Hyppää pääsisältöön

Aamustondis kateissa, veto poissa ja unettomuus vaivaa? – Nämä hälytysmerkit voivat kertoa, että kärsit testosteronivajeesta

Alakuloinen mies nojaa kädet puuskassa liitutauluun, johon liidulla piirretty lihaksikkaat käsivarret.
Alakuloinen mies nojaa kädet puuskassa liitutauluun, johon liidulla piirretty lihaksikkaat käsivarret. Kuva: Pixabay Akuutti

Miehen testosteronivaje diagnosoidaan herkästi väärin masennukseksi tai uupumukseksi, sillä oireet muistuttavat toisiaan: mieli on musta, unettomuus vaivaa ja voimat ovat vähissä niin salilla kuin sängyssäkin. Testosteronikorvaushoito on järeä ratkaisu, joka saattaa lopettaa miehen oman testosteroni- ja siittiötuotannon. Siksi vajetta hoidetaan aina ensin luonnollisin menetelmin.

Mies: Oletko ihmetellyt miksi mikään ei oikein huvita? Miksi seksi ei maistu, veto on poissa, punttien nostaminen tökkii normaalia enemmän ja palautuminen on hidasta? Miksi öisin on hikoilukohtauksia ja koko ajan tuntuu kuin eläisi sumussa?

Saatat kärsiä testosteronivajeesta.

– Testosteroni yhdistetään vahvasti seksuaalisuuteen, mutta sitä ylikorostetaan, kertoo kliinisen fysiologian erikoislääkäri ja seksuaalilääketieteen asiantuntija Juhana Piha.

Mistä testosteronivaje voi johtua? Lue: Miesten testosteronitasot laskevat ympäri maailmaa – Lihavuus lienee suurin syypää, mutta myös arjessa lymyää yllättäviä vaaroja

Himohormoniksi mielletyllä testosteronilla on nimittäin myös monia muita tehtäviä miehen elimistössä.

Testosteroni muun muassa stimuloi luuytimen punasolujen tuotantoa ja tukee luuston hyvinvointia. Siksi myös testosteronivajeesta johtuvat oireet voivat liittyä paljon muuhunkin kuin miehen seksuaaliterveyteen.

Esimerkiksi seuraavat viisi merkkiä voivat kertoa alhaisista testosteronitasoista.

1. Masentaa ja ahdistaa

– Minulle on 25 vuoden aikana tullut satoja potilaita, jotka ovat syöneet vuosia masennuslääkkeitä, eikä mikään kokeilluista mielialalääkkeistä ole helpottanut tilannetta, Juhana Piha kertoo.

– On ollut sellaisiakin potilaita, jotka ovat joutuneet masennuksen vuoksi eläkkeelle ja sitten onkin aloitettu testosteronikorvaushoito ja työkyky on palannut.

Pihan mukaan on valitettavan yleistä, että testosteronivaje väärin diagnosoidaan esimerkiksi masennukseksi tai uupumukseksi, koska oireet voivat olla hyvin samankaltaisia.

Lue myös: Sami Niemiselle määrättiin kymmeniä masennuslääkkeitä, ennen kuin oireiden syyksi paljastui testosteronivaje – “Oli kova kolaus, kun seksi ei enää kiinnostanut”

Ahdistuneisuutta, tehottomuutta, ärtyneisyyttä, nukahtamisvaikeuksia, unien keskeytymistä ja vaikeutta ryhtyä mihinkään. Usein myös keskittymiskyky on huono ja lähimuisti voi heiketä.

Tyypillinen testosteronivajeesta kärsivä potilas ei tulekaan klinikalle erektio-ongelmien takia, vaan sen vuoksi, että veto tuntuu olevan täysin poissa.― Juhana Piha

– Potilaat puhuvat usein “aivosumusta”, Juhana Piha kuvailee.

– Tyypillinen testosteronivajeesta kärsivä potilas ei tulekaan klinikalle erektio-ongelmien takia, vaan sen vuoksi, että veto tuntuu olevan täysin poissa, Piha kertoo.

– Kaikkein kamalin tilanne on se, että usein on saatettu mitata potilaan testosteronitaso useaan otteeseen ja se on ollut matala, mutta sitä ei ole otettu huomioon.

Masennus on hyvin yleinen oire, eikä sitä voida suoraan yhdistää testosteronivajeen oireeksi. Vain pienellä osalla masennuspotilaita testosteroni on oireen taustalla.

Pihan mielestä jokaiselta keski-ikäiseltä masennusdiagnoosin saaneelta mieheltä pitäisi mitata testosteronitasot.

– Sillä vältyttäisiin aikamoiselta työmäärältä terapiassa. En millään tavalla vastusta terapiahoitoa, mutta ei siitä ole mitään hyötyä näiden hormonivajauspotilaiden kanssa, toteaa Juhana Piha.

2. Treeni ei kulje

Testosteroni on lihasten kehittymisen ja lihasten lujuuden säilyttämisen kannalta tärkeä hormoni. Jos treeni ei kulje entiseen malliin, taustalla voi olla alentunut testosteronitaso.

– Potilainani on ollut miehiä, jotka harrastavat aktiivisesti liikuntaa, mutta eivät enää jaksakaan lähteä salille tai treenata samalla tavalla kuin ennen, Juhana Piha kertoo.

– Erityisesti palautuminen urheilusuorituksesta kestää päiväkausia.

Testosteronivaje voi ilmetä myös ylimääräisenä hikoiluna ja yöllisinä kuumina aaltoina. Mies saattaa herätä aamulla märkänä hiestä.

Mies polkee pyörällä, asento viittaa väsymykseen.
Mies polkee pyörällä, asento viittaa väsymykseen. Kuva: Unsplash Akuutti,pyöräily

3. Aamustondis kateissa ja halut hukassa?

Jos olet kiinnittänyt huomiota aamu- ja yöerektioiden puuttumiseen, saattaa kyseessä olla testosteronivaje.

Erektioiden heikkeneminen yhdynnässä voi johtua seksuaalisen halun vähenemisestä. Halujen katoaminen puolestaan voi olla oire testosteronivajauksesta.

– Matalat mieshormoni arvot voivat johtaa halujen rajuun vähentymiseen tai haluttomuuteen, koska testosteronilla on suora vaikutus miehen libidoon eli seksihaluihin, Juhana Piha kertoo.

Tutkijat eivät vielä tiedä, mikä on tarkka mekanismi, jolla testosteroni on yhteydessä miehen seksihaluihin ja erektioon. Matalakaan testosteronitaso ei välttämättä estä erektiota, mutta voi vaikeuttaa yhdyntää.

– Monesti potilaat kertovat, että kyllä sen saa onnistumaan, mutta työstä käy. Erektio on siis epävarma, kliinisen fysiologian erikoislääkäri ja seksuaalilääketieteen asiantuntija Juhana Piha kertoo.

4. Spermakaan ei ole iskussa

Testosteronivajeen yhteys siemennesteen laatuun ei ole suoraviivainen, mutta asiantuntijat tietävät, että yhteys kuitenkin on olemassa.

– Jos on hyvin matala testosteronitaso, se voi huonontaa siemennesteen laatua, mutta siittiöntuotantoon riittää kyllä suhteellisen matalatkin testosteronit, Turun yliopiston professori ja lääkäri Jorma Toppari kertoo.

4. Rasvaa väärissä paikoissa

Myös niin sanotut "miestissit" voivat kieliä madaltuneista testosteronitasoista. Testosteronin puute voi miehillä aiheuttaa rintarauhasen kasvua, jota kutsutaan gynekomastiaksi.

– Kun miehen testosteronitaso laskee, naishormoni estrogeenin taso pysyy ennallaan tai jopa nousee. Jos estrogeeni on miehen elimistössä suhteessa korkealla, se voi aiheuttaa nännien paisumista, kuvailee Juhana Piha.

Lihomisen myötä rasvaa kertyy rintojen alueelle myös miehillä. Lisääntyneen rasvakudoksen erottaminen gynekomastiasta vaatiikin yleensä tarkempia lääkärin tutkimuksia.

Rasvan määrä voi lisääntyä testosteronivajeen vuoksi myös muualla elimistössä, koska testosteronilla on tärkeä rooli elimistön rasva-aineenvaihdunnassa.

– Potilaat ovat myös huomanneet, että keskivartalolle on alkanut kertymään rasvahöttöä pikkuhiljaa, Piha kertoo.

Sitä, miten testosteroni rasva-aineenvaihduntaan tarkalleen vaikuttaa, ei kuitenkaan vielä tiedetä.

5. Hipiä ja luusto heikossa hapessa

Ihon ja luuston hyvä terveys vaatii, että testosteronin ja estrogeenin suhde miehen elimistössä on sopivassa tasapainossa.

Pitkään jatkunut mieshormonin puute voi aiheuttaa jopa luukatoa eli osteoporoosia. Toistuvat murtumat voivat siis olla merkki testosteronivajauksesta.

Kliinisen fysiologian erikoislääkäri ja seksuaalilääketieteen asiantuntija Juhana Piha on tavannut vastaanotollaan myös potilaita, joilla alhainen testosteroni on ollut yhteydessä iho-ongelmiin.

– Heillä on ollut huonokuntoinen iho, mutta testosteronikorvaushoidon jälkeen kunto on parantunut huomattavasti.

– Iho-ongelmat ovat kuitenkin hyvin harvinainen testosteronivajeen oire, Piha tarkentaa.

Miten voin olla varma, että minulla on hoitoa vaativa testosteronivaje?

Ennen kuin mahdollista testosteronivajausta voidaan lähteä hoitamaan, pitää sulkea pois muut mahdolliset syyt oireiden taustalla.

Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin testosteronin puute. Oireita voivat selittää myös lääkitykset, ylipaino, infektiot, vammat, kivessyöpä tai aiemmat leikkaukset.

Jos oireena ovat erektiohäiriöt, pitää niiden syy selvittää.

Jos oireena ovat erektiohäiriöt, pitää niiden syy selvittää. Erektiovaikeuksien taustalla ei useinkaan ole testosteronivaje, vaan esimerkiksi verisuoni-ongelma, jonka hoito on erektiolääke eikä testosteroni. Syypääksi voivat myös osoittautua stressi, muut psyykkiset ongelmat, pitkään sairastettu diabetes tai sydän- ja verenkiertoelimistöön liittyvät tekijät.

Kun muut mahdolliset oireiden aiheuttajat on suljettu pois, pitää testosteronitasot mitata. Mittaus tapahtuu verinäytteistä.

Mittaukset täytyy tehdä aamuisin, eikä yksittäinen mittaus riitä. Testosteronipitoisuudessa on luontaista satunnaista vaihtelua ja monet akuutit tai krooniset sairaudet voivat vaikuttaa siihen.

Jos kolmen mittauksen keskiarvo on matala, pitää miettiä, mistä testosteronivaje johtuu. Syy voi olla kivesperäinen tai aivolisäkkeen säätely toiminnan häiriö.

Jos kyseessä on kivesperäinen ongelma, voidaan testosteronikorvaushoito aloittaa.

Mies istuu nojatuolissa, nojaa käteensä alakuloisen näköisenä.
Mies istuu nojatuolissa, nojaa käteensä alakuloisen näköisenä. Kuva: Unsplash Akuutti,väsymys,masennus

Ensin yritetään luomusti, sitten vasta aloitetaan korvaushoito

Jos testosteronivajeen syyksi epäillään esimerkiksi ylipainoa, ylikuntoa tai jotain lääkitystä, kokeillaan testosteronitasoja saada aina ensin nousemaan elämäntapoja muuttamalla.

– Aina kannattaa yrittää ensin hoitaa lääkkeettömästi. Puoli vuotta pitää ponnistella ja katsoa saako tilannetta muutettua omin keinoin ennen kuin aloitetaan korvaushoito, kertoo Juhana Piha.

Jos korvaushoito joudutaan aloittamaan, se toteutetaan joko geelillä tai pistoksilla.

– Hoitokokeilun kesto on noin puoli vuotta ja siinä ajassa tapahtuu kyllä usein ihmeitä. Useimmilla kuukauden kuluttua voi olla jo ihan toisenlainen olo, Juhana Piha kertoo.

Korvaushoito kuitenkin jakaa mielipiteitä, koska siinä on kääntöpuolensa.

Testosteronikorvaushoito lamaannuttaa siittiöiden tuotannon

Oikein toteuttu testosteronihoito voi tuoda ratkaisevan parannuksen miehen hyvinvointiin ja elämänlaatuun. Lääkehoidon aloittaminen on kuitenkin puntaroitava tarkkaan, painottaa dosentti, urologian erikoislääkäri Antti Rannikko.

– Jos korvaushoitoon lähdetään, potilaan täytyy ymmärtää, että se on lähtökohtaisesti lopun ikäinen hoito, koska omat kivekset eivät enää tuota testosteronia.

– Miehen oma siittiöiden tuotanto loppuu käytännössä kokonaan testosteronikorvaushoidon seurauksena, kertoo Rannikko.

Oman testosteroni- ja siittiötuotannon tyrehtyminen tulee yllätyksenä liian monille.

Oman testosteronituotannon sammuminen ja siitä johtuva siittiötuotannon tyrehtyminen tulevat kuitenkin yllätyksenä liian monille.

