Hyppää pääsisältöön

Reino ”Repe” Helismaasta löytyi harvinaisia valokuvia – 1950-luvun viihdetähti tunnelmoi takahuoneessa juuri ennen keikkaa

Reino Helismaa soittaa kitaraa.
Reino Helismaa soittaa kitaraa. Kuva: Seppo Malinen / Johanna Aulén Reino Helismaa,KulttuuriCocktail

Reino Helismaa oli iso tähti sotienjälkeisessä Suomessa. Hän kiersi maata, lauloi, soitti ja heitti huulta. 1950-luvun puolivälissä hän esiintyi Joensuussa ja päätyi kuvattavaksi. Valokuvat otti Seppo Malinen, joka oli itsekin taitava soittaja. Yksi kuvista vihjaa, että äänenavaus sujui ykköskaljan avulla.

Reino Helismaa (1913–1965) on monelle suomalaiselle jo tuntematon suuruus, mutta onneksi ei ihan kaikille. Kun erityisesti lauluja ja elokuvia kirjoittanut sanataituri esiintyi kitaroineen KulttuuriCocktailin minidokumentin päähenkilönä, se huomattiin ainakin Joensuussa. Seurasi jännittävä yhteydenotto. Sähköposti toi kasan valokuvia 1950-luvun Joensuusta.

Kuvan alareunassa näkyy pullo Puijon ykkösolutta.

Kuvissa on Repe Helismaa. Vaikka Helismaan työ painottuikin kirjoittamiseen ja ideoimiseen, oli hän myös esiintyjä – paitsi elokuvissa, ennen kaikkea myös konserttilavoilla ympäri Suomen.

Reino Helismaa soittaa kitaraa.
Reino Helismaa valmistautuu esiintymään Karjalantalolla Joensuussa. Huomaa olutpullo! Reino Helismaa soittaa kitaraa. Kuva: Seppo Malinen / Johanna Aulén Reino Helismaa,KulttuuriCocktail

Katso millainen oli Reino Helismaan nimmarikitara:

Rytmikvartetti esiintyy.
Joensuulainen Rytmikvartetti esiintyy. Rytmikvartetti esiintyy. Kuva: Pentti Malisen kotialbumi. KulttuuriCocktail,Rytmikvartetti

Näissä kahdessa valokuvassa Repe valmistautuu esiintymään Joensuun Ilosaaressa. Paikkana on Karjalantalo, joka vihittiin käyttöön vuonna 1954. Ensimmäisen kuvan alareunassa näkyy pullo Puijon ykkösolutta eli “rapakaljaa”, kuten Pentti Malinen sitä puhelimessa kutsuu.

Malinen on eläkkeellä oleva kitaransoitonopettaja. Hänen isänsä Seppo Malinen (1933–2009) oli ammatiltaan autoasentaja. Sen lisäksi isä soitti monia instrumentteja ja valokuvasi. Helismaan kuvat ovat hänen ottamiaan.

– Isä lopetti keikkailun vuonna 1956, kun minä synnyin. Sitä ennen hän oli melkein aina iltaisin keikalla, äiti on sanonut, Malinen kertoo.

Hyvin todennäköisesti Helismaan kuvat on siis otettu vuosina 1954–1956.

Reino Helismaa soittaa kitaraa seisten.
Helismaan kitara on täynnä sotienjälkeisen Suomen viihdetähtien nimikirjoituksia. Yhteensä niitä on 164. Reino Helismaa soittaa kitaraa seisten. Kuva: Seppo Malinen / Johanna Aulén Reino Helismaa,KulttuuriCocktail

Seppo Malisen ja hänen kaveriensa yhtye oli nimeltään Rytmikvartetti. Malinen soitti muun muassa pianoa, harmonikkaa ja kirkkourkuja. Pentin mukaan hänen isänsä oli taitava improvisoimaan, ja hänellä oli hyvä nuottikorva. Hän pystyi soittamaan uuden kappaleen kertakuulemalta.

Isä varmaan tykkäisi hyvää, jos olisi hengissä.

Rytmikvartetti soitti usein taustalla, kun tunnetut laulajat tulivat esiintymään Joensuuhun.

– Kerran isä näytti Helismaan valokuvan ja kertoi, että heillä oli ollut solisteina Tapio Rautavaara, Repe ja Olavi Virtakin.

Sen tarkemmin isä ei kommentoinut Helismaata. Siitä Pentti Malinen on kuitenkin varma, että hänen Seppo-isänsä olisi mielissään valokuvien julkaisemisesta.

– Isä varmaan tykkäisi hyvää, jos olisi hengissä.

Rytmikvartetti esiintyy.
Seppo Malinen soittaa harmonikkaa kuvan oikeassa laidassa. Rytmikvartetti esiintyy. Kuva: Pentti Malisen kotialbumi. KulttuuriCocktail,Rytmikvartetti
Kommentit