Hyppää pääsisältöön

Peter Sculthorpen sävelistö soi lämmintä resonansssia

Australialainen säveltäjä Peter Sculthorpe (1929–2014) jätti jälkeensä tuotannon, joka moninaisuudesaan heijastelee muun muassa Aasian ja Oseanian musiikkikulttuureja ja sisältää huolestuneita ekologisia puheenvuoroja. Australian kansallinen yleisradioyhtiö koosti säveltäjän teoksista jättimäisen kahden ja puolen tunnin koosteen, joka piti alun perin julkaista säveltäjän 90-vuotisjuhlan kunniaksi. Toisin kuitenkin kävi. Nyt samainen kokoelma julkaistaan viitisen vuotta sitten kuolleen Sculthorpen muistoksi.

sculthorpe äänitteen kansi
sculthorpe äänitteen kansi Peter Sculthorpe

Vuosien varrella taltioiduista teoksista muodostuu kuva Sculthorpen sävelkielen olevaisuudesta ja sen hienoisesta muuntumisesta. Teokset kattavat viisi vuosikymmentä, 1960-luvulta aina 2010-luvulle asti. Orkesteriteoksia jaksottavat soolokappaleet ja muu kamarimusiikki.

1980-luvun loppupuolella valmistunut Kakadu (1988) lienee yksi tekijänsä tunnetuimmista orkesteriteoksista. Vajaan viidentoista minuutin kestoinen soivuus maanittelee kohti romanttis-sävytteistä loppuhurmosta.

Kahdessa teoksessa kuullaan Pohjois-Australian aboriginaalien puhallinsoitinta didgeridoota. Sekä Earth Cry että From Ubirr kaarrostelevat poltteisen jousiorkesteritekstuurin ja röhisevän soolosoittimen sointimaisemissa. Solisti William Barton tuo teosten sävelistöön alkuvoimaa.

Myöhäistuotannossakin on kantavuutta. Kaksiosainen Island Songs kasvaa melodianpalasista päätyen lopulta lempeän nostalgiseksi melodiavirraksi. Päätösosa Lament and Yearning soi alussa astetta tummemmin, mutta päätyy sekin kuulaaseen virtailuun.

Scultorpen mittava kahdeksantoista kvarteton sarja alkoi 1940-luvulta ja päättyy 2010-luvulla. Sarjan viimeiseksi jäänyt kvartetto nro 18 on nöyrä ja koskettava valituslaulu kärsivälle ja kuolevalle maaperälle.

Kiinnostavia teoksia jäi väistämättä kokoelman ulkopuolellekin, kuten vaikkapa jousikvartetto nro 13, pianokonsertto ja Shining Islands jousiorkesterille. Tästä on kuitenkin hyvä aloittaa, mikäli lämpöä huokuva oseania-värähtely kiinnostaa.

Peter Sculthorpe. The Best of. Kymmeniä eri esittäjiä. ABC Classics (ABC4818195).

Kuuntele Uudet levyt 29.10.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Taiteilijapari Sakari Oramon ja Anu Komsin elämysten ilta Berliinin filharmoniassa

  Suomalaistaiteilijat Berliinissä marraskuussa 2019.

  Berliini on elämysten kaupunki, huokasi Anja Lankinen onnellisena kaupungin kuulussa filharmonia-konserttisalissa 28. marraskuuta. Anja istui kuulijoiden joukossa, kun suomalainen taiteilijapari, kapellimestari Sakari Oramo ja sopraano Anu Komsi esiintyivät yhdessä Deutsches Symphonie Orchester Berlinin kanssa ja ohjelmassa oli mm. Magnus Lindbergin Accused.

 • Tölöläbin ja Elifantreen kiireetöntä kuulostelua

  Tölölabin ja Elifantreen kiireetöntä kuulostelua

  Jälkiminimalismi loi sillan muun muassa taidemusiikin ja popin välille avaten uusia sointimaailmoja, mahdollisuuksia ja suuntaviivoja. Tätä äänistöä tuotetaan kiinnostavaan tapaan etenkin Yhdysvalloissa, jossa kuilu ns. taide- ja populaarimusiikin välillä ei ole repeytynyt niin ammottavaksi kuin Euroopassa.

 • Juha Leinosen kamarimusiikki soi jämerästi

  Juha Leinosen kamarimusiikki soi jämerästi

  Säveltäjä Juha Leinonen (s. 1956) rakentaa teoksiaan usein jykevästi vyöryvän liike-energian sekä selkeästi piirtyvien musiikilisten hahmojen ja kokonaismuotojen varaan.