– Valitettavasti on monia lapsettomia nuoria miespotilaita, joille on aloitettu testosteronikorvaushoito ja jotka ihmettelevät miksi eivät saa lapsia partnerinsa kanssa. Se ei enää saisi olla nykyaikaa, Rannikko toteaa.

Ennen hoidon aloittamista tulisi ainakin keskustella mahdollisuudesta tallettaa siemennestettä spermapankkiin.

Toisaalta testosteronikorvaushoito ei ole luotettava ehkäisymenetelmä. Miehen oma testosteroni- ja siittiötuotanto voivat palautua, jos korvaushoito ei jatku kovin pitkään. Palautuminen on kuitenkin yksilöllistä.

– Jos korvaushoitoa käyttää kuukauden tai ehkä vuodenkin, niin perusterveellä miehellä testosteronituotanto ja sen myötä siittiötuotanto kyllä palaavat, Rannikko lisää.

Yleisimpiä askarruttavia kysymyksiä testosteronikorvaushoidosta

Haittavaikutuksista

Yleisin haitta, jonka vuoksi testosteronikorvaushoitoa joudutaan muuttamaan tai kokonaan lopettamaan on hematokriittiarvon liiallinen nousu, johon liittyy mahdollisesti veritulppariski. Vahva tutkimusnäyttö aiheesta kuitenkin puuttuu.

Joskus puolestaan hoito saattaa johtaa miehen naishormonitasojen nousuun, joka voi aiheuttaa finnien lisääntymistä ja nännioireilua.

Testosteronikorvaushoidon yhteyttä sydän- ja verisuonisairauksiin on tutkittu paljon, mutta uusimmissa testosteronivajeen tutkimus- ja hoitosuosituksissa todetaan, että lisääntynyttä riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin ei ole.

Hoito voi kuitenkin vaikuttaa hyvän kolesterolin pitoisuuteen alentavasti.

Voiko testosteronikorvaushoito aiheuttaa eturauhassyöpää?

Ei ole mitään todisteita siitä, että testosteroni aiheuttaisi eturauhassyöpää, joka on ylivoimaisesti yleisin miesten syöpä.

Tarvittaessa siis jopa miehelle, joka on aiemmin sairastanut eturauhassyövän, voidaan aloittaa testosteronikorvaushoito, jos miehellä on selvä hormonivaje.

Testosteroni voi kuitenkin jouduttaa jo olemassa olevan eturauhassyövän kasvua ja leviämistä. Levinneen eturauhassyövän hoidon kulmakivenä on testosteronitason lasku niin alas kuin mahdollista.

Ennen testosteronihoidon alkua täytyy siis varmistaa, että miehellä ei ole eturauhas- tai rintasyöpää. Tilannetta täytyy myös tarkkailla hoidon aloituksen jälkeen, jotta mahdollinen syövän merkkiaineen nousu huomataan ajoissa.

Testosteronitaso paljastaa terveydentilasta paljon

Varmaa on se, että hoitamaton matala testosteronitaso voi koitua miehen kohtaloksi.

– Se on yhteydessä lisääntyneeseen kuolleisuuteen ja se lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä, lääkäri ja Turun yliopiston professori Jorma Toppari kertoo.

Testosteronitaso on myös mittari yleiselle terveydentilalle.

– Mitä huonokuntoisempi ihminen, sitä matalammat testosteronitasot, Jorma Toppari summaa.

Lue lisää:

Miesten testosteronitasot laskevat ympäri maailmaa – Lihavuus lienee suurin syypää, mutta myös arjessa lymyää yllättäviä vaaroja

Masennuksesta on tullut uusi kansantauti – mutta mikä on oikeasti muuttunut, suomalaisten mielenterveys vai diagnoosit?

Sami Niemiselle määrättiin kymmeniä masennuslääkkeitä, ennen kuin oireiden syyksi paljastui testosteronivaje – “Oli kova kolaus, kun seksi ei enää kiinnostanut”

Kuuntele myös: Mieskuva on sellainen, että aina pitäisi tehdä mieli - seksuaalipsykologi Patrick Jernin neuvot miehen haluttomuuteen

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!

Katso Areenassa: Masennus vai testosteronivaje?

Alhainen testosteronitaso voi kiusata nuortakin miestä. Miksi Suomessa sitä ei tunnisteta eikä hoideta? Sami Niemisen tarina on esimerkki siitä, että testosteronituotantoon voi vaikuttaa myös omilla valinnoillaan.