Hyppää pääsisältöön

Miesten testosteronitasot laskevat ympäri maailmaa – Lihavuus lienee suurin syypää, mutta myös arjessa lymyää yllättäviä vaaroja

Mies selin kameraan, katsoo lumiseen metsään.
Mies selin kameraan, katsoo lumiseen metsään. Kuva: Unsplash mies,metsät,Akuutti

Mieshormoni testosteroni saa elämän maistumaan ja seksin sujumaan, mutta nyt miesten testosteronitasot näyttävät laskeneen ympäri maailmaa huolestuttavaa vauhtia. Syyksi arvellaan erityisesti lisääntyvää ylipaino-ongelmaa, mutta myös arkisessa ympäristössämme lymyää yllättäviä vaaroja.

Kiinnostaisiko sinua harrastaa petipuuhia energisenä vielä tulevaisuudessakin? Ehkä olisi kiva, että myös mieliala säilyisi valoisana ja lihakset toimintakykyisinä? Silloin sinua luulisi kiinnostavan myös, millä tolalla testosteroniarvosi – tai miehesi testosteroniarvot – seilaavat.

Nykymiesten testosteronitasot laahaavat huolestuttavan matalalla tasolla verrattuna aiempiin miespolviin. Samansuuntaisia tutkimustuloksia on saatu sekä meillä että maailmalla.

Vaikka äkkiseltään saattaisi ajatella, että testosteroni vaikuttaa lähinnä seksihaluihin, sen vaikutus miehen elämään on kuitenkin paljon laajempi.

Tasojen lasku ei siis ole mikään pikkujuttu, vaan voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia liittyen esimerkiksi seksielämään, mielialaan ja treenaamiseen. Lisäksi alhainen testosteronitaso voi vaikuttaa heikentävästi jopa siemennesteen laatuun.

Laskevat testosteronitasot ovat maailmanlaajuinen ilmiö

Testosteronitasot todellakin näyttävät laskeneen, tietyissä ikäryhmissä jopa romahtaneen. Sekä Yhdysvalloissa, Tanskassa että Suomessa kymmenisen vuotta sitten toteutettujen pitkittäistutkimusten tulokset ovat samansuuntaisia.

Kun eri vuosikymmeninä eläneitä ikäluokkia verrattiin keskenään, huomattiin, että aiemmin syntyneiden miesten testosteronitasot olivat huomattavasti korkeammat kuin myöhempinä vuosikymmeninä syntyneillä. Erityisen suuri ero oli seniori-ikäisten miesten kohdalla.

Suomalaistutkimuksessa testosteronin lasku oli selkeintä 60–69 -vuotiaiden miesten ryhmässä. Heidän testosteronitasonsa laskivat muutaman vuosikymmenen aikana lähes 40 prosenttia. Laskua näkyy kuitenkin myös nuorempien miesten ikäryhmissä.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan miesten testosteronitasot ovat laskeneet jopa prosentin vuosivauhtia sitten 1980-luvun.

Harmaapartainen mies hattu päässään.
Testosteronitasot ovat laskeneet etenkin vanhempien miesten ikäryhmässä. Harmaapartainen mies hattu päässään. Kuva: Unsplash vanhukset

Kuinka huolissaan tästä pitäisi olla?

Kliinisen fysiologian erikoislääkäri Juhana Piha kantaa erityistä huolta siitä, ettei ongelman vakavuutta ja alhaisen testosteronitason yhteyttä esimerkiksi masennusoireisiin useinkaan tunnisteta.

Asiantuntijoilla on kuitenkin myös lohduttava sanansa sanottavanaan.

– Yleinen vaikutelma tosiaan on, että 1900-luvun alussa eläneillä miehillä on ollut korkeampi testosteronitaso kuin vastaavan ikäisillä miehillä tänä päivänä. Tähän liittyy kuitenkin edelleen epävarmuuksia, kommentoi dosentti, urologian erikoislääkäri Antti Rannikko.

Rannikko ei tekisi pitkälle meneviä johtopäätöksiä olemassa olevien tutkimusten perusteella.

– 1900-luvun alkupuolella tutkimuksia ei suunniteltu sillä ajatuksella, että katsottaisiin, miten testosteronitasot eri vuosikymmeninä käyttäytyvät. Myös mittausmenetelmät ovat olleet erilaisia kuin nykyään, ja jo sillä saattaa olla vaikutusta tulosten vertailukelpoisuuteen, Rannikko pohtii.

Testosteronia tarvitaan vauvasta vaariin

Testosteronin vaikutus miehen elämään alkaa jo sikiöaikana. Silloin lapselle muotoutuvat miehen ulkoiset sukupuolielimet testosteronin ohjelmoimina.

Murrosiässä testosteronituotanto saa aikaan puberteetin muutokset, ja aikuisiässä se vaikuttaa etenkin seksuaaliterveyteen ja libidoon, mutta myös mielialaan. Sillä on roolinsa myös luuston ja lihasten kunnon ylläpidossa.

– Testosteroni on hyvin tärkeä hormoni, sillä ilman sitä ei voi kehittyä mieheksi, Turun yliopiston professori ja lääkäri Jorma Toppari kertoo.

Lue lisää siitä, mitä kaikkea testosteronivaje voi saada aikaan!

Testosteronituotannon kannalta mies elää huippuvuosiaan noin 25-vuotiaana. Sen jälkeen testosteronin määrä alkaa hiljalleen laskea, voimakkaimmin noin 40 ikävuodesta eteenpäin. Iän vaikutus ei kuitenkaan ole kovin suuri.

– Ennen ajateltiin, että testosteronitasot laskevat iän myötä rajusti, mutta nyt tiedetään ettei vaikutus ole kovin radikaali, Toppari selventää.

Ikä ei siis selitä testosteronitasojen laskusuuntaa ainakaan yksinään.

Lue lisää - Mikä testosteroni?

Testosteroni on miesten pääasiallinen sukuhormoni, joka tuotetaan kiveksissä.

Testosteronin tuotanto vaihtelee riippuen vuorokaudenajasta. Korkeimmillaan testosteroniarvo on aamuisin.

Arvioiden mukaan noin 5 prosenttia lihavista (painoindeksi yli 30) miehistä kärsii matalasta kokonaistestosteronitasosta. Normaalipainoiset miehet kärsivät ongelmasta harvemmin.

Suomessa matalan testosteronitason hoidosta ei tällä hetkellä ole Käypä hoito -suositusta.

Lähde: Jorma Toppari, lääkäri ja professori, Turun yliopisto, Terveyskirjasto Duodecim

Pieni lapsi nojailee sillan kaiteeseen.
Testosteronia tarvitaan mieheksi kehittymiseen. Pieni lapsi nojailee sillan kaiteeseen. Kuva: Unsplash taaperoikäiset

Näitä kaikkia arvellaan syyllisiksi ongelmaan

1. Mitä enemmän rasvakudosta, sitä vähemmän testosteronia

Tiedetään, että ylipaino laskee testosteronitasoa. Kehoon kertynyt liika rasvakudos saa aikaan sen, että testosteroni kulkeutuu rasvakudokseen ja muuntuu siellä osittain naishormoni estrogeeniksi. Estrogeeni taas estää testosteronin tuotantoa.

Lihavuus vähentää myös sukupuolihormoneja sitovan proteiinin pitoisuutta verenkierrossa, minkä myötä myös siihen sitoutuneen testosteronin kokonaispitoisuus pienenee.

– Kun lihava mies kärsii matalasta testosteronitasosta, ensimmäinen hoitomuoto onkin laihduttaminen, Toppari kertoo.

– Painon pudotus nostaa testosteronin pitoisuutta tutkitusti, Rannikko toteaa.

2. Syyllinen voi piilotella myös lääkekaapissa

Ylipainon lisäksi myös lääkekaapin sisältö saattaa joskus olla syyllinen testosteronitasojen laskuun.

Esimerkiksi opioideiksi laskettavat lääkkeet, kuten morfiini, kodeiini ja fentanyyli vaikuttavat sukupuolirauhasia stimuloivien hormonien määrään laskevasti.

Samoin vaikuttavat myös opioidihuumeet, kuten amfetamiini ja heroiini.

– Opioidien vaikutuksesta kivesten tuottama testosteronimäärä laskee, Toppari selventää.

