihaajat, rasistit, jihadistit, enemmän syytöksiin kuin rakentaviin ideoihin perustuvat lokavaalikampanjat – aina, kun joku näistä (ja luultavasti jokainen) pääsee jonkun meistä ihon alle, kaikki suomalaisen yhteiskuntarauhan keinuttajat hyötyvät.

Samalla, klikkaus ja stereotyyppinen ajatusmalli kerrallaan, me kaikki härmäläiset häviämme.

Yhtäkään luotia ei tarvitse ampua. Matkalla tuhoomme meitä naurattaa omien poliitikkojemme typeryys, suututtaa poliisin hitaus tai tehokkuus ja ketuttaa eri mieltä oleva naapuri tai kylänmies tai ylipäänsä erilainen ihminen. Huomaamattamme rivimme harvenevat – ja jonkin ajan kuluttua olemme valmiita poimittaviksi.

Mielestäni maanpuolustukseen pitäisikin nyt liittää Tolkut trollausjoukot, jotka tarkistavat faktoja, suhtautuvat asioihin terveen kriittisesti ja hillitsevät halunsa provosoida ja riehua huhujen pohjalta. Paitsi että nämä joukothan ovat jo olemassa – ja me kaikki kuulumme siihen reserviin.

Että eissaatana, pitääkö tässä nyt sitten luopua läpällä foliohattuilusta?

– Riku Rantala

Docventures tiistaina 29.10. klo 21.00 Yle Areenassa ja Yle TV2:ssa. Propagandaillan vieraina toimittaja Jessikka Aro, historioitsija Teemu Keskisarja sekä vanhempi tutkija Antto Vihma.

Keskustelu käy kuumana paitsi leffaklitsussa, myös Docventures Chatissa! Liity joukkoon klo 21!

Keskiviikkona 30.10.2019 klo 15.00 Yle Areenassa ja Yle Puheella jatketaan spekulointia Propagandan lumo -kirjan kirjoittajan Joonas Pörstin kanssa.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures