Hyppää pääsisältöön

Sami Niemiselle määrättiin kymmeniä masennuslääkkeitä, ennen kuin oireiden syyksi paljastui testosteronivaje – “Oli kova kolaus, kun seksi ei enää kiinnostanut”

Sami Nieminen istuu autossa ja katsoo avoimen oven kautta hymyillen kameraan.
Sami Nieminen istuu autossa ja katsoo avoimen oven kautta hymyillen kameraan. Kuva: Yle / Antti Tuunanen Akuutti

Sami Nieminen hakeutui 29-vuotiaana lääkäriin, koska olo oli vetämätön eikä hän jaksanut enää nousta sängystä. Oireet diagnosoitiin virheellisesti työuupumukseksi ja hänelle määrättiin vahva masennuslääkitys. Siitä alkoi yli kahden vuoden piina.

Työuupumus. Sami Nieminen istui lääkärin vastaanottohuoneessa ja sulatteli kuulemaansa. Ammattimuusikolla oli takanaan raskaita aikoja työrintamalla, joten diagnoosi tuntui järkeenkäypältä. Aiemmin hyvin energinen ja aikaansaava mies ei yhtäkkiä jaksanut tarttua asioihin tai edes nousta aamuisin sängystä ylös. Olo tuntui vetämättömältä ja yksinkertaisiinkin asioihin oli vaikea keskittyä.

– Eräs itselleni tärkeä musiikkiprojekti oli kaatunut, joten uskoin kyllä lääkäreitä kun he sanoivat että oireeni johtuvat burn outista. Se kävi järkeen. Ajattelin, että minulla on yksinkertaisesti mennyt kuppi nurin.

Sami oli tuolloin 29-vuotias. Hänen vastadiagnosoitua työuupumustaan ryhdyttiin lääkitsemään masennus- ja mielialalääkkeillä.

– En edes muista paljonko niitä loppujen lopuksi söin, sillä niin monia erilaisia kokeiltiin. Useita kymmeniä joka tapauksessa. Eikä mikään sopinut, Sami muistelee.

Lääkitys vei seksihalut

Masennuslääkkeet eivät kuitenkaan tuoneet Samin oloon hänen toivomaansa apua. Ensimmäisenä niiden käytön myötä alkoivat unihäiriöt. Myös Samin paino alkoi nousta, sillä lääkkeet nostivat ruokahalua.

Koska olo tuntui lääkkeistä huolimatta vain pahenevan, Sami hakeutui uudestaan lääkäriin.

– Sanoin, että oloni ei helpotu lääkkeillä, mutta lääkärit kokivat, että hoidoista oli apua. Joka vaivaan tyrkytettiin vain lisää lääkettä.

Vahvat lääkkeet veivät myös seksuaaliset halut.

– Ihan sama vaikka edessäni olisi seissyt rivissä maailman kauneimpia naisia, minun ei olisi silti tehnyt mieli. Seksuaalisuus on aina ollut minulle tärkeää, olen itse kaivannut ja halunnut antaa läheisyyttä parisuhteessa. Oli kova kolaus, kun päässä ei ollut enää mitään jäljellä niistä seksuaalisista tunteista. Ei vain haluttanut, seksi ei kiinnostanut yhtään.

Kaiken tuon saattelemana Samin koko persoonallisuus muuttui. Ystävät ja läheiset sanoivat, etteivät enää tunne häntä. Suhde silloisen avopuolison kanssa päättyi.

Sami koki rankkoja itsesyytösten kausia.

– Koin, että minun pitäisi pystyä antamaan enemmän itsestäni. Taistelin joka hetki sitä tunnetta vastaan. Halusin olla se energinen henkilö, joka olin ollut. Yritin tarrata asioihin ja hetkiin kiinni. Kun huomasin, ettei minulla ollut jaksamista ja kykyä siihen, ahdistuin entisestään. Elämä ei mennyt rennosti eteenpäin vaan jouduin taistelemaan, että sain päivän pulkkaan.