Lääkkeitä.
Lääkkeitä. Kuva: Unsplash lääkkeet

3. Arjen kemikaaleilla näppinsä pelissä

Syylliseksi epäiltyjen listalta löytyy myös ympäristön kemikaaleja. Esimerkiksi Teflon ja Goretex ovat luultavasti tulleet tutuiksi arjessa melkeinpä jokaiselle.

– PFOA, jota käytetään Teflonin valmistuksessa, vähentää eläintutkimusten mukaan sikiön kivesten testosteronituotantoa, ja aiheuttaa myös täysi-ikäisellä eläimellä kivesvaurioita, Toppari kertoo.

PFOA:n lisäksi myös muut perfluoriyhdisteet voivat heikentää testosteronin tuotantoa.

– Tällaisia käytetään laajasti esimerkiksi Goretex-vaatteissa, kengille tarkoitetuissa suojasuihkeissa, auton sisäpinnoissa, huonekalujen pinnoitteissa ja kokolattiamatoissa, Toppari kertoo.

Myös palonestoaineet ja muovinpehmentimet, kuten ftalaatit, vaikuttavat Topparin mukaan haitallisesti testosteronin määrään – ainakin rottakokeissa.

– Sitä, kuinka paljon testosteronitasojen lasku johtuu kemikaaleista, on mahdoton arvioida. Huoli niiden suhteen on kuitenkin oikeutettu, Toppari toteaa.

Topparin suurin huoli liittyy kemikaalien yhteisvaikutukseen.

– Kaikki näistä kemikaaleista ovat yksinään heikkoja, mutta joukkovoimalla ne tekevät tuhoa.

Ratkaisu ei ole yksilön käsissä – kemikaalit tarkempaan syyniin ja vaa’an lukemat laskuun

Millaisia ratkaisuja sitten tarvittaisiin, jotta testosteronitasot eivät jatkaisi heikentymistään – ja miehet saisivat säilyttää libidonsa, toimintakykynsä sekä elämänilonsa?

Sekä Toppari että Rannikko korostavat, että lihavuusongelmaan pitäisi puuttua rivakammin.

Toppari penää myös kemikaalien tarkempaa valvontaa.

– Asiaan pitäisi puuttua Euroopan tasolla. Vaikka on hyvä, että esimerkiksi ftalaattien käyttöä lasten leluissa on jo saatu rajoitettua, sama pitäisi tehdä myös esimerkiksi perfluoriyhdisteille, Toppari toteaa.

– Myös korvaavat tuotteet pitäisi tutkia tarkemmin, sillä ne ovat usein puutteellisesti testattuja, Toppari lisää.

Ihminen vaa'alla.
Omaa painoaan kannattaa tarkkailla. Ihminen vaa'alla. Kuva: Unsplash vaa'at

Rannikko peräänkuuluttaa myös opioidien käytön rajoittamista maailmanlaajuisesti.

– Amerikassa opioideja käytetään valtavasti, ja kyseessä on valitettavasti itse aiheutettu kriisi. On luotu markkina, jota on vaikea pysäyttää, hän harmittelee.

Yhteiskunnallisia muutoksia tarvitaan, mutta niitä odotellessa ei kannata menettää yöuniaan. Molemmat asiantuntijat korostavat arkisten valintojen merkitystä.

– Tärkeintä on elää perustervettä normaalia elämää ja pyrkiä välttämään, ettei paino nouse liikaa. Näillä tylsän elämän rakennuspalikoilla pärjää pitkälle, Rannikko lohduttaa.

Lue lisää siitä, miten testosteronin puutosta hoidetaan ja millaisia mahdollisia ongelmia hoitoon liittyy.

Lue lisää: Sami Niemiselle määrättiin kymmeniä masennuslääkkeitä, ennen kuin oireiden syyksi paljastui testosteronivaje – “Oli kova kolaus, kun seksi ei enää kiinnostanut”

Kuuntele myös: Mieskuva on sellainen, että aina pitäisi tehdä mieli - seksuaalipsykologi Patrick Jernin neuvot miehen haluttomuuteen

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!

Katso Areenassa: Masennus vai testosteronivaje?

Alhainen testosteronitaso voi kiusata nuortakin miestä. Miksi Suomessa sitä ei tunnisteta eikä hoideta? Sami Niemisen tarina on esimerkki siitä, että testosteronituotantoon voi vaikuttaa myös omilla valinnoillaan.