Hyppää pääsisältöön

Mitä on kauneus? – dokumenttisarja pilkkoo kauneuskäsityksemme atomeiksi

kaunis nainen
kaunis nainen Kuva: Kepach srls Kauneuden historia

Kauneus kautta aikojen -dokumenttisarja pureutuu kauneuden historiaan kuudesta eri näkökulmasta. Kiehtovan sarjan oppaana toimii brittinäyttelijä Dominic Frisby. Teemalla ja Areenassa tiistaisin 29.10. kello 21.

Ensimmäisessä jaksossa palataan kauneuden alkulähteille. Mistä nykyihmisen kauneuskäsitys on peräisin? Vastausta etsitään darwinismista, kivikauden esineistä ja taidehistoriasta.

Toisessa jaksossa matkataan Aasiaan, jonka kauneudessa yhdistyvät taide ja estetiikka. Jaksossa tutustutaan japanilaisen kauneuden käsitteeseen “ikiin” ja korealaiseen kauneuskirurgiaan.

Mitä aivoissamme tapahtuu, kun koemme jotain kaunista? Kolmannessa jaksossa tutkitaan kauneutta neurotieteen näkökulmasta, ja pohditaan tekoälyn mahdollisuuksia kauneuden määrittämisessä.

Neljäs jakso tutkii kauneuden varjopuolia. Ihmiset ovat kautta aikojen vaarantaneet terveyttään tavoitellakseen kauneutta. Tuberkuloosin riuduttama potilas verestävine huulineen oli 1800-luvun kauneusihanne, ja tautia tartutettiin myös tahallaan. Verivoide kuului hienostonaisen kauneusrutiineihin, ja rautakorsetti sai pyörtymään hapenpuuteeseen. Miten nykyihminen vaarantaa kehoaan kauneuden vuoksi?

Kauneus voi olla myös valhetta. On arvioitu, että puolet koko maailman myydystä taiteesta on väärennettyä, eivätkä muotokuvatkaan aina ole realistisia. Viides jakso keskittyy taideväärennöksiin.

Sarjan päätösjakso tutkii absoluuttista, universaalia kauneutta. Onko sellaista? Ohjelma valottaa naiskauneuden historiaa Venuksesta nykymuodin huippumalleihin. Ohjelmassa pohditaan myös, miltä kauneuskäsityksemme tulee näyttämään tulevaisuudessa.

  • Kauneus kautta aikojen (The Sense Of Beauty), Italia 2017. Ohjaus Massimo Brega

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa