Hyppää pääsisältöön

Miten syntyy hyvä luontokuva? Soita ja kysy suorassa lähetyksessä – vastaamassa kaksi ammattikuvaajaa

Harmaasiepot pesällä.
Harmaasieppo tykästyi sille rakennettuun pesään, kuvaamaan pääsi kesämökin ikkunan läpi. Harmaasiepot pesällä. Kuva: Juha Laaksonen Harmaasieppo,linnut,luonto,Juha Laaksonen

Millä keinoin kehittyy luontokuvaajaksi, joka osaa haistaa parhaat tilanteet? Entä miten voi saada erilaisia kuvia kuin muut? Kenellä tahansa on mahdollisuus ottaa huippukuva, mutta se vaatii ripauksen onnea, taitoa ja ahkeruutta. Luonto-Suomen suorassa lähetyksessä vieraana ovat kaksi luontokuvauksen ammattilaista: Benjam Pöntinen ja Jaana Kotamäki.

Benjam ”Benga” Pöntinen on suomalainen luontovalokuvaaja ja tietokirjailija. Suomalaisen metsäpolitiikan, ja voimakkaiden hakkuitten myötä metsien ja liito-oravien suojelutyö on tullut Pöntiselle entistä läheisemmäksi. Hänet tunnetaan myös pohjalaisen lato- ja lakeusmaiseman puolesta puhujana.

Luontokuvaaja Benjam Pöntinen soutelee järvellä.
Benjam Pöntinen on kuvannut liito-oravia 30 vuotta. Luontokuvaaja Benjam Pöntinen soutelee järvellä. Kuva: Benjam Pöntinen Luonto-Suomi

Pöntinen on vuosien varrella saanut menestystä monissa kansallisissa ja kansainvälisissä valokuvakilpailuissa. Konstit ovat monet, kun metsästetään hyvää luontokuvaa.

– Auto on kätevä kuvauspiilo, jossa on mahdollista viipyä pitempääkin kuvaamassa, Pöntinen vinkkaa. Ja autoa voi halutessaan myös liikutella.

Liito-orava puussa
Liito-oravaa voi päästä lähelle, sillä se harvoin pelkää ihmistä. Liito-orava puussa Kuva: Benjam Pöntinen liito-orava
Tilhet taivaalla.
Tilhet ovat hyvä, mutta hiukan vaativa kohde lintujen nopeuden vuoksi. Tilhet taivaalla. Kuva: Benjam Pöntinen Luonto-Suomi

Jaana Kotamäki on turkulainen pitkän linjan palkittu ammattivalokuvaaja, valokuvataiteilija, kirjoittaja ja kouluttaja.

Dokumentaarinen kuvaustapa on jäänyt Jaanalla nykyään vähemmälle, ja tilalle on noussut yhä vahvemmin taiteellisempi lähestymistapa: maalauksellisuus, jossa kohteen ääriviivat ja muodot katoavat kuvan sisään.

Valokuvaaja Jaana Kotamäki
Jaana Kotamäki haluaa kuvillaan herättää ajatuksia ja tunteita. Valokuvaaja Jaana Kotamäki Kuva: Jaana Kotamäki Luonto-Suomi

Luontokuvauksessa Kotamäelle ei ole tärkeintä lajikeskeisyys, vaan se, että kuvista välittyisi tunnelma, ja että ne herättäisivät ajatuksia ja tunteita.

– Taidehan tulee aina ihmisen sisältä ja on tekijänsä näköinen – toivon sen välittyvän myös kuvistani.

Jaana Kotamäen valokuva: Vapaus
“Vapaus" – joutsenparvi vastavaloon kuvattuna. Jaana Kotamäen valokuva: Vapaus Kuva: Jaana Kotamäki Luonto-Suomi

– Teoksessa "Vapaus" on joutsenparvi kuvattuna vastavaloon, tummaa metsää vasten. Käytössä on ollut pitkähkö suljinaika, joka mahdollisti kuvan liikevaikutelman korostumisen.

Jaana Kotamäen kuva: Pyrähdys
"Pyrähdys" – syksyisen keisarinviitan pyrähdys ilmaan, kuvattuna pitkällä valotusajalla. Jaana Kotamäen kuva: Pyrähdys Kuva: Jaana Kotamäki Luonto-Suomi

– Kamerani toimi tässä ikään kuin siveltimenä, vangiten perhosen keisarillisen viitan heilautuksen.

Kuuntele Luonto-Suomen luontokuvausilta

Suorassa lähetyksessä vastataan kuulijoiden kysymyksiin, ja annetaan vinkkejä onnistuneisiin otoksiin. Soita ja kysy tai lähetä sähköpostia! Puhelinnumero: 0203-17 600 ja sähköpostiosoite: radio.suomi@yle.fi. Toimittajina ovat Juha Laaksonen ja Juha Blomberg.

Kuuntele lähetys keskiviikkona 30.10. Yle Radio Suomessa klo 18 alkaen tai lähetyksen jälkeen Yle Areenasta.