Hyppää pääsisältöön

"Yleiskyyninen vetäytyminen voi olla yksi informaatiovaikuttamisen päämäärä" – Ja siksi potaskaa ja propagandaa vastaan on taisteltava, totesi Docventures Talk Show!

Kenen totuus on oikea? Luulemmeko tietävämme vai tiedämmekö luulevamme? Docventures-mylly pyöräytti propagandan ja suurvaltojen pohjamultia yhdessä tiukan asiantuntijakaartin kanssa. Näkemyksensä trollien ja valeuutisten vaikutusvallasta keskusteluun kantoivat tutkija Antto Vihma, kirjailija Jessikka Aro ja historoitsija Teemu Keskisarja. Klikkaa klitsuun yltä ja katso koko Docventures Talk Show!

Illan elokuva koosti kuumottavan toverinmakkarasopan venäläisestä propagandasta. Se pisti dokkariyleisön hämilleen niin säihkeässä Docventures Chatissa kuin Twitterissäkin.

Äitipossu // 29.10.2019 klo 22:36
Luulenko nyt tietäväni sen, mitä minun halutaan tietävän, vai halutaanko minun luulevan että tämä on se, mitä minun halutaan tietävän?

Lillerilolleri // 29.10.2019 klo 22:30
Oliko tämä totuuden vääristely totta, vai vääristelty totuus totuuden vääristelystä?

Mutta! Venäjän trollitehtaita viisi vuotta tutkineen kirjailija Jessikka Aron mukaan dokkari kaikessa dadaistisuudessaan kuvaa erinomaisesti sitä, millainen mediailmapiiri itänaapurissa on. (Katso kohdasta 1:28)

– Mun piti nyt tämänkin leffan aikana lähteä tästä pois vähäksi aikaa, koska menee niin syvälle tunteisiin se kyyninen vihapuhe, mitä venäjän regiimi levittää median välityksellä. Miten se tekee psykologisia operaatioita paitsi omalle väestölleen myös kansainvälisesti, Aro sanoi.

violencerayo // 29.10. klo 21:45
Mielipidevaikuttamisen huomaa kyllä kasvaneen viime vuosina valtavasti. Moniin näistä RT:n "raporteista" on törmännyt suomalaisillakin palstoilla. Ihan samat jutut esitetty omina mielipiteinä. Sisälukutaidon opetukseen pitäisi panostaa koululaitoksissa.

Vihakampanjat hömpötyksiä?

Niin dokumentissa kuin reaalimaailmassa on nähty kovia vihakampanjoita yksittäisiä ihmisiä kohtaan ja myös, millaisia reaalimaailman vaikutuksia valeuutisilla voi olla. Näistä lähti käyntiin myös illan vieraiden kesken eniten mielipiteitä jakanut keskustelu, kun historioitsija Teemu Keskisarja totesi: (Katso kohdasta 35:17)

– Panssarivaunulle emme käytännössä voi kääntää toista poskea, mutta internetin hömptyksille voimme kääntää toisen välilehden.

Niin, ovatko ne hömpötyksiä, Tunna pohdiskeli, ja kysyi Aron mielipidettä.

– Toivoisin, että ne olisi hömpötyksiä. Mutta kuten me nähtiin leffasta, psykologisten vaurioiden määrä, mikä on lähtöisin Kremlistä ja kohdistuu tavallisiin siviileihin paitsi Venäjällä myös ulkomailla, on mittaamaton, Aro vastasi

– Sulla on tästä konkreettisia kokemuksia? Tunna jatkoi.

– Mahdollisesti, mutta olen myös tutkinut mitä se tekee muille ihmisille, Aro sanoi ja kertoi kirjassaan käsittelevän yhdeksää tapausta Euroopassa ja Yhdysvalloissa, joissa yksilö on otettu kohteeksi.

– Ja se tekee valitettavasti suurta tuhoa. Eli nämä ovat ihan ammattilaisten suunnittelemia, joita nyt valitettavasti netin kautta pystyy levittämään yli valtakunnan rajojen silmänräpäyksessä.

Jessikka Aro Docventuresissa
Jessikka Aro Jessikka Aro Docventuresissa Kuva: Sami Levo Docventures

Myös Chat pohti samoja kysymyksiä:

Annika-73 // 29.10.2019 klo 22:48
Valeuutiset aiheuttavat vihaa, väkivaltaa, ennakkoluuloja ja jopa sotia. Onko valeuutisiin oikeasti mahdoton puuttua?

Vintage Adidas // 29.10.2019 klo 21:03
Näin ihan ennen dokumenttia voitaneen sanoa, että Jessikkan kohtaama trollaus on about pelottavinta mitä länsimaassa on kuullut.

Niin, onko pienellä Suomella mahdollisuuksia pärjätä maailman isojen mittakaavojen operaatioissa? Tätä Riku kysyi tutkija Antto Vihmalta.

– Aika paljon näissä yhteyksissä puhutaan resilienssistä [selviytymiskyvystä] ja siitä, miten kukaan ei ole immuuni vaikuttamiselle välttämättä täysin, Vihma vastasi.

Suomea auttavat hänen mukaansa hyvin hyvä koulutustaso, pieni kielialue, vapaa lehdistö ja hyvät perusoikeudet. Silti jokaisen kansalaisen on syytä olla hereillä ja pitää tilannekäsityksestään jatkuvasti huolta.

Chatin pidetyimmät oivallukset

Jälleen jaettiin myös kärkipaikat Docventures Chatin parhaimmille artikulaattoreille. Illan tykätyimmät kommentit kommentoivat vastustuskykyämme potaskaa vastaan, tsemppasivat vihakampanjoiden kynsiin joutunutta Jessikkaa ja diggailivat Docventuresin omaa valeuutiskoetta.

Aplodeja, olkaa hyvä:

saritat // 29.10.2019 klo 23:12
Paras ase on koulutus!

Lepakkomies69 // 29.10.2019 klo 23:10
Jessicalle tsemppiä, naisella on paineenkesto sukelluskellon tasoa

Bablo1 // 29.10.2019 klo 23:17
”Ei ne [valeuutiset] oo fresh”, paras ikinä

Meno vain hullunee, mitä on tehtävissä?

Illan neljännen vieraan, siis kotiyleisöjen, äänenä toiminut Tunna esitti somessa heränneen kysymyksen asiantuntija vieraille: Onko vaikeneminen myös informaatiosotaa? (Katso kohdasta 24:33)

Tämä sai Vihman pohdiskelemaan, että niin käy ainakin sitten, jos lannistumme ajattelemaan, että kaikki ajavat vain omaa asiaansa samoin epärehdein keinoin.

– Yleiskyyninen vetäytyminen vois olla yksi informaatiovaikuttamisen päämäärä tuottaa passiivisuutta ja heikentää tällä tavoin luottamusta demokratian instituutioihin.

Kajanaland // 29.10.2019 klo 22:24
Antennisormien ja haitarisessioiden kohinassa riippumattoman journalismin lakkauttaminen, kansalaisjärjestöjen jyrääminen tai sodankäynnin oikeuttaminen tapahtuu kohisten. Eittämättä tässä päätyy pohtimaan kotimaammekin uutisointia.

Pyyli // 29.10.2019 klo 22:57
Nykyiseen lukion opetussuunnitelmaan on reagoitu hyvin internetissä tapahtuvaan misinformaatioon, juuri lukiosta valmistuneena voin kertoa, että ennen esitelmien tekoa on opetettu tavat, joilla pyrkiä itsenäisesti verifioimaan ne faktat, joita esitelmäänsä pusertaa.

Riku samaistui ajatukseen.

– Ainakin musta tuntuu siltä ja luulen, jos nyt kysyisin chatissa, niin aika moni saattaisi nostaa handunsa pystyyn, että olen samaa mieltä, tekee mieli passivoitua, kun meno on niin älytöntä.

Illan leffakerhokyssärin Tunna poimi hellin käsin Chatista, jossa sen esitti Docventuresin vanha leffaheila:

Docventures-leffakerho Vosdoc // 29.10.2019 klo 22:32
Miten tavallinen internetin käyttäjä voi hankaloittaa trollien työtä tai taistella niitä vastaan? #kysymys

– Jos on kovat lehmänhermot niin voi yrittää pikkasen avittaa ja antaa oikeaa tietoa, mutta jos se alkaa henkisesti väkivaltaiseksi, alkaa nimitellä, tappouhkailla tai muuta, musta on ihan hyvä ilmoittaa siitä vaikka somessa oleville poliiseille, Aro aloitti.

Vihma taas kertoi viehättyneensä Rikun tämän viikon kolumnissaan esittämästä ehdotuksesta.

– Että nimenomaan tällaista salaliittomateriaalia, mitä todellakin löytyy valtavasti, sitä ei jaettaisi myöskään huumori- tai ironiatarkoituksella, koska se on yksi leviämisen tärkeä tapa. Semmoista vastuullisuutta voimme kaikki harrastaa.

Antto Vihma ja Teemu Keskisarja
Antto Vihma ja Teemu Keskisarja Antto Vihma ja Teemu Keskisarja Kuva: Sami Levo Docventures

Somettomana ja internetistä suhteelliseen irrallaan elävä historioitsijavieras Keskisarja taas otti hieman toisenlaisen näkökulman ongelmaan:

– Jos jättäydyt pois somesta, lopetat internetin keinoelämässä piehatroimisen, sen sijaan meet vaikka töihin tai hankit koiran, niin ei tarvi tuolla tavalla haaskata ainutkertaista elämäänsä.

Mitä illan aiheesta puhuttiin Docventures Chatissä? Lue itse!

