Hyppää pääsisältöön

Hynesin ja Third Coast Percussionin yhteistyö toimii

Yhdysvaltalainen lyömäsoitinyhtye Third Coast Percussion (David Skidmore, Robert Dillon, Peter Martin, Sean Connors) tuntuu pomppivan yhdestä kiinnostavasta projektista toiseen. Vuonna 2005 perustettu lyömäsoitinyhtye on kunnostautunut etenkin jälkiminimalistisen ohjelmiston parissa. Tuorein äänite esittelee englantilaisen laulaja-lauluntekijä-tuottaja Devonté Hynesin (s. 1983) elektroakustiselle soittimistolle luotua äänistöä.

hynes äänitteen kansi
hynes äänitteen kansi Dev Hynes

Hynesin jälkiminimalismi linkittyy vahvasti elektropopin ja rytmimusiikin maailmaan. Riffimäisten kuvioiden, kerrostuen rakentuvan toisteisuuden ja poppisrytmiikan sekoituksesta tulee parhaimmillaan iskevää ja onnistunutta fuusiota.

Aivan täysin ei Hynes musiikin lopullisesta soivasta olomuodosta vastaa, kun sävelistön lyömäsoitinosuuksien viimeistely, sovittaminen ja instrumentointi, on jäänyt esittäjien harteille. Lopputuloksena on kuitenkin parhaimmillaan kiinnostavia sointeja.

Rennosti rullaava kokonaisuus muodostuu kolmesta teoksesta. Perfectly Voiceless klonksuttelee joutuisasti välillä suvantoon pysähtyen. Rauhallisemmin kuulostuvassa kappaleessa There was nothing elektroninen äänimaailma on rumpukomppeineen vahvemmin läsnä, kun synteettinen äänimaisema sulautuu akustiseen.

Äänitteen laajin teos, yhteentoista lyhyehköön osaan jakautuva, For All It’s Fury sekoittaa myös luontevasti erilaisia tyylillisiä ja soinnillisia elementtejä. Mallet-soitinten, etenkin marimban ja vibrafonin, yhteissoinnin muodostamaan pehmeään ja kirkkaaseen äänimaailmaan sekoittuu mukaan 80-luvun syntikkasoundeja sekä kumeita äärimatalia sub-bassoja.

Hynesin ja Third Coast Percussionin yhteistyö on mainio esimerkki uuden taidemusiikin suunnasta ja mahdollisuuksista, joka voisi samalla tarjota tarttumapintoja myös entistä laajemmalle kuulijakunnalle.

Devonté Hynes. Fields. Third Coast Percussion. Cedille Records (CDR 90000 192).

Kuuntele Uudet levyt 29.10.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Elä kuin Peppi Pitkätossu!

  Peppi Pitkätossun vinkit hyvään elämään.

  Ota mallia Peppi Pitkätossusta! Rohkeus ja positiivinen elämänasenne ohjaavat kulkuasi. Lastenkirjojen supersankari on oiva esikuva!

 • Somnium ensemble juhlii hartaasti

  Somnium ensemble juhlii hartaasti

  Hyvin balansoitua resonanssia, hartaan juhlavia tunnelmia ja korkeuksiin kurottelevia soivuuksia voidaan kuulla Somnium ensemblen tuoreella julkaisulla.

 • Karhean fuusion taitaja

  Karhean fuusion taitaja

  Mario Diaz de Leon (s. 1979) on yksi Yhdysvaltojen itärannikon vilkkaan ja innovatiivisen musiikkielämän säveltäjänimistä.

 • Tuomas Turriago peilissä

  Tuomas Turriago peilissä

  Tuomas Turriago (s. 1979) jakaa aikaansa laaja-alaisesti toimien pianistina, kapellimestarina sekä säveltäjänä.