Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Esitysoikeudet vaikuttavat tv-ohjelmien näkyvyyteen Virossa

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastauksia ja oikaisuja. Tämä vastaus on lähetetty Iltalehteen 28.10.2019.

Ivo kirjoitti Ylen tv-sisältöjen näkyvyydestä (IL 25.10.) ja harmitteli, ettei kaikkia ohjelmia voi enää katsoa Virossa Yle Areenan kautta. Areenan sisällöistä yli 80 prosenttia on katseltavissa ja kuunneltavissa ulkomailla eikä niissä ole käytössä maarajausta. Osa sisällöistä on kuitenkin rajattu käytettäviksi vain Suomessa, koska kaikkiin ohjelmiin ei ole mahdollista hankkia kansainvälisiä oikeuksia. Esimerkiksi brittiläisen tv-sarjan omistaja haluaa esitysoikeudesta oman korvauksensa niin suomalaiselta kuin virolaiseltakin mediayhtiöltä.

Tekijänoikeuksien haltijat edellyttävät, että Yle valvoo tehtyjen jakelusopimusten toteutumista. Yle otti maaliskuun alussa 2018 käyttöön tekniikan, jolla pystymme aiempaa tiukemmin valvomaan ettei maarajauksia kierretä käyttämällä välityspalvelimia ja virtuaalisia erillisverkkoja (VPN).

Yle on yhtenä ensimmäisistä julkisen palvelun yhtiöistä Euroopassa toteuttanut EU-direktiivin mahdollistaman siirrettävyyden. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomessa vakituisesti asuvat voivat loma- ja työmatkoillaan katsoa ja kuunnella kaikkia Yle Areenan sisältöjä EU-maissa. Tämä edellyttää asiakkaan kotipaikan tunnistamista Suomeen Yle Tunnuksen avulla. Tunnistus vaaditaan jälleen tekijänoikeuksien kunnioittamiseksi.

Petri Jauhiainen
Julkaisupäällikkö, Yle