Docventures Raattori
Avatkaa matkapuhelimenne, sytyttäkää savukkeenne, kapteenit Rantala ja Milonoff miehistöineen toivottavat teidät tervetulleeksi Docventuresin lennolle!
Doc_Chat_Guru
Ihanaa, että Docventures alkaa taas!!
Pokkapitää1955
Mahtavaa! Hyvää iltaa kaikille.
HeiHeiHeimo
Tätä iltaa on odotettu.
REALTunnaMilonoff
Kohta MENNÄÄN!
Juelmatt
Areena chattiä on odotettu!!!
Toun11
Foliohattu päässä valmiina!
Docventures Raattori
Onko täällä ketään, kuuluu vain hengitys?
jussiiso
Awwwwwwww yissssssss!!!!
Juelmatt
Mistä nään mun Karma-pisteet? 🤔
Kinkt
Joko leffa alko?
Lexxodus
Telkku lämmitetty ja netti päällä.
Docventures Raattori
Illan faktat ovat seuraavat: Leffana 21:15 Maxim Pozdorovkin ohjaama Our New president (2018). Leffa keskittyy propagandan voimaan ja kertoo Donald Trumpin vaalivoitosta 2016 - täysin Venäjän valtion ja venäläisten kuvaamana. KUUMOTTAVAA.
Docventures Mode
Jälkiliukkailla lauteilla seuraavat: Ulkopoliittisen Instituutin vanhempi tutkija Antto Vihma, historioitsija Teemu Keskisarja sekä toimittaja Jessikka Aro. Heille voi tykitellä kysymyksiä, oivallisimmat kysytään lähetyksessä ääneen → #kysymys
Kushisama
telkku auki ja netti päällä
Maaginen Metsämies
Ehtoomöllykkätä vain kaikille, tänään on mielenkiintoinen aihe framilla.
Jani36110
Jees Viikko Odotettu taas tätä kun Pikku Poika Joulua , aihe vielä kiinnostavampi kun Viimevikolla , Ja Rohkee Likka tää Illan vieras joka Kirjoitti Putinin Trollit Kirjan , mahtavaa iltaa kaikille #enjoy antaa palaa Frank
jussiiso
Chat on niin 90 luku! Nostalgista!
Maaginen Metsämies
Toivottavasti sallitaan keskustelu molemmista laidoista ilman poliittista väritystä suuntaan tai toiseen ?
Riku Rantala
KISS FM CHAT NEVÖFOGET
Maaginen Metsämies
Kiss Fm Oulu ja ensimmäinen naisystävä sieltä armon vuonna 2001
Docventures Raattori
Chatrulez: Tähdätkäämme maailmankaikkeuden parhaaseen KESKUSTELUUN! Ei floodausta, trollausta tai muutakaan tervehenkistä perseilyä. Kaikenlaiset laidat ovat tervetulleet.
Kinkt
Paljo viive?
Aikuisviihde keisari
Popparit valmiiksi!
suenpentu
Vähän jännittää tää venäläinen propaganda, joka on edessä. Mutta onneksi yhteisö tukee!!!
LazZ
Taas joudunna yksin kahtomaan ja kissa kusi säkkituoliin
Docventures Raattori
Viive on aivan mitätön tällä hetkellä, saattaa tilanne muuttua, mutta hyvältä näyttää!
anonyymi173941
Onko 420 kirjaimen pituusraja kenties harkittu veto viimeaikoisiin tapahtumiin viitaten 🤔
Mikaeli1995
On hämmentävä tekele tuo 👌🏼
Toun11
Miten niihin kysymys juttuihin voi vastata sit kun niitä tulee?
WilSik
yo
santtupaemiost
Areenasta ku kattoo ni on varmaa viivettä?
Docventures Raattori
@Toun11: Kysymme teiltä pian erilaisia kysymyksiä äänestysten muodossa, ne ilmestyvät ruudullesi push-viestinä!
MiesVaillaVarjoa
Nonii pikku nassukat, Nasse-setä pistää seurannat päälle luureista ja tallennuksen kaikista kameroista päälle. Sepalus kiinni siellä Jarkko, s**tana! Koita nyt hyvä pisamanaama keskittyä, kun suuri ja mahtava Putin lävähtää kohta näytölle!
Harmaa valoastalo
Täällä taas!
Lepetius
Noniiin täällä ollaan valmiina!!
Slim Shady
Ei paljon kello 6 aamuvuoro hetkauta, kun Docventures kutsuu
Ammattiloukkaantuja
Noni, noni. Millaiset kisastudiot ihmisillä, oletteko porukalla katsomassa, ja millaista mättöä/juotavaa?
Fox Mulderi
Iltaa
Huuhkain
Kaksi hyvää asiaa syksyssä: Kesäajan loppuminen ja Docventures
Docventures Raattori
@santtupaemiost Areena-viive on n.30sek!
Nyymi1111
Iltaa iltaa
Icariusnatarius
Venäjän propagandasta on kiva puhua, mutta enemmän toivoisin puhetta siitä miten jokapäiväinen media mitä kulutamme on osa valtakoneistoa ja asenteita, jotka muovaa meidän jokaisen ymmärrystä maailmasta.
Misoppi
Huomenia kansa kaunis!
Lepetius
Kellarissa screeniltä ja eväänä pussi sipsiä sekä pakkaskylmä saku!!
Avokaadopastamies
Kiitos ryhmään pääsystä
Wikipediansatunnaisartikkeli
Hello world!
Trooperi
Terve jälleen kanssakeskustelijat
anonyymi375106
haloo kuuluuko
MiesVaillaVarjoa
@Ammattiloukkaantuja Vain pelkästään parasta eli jauheliha-makaronilaatikkoa ja Vat69-viskiä kyytipojaksi!
Nobelltv
Tänää katellaa docventures iha metäs🤜
anonyymi173941
Vois herkutella öpiskelijänuudeleilla
Afroeurooppalainen
Helou kanssaihmiset.
Ora_
Tää docventures intro on niin parasta!
Espoosta
Iltaa veljet ja siskot
Kierkegaard
Moi
Ulfberth
Hei ystavat hyvat,jattakaa nyt herrajumala Putin rauhaan ja keskittykaa johonkin muihin asiohin ,vai pitaa pahaa Han on teille tehnyt?!
marttine66
Keskisarja on nerokas historioitsija
Maaginen Metsämies
Medialla on aina ollut valtaa ja sitä on käytetty häikäilemättä hyväksi, ei nykyaika ole siinä yhtään erilainen..
anonyymi1161488
Hei juontaja paljo viive?
Kushisama
elokuva on kai pro-pagandaa
HeiHeiHeimo
Aron kirja oli hurjaa kuunneltavaa äänikirjana. Piti monta kertaa kelata takaisin ja kuunnella detaljeja uusiksi. Kuumottavaa kamaa huomata miten kovaa peliä maailmalla pelataan.
Lasuu
Moikkelis moi!
AnonCalacucco
Iltaa kanssaoliot, opiskelijan resqclub ruoka täällä eväinä
Ammattiloukkaantuja
Itse katson "vain" kotona, kaverina linssisipsit ja jekkukolaa.
Manala
Onpas meillä pieni chat-ruutu täällä!
Lepetius
Docventures, parasta syksyssä!!
Docventures Raattori
@anonyymi1161488 Viive vain muutaman sekunnin!
Sari Pöyhönen
Rakastan Rikun t-paitoja. Ja Teemu Keskisarja ♥️
Kinkt
Näin ihan ennen dokumenttia voitaneen sanoa, että Jessikkan kohtaama trollaus on about pelottavinta mitä länsimaassa on kuullut.
RokkiTepsi
Hieno aihe tänään. Mielenkiintoista juttelua odotan
Neviz
Tokkaritiistai lets go!!
TopiasLasse
TROLOLLLLOLLOOLLLOL! Näin sitä arki-illoista paras lähtee käyntiin! Kippis!
Villesok
Miksi kameramiehen käsi tärisee???
Docventures Raattori
Hei tuo ruudussa näkyvä Ville Juutilainen liittyy meihin tänne chattiin myöhemmin!
ZenOfPrkl
Docventuresin kyberjoukot on kovinta eliittiä.
Nyymi1111
Eikös se Trumpesteri oo pärjänny tehtävässään odotettua paremmin?
Lepetius
Nykyajan yhteiskunta on yks iso digotrolli!!
melamela
Never stop the madnessa ja nyt vedetään taas!
Timberry74
Tätä on niin odotettu.
Ora_
Onko paljon uistelijoita chatissa?
Lartsenekkeri
Jännä nähdä miten aiheeseen pureudutaan
Akuleo
Ainahan ne tärisee
Dmuz
Mikäköhä on päivän drinksu ?
John Cataja
Muistakaa että virallinen Venäjän ja venäläiset on kaks eri asiaa. Jälkimmäisiin haluaisin tutustua paremmin.
Espoosta
Tämä dokumentti näyttää yhdeltä kauden kiinnostavimmalta
Docventures Raattori
@Ora_ Chatissa on satoja silmäpareja tällä hetkellä.
Jerby
Viime viikolla en päässy tänne. Toimiipa tää hienosti!
marttine66
Cataja, samaa mieltä
AnonCalacucco
Tilaamaan YouTube kanavaa👍🏻
Maaginen Metsämies
Mielipiteet on varmaan iänkaiken ollut yhtä voimakkaita kuin nykyään mutta some luo vain kanavan saada äänensä kuuluviin helpommin. Ei tarvitse nähdä enää vaivaa sanomansa saattamiseen muille..
kokkoko
Docventures, maksimi vauhti 420 merkkiä per viesti!
kklevi
Hyvää dokumenttielokuvailtaa
MiesVaillaVarjoa
Arolle suuret respektit ansiokkaasta työstä, eipä olisi ollut monella muulla rohkeutta ryhtyä moiseen tehtävään 💪
Behemiaz
Joo, toivottavasti jälkipuinti on tänää asiasta eikä lähe offtopic
Jerby
Purponia prkl
Misoppi
Vodaa
jonn1
Votkaa votkaa
dalai
Koitetaan nyt miten tää toimii... En yleensä pysty keskittymään edes tv:ssä näkyviin kommentteihin ja vieraiden kuunteluun samaan aikaan, voi olla että tää chat on katastrofaalinen kokemus...
Ebenhart
Alkudrinkit tiskiin, vieraat nukahtavat sohville!
Kristoferi
Viinaa pittää juuah!
saritat
Dokkari-ilta on hädin tuskin alkanut, mutta heti aluksi on todettava, että kaikki kansalaiset tarvitsisivat nykyään mediataitoja enemmän kuin koskaan. Se ansaitsisi myös oman aineen koulussa.
Valkoinen ritari
No nyt on mielenkiintoinen aihe
santtupaemiost
Votkaa tietenkin eikä mitään kissankusta
jombbavonhoo
Beer a clock
Pekko A-M-P
Börböniä, tietysti
PellervoKOO
aijai..on taas sen aika viikosta
Dessu
vettä venäläisittäin
Icariusnatarius
Netissä ei tunnu enää trolleja olevan vaan enemmänkin vilpillisiä kommentoijia, jotka "vain kysyvät kysymyksiä" ja yrittävät propagoida mahdollisimman paljon omaa aattettaan ja hakevan: "hyvää argumentointia ja keskustelua". Itellä on melkeinpä ikävä rehellisiä trolleja, jotka vain aiheuttavat hämminkiä ilman mitään tarkoitusta.
mgw
Troolaillu on kyllä hyvä sana, jopa parempi kuin trollailu
Manala
Partaset miehet juo vodkaa.
Satine
Vodkaa ja SUOLAKURKKUJA !
Mikroskooppimikko
Keskisarja! Vaihteeksi mielenkiintoinen vieras.
Docventures Raattori
Kuka teidän mielestänne käy Suomen sisällä parasta infosotaa tai tekee parasta mielipiteenmuokkausta?
Petoeläin
Ainoat ehjät oleskeluhousuni ovat pesussa. Joudun katsomaan maailman parhaan dokumenttishow'n ilman housuja.
Kil83
Suosittelen Jessikkan kirjaa!
quisma88
nyt on kuumotus pällä
Ricetoe
Aiai taas mennään. Toivotaan, ettei Venäjä hiljennä tätäkin babylonin rattaista irtonaista mahtavaa keskustelua!!
Mauku
Jännän äärellä taas!
LiirumlaarumJoni
Alright! Nyt tykitellään!
Annika-73
Hämeenlinnan Perttulan leffakerho ekaa kertaa mukana💪 lisätiedot myöhemmin. Nyt keskitytään Docventuresiin 🥰
Jerby
Oma suosikkitermi on rölläys
bitcoinit_ei_rahoita_sotaa
Miksei Yhdysvaltoja mainittu isona toimijana mielipidevaikuttamisessa?
Poetbro
Taas mielenkiintoinen dollari tiedossa
Ulfberth
eikö docventuresista voi nauttia ilman liuottimia?
apipsa
Kaikki paneelissa eivät juo alkoholia. :)
Yavizef
troolaus välittömästi omaan vokabulaariin
Lepetius
The truth (trump) and nothing but truth (trump)
Akuleo
@dalai ei varmaan joka kommenttia kannata lukea. Seurata toisinaan ja äänestää aina kun saa
Mustasalama
Mädventures tapaan votka on joko suomesta tai itäisestä läänistä
Ora_
Riku sanoo että ei bourbonia niin trollit tottakai äänestää bourbonia :D
rapula
Onko tässä chatissa sananvapautta?
nudenuudeli
Mä rakastan rikua!
Herman Scherman
Machiavelli oli historian suurin trolli. Kukaan ei vieläkään tiedä oliko Ruhtinas ironiaa vai oliko se tosissaan kirjoitettua. Ja silti merkittävä teos ja jopa ohjenuora joillekin.
Docventures Raattori
#kysymys: Kysykää leffaklitsun vierailta aina kun mieleen juolahtaa, poimimme osuvimpia ja esitämme ne vieraille!
Raiderstig
Kiinalaiset aktivoituneet selvästi Tinderissä. Itselläni tullut tinderin kautta yhteydenottoja nuorilta kiinalaisnaisilta, joiden asiasisältö on hyvin samankaltaista toisiinsa verrattuna. En oo aivan selvillä siitä, mikä on näiden agenda.
Ludius
Myö ollaan tässä chätissä nimettömiä ja voidaan laukoa (melkein) mitä tahansa. Eli ollaan ainakin potentiaalisia trolleja kaikki!
ari_ukki
Hauskaa!
AnosOros
Pitäisi määritellä, mitä Tarkoittaa TOTUUS
Pekko A-M-P
Mitä, jos maailman suurin trollaus olisikin se, että maailma on saatu uskomaan Venäjän mahdollisuuteen myötävaikuttaa ulkovaltojen vaaleihin..?
temzu
Foliohatut päähän ja vodkaa koneeseen
Espoosta
MV-Lehden luku on kuin lukisi Putinin omia tekstejä
jarze
Hyvä dokkari tulossa!
tokepi
Kaikkien aikojen paras trolli on kyl se ku saatiin kaikki luulemaan että trollaus liittyy jotenkin peikkoihin
Polaroidi
Sori myöhässä, press F for faksiboksi
Kyykky-Jorma
Paras ohjelma
Sepe-susi
katoin areenassa jo leffan - kuumottava ja kamalan hauska.
Pokkapitää1955
Ihmiset itse tekevät mielipiteenmuokkausta ja some-kuplat vahvistaa tätä. Vielä kun lisätään luulo siitä että muut ovat konservatiiveja eikä haluta "keikuttaa" venettä jumitus on taattu.
oldrock
Pro Jessica! Rohkea nainen!
mgw
Kyllähän kaikilla on agenda. Kyse on vain siitä, millä keinoilla sitä edistetään, piilossa ja kavalasti vai enemmän läpinäkyvästi.
Nyymi1111
Voiko joku valmistaa puhelimen mitä ei vakoilla..
Petoeläin
Viikon parasta aikaa, kun saa luvan kanssa juoda olutta keskellä viikkoa ja katsella laadukkaasti kuratoitua viihdettä ja asiaa. Namskis!
apipsa
Jessi on kirjaimellisesti maailman paras! T. Pipsa ja Juho
herckmanmarko
Teemu Keskisarja on fiksu kaveri
Icariusnatarius
Parasta mielipiteenmuokkausta ja infosotaa käy pääoma. Isot mediat ovat riippuvaisia mainostajista tai suoranaisesti miljardöörien omistamia. Jos tekee liikaa juttuja, jotka käy tätä varallisuutta vastaan niin menettää mainostajat tai sitten se miljardööriomistaja sanoo päätoimittajalle ettei tämmöinen peli vetele.
Jotoskalle
Mikä on trollaamisen ja totuuden ero? Kuka päättää mitä totuus on?
Toljottelija
Mun luuri zekkaa kasvot ja sormenjäljen.
miroslav_klose
Mikä ukko Rikun paidassa on?
Baebo
Internet on lisäänny ihmisten tietoisuutta asioista mut se on myös liian hyvä kanava kylvää väärää tietoa jolla vääristä ihmisten ajatuksia ja joiden pohjalta muodostetaan mielipiteitä
anonyymi1266625
Jos et kannata sananvapautta niille, jotka ovat kanssasi eri mieltä, et kannata sananvapautta lainkaan.
Mustasalama
Miten 1800-luvulla trollattiin kansalaisia?
kessi90
Yleisellä tasolla erittäin tärkeä aihe. Kaikkien pitäisi ymmärtää kuinka meihin vaikutetaan. Toisaalta syvemmin mietittynä on oiva päänsäryn aihe.
minnalainen
Aloitetaan jo leffa, vauva kerrankin nukkuu!
Zensmile
Jälleen kerran teema ja keskustelua, jonka vuoksi yle-veroa mieluusti maksaa. Sota misinformaatiota ja joukkoja harhaanjohtavia trolleja vastaan, yes!
Deiddos2
Jos jollakulla on naamio, hän todennäköisesti kertoo totuuden. Omilla kasvoilla ei.
Lasuu
On muuten sen verran foliota pään ympärillä että minua ei huijata valeuutisilla
Wanha W
Katoin dokkarin jo ennakkoon,pani vähän miettimään.....
KolmiSilimänenKoira
On se hyvä että välillä pääsee maistelemaan toisenlaista punapilleriä! Hyvä Docventures!!!
Akuleo
#kysymys: Onko olemassa hyvää disinformaatiota? Millaista informaatiovaikuttamista kohdistetaan muihin kuin länsimaihin?
Lartsenekkeri
Nonnii Android on heikko kun se on ”maksettu ennakkoon” turvattomaks. Entä omenavehkeet?
Zibbeli
Teemu ❤️
Docventures Raattori
Mahtavaa, teitä on nyt alkuun ihan järjetön määrä, hyviä kommentteja saatetaan hylätä että päästään eteenpäin ennen elokuvaa, pian tilanne tasoittuu!
Hullufaijas
Saatana kaikki kuuntelee. Aplikaatiot, luurit, läppärit, älytelkkarit ja vielä naapuritkin!!
mojobaa
Se tunne kun Riku kerkeää narauttamaan ohrapirtelön ennen kuin kerkeät sohvalle.
AnosOros
Kertokaa hyvät ihmiset. Mikä on totuus?? Eikös lähtökohtaisesti, kaikki asiat tässä maailmassa ole vain tarinoita. Vain näkökulmat vaihtuvat
salla e
Myös niin sanotut "asialliset" lehdet kirjoittavat uutisia niin, että ottavat mukaan tiettyjä osioita lähteestä. Se vaikuttaa ehkä eniten ihmisiin, koska niihin luotetaan eikä lähteitä välttämättä tarkisteta.
Pokkapitää1955
@Jotoskalle eikö totuus ole yksiselitteinen asia? alternate truth = vale?
AndyWoods
Missä on Turun kisakatsomo tänä syksynä?
anonyymi1161488
Onko lautakulttuurista? peräisin oleva "hyväntahtoinen" provosointipainotteinen, huvin vuoksi (for-the-lulz) trollaus (jota esim. Matt Joycen puhe The Art of Trolling käsittelee) oikea termi kuvaamaan valtiollista propagandaa/informaatiosotaa? Kyse on kuitenkin erittäin vakavasta asiasta ja meillä on sille jo em. lisäksi hyviä termejä: Astroturffaus, haamuhenkilö/sukkanukke.
JaakkoLewConan
Sopivasti tuli tänään korkattua Putinin trollit-kirja.
Trews
Parasta on pistää Androidiin oma käyttis ilman Gulagin palveluja
SoppaPoika
Vähän mietityttää, miten propagandan levittämisestä ja paasaamisesta käytetään termiä trollaus. Sana trollaus kuitenkin herättää sellaisia mielikuvia internetissä pelleilystä, mitä on vaikea ottaa tosissaan. Uhkaa on siis ehkä vaikea käsittää, jos puhutaan vain "trollauksesta"
Lexxodus
Eikös amerikan omppukin kerää tietoja kuten anroottikin.
Nyymi1111
Kyllähän niissä kalliissakin puhelimissa on niitä esiasennettuja vakoiluohjelmia
anonyymi1083517
Sananvapaus on eri asia kuin väärän tiedon levittäminen.
Docventures Raattori
Te päätitte, vodkaa Komisario Palmu, vodkaa!
Dmuz
Narrit oli entisajan trolleja
Lasuu
Jätkä löi oikeesti
Hexi
Arvi Lind -paita! Yes!
Misoppi
Foliohatut päähän!!
HeiHeiHeimo
Turvallisuus ennenkaikkea! :-D
Kålmarden
Keskisarjaa ei haittaa vaik puhelin meni paskaks
nudenuudeli
mao ze tung on rikun paidassa
Fitness Guru
Noin pitäis tehdä kaikille älypuhelimille!
dalai
sailfish oli paras käyttöjärjestelmä mihin oon törmännyt - harmi ettei jolla saanut juttua toimimaan :(
Grazzyrussian
nättiä riku !
WilSik
Hyvä Jessikka ja Pipsa myös.
kokkoko
Riku maximum security vasara
jonn1
:D hyvä riku! Hyvä vasara!
Loguas
Jahas riku otti nuijan jo nyt käyttöön.
Annika-73
Ihan järkkyä toi ajatus tosta datan myynnistä tossa mittakaavassa
Noir soul
Kuumotukset nousee uusillle leveleille, kun tiedetään, että näitäkin viestejä katsoo joku ja mahd. tallentaa jonnekin pilveen, pilvessä. Vodkaa naamariin
Valkoinen ritari
Rip OnePlus
Kukkahattuneiti
Riku 😂😂😂
Grundo
Painokoneen keksiminen, siinä oli vauhtia sanan leviämiseen.
Yoyoman
Se on kuulkaa jätkät sillätavalla, että me on hävitty tää peli
jussiiso
Oispa näytetty naamat kun puhelimet meni mäsäks
saritat
Sananvapaus ei tarkoita että voi (etenkään ilman seurauksia) sanoa ihan mitä tahansa ihan missä tilanteessa tahansa.
Kalastajat
Hahaa! Sovittu juttu toi puhelimen hajottaminen.