“Olin kuin zombi”

Noin vuosi masennuksen ensioireiden alettua Sami tapasi lääkärin, joka kummasteli hänelle määrättyjen masennuslääkkeiden määrää.

– Hän oli ensimmäinen, joka kysyi, onko minulta ikinä mitattu testosteronitasoja. Ei kyllä ollut käynyt testosteronit edes mielessä, ajattelin vain lääkärien tapaan, että minulla on mennyt kuppi nurin. Lääkäri lähetti minut siltä istumalta laboratorioon, Sami kertoo.

Koetulokset pysäyttivät. Kun testosteronin viitearvon pitäisi iästä riippuen olla 10-35 välissä, muistelee Sami oman lukemansa olleen lähellä nollaa, 1 tai 2.

– Olin tosi iloinen, kun testitulokset tulivat. Vihdoin löytyi selkeä asia, jota voitiin alkaa korjaamaan ja hoitamaan.

Hoidosta huolimatta Samin testosteronitasoja ei saatu heti vakiintumaan. Lääkärin määräämä testosteronipiikki nosti arvoja aina muutamaksi päiväksi, kunnes ne romahtivat uudelleen. Samaan aikaan testosteronigeeli, jota Samin piti levittää käsiin ja vatsaan, lopetti hänen kehonsa vähäisenkin oman testosteronituotannon.

Kaiken aikaa Sami jatkoi myös hänelle määrättyjen voimakkaiden masennuslääkkeiden syömistä.

– Olin kuin zombi, silmät seisoivat päässä.

Mitä Samille kuuluu nyt? Katso Samin tarina Areenassa:

Asiat lähtivät todella korjaantumaan vasta syksyllä 2015, kun Sami pääsi testosteronivajeeseen erikoistuneen asiantuntijan vastaanotolle.

Siellä iski totuus: Sami oli kolmekymppinen mies, jonka testosteronivajetta oli hoidettu yli kahden vuoden ajan vahvoilla mieliala- ja masennuslääkkeillä.

Siinä vaiheessa Samille oli tullut sydämen rytmihäiriöitä, vapinaa ja hänellä oli aloitettu verenpainelääkitys.

– Vasen jalkani hakkasi, en saanut sitä loppumaan. Juoksin koko ajan vessassa ja olin huonossa jamassa.

Samin tilanne järkytti myös asiantuntijalääkäriä.

– Hän oli hyvin huolestunut tilanteestani. Muistan kuinka hän sanoi minulle, että aikamoista että vielä istut siinä, on sinulla vahva sydän. Se pani ajattelemaan, missä mömmöissä olin edelliset vuodet mennyt. Jos minulla olisi ollut heikompi sisäkalusto, olisi voinut käydä huonosti.

Testosteronivajeeseen erikoistunut lääkäri laittoi Samin testosteronilääkityksen uusiksi. Hän alkoi saamaan toisenmerkkistä, piikillä pakaralihakseen pistettävää testosteronilääkettä erilaisella annostuksella.

Myös vuosia jatkunutta vahvaa masennuslääkitystä ryhdyttiin pikkuhiljaa purkamaan.

Ensimmäistä kertaa yli kahteen vuoteen Samin olo alkoi parantua. Paino alkoi laskea, ja hiljalleen luontainen into elämää kohtaan palasi.

– Löysin itsestäni taas voimaa ja halua tehdä asioita.

Lue lisää:
Aamustondis kateissa, veto poissa ja unettomuus vaivaa? – Nämä hälytysmerkit voivat kertoa, että kärsit testosteronivajeesta

Miesten testosteronitasot laskevat ympäri maailmaa – Lihavuus lienee suurin syypää, mutta myös arjessa lymyää yllättäviä vaaroja

Masennuksesta on tullut uusi kansantauti – mutta mikä on oikeasti muuttunut, suomalaisten mielenterveys vai diagnoosit?

Kuuntele myös: Mieskuva on sellainen, että aina pitäisi tehdä mieli - seksuaalipsykologi Patrick Jernin neuvot miehen haluttomuuteen

Seuraa Akuuttia Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!