Hyppää pääsisältöön

Grażyna Bacewiczin vahva viulusonaattien sarja

Puolalaisen viulisti-säveltäjä Grażyna Bacewiczin (1909–1969) tuotannon keskiössä kulkevat neljän sinfonian ja seitsemän jousikvarteton muodostamat sarjat sekä reilu tusina solistille ja orkesterille kirjoitettua konserttoa. Tuorein kamarimusiikillinen levyotanta on varsin kattava. Viiden viululle ja pianolle kirjoitetun sonaatin lisäksi äänitteelle on pakattu sonaatteja sooloviululle sekä duoteos Partita.

bacewicz äänitteen kansi
bacewicz äänitteen kansi Grażyna Bacewicz

Bacewitczin sävelistö soi aikaansa heijastellen. Taustalla kuulostuu uusklassismin henkäykset ja Karol Szymanovskin sävelistön olevaisuudet. Tummasävyinen ja poltteinen musiikki on usein energistä ja ryöpsähtelevää.

Kahdesta sooloviululle kirjoitetusta sonaatista etenkin 1950-luvun lopulla kirjoitettu toinen viulusonaatti on intensiivistä musiikkia. Ensiosa maalaa ekspressiivisin linjoin, toinen piirtää tummia jännitteisiä odotuksia ja finaalin presto tikkaa sähäkästi.

Bacewicz oli monipuolinen muusikko, joka viulun lisäksi osasi etevästi sijoitella sormiaan myös pianon koskettimistolle. Ehkäpä se omalta osaltaan vaikutti myös viululle ja pianolle kirjoitettujen teosten usein virtuoosiseen ja leikkisään luonteeseen.

Pääosin 1940-luvulla sävelletty viiden viululle ja pianolle kirjoitetun sonaatin sarja lämpenee edetessään. Etenkin sarjan päättävä, aivan viisikymmentäluvun alussa valmistunut viides sonaatti on tummasti liihottelevassa ekspressionismissaan vaikuttava.

Viulisti Annabelle Berthomé-Reynoldsin sekä pianisti Ivan Donchevin muodostaman duon taltioimat teokset muodostavat hengästyttävän yli kahden tunnin kestoisen kokonaisuuden. Muusikkous on kaksikon esityksissä korkealla tasolla.

Bacewicz: Complete Violin Sonatas. Annabelle Berthomé-Reynolds, viulu, Ivan Donchev, piano. Muso (MU032).

Kuuntele Uudet levyt 29.10.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Taiteilijapari Sakari Oramon ja Anu Komsin elämysten ilta Berliinin filharmoniassa

    Suomalaistaiteilijat Berliinissä marraskuussa 2019.

    Berliini on elämysten kaupunki, huokasi Anja Lankinen onnellisena kaupungin kuulussa filharmonia-konserttisalissa 28. marraskuuta. Anja istui kuulijoiden joukossa, kun suomalainen taiteilijapari, kapellimestari Sakari Oramo ja sopraano Anu Komsi esiintyivät yhdessä Deutsches Symphonie Orchester Berlinin kanssa ja ohjelmassa oli mm. Magnus Lindbergin Accused.

  • Tölöläbin ja Elifantreen kiireetöntä kuulostelua

    Tölölabin ja Elifantreen kiireetöntä kuulostelua

    Jälkiminimalismi loi sillan muun muassa taidemusiikin ja popin välille avaten uusia sointimaailmoja, mahdollisuuksia ja suuntaviivoja. Tätä äänistöä tuotetaan kiinnostavaan tapaan etenkin Yhdysvalloissa, jossa kuilu ns. taide- ja populaarimusiikin välillä ei ole repeytynyt niin ammottavaksi kuin Euroopassa.