rusinarahka
mikä homma on Rikun paidassa? tai Tunnan?
komea-mies
Nokioissa on puhdas Android.
Olkihattunukkemies
Toisaalta myös some kulttuuri levittää kummallista propagandaa ja ennakkoluuloja miltä ihmisen pitää näyttää. Alle 15 vuotiaitten tyttöjen itsemurhat on nousseet kattoon somen aikana.
bitcoinit_ei_rahoita_sotaa
Ei ole kenenkään edun mukaista (paitsi sekopäiden), että summataan sekopäähäiriköt ja joku poliittinen puolue samaksi. Juuri tuo aiheuttaa tribalismia ym.
Herman Scherman
Riku tais trollata
hebo3000
Olis kannattanut olla Nokia 3310
AnosOros
Oli aika hämmentävä tuo puhelimien rikkominen :)
anonyymi173941
Korrelaation ja kausaliteetin hämärtäminen vaikuttaa olevan melko vanha ja kätevä kikka epäröivän kansanosan aktivoimiseksi - on tehokkaampi väittää, että ulkomaalaisen tekemä rikollisuus johtuu hänestä itsestään (uskonto, kansallisuus, etnisyys) kuin tehdä syvempää selvitystä siitä, onko kyseessä lähtömaan sosiaaliset olot ja saatu kasvatus, ja onko riski rikokseen oikeasti suurempi heidän kohdalla.
mgw
Nyt uisteltiin puhelimia
siperia55
Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka monta suomalaista trollia levittää Suomesta väärää tietoa ulkomailla. Esimerkiksi Venäjällä. Yhden tiedän aivan varmana.
poopyhamster
vivahtaakohan illan dokkari hybridin suuntaan?
Heehaw
Kaikki mikä lukee internetissä ei ole totta, mutta kaikki totuus löytyy internetistä.
Loguas
Data ja Profiilit on tän sjan siurinta kauppatavaraa.
Häkis
Riku teki känny trollin
Grazzyrussian
rikulla on asenne kohilla jäbä vaan hajotti luurit perkule !
Äitipossu
Ei olisi Nokia 3310 hajonnut tuosta.
Ulfberth
Gutenberg oli aikansa Zuckerberg
Behemiaz
Kaikki on myyty
marttine66
Vodkaa, komisario Palmu on muuten ikuisesti Areenassa
Ricetoe
Olisi mielenkiintoista, jos meidät voitaisiin jakaa pienempiin ryhmiin jossa keskustelu olisi hallitumpaa? Äänestäkää ni tää ehdotus tulee rikulle ja tunnallekki näkuviin!?!
mikkelinjohtavaATK
Eikös se Jollan Sailfish vielä elä juurikin VENÄJÄLLÄ ;---D
hhamalai
3310 ja olis mennyt vasara rikki
mariajjuulia
Heittäisin tän puhelimen jo parvekkeelta alas ellei tätä chattii pitäis päästä seuraamaan
Captain Comeback
Jätkä löi oikeesti.
Vakaaharkinta
Oli aikamoinen trollaus toi puhelimen rikkominen
Raiderstig
Pitäs itsekin seurata Rikun esimerkkiä ja paiskoo luuri hajalle!
Tarjuska11
Kuka todella erottaa mikä on trolli ja mikä ei???
Huuhkain
Lienkö käynyt kyyniseksi, kun en ihan usko tuon puhelinjutun aitouteen :-)
milleniaalityttö
Uusi Maailman Järjestys on alkanut. Jotenkin tulee vahva fiilis että jotain on pielessä, randomia. Euroopassa köyhyys senkuin lisäntyy ja yhä enemmän epämääräistä bisnestä. Kansat kiltisti nielevät kaiken.
anonyymi742037
Arvi Lind oli Rikun paidassa.
Morpikaani
Mikä on leffan aihe?
Kalaboika
Kannattaa huvikseen kokeilla, miten laajasti oma puhelin kuuntelee omaa puhettasi. Ainakin oma Huawein lippulaiva aika näppärästi kuuntelee omaa small-talkkia ja sen perusteella täyttää esimerkiksi googleteltaessa kappaleet aiemman keskustelun pohjalta. Puhu tai lauleskele "Ohiota" ja sen jälkeen pelkän "Ne" - kirjoittamalla puhelin ehtottaa Neil Youngia, vaikken herraa juuri koskaan ole kirjoittanutkaan.
santtupaemiost
Putinin salajuoni toi puhelinten rikkominen
jamppa95
Vitsi! missasin alkulähetyksen mut onneks kerkesin just tähän leffan alkuun
MOwen
Hyvin näytelty puhelimien hajoittaminen.
Kajanaland
Putinin trollit iltalukemisena ja nyt tää dokkari. Saa nähdä lentääkö tietokone pian ikkunasta rokkarihemmojen tyyliin.
NikoN75
Taas pelotellaan Android haavoittovuuksista. Doc nyt tuli paskaa housuun
siilikala
Joka kerta kun laitan kännykkääni mobiilidatan sijaan wifin päälle, vilahtaa ilmoitus että "instant apps päivitetään" vaikka en ole mitään semmoista ladannut eikä se näy missään puhelimessani. Olisi tosi jännä tietää, mikä tämä instant apps on ja mitä se tekee... Asetuksissa on että puhelin ei saa päivittää mitään automaattisesti edes kun wifi on päällä.
Icariusnatarius
Tuli mieleen, että on huvittavaa ajatus siitä miten voisi olla jokin yksi totuus mistä media kirjoittaa. Jokainen kirjoitettu asia on näkökulma ja se suodatetaan kielen kautta muille ihmisille tarinana. Toimittaja voi kirjoitta: auto törmäsi jalankulkijaan tai jalankulkija törmäsi autoon. Sama tapahtuma, mutta kaksi eri tarinaa. Mitä useampi tarina sen parempi kokonaisuus tapahtumien kulusta, mutta yksi ei yli muiden
Lasuu
Nyt on setit heti alkuun
Valkoinen ritari
Näyttää joltai rambo leffalta
TheeJoker
Loistavaa iltaa kaikille!!! Murut!❤️😉
Jerby
Onpa päräyttävä alku täl dokkarilla
Orginal
Aijjai mikä peruna laatu tässä alussa, silmiin sattuu
Sinmppe
Ennen trollaaminen tarkoitti provosoinnilla hassuttelua omaksi iloksi. Nyt se on informaatiosodankäyntiä ja häikäilemätöntä vaikuttamista.
anonyymi1161488
Täydennän edellistä kommenttiani trollauksesta: Lautakulttuurin mukana kasvaneena (ja siitä vieroittautuneena) koen edelleen trollauksen väärnä terminä, ikään kuin kalkkis-sukupolven suurena väärinkäsityksenä. Vähän samaan tapaan kuin sana kyber joka pienen ikuisuuden kuvasi tuhmaa kanssakäymistä verkossa, on nyt pöhinäsana digitalisoituneen yhteiskunnan tietoturvalle. Molemmat termit ovat suorastaan kiusallisia.
Baebo
Mietin et näinköhän oli väärä kanava päällä ainakin alun perusteella
milleniaalityttö
Onko Riku tai Tunna itse keskustelussa mukana?
Pekko A-M-P
Tää alku on suoraan Luomisen Tuskaa -pätkistä
Kinkt
Alku on aika 420/420
hhamalai
Eilen tuli ostettua Putinin trollit äänikirjana, muutaman tunnin kuuntelulla erittäin vahva ostosuositus
Docventures Raattori
Leffan aikana kysykää leffaklitsulta aina kun mieleen juolahtaa ja käyttäkää #kysymys, poimimme osuvimpia suoraan lähetykseen!
hukkala
Psykoosit tulille
mikkelinjohtavaATK
Pro tip PC:llä jos kattoo telkkarista itse lähetystä: selainikkuna pienemmäks niin itse chatti tulee luettavammaksi
komea-mies
Onpa turhalta vaikuttava dokumentti. Odotin jotain parempaa.
anonyymi174602
Onkos tämä HD laatua?
Ulfberth
onko tää David Lynchin ohjaama?
anonyymi173941
Meno kuin Studio Julmahuvin neuvostofilmiparodiasta.
Foliopipo
Trust no one
Mikaeli1995
Trollista tulee mieleen habbohotelli ja afrohakaristi 😂
Kushisama
aloitus on taiteellisen outo
Obesiteetti
Paras tapa vetää trolleilta matto alta on kouluttaa kansalaisia & kehittää ihmisten tietoa ja taitoa erottaa paskapuhe faktasta! #uskonihmisiin
Siiderivalas
Noni, tässäpä iloinen ja viehkeä kerronta heti alkuun, taattuun venäläistyyliin.
mgw
Tolla muumiolla on hienot tatskat
kokkoko
Space odyssey 2001 dejavu
Webber
Onkohan tämä dokkari nyt sit tosielämän black mirror?
Docventures Raattori
@milleniaalityttö Tunna on REALTunnaMilonoff ja mielikuvituksestaan tuttu Riku on Riku Rantala!
Sipulisti
Moderaattorit, miksi kysytte chattiläisiltä mielipiteitä kysymykseen ja julkaisette vastauksista vain muutaman? Pointti??
Tarjuska11
Mikä ero on Venäjän , Usa ja Kiinan trollaamisessa?
Jotoskalle
Niiin… Sitäkin voi miettiä että miksi Auschwitz ja Abu Ghraib ovat niin kauheita ja hirveitä paikkoja, mutta Quantanamoa tai Gulageja ei arvostele eikä muista juuri kukaan? Onko syynä se että ensiksi mainituissa jenkit ja neukut ovat olleet myös vankien asemassa, vai siitä keiden asiaa ja valtaa jälkimmäiset ajavat ja pitävät yllä?
NikoN75
Kyllä se Apple ja iOS jos joku kerää käyttäjistään enemmän dataa kuin kukaan muu, mut hei, se on iFön ja its allright ja jeppistä kivaa
Valkoinen ritari
#kysymys onko OnePlus yksi näistä merkeistä, joka kuuntelee ja myy dataa? Nettisivuilla sanotaan yksityisyyden olevan heille tärkeää.
Bassottaja
Dick, erittäin hyvin sanottu siellä takana!
suolakurkkulover
Siis mikä leffa tää olikaan?
Maaginen Metsämies
Tämä trollaus loppuu aikalailla sinä päivänä kun uutiset ja median toiminta muuttuu rehelliseksi ja puolueettomaksi (läpinäkyväksi) ja asioista kuin asioista uutisoidaan suoraan kieretelemättä.. Eli ei tapahdu koskaan kun uutisointia ohjaa valtiollinen rahoitus..
AnosOros
#Kysymys Mikä on lefdaklitsun mielestä totuus. Kaikkihan on lopulta vain tarinoita, eri näkökulmista
Docventures Mode
@suolakurkkulover: Tämä on Our New President
Icariusnatarius
@Tarjuska11 ei mikään muu kuin se, että usein Yhdysvallat unohdetaan yhtälöstä, vaikka onkin jatkuvasti sotimassa ympäri maailmaa ja propagoimassa itsensä puolesta samoin keinoin.
Docventures Raattori
@Sipulisti Pollit julkaistaan kaikki joko chatissa tai teeveessä, #kysymys varustettuja kysymyksiä studioon mahtuu vain harvoja. Vastasiko kysymykseesi?
SimoSipuli
Aikamoinen fallossymbooli tuo tv-torni.
YoYoDyn
Tarjuska11, ainakin se että Kiinan trollausta, tai mielipidevaikuttamista, ei aina tunnisteta täällä.
punakaalimehu
Katoin dokumentin jo tossa aiemmin. Ei voi ku tunkea foliohattu syvälle päähän ja paeta metsään pahan maailman ulotumattomiin.
Orginal
Blues brothers venäläiset miehet kävelyllä
AnonCalacucco
Täällä miettii vakavasti puhelimensa rikkomista, jollei sitä tarvitsisi
Behemiaz
Natsi modet
Säätö-Sauli
@tarjuska11 Venäjä pyrkii vaikuttamaan sisäpolitiikkaan, Kiina kauppapolitiikkaan ja Yhdysvallat "rauhanomaisten" operaatioidensa tueksi.
TheeJoker
Musa ku jostain 70 luvun pornoleffasta
Anon-muumi
Voi niitä jotka uutisensa saavat somesta
unna_eva_alex
Entä tulevaisuus? Kun nämä järjestelmät rakennetaan esim. sirutetaan ihmiseen, järjestelmät jotka ovat kännyköissä ja välittävät tietojamme eteenpäin
_meikämandoliini_
vinkki tablettia tapittaville: käännä näyttö pystyasentoon niin näet koko ruudun täydeltä viestejä.
Ammattiloukkaantuja
#meta semmoinen kehitysidea, että nimeä klikkaamalla saisi @-merkinnän tekstikenttään.
Docventures Mode
@ammattiloukkaantuja, WORKING on it!
Docventures Raattori
Chatrulez: Tähdätkäämme maailmankaikkeuden parhaaseen keksusteluun! Tiukkaa asiaa, huomioita, kysymyksiä. Ei floodausta, trollausta tai muutakaan tervehenkistä perseilyä.
swinubber
Chatin piilottaminen olisi kyllä loistava ominaisuus :)
AnosOros
@MaaginenMetsämies - Aivan kuin asioista olisi aina vain yksi näkökulma
Marjis66
Siis ettekö oo katsoneet tätä etukäteen ??????
Turseli
Trolli <- vappusatanen
Petoeläin
Nyt on kyllä diippiä settiä. Jännittyneenä odotan, mihin tämä psykedeelisyys vielä etenee.
Mies_Kellarista
Mun mielestä tosta alun musasta tulee mieleen kyllä Atomin Paluu jotenkin ja se industrial tekno siinä.
HeiHeiHeimo
Iso juttu hahmottaa on legitiimin mielipidevaikuttamisen ja trollaamisen / vääristelyn erottaminen toisistaan. Siinä päästään tiedon ytimeen, eli miten voidaan tietää asioita ja miten voidaan todentaa asioita. Trollaaminen ja vääristely on helppoa, kun ei tarvitse välittää totuudesta. Validoitavan tiedon tuottaminen on paljon vaikeampaa.
bitcoinit_ei_rahoita_sotaa
Huomasi heti lähetyksen alussa, että Yhdysvaltojen roolia (joka on isoin) mielipidemanipulaatiossa ei edes mainita kun muut valtiot nimetään. Miksi? Olisi hyvä pitää realiteetit tiedossa, vaikka Venäjä ja Kiina melko epälänsimaalaista propagandaa tuottaakin.
gpof
Siis mitä niin salaista on marketin kauppalistan vuotamisessa
iiri
tuntuu aivan kuin alkaisin ymmärtää miksi tätä kuvattiin hulvattomaksi, absurdiksi ja pelottavaksi:D
Maaginen Metsämies
Dmitri puhuu ruudussa asiaa...
Fox Mulderi
Trumppi valitaan uudelleen kun putin trollaa
Ville Juutilainen
Hei, MOT:n juttu Android-puhelimista löytyy täältä https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/10/29/mot-testasi-uuden-android-puhelimen-mukana-voi-tulla-piilotettu-ohjelma-jolla ja vastailen kysymyksiin!
Kushisama
ohjaajan visio on aika taitellista laatua.... kai
PetrinHelkama
Koska tämä alkaa
komea-mies
Surkea kuvanlaatu tuossa dokumentissä.
AnosOros
Älytön ajatus, muutenkin, että satunnaisesti jollekin maantieteellisille alueelle vahingossa sijoittuneet ihmiset omaisivat sen takia jotain suurempaa
Bassottaja
Huh, aika kuumottavaa settiä jo nyt..
mgw
Melkein voisikin uutiset poimia someasta, kun omasta kuplasta ne saa. Toisaalta en tiedä, mikä kiinnostaa ja huomaan lukevani asioista, joista en sanoisi olevani kiinnostunut. Siten oma näkökulma ja ymmärrys laajenee
Mikaeli1995
Ohjaajan muutkin tekeleet ja tausta on kyllä mielenkiintoinen. Itselle on jo toinen kierros tätä. Päräyttävästi omia katsomiksia muuttava ja puhutteleva leffa 👍🏼 Tän ku on katsonu niin ymmärsi itse ainakin kuinka paljon väärää tietoa on tullut vastaan.
salottisi
Tuossa on oikeassa että media luo arvoja - valitettavasti.
Murd0c
ite en jaksanu päivällä kattoo ku oli liian taiteellinen ote. nyt yritän katsoa uudestaan
Kinkt
Välillä käy mielessä, että kuinka paljon hienovaraista trollausta menee kansaan läpi, kun suurimman huomion saa aivan överit, nigerialaiskirjeitä muistuttavat ”suuret” valheet..
Ikkunalautafilosofi
Kunnon propagandaa. Isänmaa ja valtio ei ole sama asia.
marttine66
Milloin Venäjältä on tullut muuta kuin surkeaa laatua.
Maaginen Metsämies
uutisoinnin näkökulma on aina sen tekijän varassa.. Ennen oli kunnia-asia että reportteri pysyi täysin ulkopuolisena ja saattoi puhua itsestään jopa kolmannessa persoonassa. Nykyään aate ajaa uutisoinnin asiaa, sen huomaa kun seuraa itse kaikenlaidan uutiset..
anonyymi173941
Valheesta tulee pikkuhiljaa totta, kun sitä tarpeeksi kauan toistaa.
Morpikaani
SIinä luotiin riippumatonta mediaa
vanth
Objektiivisuus = välinpitämättömyys 😅 muahaha
Herman Scherman
Mielestäni myös lukijoiden/kuulijoiden vastuuta ei pidä unohtaa. Jos ihminen on niin daiju, että uskoo jonkin väitteen heti kun lukee sen netistä tai antaa jonkin meemin vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen, niin kyllä se kertoo sen henkilön ymmärryksestä. Liian paljon puhutaan vain pahoista trolleista, eikä ihmisten herkkäuskoisuudesta.
punakaalimehu
Aikamoista huttua että valtiollisissa uutisissa oikeasti epäillään langetetun kirouksen olevan syy Hillaryn terveyteen.
Petoeläin
Onpa tämä chätti hyvä! Voi rauhassa kommentoida omia urpoja ajatuksia spämmäämättä niitä omaan Twatter-feediin. Täydet peukalot tälle. Loistava innovaatio!
Docventures Raattori
Äänestitte: Saatte uutisfiksinne:Somesta 15% Telkasta ja/tai radiosta 10% Paperilehdistä 9% Netistä 66%
ilmastotaco
Kaikkea paskaa sitä saa paketoitua uutisiksi kun laittaa harmaantuneen herrasmiehen kiiltävään studioon ja uutisäänimaisemat ja -graffat päälle.
Risteville
Päivittäinen uutisfiksihän tulee nykyään kaikkialta! Aamulla telkkari tai radio päälle aamupalan seuraks, työ/koulumatkalla kännykällä netistä selaa uutissivustoja, lehtiä lukee sit ku kotiin pääsee ja on aikaa lukea. Some tunkeutuu joka väliin
Cynick
Trump valitaan kyllä uudelleen ilman trollaustakin. Ikävä kyllä. Amerikassa vaan ei ole vaihtoehtoja tällä hetkellä.
John Cataja
Mitä hyötyä Venäjän tv:n venäläisille näyttämistä valeuutisista on Yhdysvaltojen vaalien kannalta?
Mikaeli1995
Re: Aikamoista huttua että valtiollisissa uutisissa oikeasti epäillään langetetun kirouksen olevan syy Hillaryn terveyteen.
alli
Miten Venäjällä suhtaudutaan muiden maiden uutismediaan?
Lexxodus
Jos vois olla kärpänen uutistoimituksen katossa vois nähdä erillaisia uutisia, ku telkkarista.
Icariusnatarius
Tätä samaa meininkiä voi myös seurata Fox Newsista ja muistakin kanavista Yhdysvalloissa
Siiderivalas
Tässä internetissä on tiukka moderointi, 2/3 viesteistä ei julkaistu?
Pepeccini
Mikä onni asua valtiossa jossa on lehdistönvapaus.
Jotoskalle
#kysymys Miksi USAn mielipidevaikuttamista ei arvostella tai uutisoida missään? Onko USAn vaikuttaminen onnistunut niin hyvin että se on hyväksytty totuutena ilman kritiikkiä?
bitcoinit_ei_rahoita_sotaa
Itse saan uutisfiksini isolta osin suoraan tutuilta ihmisiltä ympäri maailmaa. Uskon, että saan melko paljon paremman kokonaiskuvan, kuin lukemalla uutisista "totuuden".
ArskaHoitaa
kovin on mummoon neuvostopropaganda uponnu
HellNoKitty
Bernie on varteenotettava vaihtoehto, mutta liikoja en amerikkaisilta odota.
saritat
Tärkeintä on koulutus. Meidän on tulevaisuudessa pidettävä huoli, että kaikilla suomalaisilla olisi edes teoreettinen mahdollisuus ymmärtää mitä erilainen piilovaikuttaminen on, ja että sitä tapahtuu koko ajan, niin valtamediassa kuin somessa, eikä pelkästään Venäjällä tai Pohjois-Koreassa. Meidän on opetettava lapsia ja nuoria ajattelemaan itse. Ensimmäinen kysymys on aina: kuka tästä hyötyy?
Akuleo
@Anosoros on älyllisesti laiskaa tiivistää kansakunta "vahingossa satunnaiselle maantieteelliselle alueelle sijoittuneiksi ihmisiksi"
salla e
Käykääpä lukemassa eri maiden suurimpia lehtiä netistä. Vähintäänkin otsikot samasta aiheesta vaihtelee.
snede
Eikö homma toimii niin kun valhetta riittävän pitkään toistaa siitä tulee tosi?
RokkiTepsi
Hyvä dokumentti nyt jo, laittaa ajattelemaan kaikenlaista.
mgw
Jännän kiinnostuneita Venäjällä Hilaryn terveydentilasta.
Maaginen Metsämies
Uutistoimituksilla on lopulta aika vähän valtaa uutisointiin kun he saavat asian valmiiksi pureskeltuina. Se on se kentällä oleva reportteri joka jutun tekaisee ja vaikuttaa ehdottomasti eniten sen sisältöön ja näkökulmaan..
