Hyppää pääsisältöön

Håkan Hardenbergerin taiturointia

Hyvää trumpetille ja orkesterille laadittua tuotantoa ei varmastikaan liikaa maailmassa ole, joten uudet peliavaukset herättävät aina mielenkiintoa - etenkin kun niitä esittelee instrumenttinsa eliittiin kuuluva trumpetisti Håkan Hardenberger. Äänitteen kolmen trumpetille ja orkesterille kirjoitetun teoksen tekijäniminä ovat Betsy Jolas (s. 1926), Olga Neuwirth (s. 1968) ja Sally Beamish (s. 1956).

stories äänitteen kansi
stories äänitteen kansi Håkan Hardenberger

Ranskalaisen Betsy Jolasin konserttosarja Histoires vraies pianolle, trumpetille ja orkesterille etenee varmoin ottein. 93-vuotiaan säveltäjän viitisen vuotta sitten laatima soivuus maleksii enimmäkseen tummasävyisesti. Se alkaa teatraalisesti orkesterin soittimiston valevirittämisellä ja aplodeilla, hieman Schnittken 1. sinfonian tapaan ja jatkaa matkaansa parikymmenen minuutin kestonsa ajan luontevasti ja pakottomasti tilanteesta toiseen.

Itävaltalainen Olga Neuwirth kuljettelee trumpetille ja orkesterille kirjoitetussa teoksessaan ...miramondo multiplo... trumpettia soinnillisesti ahtaista tilanteista toiseen. Voimakasääninen soolosoitin yrittää suoriutua orkesterin tukottavan sointimassan alla vaihtelevalla menestyksellä kuin ruuhkassa pujotellen.

Tässä koko kokonaisuudessa kiinnostavimpana nimenä nousee englantilaisen Sally Beamish. Beamishin trumpettikonsertto muodostuu aktivoituvan ensiosan, rauhallisemmin liikkuvan keskiön sekä virtuoosisen finaalin soivuudeksi. Solistin asemaa ei kyseenalaisteta, kun soolosoitin punoo pääosin melodisia linjastoaan.

Beamishin konserton taltiointi on jo viiden takaa, mutta mitään ratkaisevaa eroa ei Martin Brabbinsin johtamien Skotlannin kansallisen nuoriso-orkesterin ja äänitteen muista esityksistä vastaavan Malmön sinfoniaorkesterin taltiointien välillä ole.

Trumpetisti Håkan Hardenberger on 2000-luvulla laadittujen teosten parissa selvästi omalla maaperällään ja soittaa teoksia kuin kantaohjelmistoa konsanaan.

Stories. Roger Muraro, piano, Håkan Hardenberger, trumpetti, Malmön sinfoniaorkesteri, joht. Martyn Brabbins. BIS (BIS-2293).

Kuuntele Uudet levyt 29.10.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Rokkari Sauli Zinovjevista tuli nykysäveltäjä – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 14. joulukuuta!

  Säveltäjä Sauli Zinovjev oli skeittaaja ja rokkibändin kitaristi, kunnes pianotaiteilija György Cziffran Liszt-tulkinta muutti kerrasta hänen suhteensa musiikkiin. Tällä hetkellä Zinovjev on yksi kiinnostavimmista nuorista säveltäjänimistä, jolle sataa sävellystilauksia niin kotimaisilta kuin ulkomaisilta orkestereilta.

 • Elä kuin Peppi Pitkätossu!

  Peppi Pitkätossun vinkit hyvään elämään.

  Ota mallia Peppi Pitkätossusta! Rohkeus ja positiivinen elämänasenne ohjaavat kulkuasi. Lastenkirjojen supersankari on oiva esikuva!

 • Somnium ensemble juhlii hartaasti

  Somnium ensemble juhlii hartaasti

  Hyvin balansoitua resonanssia, hartaan juhlavia tunnelmia ja korkeuksiin kurottelevia soivuuksia voidaan kuulla Somnium ensemblen tuoreella julkaisulla.

 • Karhean fuusion taitaja

  Karhean fuusion taitaja

  Mario Diaz de Leon (s. 1979) on yksi Yhdysvaltojen itärannikon vilkkaan ja innovatiivisen musiikkielämän säveltäjänimistä.