Hyppää pääsisältöön

Håkan Hardenbergerin taiturointia

Hyvää trumpetille ja orkesterille laadittua tuotantoa ei varmastikaan liikaa maailmassa ole, joten uudet peliavaukset herättävät aina mielenkiintoa - etenkin kun niitä esittelee instrumenttinsa eliittiin kuuluva trumpetisti Håkan Hardenberger. Äänitteen kolmen trumpetille ja orkesterille kirjoitetun teoksen tekijäniminä ovat Betsy Jolas (s. 1926), Olga Neuwirth (s. 1968) ja Sally Beamish (s. 1956).

stories äänitteen kansi
stories äänitteen kansi Håkan Hardenberger

Ranskalaisen Betsy Jolasin konserttosarja Histoires vraies pianolle, trumpetille ja orkesterille etenee varmoin ottein. 93-vuotiaan säveltäjän viitisen vuotta sitten laatima soivuus maleksii enimmäkseen tummasävyisesti. Se alkaa teatraalisesti orkesterin soittimiston valevirittämisellä ja aplodeilla, hieman Schnittken 1. sinfonian tapaan ja jatkaa matkaansa parikymmenen minuutin kestonsa ajan luontevasti ja pakottomasti tilanteesta toiseen.

Itävaltalainen Olga Neuwirth kuljettelee trumpetille ja orkesterille kirjoitetussa teoksessaan ...miramondo multiplo... trumpettia soinnillisesti ahtaista tilanteista toiseen. Voimakasääninen soolosoitin yrittää suoriutua orkesterin tukottavan sointimassan alla vaihtelevalla menestyksellä kuin ruuhkassa pujotellen.

Tässä koko kokonaisuudessa kiinnostavimpana nimenä nousee englantilaisen Sally Beamish. Beamishin trumpettikonsertto muodostuu aktivoituvan ensiosan, rauhallisemmin liikkuvan keskiön sekä virtuoosisen finaalin soivuudeksi. Solistin asemaa ei kyseenalaisteta, kun soolosoitin punoo pääosin melodisia linjastoaan.

Beamishin konserton taltiointi on jo viiden takaa, mutta mitään ratkaisevaa eroa ei Martin Brabbinsin johtamien Skotlannin kansallisen nuoriso-orkesterin ja äänitteen muista esityksistä vastaavan Malmön sinfoniaorkesterin taltiointien välillä ole.

Trumpetisti Håkan Hardenberger on 2000-luvulla laadittujen teosten parissa selvästi omalla maaperällään ja soittaa teoksia kuin kantaohjelmistoa konsanaan.

Stories. Roger Muraro, piano, Håkan Hardenberger, trumpetti, Malmön sinfoniaorkesteri, joht. Martyn Brabbins. BIS (BIS-2293).

Kuuntele Uudet levyt 29.10.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Taiteilijapari Sakari Oramon ja Anu Komsin elämysten ilta Berliinin filharmoniassa

    Suomalaistaiteilijat Berliinissä marraskuussa 2019.

    Berliini on elämysten kaupunki, huokasi Anja Lankinen onnellisena kaupungin kuulussa filharmonia-konserttisalissa 28. marraskuuta. Anja istui kuulijoiden joukossa, kun suomalainen taiteilijapari, kapellimestari Sakari Oramo ja sopraano Anu Komsi esiintyivät yhdessä Deutsches Symphonie Orchester Berlinin kanssa ja ohjelmassa oli mm. Magnus Lindbergin Accused.

  • Tölöläbin ja Elifantreen kiireetöntä kuulostelua

    Tölölabin ja Elifantreen kiireetöntä kuulostelua

    Jälkiminimalismi loi sillan muun muassa taidemusiikin ja popin välille avaten uusia sointimaailmoja, mahdollisuuksia ja suuntaviivoja. Tätä äänistöä tuotetaan kiinnostavaan tapaan etenkin Yhdysvalloissa, jossa kuilu ns. taide- ja populaarimusiikin välillä ei ole repeytynyt niin ammottavaksi kuin Euroopassa.