AnosOros
Kauheinta tässä on se, että itsekin olen tällä vuosikymmenellä lakannut uskomasta asioihin. Kaikesta tulee tunteellista. Kaikki uutisetkin ovat vain tarinoita
Fox Mulderi
Suomen politiikot on aika hiljaa venäjän trollitehtaasta
Baebo
#kysymys Onko Suomessa mahdollista että tulevaisuudessa median vaikutus kasvaa niin suureksi että sillä on mahdollisuus alkaa muokkaamaan uutisia ja kääntää neutraalin uutisoinnin propagandaksi jolla ohjataan ihmisten päätöksiä ja mielipiteitä?
Lartsenekkeri
Kunnon mustamaalaus Clintonista Ja ihan valtion pääuutisissa!
marceliuz
Oispa meilläkin töissä yhteiset huumehetket
Tarjuska11
Pitää myös huomioida kulttuuriset erot mikä tekee trollaukset heidän kansalleen sopivammiksi, niitä ehkä emme huomioi.
JTankki97
Kun puhutaan Venäjän, Kiinan sekä Yhdyvaltojen tavasta vaikuttaa niin joko se on sotilaalista tai taloudellista lähinnä. Mutta nykyääm se myös on tietoliikenteekin tasalla huomattavaa sillä vaikuttamis kenoja on monia tietotekniikan alalla siis muihin maihin kun sitä ajatellaan tarkkaan
Huuhkain
Tuohan on justiin kuin Orwellin 1984:n Totuusministeriö
AnosOros
@Akuleo Mielestäni on myös älyllisesti laiskaa määrittää Kansakunta..on ihmisiä. Siellä täällä. Heillä on erilaisia kulttuureita
YoYoDyn
Baebo, tai sitten noin on jo osittain tapahtunut? Mieti näiden kahden iltapäivälehden lööppikulttuuria.
HellNoKitty
Lehdistönvapautta täytyy puolustaa viimeiseen asti. Suomessakin pisteet laskeneet sen suhteen, kuinka isona uhkana näette sen heikentymisen? #kysymys
Mies_Kellarista
Hei muuten, jos kerran trollia ei saa syöttää niin eikö me nyt syötetä kaikki sitä porukalla?
Anzai
Kentälle lähetetyllä reportterilla on yleensä kyllä toimituksessa suunniteltu näkökulma valmiiksi, jutun kehystäminen ei ole yksin toimittajan harteilla
AnonCalacucco
Täällä on kunnon psykoosit tulilla tätä katsoessa, pitää kaivaakin foliohatun ohjeet esiin
siilikala
Mulla on onneksi kaapissa vielä lähinnä ulkomaanmatkoja varten vanha ja siten "ei varastamisen arvoinen" matkapuhelin, jolla voi soittaa piheluita ja lähettää tekstiviestejä. Kuvitelkaa! Siinä ei ole internetiä ollenkaan! Eli vain puheluita ja tekstiviestejä voidaan vakoilla esimerkiksi Suomen Poliisin taholta...
Soile_k
Noi väitteet on niin älyttömiä, että naurattaa. Mutta nauru hiipuu kun tilanteen vakavuuden tajuaa. Seuraavaksi nuo kertoo että Clinton grillaa koiranpentuja
salottisi
Suomen mediakaan ei ole puolueetonta, viime USA presidentin vaaleissa Suomen media puhui painottuen Hillaryn puolesta
bitcoinit_ei_rahoita_sotaa
Baebo: tapahtuu jo nyt. Ratkaisu onkin nimenomaan mahdollisuus informaation vapaaseen kulkuun, jolloin sensuuri pitää itse tehdä. (=medialukutaito!)
Ville Juutilainen
Kysyttiin puhelinmerkkikohtaisia tietoja. MOT:n selvitykseen poimitut puhelimet olivat Huawei Y6, Nokia 3.1, Samsung Galaxy J6 ja Xiaomi Redmi 7.
vihre
Totuuksia maailmasta? haah haa haa...!
Johsku92
Mielestäni on absurdia, että mielipidevaikuttaminen esitetään Suomen mediassa yleensä yksinomaan oikeistolaisten tai venäläisten harjoittamana vaikuttamisena. Harvemmin näkee sen esille tuomista, että ihan samalla lailla esiintyy vasemmistolaista ja esim. USA:n ja EU:n taholta tulevaa mielipidevaikuttamista.
Lainehtija
Miksi clintonia vastaan on näin pahasti hyökätty vai ovatko nänä vain esimerkkinä poliitikosta, jonka perään hyökätään?
Sepe-susi
RT on valtion propaganda-media.
Foliopipo
#kysymys miksi Venäjän valtion mediayhtiön resursseja hukattiin paikallisen propagandan tuottamiseen eikä Yhdysvaltalaisten äänestäjien trollaamiseen? Mitä Putin hyötyi venäläisten saamasta negatiivisesta mielikuvasta Hillarysta?
anonyymi932131
Voihan Hillaryn yskä;(
Webber
Naurattaa.. kunnes alkaa itkettää
Yoyoman
Olis kyllä tosi yes pysytellä nyt tuon suurvallan hyvällä puolella minkä kanssa jaetaan rajaa yli 1000km.
John Cataja
Kuinka Trumpista puhuttiin Venäjän tv:ssä ennen vaaleja? Luultavasti sävy ollut aivan toinen.
Mikaeli1995
RT:n juttuja on mun mielestä hauskaa seurata 😀
Docventures Raattori
@Siiderivalas Me karvakätiset moderaattorit päätimme, että chatin luettavuuden ja laadun takaa se, että täällä ei mollata ketään nimeltä, artikulodaan selkeästi ja pysytään kullakin hetkellä käsillä olevassa asiassa. Hyvätkin pointit saattaa tulla hylätyksi. STAY WITH US!
_meikämandoliini_
Vei kertooko Venäjä oikeasti totuuden ja Suomen tai Euroopan ”vapaa” lehdistö onkin pelkkää vedätystä? EU:n aivopesemää propagandaa? Tekeekö docventures ihmiset hulluiksi...?
Morpikaani
Jos tätä aihetta ei oo aiemmin käsitellyt päässään, niin voi olla raskasta...
Toljottelija
Og troolailu on muuta kuin sanan uusi merkitys. Vituttaa kuin pöhinän käyttö
AnosOros
#Kysymys Mitä tarkoittaa isänmaallisuus?? Miksi minä kannatan jotain suomalaista maajoukkuetta, vaikka en edes usko kansallisvaltioon, ajatuksena
anonyymi1161488
Lainehtija: Demokraatit edustavat keskimäärin progressiivisempaa ideologiaa, samoin kuin yleisvenäläinen kansanrintama. Lisäksi Trumpin kaltaista yksinkertaista transaktionistia on helpompi hallita (kuten Erdogan hyvin osoitti Syyrian kohdalla).
poopyhamster
Vaikea säätää filtteriä tiukemmalle tai löysemmälle, kun kuvatuista osista ei käy suoraan ilmi lähdettä. Pakottaa itse aktiivisesti analysoimaan nähtyä ja on yllättävän raskasta. Onko tää oikeasti kansalle lähetettyä tavaraa, eikai...?
Siiderivalas
Mistä me tiedetään, että ne uutiset, mitä meille tuupataan meidän valtamediasta, on lähellä totuutta? Välillä miettii, että onko tuo jenkkilä oikeasti kaapattu, siellä häärää Daesh ja Trump on todella taitava deep fake. Niin hullua tämä uutisointi nykyään on, mistä tietää, miten asiat oikeasti on? Ja onko totuutta olemassakaan, on vain käsityksiä asioista?
Mikaeli1995
Mitkä oli ne mediat jotka Aro mainitsi idästä tulevan propagandan levittäjinä? #kysymys tekee mieli käydä tsiigaamassa, ei taida olla omassa seurannassa, mutta uskoisin että moni tuttu niitä jakaa totuuksina somessa 😀
mgw
Todella kamala ajatus, että tämä olisi ainoa todellisuus, jonka näkisi. Siihen, kun yhdistää vielä koulun, joka tuuttaa samaa huttua.
anonyymi1266776
Tuosta MOT:n asiasta. Kyseiset sovellukset siis lähettivät dataa vaikka niihin ei oltu kirjauduttu? Miten sovellusten pääsy laitteen muihin tietoihin todennettiin? Tutkittiinko esim. verkkoliikennettä?
Scorpio
Saa nähdä millaisen lokakampanjan Venäjän trollit laittavat pystyyn Elizabeth Warrenista tai Joe Bidenista.
Lillerilolleri
Totuus ei löydy koskaan kummastakaan ääripäästä, vaan on lähempänä niiden keskiarvoa. Ei tarvitse välttämättä edes valehdella muunnellakseen totuutta, riittää että painottaa yhtä osaa totuudesta, ja jättää toisen kertomatta.
Lartsenekkeri
Mitenkäs omenavehkeet? Onko niitten ohjelmistoja tutkittu?
Kierkegaard
Miten joku suomalaisen peruskoulun käynyt henkilö voi pitää MV-lehteä luotettavana uutislähteenä? Onko kyse tietoisesta itsepetoksesta vai puhtaasta tietämättömyydestä? #kysymys
Ikkunalautafilosofi
Eli obejktiivisuus on sallittua kaikkialla muualla paitsi venäjän sisällä?
YoYoDyn
Tämän vuosituhannen nettikulttuurissa kiinnostava oli se viime vuosikymmenen käänne, jossa suht. pienen piirin kuvalautahuumori, meemien käsite ja trollaushupailu muuttuivat osaksi ääriajattelua ja kovan luokan mielipidevaikuttamista. Siinä olisi tutkimista jollekin.
RokkiTepsi
Mitä mieltä ootte Clintoneista? Mielenkiintoinen perhe
Sohvaperuna
Tämä on todella hienodokumentti! Toivottavasti _kaikki_
Ville Juutilainen
iOS vs Android -kisasta: MOT:n selvityksessä keskityttiin tutkimaan Androideja siksi, että ne on suosituimpia kohtuuhintaisia älypuhelimia, ja alusta on avoimempi.
Ammattiloukkaantuja
@Lartsenekkeri, dataa menee niilläkin, toki kun Apple omistaa alustan, keräävät ne enimmän datan.
Säätö-Sauli
@RokkiTepsi En voi paljastaa vuoraamatta asuntoani foliolla.
TheeJoker
Onko luuria joka ei olisi niin avoin kaikelle
salottisi
Venäjän on tärkeää pitää kansaa otteessaan median avulla ja propaganda Hillarya vastaan palveli tätä kun Trump lopulta voitti.
John Cataja
Luultavasti venäläisille on kehittynyt suodatin, jonka avulla he osaavat arvioida kuinka suuria valeita heille esitetään valtion virallisessa mediassa.
Webber
Siis oliko tossa oikeesti vedetty vaan jonkun äänellä hillaryn päälle?
marceliuz
Mistähän nää venäläiset uutistoimistot saa tietonsa. Liekkö lähteet tarkastettu?:D
Orginal
Mietin tässä vaan että miten yleinen julkisen sanan neuvoston kaltainen instituutti on maailmanlaajuisesti? Venäjällä sellaista ei pääsisi varmaan vahingossakaan syntymään.
Nyymi1111
Eikai siellä jenkeissä voi äänestää useampaa kertaa?
Lasuu
On naiivia ajatella että vain itänaapurissa levitetään valeuutisia. Olisi mielenkiintoista kuulla keskustelua yhdysvaltojen suurimpien uutistoimistojen puolueellisuudesta.
Baebo
Venäjän on hyvä uutisoida kyseenalaisista vaaleista....
Ville Juutilainen
Applea kommentoivat ovat ymmärtäneet juuri oikein, iPhonen osalta kuluttajan tehtäväksi jää luottaa juuri Appleen.
Kushisama
jaahas... Hillary hävisi Voodoon takia
kessi90
Tuntuu tosiaan järkyttävältä, jos tämä kaikki on totta.
kklevi
Onko tiukka moderointi mielestänne paras tapa puuttua trollaukseen somessa. Vai olisiko parempi päästää ne läpi ja tehdä faktoilla naurunalaiseksi. #kysymys
Petoeläin
Oi, voi, mitä propagandaa.
TopiasLasse
Tolla voodoojäbällä on lähtenyt iltapäivävodkat hieman näpeistä!
JoppeU
Jännittävää, miten paljon venäläinen media haluaa korostaa, kuinka voimakas yhdysvaltain presidentti on, vaikka hänenkin valtansa on rajallinen.
gpof
Kovin on valikoivaa julkistamista jos Venäjää arvostelee
Jotoskalle
Ja moniko USAn vaaleissa äänestävä hankkii tietonsa venäläisestä mediasta tai ylipäätään ymmärtää venäjää? Kenelle nuo ohjelmat oikeasti suunnattu ja lähetetty?
leila1
Venäjä syyttää Clintonia teoista, jotka kuuluu Venäjän normaaliin toimintaan.
Sipulisti
Laadukkaan näköinen asia saattaa livahtaa tajuntaan faktoista huolimatta, oli asiointikieli mikä tahansa. Tarkkana saa olla tän 'avoimuuden' kanssa..
AnonCalacucco
Eipä Amerikan vaaleissa ollut oikein kelläkään täysin puhtaita jauhopusseja. Oikea taistelu käytiin siitä, kenet saadaan näyttämään huonommalta.
Maaginen Metsämies
No nyt oli helppo äänestys, piti miettiä 0.5 sek
Lexxodus
Google tietää missä olet ja kenen kanssa... Kannattaako raahata sitä puhelinta ihan aina joka mestaan?
Kimmo Hartikainen
Asenteita ei voi muuttaa, jos ei saa edes sanoa asiaansa. Kommentoinnin pitää olla asiallista ja faktantarkistuksen kestävää.
Sepe-susi
Huvittavaa että RT-syyttää demokraatteja vaalien fiksaamisesta...
snede
@Kierkegaard Yllätävän paljon on tullut eteen ihan fiksuina pitämäni ihmisiä jotka oikeasti uskovat MV:tä ym ja mollaavat ”valtamediaa”
AnosOros
#Kysymys Ovatko modernit striimauspalvelut mm.Netflix,Spotify ym.vain uusi tapa vakoilla ihmisiä, koska someen tulevat väistämättä rajoitteet ja ovat muutenkin vaikeampi hallita
mgw
"Seurasimme kampanjaa tarkasti.", sanoi Putin. Kyllä varmaan...
Säätö-Sauli
On kyllä niin huono pentagrammi että ei tuolla ketään kirota.
Leo Selovuori
kaverilla on aikamoiset voodoot meneillään, hurjaa touhua
Kinkt
#mielipide pahinta mitä tässä tapahtuu ei oo se, että uskooko jengi hillaryn yskään, vaan se, että tää murentaa legitiimin median uskottavuutta. Täälläkin ihan tosissaan verrataan pohjoismaisia valtionmedioita ihan yhtä ongelmallisina kuin esim. RT tai MV.
Petoeläin
Onko Amerikan äänestäjillä edes väliä, kun käytössä on Founding Fathers -järjestelmä?
kklevi
Jenkkien informaatiovaikuttamisesta ei juurikaan puhuta siihen nähden, että heidän presidentti pitää kaikkea häneen kohdistuvaa kritiikkiä fake newsinä. Tämä heijastuu nyt koko maailmaan ja palvelee myös Venäjää.
alli
#kysymys Onko Venäjällä mitään mediaa valvovaa tahoa ja jos on, pystyykö se millään tavalla puolustamaan politiikasta riippumatonta mediaa?
Ville Juutilainen
Valmistajien kirjavien Android-versioiden lisäksi on olemassa niin sanottu "puhdas" Android. (englanniksi termi on "vanilla", "stock" tai "pure")
Tarjuska11
Tämähän on tavallaan sotaa, median kautta.
Lartsenekkeri
Hesarin kuukausiliitteessä oli mahtava juttu Venäjän trollitehtaista ja niiden maailman laajuisesti otsikoihin nousseista ”vale”-uutisista.
misacase
Omien informaatiovaikuttamista on aina syytä pelätä eniten.
violencerayo
Pitää muistaa että infosotaa käy ihan jokainen suurvalta.
anonyymi173941
Vaikea sanon kenen pelätä eniten, kun kaikkialta tulee hieman eri agendalla. Venäjä oli tällä kertaa vastaus, sillä sillä selvästi yritetään murentaa luottamusta, mitä ihmisellä omaan valtioonsa ja kanssaihmisiinsä on. Yhdysvaltojen mielipidevaikuttamisesta olisi kyllä kiva tietää enemmän, koska sitä vähemmän kyseenalaistetaan, koska tekijänä on vapautta ja länsimaalaisia arvoja (toivottavasti) vaaliva valtio.
salottisi
Median vaikuttaa mielipiteisiin silloinkin kun se puhuu totta, jos se esittää asioista vain tietyt puolet asioista, eikä kaikkia kuten sen kuuluisi
Turseli
Kuinka diippiä olis jos Putin twiittais yhtä aktiivisesti kuin Trump
VirtuaaliSeppo
Mitä ihmettä mä oikein katson? Sekavaa settiä tämä dokkari.
Siiderivalas
Tämä on hyvin hämmentävä dokkari.. Ilmeeni nyt: eye rolling guy -meemi
Anzai
Missähän kaikissa maissa Trumpin voitosta iloittiin kuten Venäjällä? Mielenkiintoista saada nähdä mediakuvastoa oman kuplansa ulkopuolelta!
Maaginen Metsämies
Oletteko koskaan huomannut että mikä tahansa valtapaikka on olemassa ei siihen pääse ilman massiivista rahamäärää ? Onko se demokratiaa vai jotain muuta #Kysymys
kokkoko
Ensimmäinen informaation maailmansota?
Tuthis
@Lasuu Puolueellisuus ja valehteleminen kuitenkin kaksi täysin eri asiaa.
Ammattiloukkaantuja
Mulla on LineageOS puhelimessa, ilman Google Appseja. Vakoillaanko minua?
Korjula Vesa
Enemmänkin pelottaa tässä "totuuden jälkeisessä" ajassa kun tarinoita ja valheita uskotaan enemmän kuin asiantuntijoita. Tosin totuus lyö "osaltaan" sitten silmille. realismina. Tosin datan ja tietokonealgoritmien lisääntyessä ja infotulvassa tiedä vielä millaiseen tarinoiden ja valheiden vyyhtiin vielä tulevaisuudessa mennään.
mikkelinjohtavaATK
Voi venäläisparat millaista sontaa saavat uutisista kuunnella ja nähdä
Humberto
Ihmiset tuntuvat uskovan omiin näkemyksiin sopivia uutisia, lähteestä riippumatta
Soile_k
Mielenkiintoista se, että Venäjällä otetaan niin ihaileva näkökulma Trumppiin. Ei kai siellä yleensä amerikkalaisia ihailla tai ole ihailtu.
Brujeria
Venäläisille tuputetaan propagandaa, jossa vihollinen vaanii aina ja siksi tarvitaan totalitaarista hallintoa muka suojelemaan kansaa. Viholliseksi kelpaa vaikka Hillary, "pahuus" on silloin henkilöity ja helpompi ymmärtää kuin abstraktimpi "länsimaat". Diktaattori tarvitsee aina vihollisen, sota tai yhteinen vihollinen yhdistää kansaa. Tämän tiesivät jo antiikin ajan yksinvaltiaat.
violencerayo
Mielipidevaikuttamisen huomaa kyllä kasvaneen viime vuosina valtavasti. Moniin näistä RT:n "raporteista" on törmännyt suomalaisillakin palstoilla. Ihan samat jutut esitetty omina mielipiteinä. Sisälukutaidon opetukseen pitäisi panostaa koululaitoksissa.
alli
Ymmärtääköhän Trump millaisena pelinappulana Venäjä tuntuu hänet näkevän ja varmasti enemmänkin..
Launder Source
Erittäin hyvää vaihtelua nähdä mitä venäjällä ajatellaan kun se yritetään meiltä aina välttää mediassa.
Vierpe
Eu:n trollaus pahinta. Vain yksi mielipide on oikea. Hyväksy se tai olet vähintään natzi.
Kimanu
Leikkaus ja ohjaus muistuttaa skidisti vodkaturismistani johtuneita delirium-unia.
Lartsenekkeri
Uskomaton hanuristi!
Vilnius
Ohjaillaanko mielipiteitämme tällä ohjelmalla juuri nyt?
anonyymi1161488
TheeJoker: avoimen lähdekoodin mobiilikäyttöjärjestelmät kuten LineageOS ja PureOS ja CopperheadOS ja GrapheneOS toimivat monissa Android älypuhelimissa. Näillä pääsee eroon esiasennetuista vakoiluohjelmista ja somesovelluksista (esim. Samsungin puhelimista ei pysty poistamaan Facebookia)
Säätö-Sauli
"Trump murtautui Amerikan mätään järjestelmään" nauratti, ihan kuin ei olisi siellä jo vuosikymmeniä ollut.
Lasuu
@Tuthis tarkoitin juurikin valheellisen tiedon levittämistä poliittisista syistä
prinsessa_lefa
Oonkin aina miettinyt kansanmusiikin poliittisuutta - tässä kauhuesimerkki 🙈
AnosOros
Syyrian tilanne USA:n vetäytymisen jälkeen sai miettimään. Koska valtatyhjiö täyttää aina. Onko mielipidevaikuttaminen jonkun valtatyhjiön täyttöä
mikkelinjohtavaATK
Softan lisäks voi ihan noissa hardware osissa olla jotain hämärää toimintaa, elikkä Nokiakin kun kiinassa valmistelee niin voi hyvinkin olla joku "valtion komponentti"
poopyhamster
Kun katsoo USA:n sekavaa poliittista tilannetta, ei ole vaikea ymmärtää miksi Trump oli mieluisa valinta Venäjälle. Vai trollaako Amerikka tässä vain muuta maailmaa :/?
jorma ykälä
Jenkkien kahden puolueen järjestelmä on vain illuusio demokratiasta sillä kummatkin puolueet ajavat samoja asioita muutamaa asiaa lukuun ottamatta jolla ei ole mitään merkitystä kaiken kaikkiaan.
anonyymi927532
Tämä aihe turhauttaa. Miten keskustella tästä aiheesta ihmisen kanssa, jonka mielestä tämä dokumenttikin ja tuleva studiokeskustelukin ovat todennäköisesti valeuutisia ja tahon X masinoimaa salaliittoa?
Sohvaperuna
Siis dokumentti on hieno! Toivottavasti kaikki suomalaiset ymmärtävät sen absurdiuden, epäloogisuuden ja valheellisuuden! Tämmöisiä tarvitaan ja luotan 100%:sti docventures-hemmojee
Salimine
Täähän on hulvaton leffa!
Phyllobates
Valheellinen informaatio vaikuttaminen toimii hyvin jos vastaanottava pää haluaa uskoa informaatioon. Faktan tarkistus ja sitä, että jos faktaa tuottaa jokin muu taho, kuin oman ajatusmaailman omaavat tahot, pidetään helposti vääristyneenä, valheena. Varsinkin jos se näyttää toteen oman vääristyneen maailmankuvan. Toisaalta jos koittaa löytää oikeaa totuutta ja väärää informaatiota tulee vastaan joka taholta on sekin
Ville Juutilainen
Kuten anonyymi1161488 totesi, avoimen lähdekoodin yhteisöt tuottavat käyttäjälle vaihtoehtoja, kuten LineageOS
Mikaeli1995
Snowden oli juuri Joe Roganin podcastissa ja hänellä oli mielenkiintoista juttua kännyköistä ja niiden jakamasta datasta. Onneksi ei olla amerikan linjoilla, jossa kännyköiden tuottama data ei ole käyttäjän omaisuutta. Ei täällä tiedä mihin luottaa.
Docventures Raattori
@Vilnius Kyllä!
Soile_k
Trump sänky... En kestä 🙈
marceliuz
Mä en voi uskoa tätä dokumentiksi. Vaikuttaa enemmin hauskoilta kotivideoilta. Niin päätöntä menoa välillä.
anonyymi901367
Kannattaisiko keskittyä myös hardwaressa olevaan vakoiluun. Softa on se helpompi tunnistaa, mutta varmasti raudan puolellakin on omansa
alli
Erikoisen paljon Venäläiset juhkivat Trumpin voittoa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa
Akuleo
Venäjä toimi fiksusti tehdessään Trumpista kansansuosikin omassa maassaan, jolloin kansalaiset järjestäytyivät tukemaan häntä hyvin arkisella materiaalilla, mitä ei minkään valtion virallinen viestintä ylittämään
Gawd
Kyllä Trump ihan hyvin on asiat hoitanut tähän mennessä vaikka aluksi sitä epäiltiin
Jotoskalle
No olihan Nokian puhelimissakin olevinaan joku turvallisuusuhka silloin kun Nokialaiset myi kuin häkä... Ketähän Nokia mahtoi vakoilla?
Baebo
#kysymys Jatkuuko samanlainen mustamaalaaminen Venäjän toimesta seuraavissa USA:n presidentinvaaleissa Trumpin vastustajaa kohtaan?
Lexxodus
Teleoperaattorit tallentavat tietoa jokaisesta puhelimesta, missä se milloinkin on ja minne sillä soitellaan. Ihan sama minkä tehtaan tuote on käytössä. Siitä tiedosta voidaan tsekkailla suht tatkkaan missä puhelin on... vuosienkin päästä.
Sohvaperuna
Tämä on mahtavan hauska dokumentti, joka osoittaa miten valeuutisointi toimii. Täytyy vain toivoa, että kaikki katsojat ymmärtävät sen!
anonyymi173941
Teletorneissa kyllä luultavasti näkyy jotakin toimintaa mitä puhelimella tekee, oli laite mikä hyvänsä. Tornien avulla sitten voi yhdistää henkilön johonkin paikkaan tiettynä hetkenä. Mutta sitä en tiedä varmasti, kenellä näihin teletietoihin pääsy Suomessa on. Luvanvaraista puuhaa kuitenkin.
ilmastotaco
Voi kun foliohattu suojelisikin tältä kaikelta. Olisi edes ratkaisu.
Maaginen Metsämies
Kiinalaisethan ujuttaa vakoilusiruja jo laitteisiin, siis ihan fyysisiä piirilevyjä..
anonyymi1161488
Trollausta pitää moderoida sillä Brandolinia lainatakseni, "Hevonkukun valheelliseksi todistaminen vaatii kertaluokkaa enemmän työtä kuin hevonkukun tuottaminen"
gpof
Kuka tähän skeidaan uskoo. Ei kukaan vähänkään TOLKUN IHMINEN
leischka
Tätä dokkaria katsoessa on koko ajan ihan epätodellinen olo. Ja vielä epätodellisemmaksi se muuttuu kun koko ajan joutuu muistuttamaan itseään että naapurimaassa tää on median todellisuutta.
vanth
Kyllä siellä venäjällä on "hienosti" valjastettu koko kansa infosodan käyntiin, muita viedään kuin pässiä narussa
Docventures Raattori
Kysyimme: Minkä tahon informaatiovaikuttamista meidän pitäisi pelätä eniten? Vastasitte: USA:n 28%, EU:n 9%, Venäjän 38%, Kiinan 25%
anonyymi927532
#kysymys miten keskustella tästä aiheesta ihmisten kanssa, jotka suurella todennäköisyydellä sivuuttavat tämänkin dokkarin ja tulevan studiokeskustelun toteamalla kaiken olevan pelkkiä valeuutisia ja tahon X masinoimaa salaliittoa?
Kushisama
"tehtiin sänky Trumpettiin vaalivoiton kunniaksi"... voishan sen sänkyn tehdä ilman mitään kenenkään vaalivoittojakin
Annika-73
aivan huikea dokkari. Tulee vaan sellainen fiilis, että ei voi olla todellista
Turseli
Itkettää ja naurattaa samaan aikaan.
NikoN75
Apple + NSA = perfect combo
Harmaa valoastalo
Tässä dokkarissa on näkynyt venäläisiä puhumassa omaa kieltään enemmän kuin 10 vuoden aikana olen nähnyt suomalaisissa ohjelmissa. Tuntematon on paljon pelottavampi kuin trollit ja troolaajat.
YoYoDyn
Hardistasolle on tosiaan mahdollista valmistajan tai alihankkijan ujuttaa vakoilua mahdollistavia rakenteita ja näiden selvittäminen voi olla todella vaikeaa.
jorma ykälä
Joe Roganin podcastia jossa Snowden oli vieraana ei päästetty jenkkien youtubessa trendaaviin siitä huolimatta että se muissa maissa oli trendaavien listalla mukaan lukien Suomi.
Siiderivalas
Siis mistä nämä kotivideot on tähän kaivettu? Vai onko ne trollitehtaan tuotteita?
TopiasLasse
@Annika-73 Ihan sama fiilis!
Espoosta
anonyymi927532 että saataisiin eri näkökulmia
Asian tuntia ukkeli
Kiinan vaikuttaminen pelottaa eniten, sillä siitä tiedän ainakin itse kaikkien vähiten.
JaakkoLewConan
Kuka hitto tän dokkarin ohjaaja on? Fox Newssillakaan ei hypitä otosta toiseen näin paljon. Sekavaa settiä.
Säätö-Sauli
#kysymys studioon: Kumpi on ollut maailman kulttuurille tuhoisampaa infosotaa, USA:n megakorporaatioiden elämäntaparempontti vai Venäläinen infosota?
kokkoko
Trumpin myyminen venäjän kansalle on oikeesti Venäjän myyntiä Trumpille.
Murd0c
mielenkiintosta miten ens keväällä venäjä uutisoi usan vaaleja. Haluavatko trumpin toiselle kaudelle? onko Sanders vanha pappa jne?
lanni
Mielenkiintoista , että Suomessa ihmiset ottavat kantaa sellaisiinkin Yhdysvaltoja koskeviin kysymyksiin, joista heillä ei ole minkäänlaisia henkilökohtaisia kokemuksia. Suomessa kuvitellaan, että 16-vuotias teinityttö Ruotsista johtaa suurvaltojen päämiehiä ilmastokysymyksissä ja toiseksi tärkein asia on sukupuolinen tasa-arvo.
anonyymi1161488
On toki mahdollista että puhelimessa on laitteistotason takaportti, mutta ei pidä ajatella että sen vuoksi muilla asioilla ei olisi väliä. Asia kerrallaan. Ensin on syytä kiinnittää huomiota ohjelmiston turvallisuuden takaamiseen. Sen jälkeen voidaan murehtia siitä missä maassa laitteet on turvallisinta valmistaa.
John Cataja
En ymmärrä kuinka venäläisten manipuloinnilla saatiin Venäjälle mieluisa presidentti Yhdysvaltoihin
AnosOros
@Siiderivalas YouTubesta nuo löytyy
Bassottaja
Todella kuumottava dokkari. Verenpaine nousee ja luottamus maailmaan karisee..
Docventures Raattori
@JaakkoLewConan: Maxim Pozdorovkin
violencerayo
Kiina harjoittaa modernia kolonialismia kolmannen maailman maissa sillä välin kun muiden silmät kiinnittyvät USAn ja Venäjän touhuihin.
Maaginen Metsämies
Kirjoittelen venäläisen ihmisen kanssa liki päivittäin (englanniksi). Hän omaa aivot ja osaa suodattaa oman propagandansa ja hänen kauttaan olen saanut karistettua venäjäpelkoa niin paljon että haluan pian matkustaa sinne. Ihmisiä eli venäläisiä en pelkää, poltitiikot ja muut ryhmittymät on asia erikseen eikä kansaa saa yleistää.
Ammattiloukkaantuja
Tässä dokkarissa on ns. psykoosit tulilla.
b0nnie
Nykyään ei enää sodita poteroissa, ei edes kaupunkisodissa kuten intissä taisteluihin opetetaan. Bittiavaruudessa ei ole valtioiden rajoja ja tavan kansalaisilla ei ole silmiä nähdä infosotaa, ellei ota suurennuslasia käteen.
Tarjuska11
Meillä suomalaisilla on jyystetty sekään venäjä pelko, mikä tahansa näistä suurista voi olla se trolliuhka!
Annika-73
Mistä ihmeestä noi on keksinyt noi kaikki jutut??
Ville Juutilainen
MOT:n tutkimuksia kommentoi ennen jutun julkaisua vain Huawei. Juttu siis täällä: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/10/29/mot-testasi-uuden-android-puhelimen-mukana-voi-tulla-piilotettu-ohjelma-jolla
minnalainen
Huh huh kyllä on sakea meininki Venäjällä.
anonyymi901367
Toivottavasti leffan jälkeinen keskustelu ei ole yhtä sekava kuin itse leffa
Kushisama
venäjälainen propaganda-trubaduuri laulamassa
Korjula Vesa
EU:n vaikuttaminen osaltaa pelottaa eniten, ehkä siinä kun se on kaikkein lähimpänä. ja siihen lasken tietysti kaikki EU:n kansalaiset, erityisesti populistit vain haluavat pelotella ihmisiä yksinkertaismalla ongelmia eivätkä tuomalla mitään ratkaisuja.
anonyymi742037
Tämähän on kuin ortodoksien jumalanpalvelus, väkeä menee sisään ja kävelee ulos. Ota tästä selkoa. Uskokoon ken tahtoo.
AnosOros
#Kysymys Onko edes teoriassa mahdollista saada oma sähköinen jalanjälkensä näkyviin
Zarni
On kyllä aika sekava "dokkari". Lähinnä tulee mieleen sinätuubapaskat youtubessa.
Brujeria
Suomalaiset liikemiehet huomasivat jo idänkaupan kulta-aikana, että isoveli todella vahtii itänaapurissa. Helpoin kohde KGB:lle oli naisiin menevä ja imartelulle altis liiikemies (juopon lisäksi). Siltä on helppo lypsää tietoja ja yhtä helppo johdatella ansaan, siis kiristettäväksi. Siinä salaliittoteoriaa itään päin vastapalloon. Jotain outoahan tuossa Trumpin liittolaisuudessa Putinin kanssa on...
salottisi
Amerikan median "hapate" on levinnyt niin kauan kuin televisiosta on näkynyt sieltä päin tehtyä viihdettä. Kaikki jotka ovat katsoneet hollywoodissa tehtyjä elokuvia ja sarjoja vuosikausia ovat jo aikaa sitten omaksuneet Amerikkalaisen tavan ajatella. Venäläinen tyyli näyttäytyy siksi vieraalta.
Lillerilolleri
Vielä propagandaakin vahvempi misinformaation lähde on mutu, eli "maalaisjärkifakta".
Marko_Salo
Siis voisko tää dollari olla #fakenews ?
AnonCalacucco
#kysymys tai oikeastaan kiitos; nyt tuli hyvä ja vaikuttava dokumentti, joka otti kantaa ja sai ajattelemaan. Vaikka välillä näyttikin aivan hauskoilta kotivideoita.
Eppu1956
Vetää vertoja naurettavuudellaan jopa Monty Pythonille! Täyttä shaibaa!
Sepe-susi
Aikas sakeaa kamaa sekä Venäjällä että USAssa...
Olkihattunukkemies
Niin siis kelle tämä on tehty ja missä vaiheessa tätä voi kutsua dokumentiksi?
grotesk
Kysymys studioon: Miten tässä informaatiosodan aikana pitäisi toimia? Miten voin somessa toimia informaatiosotaa vastaan?
Animai
Tästä dokkarista on haasteellista löytää punaista lankaa, viihdearvo 100%
Libla
Aika sekava rakenteinen dokkari. 😅
Soile_k
Olisipa kiva jos sais noin paljon rahaa kun osallistuu mielenosoitukseen... Mutta kyllä mä äänestin silti USA.n olevan pahin uhka. Kyllä sillä rahalla jo jotain luodaan.
Tuthis
Se, että leffa on sekava ja leikattu sekavaksi lienee ihan tarkoitus, jotta koko keissin sekavuus välittyy. Pidän erittäin onnistuneena. WTF-fiilis syntyy toki vähemmästäkin, mutta kyllähän tässä suu auki jää monessa kohtaa.
ilmastotaco
Jos sota on siirtynyt informaatiosotaan, niin eikö paras 'maanpuolustus' olisi medialukutaito ja ymmärrys vaikuttamismekanismeista?
Anon-muumi
Youtubea on selattu aktiivisesti dokkaria varten
Kushisama
nyt oli kyl helpot laulunsanat äsken
Idi-60
Mediavaikuttamista harrastavat kaikki, toiset tehokkaammin kuin toiset. Trollaamista on monenlaista, tässäkin yksi tapa. Lukijan, ja katsojan, tulee olla hereillä, ettei viedä kuin laskiämpäriä.
snede
@Tarjuska11 en ole ihan varma onko Venäjän pelko Suomessa ihan turhaa kuitenkaan.
lanni
Nykyään on vääriä mielipiteitä ja oikeita mielipiteitä. Jos lausut väärän mielipiteen, joudut sosiaalisen tai pahimmassa tapauksessa juridisen painostuksen kohteeksi.
Siiderivalas
Foliohattu tai -naamari bongattu! Hyvä, Ivan!
mgw
No nyt on foliota jo ruudussakin
Ottoes
varmaan juu tarkoituksella sekava ja tosissaan muiden materiaalista koostettu
anonyymi157694
Librem 5, älypuhelin ilman skeidaa, myös Jollan kehittämä Sailfish os on parempi vaihtoehto androidiin..
TopiasLasse
Nää kaikki biisit on tosi timanttia. Onko Putin skorettanut kokoelmalevyn jo BillBoardin ykköseksi?
SaviorS
Todella häiritsevää katsottavaa. Onneksi nää "tutkijoiden" karaoke-esitykset keventää välissä tunnelmaa.
Toffeepastori
Ainakin yksi kunnollinen foliohattu bongattu myös näillä ihmisillä.
kateji
Suosittelen myös kaikkia käymään Venäjällä peloista huolimatta. Siellä tapaamani ihmiset on vaikuttaneet ihan normaaleilta kansalaisilta eikä propagandakoneiston kannattajilta
anonyymi901367
Olisiko jopa docventuresin historian sekavin dokkari. Harmi kun aihe olisi ollut mielenkiintoinen
_Lasarus_
tästä tulee mieleen sellaset snapchat storyt. sekavia lyhyitä pätkiä ja aivan absurdi meno. ihan hauska kyllä mutta ei oikeen dokumenttimainen
YoYoDyn
@grotesk: Ysärillä neuvottiin että ei kannata uskoa kaikkea mitä netissä sanotaan ja että jos joku on liian hyvää tai uskomatonta ollakseen totta, se ei välttämättä ole. Molemmat aika hyviä neuvoja näin yli 20 vuotta jälkeenpäin :)
Turseli
Professori Moskovan pedagogisesta yliopistossa veti just biisin Trumpin kunniaksi. Siinä meni viimeisetkin toiven rippeet.
Riku Rantala
Mitä ajattelette: MIKSI niin moni dokkarissa esiintyvä venäläinen on niin innoissaan Trumpista?
gpof
Sim-kortti himaan. Ja kakkosraudalla baanalle kera prepaidin ja ohrana raapii takaraivoo
b0nnie
Ja minkähän puhelimen ostais sit seuraavaksi O___o
Ora_
Näitten venäjän tv kanavien toiminta on kyl NIIN selvää propagandaa et huh huh! En ymmärrä miten voi mennä ihmisille läpi!
Launder Source
Mutta hyvät ihmiset rauhottukaa, ei tämä ole koko totuus, joka paikassa on hyvää. Mitä meille näytetään on pientä. Elkää kuumottuko, observoikaa ja kuumottukaa sitten, tai elkää.
Vakaaharkinta
Järkyttävää minkälaisessa tarkoituksellisen disinformaation maailmassa elämme.
Kushisama
naisella ei ole kaikki muumit laaksossa
Häkis
Tää leffa on kyl nii paska et on hyvä. Vähä. Kyl väsyttää jo.
Hullufaijas
Kuka jaksaa tuijotella näitten yksinäisten palikoiden kotivideoita?
John Cataja
Täytyykin seurata venäläisiä tubettajia
_meikämandoliini_
Tää dokkari on kuin venäläiset autoiluvideot, eli sattuu ja tapahtuu hieman poikkeavaa meininkiä.
AnosOros
@Lanni on vain mielipiteitä. Niistä on usein sanojalla ja tulkitsijalla eri näkemys. Kysymys on aina siitä, missä asemassa sanoja ja tulkitsija ovat
bitcoinit_ei_rahoita_sotaa
Dokkariin on valittu ne sopivimmat hörhöt? Varmasti on mielipiteitä joka suuntaan kun tarpeeksi seuloo ihmisiä.
Säätö-Sauli
@Riku Rantala Mediakuvalla saa paljon aikaan, oonhan mä teidänkin fani ollut pelkän hölmön matkaohjelman takia jo vuosia.
Sepe-susi
Siis tuohan osittain venäläisten tubettajien nettiin lataamaa kamaa.
Leo Selovuori
Sitä tässä ihmettelen että miksi venäjä juhii trumpin valintaa kuin suomi lätkän mm kisojen voittoa
anonyymi161548
Itkettää, naurattaa, raivostuttaa... Aiheesta olisi ehkä löytynyt parempaakin esitettävää?
Idi-60
Sekavuudella on tarkoituksensa - tärkeää ei ole miten asiat ovat, vaan miltä ne näyttävät.
Maaginen Metsämies
En pidä siitä tavasta jolla meille esitetään venäläiset kansana. Ryhmittymät tosiaan erikseen mutta ei saisi yleistää että kansa sitä ja kansa tätä.
Leopardintaljapäällikkö
Venäjällä asuu 144 miljoonaa ihmistä. Tällainen dokumentti pystyy parhaimmillaankin näyttämään muutaman sadan ihmisen mielipiteen kotivideoissa. Mielestäni on mahtavaa, että saadaan sama propaganda useilla eri kielillä molemmilta puolilta! Saadaan kansalaiset viihdettä, kun vertaillaan idän ja lännen propagandaa toisiinsa. Helpompi sitten valita joku keskitie.
Launder Source
Riku rantala, varmasti siksi kun hillary on nähty venäjällä erittäin aggresiivisena ja vaarallisena, onko luotu kuva vaiko sitten totta..
Baebo
Trumpista on luotu Venäjän mediassa pyhimys joka muuttaa asenteet Venäjää kohtaan
anonyymi742037
Millä tämä Trump hysteria on saavutettu? Rt kanavan propagandaa.
Jesse Raatikainen
Ei tämä mielestäni sekava ole. Kovaa tykitystä ja sirpaleinen kyllä. Tämä voitti muuten Sundancen elokuvajuhlilla juryn erikoispalkinnon. Ohjaaja ja leikkaaja jakoivat palkinnon.
Webber
Jos eivät seuraa muutakuin RT:tä ja uskovat siihen niin varmaan uskovat samalleen siihen että on hyvä tyyppi kuin me suomalaiset että se on huono tyyppi
jamppa95
Tuli mieleen että olisiko venäläiset sen takia iloisia trumpista jos ne luulee pystyvänsä hallitsemaan sitä tms.
Annika-73
Just tässä pohdittiin että mikä tässä on ideana? Siis noilla venäläisillä? Miksi Trump on Jumal vaihtoehto presidentiksi?
Soile_k
Siksi Venäjällä ollaan innoissaan trumpissa koska hänellä läheiset suhteet Venäjään ja tehnyt siellä asioita. Trollauksella Hillarysta on maalattu todella Venäjä vastainen ja sellaista ei haluttu valtaan.
AnosOros
@RikuRantala Konsertavismi on maailmanlaajuinen ilmiö
XiRu
Mikä se feikkidokumentin nimitys olikaa?
marceliuz
Ei noita venäjän uutisia voi uskoa todeksi, tulee mieleenn lähinnä jokin uutis vuoto tai noin viikon uutiset
NikoN75
Koska @Riku ne on fiksuja.. tietävät että Putin vie - ja on vienyt sitä 100-0
Sipulisti
@Riku Rantala, Sanoisin että viihdearvon ja/tai poliittisen osaamattomuuden takia
Tarjuska11
Sitä minäkin mieti miksi on innoissaan, nousiko öljyn hinta??
snede
@b0nnie LM Ericsson lankapuhelin?
Sepe-susi
Riku: Trumphan on Putin - siis Venäjä-myönteinen pressa.
Nyymi1111
Venäläiset saattaa tykkää trumpista, koska hillary uhkasi sodalla.
_Lasarus_
venäläiset tykkää showmiehistä. mitä machompi sen parempi
Docventures Raattori
@Säätö-Sauli Hahaa, ajattele miten helppoja me kaikki ollaan!
Ville Juutilainen
Kun puhuttiin raudasta, myös erityisesti yksityisyyttä korostavia älypuhelimia on, esim. anonyymi157694 mainitsi Librem 5:n.
Kushisama
äskeinen huraa-huuto kuulosti ett se olisi sanonut; Kuraa
anonyymi1161488
Eräs helppo tapa taistella informaatiosotaa vastaan on tarkistaa lähteet ennen kuin jakaa uutisia tai huhuja. Snopes on tätä varten tehty faktantarkistussivusto. Lähdekritiikki auttaa myös hyvin paljon: monen valheen lähteeksi on osoittautunut joko blogi, tai kaksi toisiaan ristiin lainaavaa medialähdettä jolloin alkuperäistä lähdettä ei ole.
AnonCalacucco
Riku Rantala, Trumpilla on paljon enemmän yhteyksiä Venäjään jo aiemmin, Hillary näkemyksissään vähemmän venäjämyönteinen
mgw
Tuntuukohan venäläisistä, että Trump auttaa heitä nousemaan takaisin suurvallaksi tai ainakin ottaa heidät mukaan päätöksentekoon helpommin kuin edeltäjänsä
Pastaman Zapasta
Venäläisillä oli käsitys Hillarystä että se alottaa kolmanen maailmansodan varmaan sen takia?
Olkihattunukkemies
@XiRu feikki dokkari on mokumentti
Foliopipo
Miksei puhuta Venäjän vesiyhtiöistä. Mitä ne on laittanut kansalaisten juomaveteen?
Korjula Vesa
@Riku Rantala ihmiset kaipaavat aina sirkushuveja ja tietyllä tavalla karismaattista sekä vahvaa ja selkeää johtajaa. Obama oli osaltaan ehkä liian "lepsu" esiintymisissä, Putinissa sekä Trumpissa on tietynlaista "vahvuutta", Hitlerkin aikoinaan oli karismaattinen, vahva ja loi kansaan toivoa talouden heikkoina vuosina.
Icariusnatarius
Dokkariin on valittu ne Trumpista innoissaan olevat, joten vaikea sanoa miksi juuri he ja kuinka yleistä tää on oikeasti tilastollisesti Venäjällä. Ne, jotka innostuvat niin varmaan samasta syystä kuin muutenkin Trumppia ihannoivat. Rikas idiootti, joka on avoimesti rikas täyttäen kullalla kaiken ympärillään mauttomasti. Siinä on jotain junttimaista vetoa.
mikkelinjohtavaATK
Voiko firmojen mainoslauseisiin yksityisyydestä luottaa? Sehän on paras kärpäsansa
Siiderivalas
@Riku Rantala: kansalle (jos nämä ovat "oikeita kansalaisia" eikä trolleja) on myyty Trump samalla taktiikalla kuin Euroopalle Obama ja sitten Hillary.
Dmuz
#kysymys Kaikki voivat sanoa mitä trump on tehnyt väärin yms. Mutta pystyttekö te sanomaan jotain hyvää Trumpista presidenttimä ?
NikoN75
Eikös @Ville J Samsungilla ole joku Knox?
Maaginen Metsämies
Mitä Trumpin toimintaan tulee hänestä voi olla montaa mieltä mutta sitä on ihan pakko arvostaa että mies on ainakin yrittänyt pitää sen mitä lupasi. Politiikkapiireissä aika outo käsite..
leischka
Paljon kommentteja dokkarin sekavuudesta täällä. Mielestäni aika selkeätä kuvaa tämä maalaa Venäjän mediamaailmasta (valtionmedia & some).
Säätö-Sauli
Sun mahtis on jatkuva aikojen taa!
kateji
Ois kiva kuulla myös niiden venäläisten ääniä, jotka eivät Trumpista perusta. Tosin tuskin uskaltavat sitä omalla naamallaan sanoa
norppanen
Älkää paljastako käsiänne mediassa, joku voi lukea sun tulevaisuuden niistä.
Nastamuumio666
Trumpin tähtikartta. Haluaisin sanoa että nyt olen nähnyt kaiken mutta valitettavasti taidan olla väärässä
Sepe-susi
And the plot thickens - astrologit asialla...
Ammattiloukkaantuja
@mikkelinjohtavaATK riippuu, onko puheet konkreettisista, teknisistä ratkaisuista, vai mutua/huuhaata.
AnosOros
Dokumentti on selkeä. Maailma on sekava
vanth
Trump on sopivan autoritaarinen hahmo venäläisille. Kyllähän Trumpkin saa kiksit muista diktaattoreista. Rakkautta puolin ja toisin
ilmastotaco
@Icariusnatarius Plot twist (ja luultavasti totta): Nämä eivät ole todellisia henkilöitä todellisine mielipiteineen, vaan kyseessä on suuri, maksettu näytelmä.
kokkoko
Jenkkilän oligarkki
Morpikaani
Voodoota, ja nyt tää
Docventures Raattori
Miten paljot tiedät Putinin harjoittamasta päivänpolitiikasta?
Idi-60
Yhteinen vihollinen yhdistää, tällaisilla trollauksilla viedään 'hiljaista enemmistöä' kuin litran mittaa.
bitcoinit_ei_rahoita_sotaa
@Dmuz Trump on aloittanut vähiten sotia viimeaikojen presidenteistä. (Kauppasotaa ei lasketa!)
chopin69
Oon käyny venäjällä monta kertaa ja tunnen venäläisiä eikä kenelläkää oo kovin vahvaa mielipidettä trumpista tai jos on, niin ihmettelee miten se pääsi valtaan. Tähän dokkariin on valittu kaikenlaisia sekopäitä ja trolleja youtubesta, sama ilmiö löytyy varmaan myös käännettynä eli jenkit jotka ihailee putinia, arabit jotka ihailee putinia ja eurooppalaiset jotka ihailee putinia
Sipulisti
Hahahahaahaaa "sormenkärjet on antenneja", ei jumalauta!! 🤣🤣
Turseli
Mullakin on viivoja käsissä. Koska olikaan seuraavat vaalit?
SaviorS
Trump on venäläisille helppo kohde tukea, koska tuttu televisiosta ja vaalikampanjassaan tuli maininneeksi taistelevansa USA:n hallinnon mädännäisyyttä vastaan. Yhdysvaltojen presidenttiehdokas, joka kritisoi omaa maataan on varmasti nationalististen venäläisten mieleen.
jorma ykälä
Trump ei ole pitämyt lupauksiaan niinkuin ei Obamakaan eikä kukaan aikaisempikaan presidentti. Vaali aikana luvataan vaikka ja mitä mutta kun taloon päästään niin oikeasti isot herrat käskevät mitä tehdä.
Hullufaijas
Valtamedia antaman pienen kipinän jälkeen, naapuri kansa näyttää lähtevän hyvin helposti mukaan joukkohysteriaan Trumpin puolesta. Mutta toisaalta dokumentissa voidaan tahallisesti kuvata vain yksinkertaisia ihmisia jotta meille annettaisi valheellinen kuva venäjän kansasta
ilmastotaco
Näytelmä nimeltä Fake News - internetissäsi jo tänään!
Kinkt
Täällä ihmetellään, että miksi nää venäläiset on näin innoissaan Trumpista. Korjatkaa jos oon väärässä, mutta nää ei oo kotimarkkinoita varten, vaan nettiin. Vaikuttamaan äänestystulokseen. Ja väitetysti Trumpin tilaamana. (Vrt. Muellerin raportti)
siilikala
@Riku, varmaan samasta syystä miksi venäläiset pitävät Putinistakin. Ihan en ymmärrä sitäkään ilmiötä, mutta jotain kulttuuriperimään liittyvää se kai on?
Johsku92
Termi "populisti" on jo itsessään mielipidevaikuttamista, koska sillä pyritään pelkistämään vastapuolen näkemykset pelkäksi suosion kalasteluksi. Siksi onkin hämärää, että Suomessakin ihan auktoriteettiasemassa olevat tahot käyttävät tällaisia termejä jopa kokonaisista poliittisista puolueista ymv.
Soile_k
Putinin politiikasta tiedän sen että hän kai esiintyy asioiden ratkaisijana ja omassa maassaan ainakin korruption kitkiänä.
AnosOros
Muistaako kukaan miten Putin nousi valtaan??
Ville Juutilainen
mikkelinjohtavaATK kysyi: Voiko firmojen mainoslauseisiin yksityisyydestä luottaa? MOT:n jutun pointti tähän oli: Kuluttajan kannalta olisi hyödyllistä, että valmistaja ainakin kertoisi esiasennetuista ohjelmista asiakkailleen läpinäkyvästi.
Tarjuska11
Aika vähän jos lukee vain kotimaisia saitteja, ei puhuta Venäjän sisäpolitiikasta oikein mitään!
Maaginen Metsämies
@Raattori Epäilen että meistä kukaan ei oikeasti tiedä siitä yhtään mitään, ei kukaan zätissä eikä siellä studiossa oleva.. Eikä tämä ole mikään pahanmielen haastattelu vaan ihan valistunut arvaus aiheesta..
Ville Juutilainen
(mikkelinjohtavaATK on myös ehkä yksi parhaista nimimerkeistä)
Akuleo
Hillary olisi selkeästi Venäjän ja USAn välistä konfliktia, missä Trump vaikutti sovittelevammalta ja varmasti venäläiseen arvomaailmaan sopivammalta
AnonCalacucco
#kysymys kuinka monen tekee mieli rakentaa metsän keskelle oma sähkötön luola, ja jäädä sinne?? Tosin eiköhän Google maps sinnekin löytäisi
Siiderivalas
@docventures raattori: Enpä juuri mitään, paitsi että "ilman Putinia Venäjä ei pysyisi koossa", niin sanotaan. Kaikki uutisointi keskittyy Trumpin hulvattoman sekoiluun. Tai jonnekin muualle, mutta ei Venäjälle.
Asian tuntia ukkeli
@Riku Rantala, Venäjän mediassa (syystä X) esitettiin Trump Venäjän ystävänä ja toisaalta Clinton varsinaisena paholaisena ja Venäjän vihollisena. Kansalaiset, joilta puuttuu mediakriittisyys, ostivat tarinan.
Kushisama
antennikädet olisi poikaa
YoYoDyn
@Raattori: Tiedän sen mitä enemmän Venäjää tuntevat ovat kertoneet eli mm. sen että ihmiset ovat tyytyväisiä kun keskimääräisesti elintaso on noussut, eläkkeet maksetaan ajallaan ja rikollisuus on aiempaa paremmin hallinnassa. Että ei sen suosio ihan pelkällä propagandallakaan synny.
anonyymi1161488
Riku Rantala: Luultavasti niin venäläiset kuin yhdysvaltalaisetkin haluavat ulkoiseen uhkaan nojaavan politiikan päättyvän, ja valtioiden välien normalisoituvan. Luulisin että Trumpin tausta politiikan ulkopuolella kenties herätti toiveita tästä.
Ulfberth
Tämä dokkari on päräyttävämpi kokemus kuin Tunnan Ayahuasca-trippi Amazonilla! Kiitos Docventures.
_meikämandoliini_
USA:n presidenteistä tullaan tulevaisuudessa muistamaan muutama pressa ja Trump on yksi niistä, valitettavasti.
Lonely_Planet
Onko tämä Amerikkalaista propagandaa?
yumalation
Voinko luottaa edes Docventureen? Vai heittäy'ynkö jyrkänteeltä jättäen tämän valeuutisten maailman..
misacase
Ehkä tiettyjä pääomavirtoja on helpompi hallita, kun Trump on vallassa. Se miksi tavan kansa Venäjällä on Trumpin puolella.... ehkä he vain ihailevat yleisesti fasisteja, kovia arvoja ja olgikarkit hymisee partaansa.
Kimmo Hartikainen
Yksikin tällä hetkellä loppuvaiheessa oleva kampanja räjäytti somen Suomessa ja sai tavoitteensa maaliin Facebook-sensuurin takia, eli joskus sensuuri saattaa kääntyä sensuroijaa vastaan yllättävillä tavoilla.
Soile_k
Näemmä napattiin siellä viimeinen riippumaton media jo aika kauan sitten. Valtion propaganda IS strong with this one!
HellNoKitty
Onneksi mediakriittisyyttä opetetaan nykyään kouluissa. Olisiko muita keinoja saada ihmiset kyseenalaistamaan enemmän ja ottamaan lähdekritiikki huomioon? Kertoa enemmän sen vaaroista? #kysymys
mgw
#kysymys Mitä eroa on valtiollisella viestinnällä ja propagandalla tänä päivänä?
Kierkegaard
Venäjälle sopii hyvin Trumpin ennustamaton ja poukkoileva politiikka. Hyvä esimerkki on viimeaikainen päätös vetää joukot pois Syyriasta. Venäjän vaikutusvalta
Foliopipo
Puhuttiinko tossa näppituntumasta, kun ihmeteltiin Trumpin peukalon tyviluun lyhyyttä ja siellä tapahtuvaa teoriatiedon käsittelyä
Morpikaani
Lautapeliefekti. Ihmisillä on tarve saada toimintansa näyttämään suunnitellulta hamaan loppuun asti.
misacase
Vaikea sanoa tosin ilman tilastoja, että mitä mieltä Venäjän kansa oikeasti on Trumpista ja Putinista.
bitcoinit_ei_rahoita_sotaa
Mullakin on se käsitys, että venäjällä aidosti pidetään Putinista. Elintaso on noussut niin paljon. Ja ihmiset oppii mitä ympäristö opettaa, joten monet arvot voivat olla eri näistä länsimaalaisista arvoista. Toimii kumpaankiin suuntaan: täällä ei vaikkapa ole aitoa yhteisöllisyyttä vaan yksilökulttuuri, joka ei ainakaan minusta ole hyvä suunta lainkaan.
Satine
Melko raskasta katsottavaa nämä videot. Liiemmin ei dokkari tuo mitään informatiivistä ilmi.
Siiderivalas
Jotenkin vaikea tunnustaa itselleen, mutta tietyllä tapaa Putinin imagon markkinointi on uponnut itseeenkin. Siinä missä Trump on pelle, on Putin kuitenkin "viilee äijä". Vähän kuin kulkisi Che Guevara-paita päällä, tietämättä edes, mitä se symboloi (ei ollut paitaa, oli pyyhe *nolo*)
Millamau
Tää dokkari herättää mussa epätoivon ja kauhun sekaisia tunteita. Foliohattu on nyt kuumaakamaa! Epäluuloissani en tiedä voiko tähän dokkariinkaan uskoa.
anonyymi1161488
Puhelimen tietoturvaan liittyen: muistakaa että vaikka käyttäisitte Librem 5 puhelinta, soitetut puhelut ja tekstiviestit ovat silti triviaalisti isoveljen ulottuvilla. Tietoturvayhteisössä parhaana sovelluksena pidetään Signalia joka on avointa lähdekoodia, aina päästä-päähän salattu, sekä asiantuntijoiden auditoima.
marttine66
USA on hölmönkin presidentin johtamana vapaa maa, Venäjä ei ole ollut sitä koskaan.
rapula
Tuntuu siltä kuin vaikutusvaltaiset politiikot olisivatkin vain ammattinäyttelijöitä, jotka ohjaavat politiikkaa kuin saippuasarjan käsikirjoituksen mukaan. #foliohattupäähän
Kierkegaard
Venäjän ja Venäjän tukemien Al Assadin joukkojen vaikutusvalta alueella lisääntyi
Lillerilolleri
Voimmeko luottaa että tämä on objektiivinen totuus Venäjästä, vai ehkä sitten vain dramaattisesti valitut palat? Mikä on totuus, vai onko sellaista lopulta olemassakaan? Kumpi oli ensin, totuus vai mielipide?
Sepe-susi
Putin tukee Trumpia tasan niin kauan kuin hyötyy siitä.
Pekko A-M-P
Mitäpä, jos vaaleihin vaikuttamalla Venäjä tosiaan sai valituksi kahdesta pahasta pienemmän. Entä, jos Hillary onkin päästään sekaisin ja näin vältyttiin (toistaiseksi) kolmannelta maailmansodalta? Trumpin valinta olikin siis täysin humanitäärinen teko! Eh..
NikoN75
Kovin juttu studioon olisi kun @Riku ja @Tuna mäiskäisivät paskaksi myös iphonen.. ei nää jätkät voi olla niin sinisilmäisä että luulevat applen olevan kaikkivoipa puhdas perfect the one and only rauta/alusta
gpof
Riku. Vladimir maalaa Lännen Isona Pahana Sutena. Susi on meilläkin suojeltu eläin, mutta VP yrittää saada lupia paaluttaa naapurin tontille. Mutta eikyllä Meiän maille
Nollis
@Lillerilolleri Tämä dokumentti on yksi näkökulma, ei absoluuttinen totuus.
nyymi5794
Helkkarin mielenkiintoista katsella tälläistä dokkaria näin median opiskelijana! Hyvä Docventures!!
kessi90
Youtube-ohje foliohatun tekemiseen tulee kyllä tarpeeseen.
Manala
Trumpin tytärkin ymmärtää jo pukeutua foliohatun sijaan suoraan foliokokovartalohuopaan.
ilmastotaco
@HellNoKitty Vaikka mediakriittisyyttä opetetaan, niin ei tarpeeksi. Vaikuttaminen käy entistä vaikeammammin tunnistettavaksi ja tässä opetus kyllä laahaa - kuin myös koko Suomen ja maailman osaaminen. Emmehän me muuten olisi tässä.
Ville Juutilainen
Jep NikoN75 Samsungilla on Knox, joka on heidän ratkaisunsa turvallisempaan älypuhelimeen. Löytynyt tyypillisesti kalliimmista malleista.
AnosOros
Toistan #Kysymys: Onko edes mahdollista saada näkyville omaa sähköistä jalanjälkeä . Edes teoriassa
Ammattiloukkaantuja
@anonyymi1161488: toisaalta, Signalin voi asentaa vain Google Playsta. 😏
Icariusnatarius
Propaganda ei itsessään ole negatiivinen termi. Unicef harrastaa myös propagandaa. Valtiollinen viestintä on lähtökohtaisesti propagandaa. Sitä voidaan kuitenkin jakaa eri kategorioihin sen mukaan, kuinka haitallisesta ja tarkoituksellisesti vahingollisesti propagandasta on kyse. Voidaan puhua vaikkapa mustasta propagandasta, jossa pyritään piilottamaan, että kyse on jonkun tietyn tahon informaatiovaikuttamisesta
snede
@Millamau Niinpä...mihin uskoa kun kaikki epäilyttää
Mies_Kellarista
nyymi5794, Tää olis hyvä dokkari jokaiselle median opiskelijalle ihan pakolliisena.
_meikämandoliini_
Putin vie Trumpia 100-0 kaikessa. Eihän Trump edes olisi pressa ilman Putinin vaikuttamista.
rusbotnika1982
Hyvää settiä kyllä! Absoluuttinen trilleri tämä dokumentti jota jännänä seuraan! Onko muilla näkemystä vastakkainasettelusta?
salottisi
Onko kukaan kuullut Putinin puhuvan koskaan Englantia?
Idi-60
Valtias tarvitsee uhkia, joita vastaan taistella, siten kansa kokee johtajan toimivan heidän edukseen.
Siiderivalas
Hiukan OT: Comeyn kirja oli aika hyvä, ostin sen aika lailla heti. Mut mitä mieltä siitä, että se lähti Hillaryn meilejä tutkimaan, hitti vai huti? Vai Venäjän hyväksi pelattiin, Venäjä hyötyi? Mihin sitä hemmetti enää uskoo, haluaisin uskoa Comeyyn, tosi fiksun oloinen kaveri.
Fox Mulderi
Putin on aika säälittävä äijä
Mauku
Kenen propagandaa tässä oikeasti katsotaan: USA:n vai Venäjän?
Säätö-Sauli
Ei ollut yhtään sovitun oloinen lätkämatsi
RokkiTepsi
Valetodellisuus, nyt päästiin asiaan
Ikkunalautafilosofi
Putinin jääkiekko-ottelut on varmaan tylsimpiä ikinä.
HumanBeing
Putin puhui jonkin verran englantia siinä Oliver Stonen Putin-dokkarissa, jossa Stone keskusteli Putinin kanssa.
anonyymi901367
Pitäisikö aprillipäiviä olla enemmän jolloin lehdissä voisi olla hyvin tehtyjä valeuutisia lukioiden iloksi. Samalla myös opetettaisiin tunnistamaan paremmin valeuutisia
Lasuu
@salottisi varmasti osaa hyvinkin englantia vanhana agenttina, mutta ei halua puhua vastapuolen kieltä
Brujeria
Näytetäänkö tässä, kuinka Putin tekee 15 maalia vai sen kun äijä vetää pannut...
anonyymi378679
Puolet dokkarista menee ohi kun pitää seurata chattiä
Häkis
Vastustajaksi syöttää kiekkoa Putinille tai henkilähtee.
Nollis
@salottisi luin joskus erään lehden (liekö ollut Times) kuvaajan tapaamisesta Putinin kanssa, mies kuulemma puhuu lähes täydellistä englantia. Ei koskaan julkisesti ja vain läheisimpien henkivartijoidensa kanssa.
Pinja1234
Jääkiekkomestari Putin! Meno kuin Pohjois-Koreassa.
Ammattiloukkaantuja
@Ikkunalautafilosofi vain Kimin Golf-pelit ovat tylsempiä.
Kushisama
milloin Trumpetti tekee samoin kuin Putin... alkaa pelamaan lätkää
Korjula Vesa
Raha ja erinäiset sopimukset yms tätä maailmaa pyörittää. Trump ja Putin ovat tietynlaista palvelujen verkostoaan saaneet kasvatettua niin isoksi että heidän verkostonsa haluavat hyötyä siitä vallasta jota näillä tahoilla on. Valitettavaa, mutta toivottavasti tulevaisuudessa asioiden läpinäkyvyys johtaisi liiallisesta ahneudesta joutumaan vastuuseen.
YoYoDyn
@AnosOros: Teoriassa on mutta jos käsitettä tulkitaan laveasti, siinä pitäisi huomioida valtava määrä dataa pelkästään yhden päivän ajalta, riippuen myös siitä kuinka paljon eri laitteita käytät.
bitcoinit_ei_rahoita_sotaa
Käytetäänköhän tässä dokumentissa tällaista tekniikkaa? 95% kaikkien tunnistamaa hörhöilyä ja loput faktaksi tai "fiksuksi mielipiteeksi" naamioitua valetta/propagandaa.
Webber
Mietin, että kun mediakriittiset osaavat kyseenalaistaa myös median johon pääasiassa luottavat (ja sanoa sen ääneen), niin eikö periaatteessa kritiikittömät yhteen totuuteen uskojat (tai trollitehtaat) saa näistä epäilyistä lisää "tulta liekkeihin"? #kysymys tai myöhäisillan pohdinta
Fox Mulderi
Nii just pelajaa katoaa jos ei anna putinille kiekkoa
Espoosta
Nämä jotkut musiikkivalinnat hämmentää
AnonCalacucco
Nyt päästiin lähi-idän asetteluun. Tää kemiallisten aseiden jupakka on jatkunut jo pitkään. Kukaan ei vaa saa todistettua kuka ja mitä teki
JoppeU
Hirveää tässä retoriikassa on, että aivan ilmiselvät eroavaisuudet pyritään häilyttämään ja saamaan tilanteet aina näyttämään valinnoilta kahden huonon vaihtoehdon välillä. Ei, ei todellakaan ole sama, onko valkoisessa talossa Hillary/Demokraatti vai Trump. Ei, USA:n valtio ei ole yhtä paha ja kansaa alustava kuin Venäjän.
snede
Jos jostain Putinia kadehdin niin kyllä mäkin tahtoisin ratsastaa karhulla ilman paitaa.
Tarjuska11
Eihän Trumpin tviittauset ole yhtään parempaa tasoa!
Ora_
Uutisia katsoessa kannattaa aina selvittää kuka omistaa sen uutistoimiston. USA:lla ja näköjään Venäjälläkin suurimmat uutistoimistot syöttää välillä semmosta propagandaa et huhhuh...
Ville Juutilainen
Oman datajalanjäljen selvittämiseksi voi esimerkiksi pyytää Googlelta ja Facebookilta kaiken itseensä liittyvän datan. Löytyy FB:stä asetuksista, ja Googlen vastaavan palvelun nimi on Google Takeout.
anonyymi1161488
Muistakaa ihmiset että Knox on vain brändätty ARM TrustZone (joka taas on glorifioitu TPM), eli turvallinen säilö puhelimen sisällä. Se on toki tärkeä ohjelmien aitouden tarkistamisen kannalta, mutta se ei estä haittaohjelman lataamista sovelluskaupasta. Tietoturva on prosessi jossa kasataan kerroksia -- ei mikään yksittäinen tuote tai teknologia-
John Cataja
Suomalaisia entisiä pääministereitä on Venäjän etupiirissä tekemässä bisnestä. Tätä pitäisi kaivella enemmän.
bitcoinit_ei_rahoita_sotaa
@Ville Juutilainen: ei noita tietoja uskalla pyytää, kun sitten joutuu itse jonkin tehoseurannan alle! :(
AnonCalacucco
Jos äskeisessä kyselyssä ois voinu valita 2 : itkettää ja naurattaa yhtä aikaa
Eppu1956
Venäjän johdossa olevasta "kuivan kesän oravasta" on siellä leivottu Kekkosen kaltainen henkilö jota ilman maa ei tule toimeen. Jostain kummasta syystä näillä sosialistijohtajilla on pakonomainen tarve pysyä vallassa keinolla millä hyvänsä. Sa
Sombra
"Ei me mitään näihin vaaleihin vaikuteta, mut me autettiin sua voittamaan"
Sepe-susi
Naurattaa vaikka pitäisi itkettää.
anonyymi1161488
Ammattiloukkaantuja: Tarkista faktasi. Signal APK:n voi ladata projektin kotisivuilta. Hae lempihakukoneellasi "Signal APK".
Maggot123568974
Toi uutisankkuri on mun lemppari näyttelijä
Rouva Roskapuu
Kuullostaa ja näyttääa aivan David Lynchiltä. Väsyttää menen jo nukkumaan!!!
mikkelinjohtavaATK
Puhelimien yksityisyyttä softa ja hardware puolella pitäisi tutkia jokin puolueeton vapaaehtoisvoimin toimiva porukka ammattilaisia
Annika-73
Järkyttävää kuinka paljon nykymaailmassa ihmisiä manipuloidaan eri keinoin. Ja kuinka suuressa osassa media on. Mihin enää voi luottaa? Mikä on totuus?
SoppaPoika
Sanat propaganda ja sensuuri ovat jäänteitä viime vuosisadalta? Mitä???
Turseli
Putin on toisin päin kirjoitettuna Nitup. Nopealla googlettamisella löysin luotettavan lähteen jossa todettiin, että se on nimi.
Ammattiloukkaantuja
@anonyymi1161488: Ok, pitääpä joku päivä tarkistaa. 👍
Lillerilolleri
Ihmiset eivät etsi enää totuutta ja muodosta sen perusteella mielipidettä, vaan mielipide muodostetaan ensin omista ennakkoluuloista, jonka jälkeen etsitään sitä tukeva "totuus". Fakta ei kelpaa, jos se ei ole yhteensopiva oman mutun kanssa.
Docventures Raattori
@Turseli Illan kovin TOTAL REPS!
Jotoskalle
Riku Rantala on TOTUUS!
Hullufaijas
Totuus on vain se mitä näet ja koet IRL. Jos sekään.
Säätö-Sauli
Vanha kylmän sodan KGP-agentti kyllä tietää informaation ja massamedian arvon valtionjohdossa.
mgw
Olisi kiva tietää, paljonko tässä on Venäjän sisäpolitiikkaa ja paljonko kaipuuta/tarvetta vaikuttaa kansainväliseen politiikkaan.
Opaskoira
Miksi puhelimet piti rikkoo, fekkkasitte, miksi?
ilmastotaco
Ois kiva tietää trollitehtaan näyttelijöiden palkkataulukot.
Pokkapitää1955
@mikkelinjohtavaATK Electronic Frontier Foundation ainakin jonkinverran ajaa tämmöistä asiaa.
Lasuu
Mielipidevaikuttamista yhdysvalloissa on se että kun kyseenalaistetaan oman valtion kertoma viesti, niin syytetään vastapuolen tukemisesta
Lonely_Planet
Hyvä dokumentti ei näytä pelkästään valikoivia faktoja vaan kertovat koko totuuden.
Tarjuska11
Samoilla tavoilla toimitaan, ennen miesvoimin ja nyt nää välineet!!!!
bitcoinit_ei_rahoita_sotaa
@mikkelinjohtavaATK tutkiikin, ja sieltä on tehty isoja harppauksia eteenpäin. Tällä hetkellä täysin avoimet laitteet maksaa vähintään 10keur, ja ovat melko käyttökelvottomia lähes kaikille paitsi erittäin omistautuneille hc-nörteille.
Hanavesihiisi
Ihmiset tuntuvat usein nielevän kaikenlaisen propagandan, kunhan se vain tukee heidän oma ajatusmaailmaansa. Kaikki suurvallat yrittävät vaikuttaa
mikkelinjohtavaATK
@Pokkapitää1955 olen postituslistalla :)
Sinmppe
Onko vaikuttaminen ja sen myötä epäluottamus nyt maailman poliittinen ilmapiiri? #kysymys
marttine66
Mitään "totuutta" ei ole olemassakaan.
Docventures Raattori
@Opaskoira, oijoijoi elämä on julmaa, mun on pakko twerkkaa että saisin.. HUOMIOTA DOCVENTURESIN TYKILLE ASIASISÄLLÖLLE!
Jotoskalle
@Lasuu Eikös se ole sitä samaa myös Suomessa ja EUssa?
vanth
#kysymys Minkälainen asema tällä uutisankkurilla on Putin lähipiirissä/Venäjällä
Säätö-Sauli
Jos chatissa on yhtään valtion edustajaa, ottakaa yhteyttä. Voin alkaa pakottamaan Suomimeemejä netissä halvalla.
salottisi
Isojen valtojen on tärkeää ymmärtää median ja somen rooli vaikuttamiskeinona ja käyttää sitä, sillä muutkin suuret maat tekevät sitä. Ilmiö ruokkii itse itseään.
Hullufaijas
Trollit eivät nykyään edes itse tiedä olevansa trolleja
edy
Onko kukaan vielä sanonut että on ne Venäläiset hulluja?
Pekko A-M-P
Ainoa hyvä, mitä Trump on saanut aikaan, on Trump Tower: siellä on mukava käydä paskalla. Kultaiset hanat ja kaikkea.
siilikala
Hillary on nainen. Trump on mies. Niin, miksiköhän toistta arvostetaan ja toista ei, etenkin Venäjällä...?
bitcoinit_ei_rahoita_sotaa
Sauli nyt netti kiinni ja nukkumaan!
Ville Juutilainen
Jos sinulla on muuten MOT:n tutkivalle toimitukselle uutisvinkki, meidät saa kiinni näin: https://yle.fi/aihe/mot/ota-yhteytta
Launder Source
Säätö-sauli FBI just entered the chat.
Kushisama
venäjäläisen hakkerin aamutoimet; lumessa uinti ja votkan juonti
ilmastotaco
@marttine66 On oikeilla raiteilla jos ymmärtää että 1. Totuus on illuusio 2. Vapaus on illuusio
TruckFump
Ville Juutilainen; ostin tuossa uusimman iPhone mallin ja apple watchin. Kiinnostaisi tietää millaisia tietosuojariskejä näihin liittyy. Kuinka kuumotuksissa pitää olla iPhonen kanssa ja onko älykelloissa jotain omia kuumotuksen aiheita? Aika saumattomastihan nuo ovat yhteydessä toisiinsa.
anonyymi1161488
#Kysymys studioon: Keitä nämä valtiolliset infovaikuttajat ovat? Kaupallisia yrityksiä? Tiedustelupalvelun tai armeijan yksiköitä? Miten ihmiset päätyvät näihin töihin, ja miksi he uskovat valheiden julkaisuun?
anonyymi161548
Yhtäkkiä koen että minunkin maksamallani YLE-verolla on todellakin merkitystä taistelussä tätä skeidaa vastaan.
Docventures Raattori
Kysyimme mitä tunteita leffan fanivideot herättivät, vastasitte: Nauratti 43%, Itketti 32% ja Normimenoa 26%
Ulfberth
tekoälyn kanssa keskustelu ei ole läheskään yhtä pelottavaa kuin maksetun trollin kanssa väittely
Lasuu
@Jotoskalle On toki. Sillä on vain enemmän vaikutusvaltaa maassa jolla yleisesti ottaen on paljon vaikutusvaltaa
MörköMarkola
Putin ja Trump parasta tosi-teeveetä pitkiin aikoihin;) En olisi kovin huolissani, kummankin toimet lähinnä sisäpoliittisia. Huolissani olisin Kiinan Xi Jipingin edesottamuksista...
Icariusnatarius
@mgw Sisäpolitiikkaa ei oikein voi sinällään erottaa ulkopolitiikasta. Sisäpoliittiset tavoitteet on usein ulkopoliittisia tavoitteita myös ja toisinpäin. Kuva vahvasta valtiosta on tärkeä mille tahansa suurvallalle. Monella tapaa sota voi tarjota keinon lisätä luottamusta omaan valtioon, saada omaa sotateollisuutta ylöspäin ja nauttia tulevissa vaaleissa luottamusta.
Baebo
Hihna missä Venäjä pitää kansaansa on kyllä lyhyt
Yoyoman
Toinen on vietävissä ja toinen ei @siilikala
Metsämies90
Venäjän uusi tsaari putini elämästä kertova kirja kertoo kyllä hyvin minkälainen putin ja kuinka taitava se on tämmöises ”sodas”. #kgb_agenttejen johtaja.
AnonCalacucco
Koko Putinin valtaanpääsyprojekti oli aikanaan sitä, että kaveri sattui olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan😂😂
Kajanaland
Antennisormien ja haitarisessioiden kohinassa riippumattoman journalismin lakkauttaminen, kansalaisjärjestöjen jyrääminen tai sodankäynnin oikeuttaminen tapahtuu kohisten. Eittämättä tässä päätyy pohtimaan kotimaammekin uutisointia.
bitcoinit_ei_rahoita_sotaa
Applen laitteet ovat melko turvallisia sinällään, ulkopuolisilta, mutta joudut luottamaan lähes täysin Appleen.
kielo
Häiritsee, kun tässä dokkarissa videoklippien lähteet eivät ole näkyvillä...
RokkiTepsi
Hyvin mielenkiintoinen dokumentti tänään hurraa, hurraa , hurraa
yumalation
"Hakkerit ovat kuin taiteilijoita" Tää alkaa uuvuttaa, liian pitkä. Olenhan lööppiajan lapsi
Ville Juutilainen
TruckFump: Applen suljettua järjestelmää pidetään keskimäärin turvallisempana, koska se on niin kontrolloitu. Se, onko se sinulle turvallinen, riippuu myös siitä, miten laitteita käytät ja mikä on oma skenaariosi.
Herman Scherman
Hauska tapa venäläisillä medioilla: samalla luovat ja ruokkivat salaliittoteorioita Hillarysta ja ”debunkkaavat” salaliittoteorioita Trumpin Venäjä-yhteyksistä.
jorma ykälä
Trumppihan on vaan presidenttinä sitä varten että veisi huomion kaikista oikeasti tärkeistä asioista.
prinsessa_lefa
@yumalation ”He ovat hyvällä tuulella ja nousevat aamuisin maalaamaan”
Tarjuska11
Kyllä, kiinan rahat on myös usassa sekä monessa muussa maassa esim Afrikassa.
_meikämandoliini_
#kysymys. Suomen pressat ovat saaneet temmeltää melko rauhassa ja median itsesensuuri on edelleen olemassa. Maran otsaan tuli vekki ja sillä pääsi lööppiin. Muuten ollut hyvin hiljaista virka kauden aikana. Miksi näin on ollut? Kontrolloidaanko mediaa valtion taholta edelleen?
Ville Juutilainen
Vaikka me olemme nyt tutkineet ja nostaneet esiin juuri Androidia, sen avoimuuden takia voimme juuri tehdä havaintoja. Applen laitteissa on pääosin vain se luottamus.
Satine
Mitä nää numeroidun väliotsikot oikein on? Montako vielä?
Maaginen Metsämies
Olen aina ollut senverran folio että ymmärsin alusta saakka internetin perustuvan nimimerkkeihin. Omalla nimelläni en löydy netistä, en omista feispuukkeja tai muitakaan sosiaalisia medioita ja olen aina vain ylpeämpi itsestäni kun tajusin olla tarpeeksi itsepäinen tässä enkä julistaa elämääni netissä kaikkialle..
Docventures Raattori
@Satine 3 min leffaa jäljellä!
Metsämies90
Mielenkiintoista mitä Venäjällä tapahtuu Putinin valtakauden jälkeen??
Hullufaijas
Putin kätellessä kääntää aina oman kätensä käteltävän päälle #faktavaiei
vanth
Maalattu kuva Putinista leppoisana ja nokkelana kansan isänä on tavallaan nerokas
yumalation
Vaadin nähdä jalkapallon lahjoituksen Helsingistä!
Sepe-susi
Jenkkien strategia on pokerinpelaajan jolla pyritään pikavoittoihin. Venäläiset ovat shakinpelaajia ja ajattelevat kärsivällisesti monta siirtoa eteenpäin.
Pinja1234
Toivottavasti keskustelussa vähän avattaisiin aihetta lisää ja kerrottaisiin taustoja. Nyt aika sekavat tunnelmat tätä katsoessa. OBJEKTIIVISET faktat tiskiin siis jälkipuintiin ! ;)
Akuleo
Jos joku vielä miettii, miksi MV-lehteä uskotaan, kuten 3. suosituimmassa kommentisaa googlatkaa vahvistusharha. Varoitus se koskee meitä kaikkia, eikä harhan tiedostaminen poista sitä.
Baebo
#kysymys Onko olemassa täysin objektiivista mediaa?
Takustus
#kysymys Jäi epäselväksi onko dokumentti itänaapurin propagandaa vai sen satiiria?
AnonCalacucco
Loppusuoralla, psykoosit käyntiin ja foliohatun päähän
Säätö-Sauli
@maaginen metsämies Ennen opetettiin netikettiä ja henkilökohtaista tietoturvaa aku ankassa asti. Nykyään päinvastoin.
Lillerilolleri
Tarjolla on nykyään niin monta erilaista versiota totuudesta, että kaikki saavat olla oikeassa.
anonyymi161548
Koska puhelinvalmistajat tajuavat tietoturvan olevan yksi tulevaisuuden myyntivalteista? Vain nostaako lisääntynyt tietoturva hintoja ja vie markkinaosuuksia?
Pokkapitää1955
Mahtavaa että on asiantuntija @Ville Juutilainen mukana joka tuntee kännykkäekosysteemejä!
poopyhamster
Trump oli Venäjälle hyvä vaihtoehto, sillä valinnan jälkeen hän on luonut itse materiaalin RT:lle, ei vaadi muokkaamista -> suoraan käyttöön. Säästää trollitehtaiden resursseja. Profit!
SoppaPoika
Mielenkiintoinen ja viihdyttävä dokumentti, mutta vähän jäi se punainen lanka uuvuksiin
Siiderivalas
Mulla on kaksi kertaa tämän chatin aikana McAfee kaatunut. Sattumaa??
Itämaan Indiaani
Vaikka aihe onkin vakava niin on tuo Venäjän toiminta jotenkin surkuhupaisaa. Ja varsinkin se miten hyvin siellä propaganda sekä sensuuri toimii...
Tarjuska11
Tämä tuntui kyllä satiirilta!
Trooperi
Apple laitteisiin minulla ei ole luottoa juuri pätkääkään. Luultavasti jenkkien oma trollifirma. kolikolla on aina kääntöpuolensa, vaikka onkin suljettu alusta.
Jotoskalle
@baebo ovatko he joiden mielestä hihna lyhenee myös Euroopassa ja USAssa väärässä? Ainakin normaalin ja sallitun määritelmä tuntuu kapenevan, vaikka puhutaan 'vapaasta' maailmasta...??
FINtomppa
Nyt oli priima 💎
kokkoko
Summa summarum Putin on kingi
Ammattiloukkaantuja
@Baebo lyhyt vastaus: ei. Aina on otettava joku näkökulma asiaan.
Mitätönmitaton
Älyttömän hyvää settiä. Foliohatutesiin!
skettunen
Mutta mitä tavallinen ihminen voi tehdä taistellakseen vastaan? Paitsi tietenkin olla uskomatta kaikkea ja varsinkaan levittämättä noita trolleja
NikoN75
@Ville J onko Apple luottamuksemme arvoinen? Vaibhaluammeko enemmän vain uskoa? Kiitos kommenteista !
Francis Castro
Jännä tuo venäläinen mentaliteetti. Mihinkään, mitä sanotaan, ei kannata uskoa. Siinä jää savolainenkin komeasti kakkoseksi!
JTankki97
#MedianRooli on tärkeä yleseti ottaen hyvin vakavasti otettava aihe että se on mahdolisiman puolueetinta esim valtamediassa
Maaginen Metsämies
Olisitte kysynyt äänestyksessä kumpaa äänestäisitte presidentiksi omaan maahanne, Putinia vai Trumpia..
Docventures Raattori
JA JÄLKILIUKKAILLA OLLAAN!
mikkelinjohtavaATK
@anonyymi161548 varmaan tulee olemaan samanlainen keissi kuin puhelinten vedenpitävyys, mikä oli aasiassa oletusarvoista ja lännessä myyntivaltti :--D
Eppu1956
Trollitehtailu on satiiria.... 🤪
anonyymi1161488
Ulfberth: Tekoälyn kanssa keskustelu on pelottavaa siksi että se on loputtomasti skaalautuva työkalu. Ajattele jos voisit automatisoida loputtoman, personoidun väittelyn jokaisen kanssasi eri mieltä olevan ihmisen kanssa. Kukaan ei usko että kyse on valtiollisesta vaikuttamisesta. Tekoäly voi vain kehittyä ja jo nyt Twitterissä aktivisti Sarah Nybergin arguetron niminen botti riitelee alt-right-törppöjen kanssa.
grotesk
Tän dokumentin jälkeen tätäkin chattivirtaa katsoo aika eri tavalla. Miten tää möyhnäys täällä eroaa tuosta juuri nähdystä?
Turseli
Moni aina ihmettelee miksi meillä Suomessa on vielä presidentti vaikka sillä ei enää ole mitään valtaa. Minä mietin kuinka turhalta Medvedevistä tuntui?
Brujeria
Pahinta on kuitenkin se, että Trumpin kampanja levitti näitä sairaita salaliittoteorioita Clintonista. Ja hänen kannattajansa uskoivat kaiken.
Huuhkain
Aikamoinen elokuva. Eikö tosiaan Hillarysta keksitty yskimistä parempaa kuraa?
Mauku
Dokumentin punainen lanka tuli lopussa, kun sanottiin ettei alussa näytetty luuranko ollut sitä mitä sen kerrottiin olevan :)
Lartsenekkeri
Aikamoinen sekamelska koko dokkari. Faktoja esiin jos niitä tuohon voi ees esittää.
Siiderivalas
Olis pitänyt olla chattaamatta ja keskittyä dokkariin. Tässä oli paljon enemmän, mitä ensin ajatteli ja pitäisi katsoa ajatuksella. Nyt meni vähän säätäessä. Hyvä, hullu, mielenkiintoinen pätkä!
kovia-ja-kiljua
Bukarestin yhden vaihto-opiskelijan leffakerho kiittää!
Timberry74
Ja sitten foliohatut päähän ja android luuri käteen. Todella päräyttävä dokkari.
Jotoskalle
@AnonCalacucco siltähän se Putinin valtaannousu ainakin saatiin näyttämään.... Vai oliko valittavana vain Putin tai joku hänen KGB-kollegoistaan?
marttine66
Mulla on vähän huijattu olo...
Ora_
Kyllä musiikkivalinnoista kävi alussa jo selväks et satiiri kyseessä.
Takapotkupiru
Olen maalta,en usko jos en ite oo nähny.
Lillerilolleri
Oliko tämä totuuden vääristely totta, vai vääristelty totuus totuuden vääristelystä?
Sohvaperuna
Mahtava dokkari! Vaatii ymmärtämystä, joten toivottavasti kaikki katsojat ymmärtävät sen!
OnnellinenPulla
#kysymys mikä tää prinsessalegenda oli, liittyyks siihen joku mehevä tarina?
dessu87
Vai onko USA ja Venäjä sittenkin Vapaamuurarien salaliitto ohjata keskustelu pois Illuminatista?
Ville Juutilainen
Mä siis jatkan vielä hetken aikaa tässä keskustelussa sohvan sijaan :)
Kinkt
#kysymys kertoiko dokumentti Venäjästä vai oliko perimmäinen edunsaaja kuitenkin Trump.
salottisi
#Kysymys. Onko perinteinen media vaarallisempi kuin some?
meduusaforever
Ehkä surullisinta on se, että yskimisestä keksitty kura jo riitti pitkälle
Tasan100
Huikee dokumentti. Keskustelua odotellessa...
Docventures Raattori
Ja kuten juuri äsken Tunna kertoi, tulevan keskustelun aikana tullaan esittämään kaksi väärää väittämää, nopeimmat tämän valheellisen tiedon tunnistajat palkitaan!
NM8
Voiko tämä olla totta
Maaginen Metsämies
Mukin voittaminen vaatii varmaan henkilötietojen paljastamisen ?
JTankki97
Tarkoitin sitä että valta median kuuluu olla mahdolisimman puolueetonta # ValtaMedissa
TruckFump
Applen tuotteet on kyllä törkeen kalliita. Yritetäänkö tällä luoda mielikuvaa turvallisista laitteista ja käyttöjärjestelmistä vai panostavatko he niihin tosissaan? Tiedä häntä, mutta tuhat kertaa ennemmin Apple kuin esim. Huawei.
Johsku92
Tämä dokumentti oli yhtä mielipidevaikuttamista ja oikeistolaisten näkemysten pelkistämistä Venäjän "trollailuksi". Smh.
Docventures-leffakerho Vosdoc
Miten tavallinen internetin käyttäjä voi hankaloittaa trollien työtä tai taistella niitä vastaan? #kysymys
Tuuhea
Dokumentti itsessään on vahva kannanotto Venäjän propagandan vaikutusten iloitsemisesta. Mikä on merkitys sille, että toinen valtio eli tässä tapauksessa Venäjä voi vaikuttaa toisen vaikutusvaltaisen valtion johdon valintaan. Voidaanko propagandalla vaikuttaa tehokkaammin kuin sodalla. Venäjällä ainakin osataan laittaa omaan piikkiin tällainen infosota. Miten mediakriittisyyttä voi lisätä, että totuus tulee ilmi?
SoppaPoika
Valheellinen väittämä: ette te mitään kahvimukeja ole jakamassa!
gpof
Kysymys: Kuka tästä oikeesti kärsii. Ei ainakaan kukaan tavan tallaaja
Foliopipo
Maaginen metsämies, 100% varmuudella löydyt nimelläsi netistä. Et ehkä facebookista, mutta sieltähän nyt ei kenenkään kuulukaan omalla nimellä löytyä
jorma ykälä
Jos tästä dokumentista sai nyt käsityksen että Venäjällä propakanda on kovaa niin samanlaista se on lännessäkin vaikkei sitä välttämättä huomaa niinkuin ei luultavasti venäläisetkään oman valtion propagandaa huomaa.
Niffuli
Väkisinkin alkaa miettiä, voiko tuohon dokumenttiinkaan luottaa. Pitääkö siinä kaikki jutut täysin paikkansa vai onko sekin vain propagandaa, jolla yritetään vaikuttaa meidän mielipiteisiimme? Onko esim näytetyt Trump-fanivideot aitoja vai feikkejä ja tehty vain tuota ”dokumenttia” varten?
tanntta
En usko enään mihinkään
Phyllobates
Olihan himmee dokkari 😂
anonyymi860518
Ensimmäinen väärä väittämä: vääriä väittämiä on kaksi.
Amileontti
Olipas älytön dokkari..
Satine
Pelottavinta dokumentissa oli turvallisuusneuvoston Venäjän edustajan käytös. Miten tuollainen uhkailu on mahdollista YK:ssa? #kysymys
mikkelinjohtavaATK
@TruckFump on siinä laadussa jotain perää mutta myös ilmaa..
Imukuppi
Aiemmin mainitut nokian vanha kunnon kunnon vanha 3310 käyttöö nii ei kuuntele kukaa
Salimine
Nyt kyllä oli sellanen tragikomedia että HUHUH! Nyt todellakin foliolakki päähän ja asbestihanskat käteen!
anonyymi901367
Valheellinen väittämä oli jo lähetyksen alussa. Kyl se faxi sieltä jostain löytyy
Mibehu
Täällähän voi kirjottaa! Vai meneeks nää kaikki kommentit vaan roskiin? Alkaa kuumottaa, joten foliohatut kuuppaan!
Puljujaervi
Oli sekavaa settiä kyllä taas tarjolla
anonyymi1266625
Dokkari ois voinu keskittyä mieluummin pelkästään venäläisiin asiaohjelmiin tubettajien ja selvännäkijöitten sijaan kohuarvon toivossa.
Ville Juutilainen
Älypuhelimen hinta on tosi hyvä kysymys. Olisi kiinnostavaa nähdä valmistajilta avoimuutta siitä, mikä on yksityisyyttä kunnioittavan älypuhelimen minimihinta.
Vibsteri
#kysymys Ovatko Applen puhelimet teistä huomattavasti turvallisempia kuin Androidit?
6 kaup osa
Media ei ole puolueeton vaan sielläkin on monta puolta - on puoluelehdet ja nykyiset puoluettomat lehdet ovat usein ollut jonkun puolueen lehti. Kaikki kirjoittaminen on propagandaa - kirjat, lehdet, mielipiteet, sosiaalisen median päivitykset...niillä pyritään vaikuttamaan...
Fitness Guru
Jaahas, dokkari loppui, täytyypä nousta ylös slaavikyykystä.
Ledos
Vaikea löytää tarttumapintaa elokuvasta. Sekavaa settiä tunnin ajan.
NieminenA
Iltaa!
Avokaadopastamies
Kansallisten medioiden vaikutuksen alla on hyvin vaikeaa arvioida saatavan tiedon todellisuutta. Osan näkee helposti, mutta mikä on esim. Länsimaisen median rooli tässä ajojahdissa?
Docventures Raattori
@Maaginen Metsämies, Yle Tunnukset luoneisiin voidaan ottaa yhteys näkemättä henkilön sähköpostiosoitetta, simppeliä ja toimivaa GDPR-toimintaa.
Lisuliini
Heti oli valhe alussa, mukin sijaan jaossa on docventures ämpäri.
Caremon
Ei se hinta ole se merkkaava tekijä vaan valmistajan laittamat ohjelmat.
poopyhamster
Paljonko olisit valmis maksamaan kuukaudessa siitä, että esimerkiksi Google ei keräisi sinusta mitään tietoa, mutta saisit käyttää heidän palveluita tai puhelimia?
JTankki97
Vihapuhe on vakavaa kansaivälisesti kun sitä ajatelee. Historiaa ajatelee niin oli hyvä että probagandan tunnistamista lisättäisiin entisestää sitähän on ja vihapuhe syö ihmis mieliä
Obesiteetti
Teemu Keskisarja on mestarillisen omalaatuisen oloinen tyyppi!
Ammattiloukkaantuja
@anonyymi860518: Onko totuus kenties, että vääriä väittämiä voisi olla enemmän kuin kaksi?
suolakurkkulover
En sanoisi että suomalainenkaan media on täysin ”tervettä”. Lukiessa pitää aina miettiä, että mikä on tekstin agenda. Suomalainenkin media sylkee meille monia erilaisia ”totuuksia”.
DoraP
Saataisko venäläisiä varten samanlainen dokumentti siitä, miten länsimainen media kertoo Putinista?
Akuleo
@Niffuli ei kannata lähteä tuohon skeptiseen foliohattuiluun. Se ei pääty koskaan
Äitipossu
Luulenko nyt tietäväni sen, mitä minun halutaan tietävän, vai halutaanko minun luulevan että tämä on se, mitä minun halutaan tietävän?
Säätö-Sauli
Teemu on ehkä väärän dokkarin sohvapossessa nyt jos kommentti dokumenttiin on "meni isoja pätkiä ohi"
samivai
Tuota pätkää ei varmaan näytetä Venäjän töllössä?
BosslifeThai
Mielenkiintonen leffa!
Wikipediansatunnaisartikkeli
Kuinka trollitehtaaseen on päästy kuvaamaan?
anonyymi1083517
Mun mielestä Applen puhelimet ei kyllä ole sen turvallisempia. Ne kuuntelee myös esim. automaatiolla, mikki aina käytössä. Osassa android-laitteissa mikin käyttöönotto tarvitsee erillisen luvan.
ilmastotaco
@6 kaup osa Niin kauan kuin on ihmisiä, on puolueellisuutta.
Metsämies90
Venäjähän ajattelee nämä meidän ohjelmat ja ajatukset ovat vääriä ja vääräuskoisia jotka ovat menneet tähän maailmaan menoon joka yritetään laittaa suvaisevaisuus kulttuuriin.
anonyymi1161488
anonyymi161548: Puhelinvalmistajat pitävät huolta tietoturvasta, mutta vain parin vuoden ajan. Yksityisyydestä he eivät piittaa sillä näkymätön vihollinen ei aiheuta minkäänlaista paniikkia. Puhelimien turvallisuussertifiointi, esim. FIPS nostaisi puhelinten kappalehintaa valtavasti. Nyt kun katsoin, USB-tikku maksaa 5€ tai 65€ riippuen siitä onko siinä FIPS sertifiointi.
eilina
Surullisinta tässä sekavuudessa on se, että se kuvaa tosi hyvin Venäjän tilaa.
pelle54321
Eiköhän kaikkia trollata jo niin paljon, että siimat on sekaisin, kuka on saalis ja kuka saalistaja?
lanni
@Lisuliini Tuskin oli ainoa valhe..
Docventures Raattori
@Äitipossu MAD PROPS!
Jubaloo
Valheellinen väittämä: usa presidentinvaalit 2016
määturust
Maailma on hullu, mutta se on vieläkin hullumpi mitä tähän mennessä on tajunnutkaan
ToveriTKU
Ymmärrän nyt hieman paremmin muutaman venälaisen tuttavani kroonista kyynisyyttä vallanpitäjiä kohtaan
mojobaa
Mitä jos kääntäjä olisikin trollaten muuttanut tekstityksen merkityksiä?
Fox Mulderi
Jatkuu kyllä trollailu, vaalit on jo voittanut Trump
Ville Juutilainen
poopyhamsteriltä erinomainen pointti: Paljonko olisit valmis maksamaan kuukaudessa siitä, että esimerkiksi Google ei keräisi sinusta mitään tietoa, mutta saisit käyttää heidän palveluitaan?
dessu87
Miltähän suomalainen media ja sitä seuraava kansa näyttää venäläisen tai yhdysvaltalaisen silmin?
fishroosterpie
Propagandaa propagandan avulla! Hyvin kommentoitu.
Tsuidu
PUTIN, PUTIN JA VIELÄ KERRAN PUTIN. = venäläinen totuus.
Dogi88
Miksi Venäläiset halusivat Usaan pressan joka tekee jenkeistä jälleen mailman johtajan?
Akuleo
Kotivideoiden sisällyttäminen dokumenttiin oli arvokasta, koska se näytti miten tavalliset ihmiset tulivat osaksi hallituksen masinoimaa disinformaatiokampanjaa
JaakkoLewConan
"Luotan teihin kuin Neuvostoliittoon."
Ebenhart
Ah upeat kutsuvierasasiantuntijat mestoilla. Taattua laatua sekä dokkari että jälkipuinti <3
mieskalustoa
Alussa valhetta, suinkaan ei vieraiden puhelimia rikottu. Liekö toinen valhe ettei krääsää jaeta oikeasti, fiksuahan olis se.
Äitipossu
Miksi meidän totuutemme olisi yhtään sen varmemmin oikea kuin tämä venäläisten totuus?
Tarjuska11
Suomessa uutisointi voisi olla laajempaa, välillä pitää kaivaa että saa tiedon asiasta!
Trävelleri
Wikipediansatunnaisartikkeli- eihän se kuvannut trollitehtaassa, koska siellä oli verhot auki
Nommi
En yhtään tiedä, mihin enää uskoa.
6 kaup osa
@ilmastotaco Jokaisella - toivottavasti - on mielipide, joka perustuu tietoon, eikä valheisiin.
DocJares
Tasoittuuko maailmanmeno kun Trump ja Putin on poissa puikoista? Epäilen
bitcoinit_ei_rahoita_sotaa
Mites se Cambridge Analytica? Tuo "Venäjän trollitehtaan" 8000 käännytetttyä on ihan mitätöntä verrattuna vaikkapa tuohon CA:n toimintaan!
suolakurkkulover
Vaikka Googlessa olisi mahdollisuus maksaa siitä ettei tietojani kerättäisi, en ikinä maksaisi siitä, koska pelkäisin että niitä silti kerättäisiin.
Hannu af Ursin
Biden on vasta ehdolla demokraattien ehdokkaaksi. Kisa on vielä käynnissä.
Yoyoman
Eikös vaalikampanjan rahoituskin ole mielipidevaikuttamista?
Lartsenekkeri
Antakaa kaikkien epäilyttävien tietojen mennä faktabaarin tutkittavaksi se on ainakin luotettava, puolueeton ja kaivaa esille tausta. #faktabaari
putki
Valhe nr. 1 on että valheita tulee kaksi.
PakenevatHiusrajat
Tässähän on taas muistettava, että jenkkimedia teki vaalien aikaan täysin samaa. FOX ja CNN kumpikin perseili ihan yhtälailla.
NikoN75
Mä en @Ville oikein ymmärrä miten älypuhelin voi nykypäivänä kunnioittaa yksityisyyttä. Eikö tämä ole kuitwnkin käyttäjän omalla vastuulla? Suurin uhka ladata randomina sovelluksia sovelluskaupoista ja antaa niillenoikeudet lähes kaikkeen kameraa ja mikrofonia myöten
JaniML
Taitaa olla se informaatio sotaa venäjää vastaan se totuuden kertominen...
Mautsen
Demokraatit sössii mahdollisuutensa Trumpin voittoon näissäkin vaaleissa ihan itse
Pellekin
Onneksi Hillaryn kampanja 2016 onnistui kääntämään suurimman heikkouden eli Clintonien kytkökset Venäjälle päinvastoin niin voidaan puhua propagandasta.
Kålmarden
Venäjä on tunnettu saduista siks trollaaminenkin onnistuu
Docventures Raattori
Teitä on nyt mahtava joukko chattaamassa, ruuhkaa välttääksemme saatamme suodattaa kommentteja, jotka ovat täysin asiallisia, varmuudella läpi pääsee jos kommentoi juuri käynnissä olevaa keskustelua!
Töölöntonttu
Moi ja hei 🙋‍♂️ eka vale havaittu, siellä mitään mukia oo 😁 😁
Pinja1234
Mikä on vihapuhetta, mikä trollia ja mikä faktaa esim. Hillary Clinton kohdalla?
SoppaPoika
Miksi ihmisen tulisi maksaa siitä, että hänelle EI tehtäisi jotain eettisesti arveluttavaa?
NieminenA
Tämä ei ole nykyään uutta, tiedoitusvälineet vain muuttuneet. Kaikki maat vaikuttavat jossain suhteessa mediaan
Trooperi
kysymys: Olivatko kyse venäläinen trolli vai konsultaatioyritys, joka vaikutti jenkkien vaaleihin? onko mennyt sormet ja varpaat sekaisin?
Johsku92
Ihan yhtä lailla Suomenkin medioissa ajetaan agendaa monenkin asian suhteen. Myös sen valikoiminen, mistä kerrotaan ja mistä ei, on informaatiovaikuttamista.
Pokkapitää1955
@Äitipossu Siitä arvelisin että meillä ei ainakaan ei laiteta toimittajia vankilaan tai tapeta.
Malmin takaa
Kuinka paljon Venäjä on oikeasti hyötynyt kun Trump valittiin presidentin virkaan? Dokkarin perusteella, olisi kuin lottovoiton tapaista yms.
siilikala
Mä maksaisin mielelläni sekä Facebookin käytöstä että Googen palveluista jotakin, jos sillä saisin päättää mihin mun tietoja käytetään vai käytetäänkö mihinkään eli omistaisin tietoni. Esim. 20€/kk
Eljazz
Teemu on hyvä
E-kielen venyttäjä
Trollitehtaassa venäläiset saavat Putinin edelleen presidentiksi.
marttine66
Olen suuri USA:n ystävä, mutta itsehän ovat pressansa valinneet, ei siinä Venäjä ole suurta roolia näytellyt.
annesane
Voi tuota Putinin Napoleon-kompleksia. Edesmennyt ystäväni olisi jakanut neuvonsa Trumpille....Kun on hiljaa, ainoastaan näyttää tyhmälle.
Turseli
Yhdysvalloissa vaalikampanjat keskittyy suurelta osin kilpakumppaneiden herjaamiseen. Se mädäntää koko yhteiskuntaa sillä se tekee "kiusaamisesta" jollakin tapaa hyväksyttävää.
irtsuu
Kiinnittikö kukaan muu huomiota siihen, kuinka sukupuolittunutta Hillarya kohtaan käytetty vaikuttaminen oli? Olen aika varma, että jos vastassa olisi mies - lokakamppanja olisi ollut hyvin erinäköinen...
Fox Mulderi
Puhuuks kukaan totta tässä maailmassa?
Magarooni
Venäjän media- ja trollausmaailmassa näyttää olevan käytössä "ruotsinlaivan voileipäpöytä"-taktiikka. Näin sekoittamalla asioita lahjakkaasti tuotetaan vaikutettujen avulla lisää hyödyllisiä idiootteja, jotka tuottavat geometrisessa sarjassa toivottua skeidaa annettuun lähtösuuntaan.
Ville Juutilainen
Hyvä kysymys tuli: Miten älypuhelin voi nykypäivänä kunnioittaa yksityisyyttä, jos porukka lataa sovelluskaupasta mitä tahansa? Yksi asia on se, että olisi tiukasti kontrolloitu sovelluskauppa niin, että ohjelmat eivät esimerkiksi vaadi liikaa oikeuksia.
pelle54321
Eka valhe oli niiden vieraiden puhelimien rikkominen.
Kushisama
dokkarin tiedot oli kyl vaikeasti sulavaa tavaraa
mikkelinjohtavaATK
@NikoN75 kyse enemmän siitä mitä valmistaja on asentanut valmiiksi puhelimeen ja mitä kaikkea käyttäjä ei näe. Androidin lähdekoodi on vapaata ja sitä voi kaikki tarkastella, mutta valmistajat voivat sitä muuttaa vielä haluamakseen ennen puhelimen julkaisua
Behemiaz
Mikä tää yks asiantuntija on
Johno
Virhe. Ei oo demokraatit ja rebulikaanit satoja vuosia tehneet duunii. Demokraateilla edes 200v täynnä
DocJares
Oiskohan Ranskassa peruskoulutustaso korkeempaa kuin rapakon takana? Tämä lienee tärkeä tekijä vaikuttamista vastaan
Rubberjohnny
whataboutismi kukoistaa joissain kommenteissa, niinkuin aina tapana on...
Pokkapitää1955
@Malmin takaa onhan Trump sössinyt ulkopolitiikkaa siihen malliin että Venäjän asema maailmanpolitiikassa on tuntunut vahvistuneen.
Marko_Salo
@siilikala 240€ vuodessa facen ja Googlen käytöstä. En maksaisi
Teepu
Onko Venäjän kaikki suurimmat mediat valemedioita t
MHirvonen
Valeuutiset sinänsä eivät ole uusi asia, mutta tuntuu siltä, että nyt varsinkin totuudenkieltäjien, massojen kontrolloinin muilla kuin voimakeinoilla, informaatioyhteiskunnan ja lisääntyvien kriisien aikakausi ovat lisänneet kysyntään yli sotapropagandavuosien. Halpaa ja helppoa, toimii tai ei. Olisi hauska tietää, mitä kirjailija veikkonen Dostojevski sanoisi Trumpista, Putinista ja valeuutisten riemukaudesta
Akuutti M
Ensimmäinen valhe on tuon pihalla olevan historioitsijan epäselvyys. Todellisuudessa hän on kaikkien huoneessa olevien yläpuolella näissä asioissa
Ora_
USA:n media keksi nää "venäjän trollit" ja käytti niitä propagandan välineenä.
anonyymi662371
Eiköhän ne Repuplikaanit ja demokraatit ja NSA ja USA:ssa olevat krakkerit ja hakkerit tee ihan samanlaista toimintaa ympäri maailmaa.
lanni
@Pinja1234 Kaikki kritisointi ja kyseenalaistaminen = trollausta ja mielipidevaikuttamista
Pippuri-P
Venjällä julkisuus ja uutisointi on ollut aina vajaata länsimaihin verrattuna.
Lasuu
Hyvä pointti! Yhdysvalloissa osataan vaikuttaa kansan mielipiteisiin jo omasta takaa.
Ville Juutilainen
Kuinka moni maksaa sähköpostipalvelusta tänä päivänä? Löytyykö tästä porukasta?
MörköMarkola
Puolueeton media on mahdottomuus. Lue ja mieti, totuus kulkee jossakin puolessa välissä.
kessi90
Onhan tämänkaltainen trollaus käsittämättömän ikävää kohteiden henkilöille. Ajatella koulukiusaamista, jossa puhutaan perätöntä kakkaa, potenssiin miljoona.
Tarjuska11
Eihän usa kaikki äänestäjät osaa edes lukee!!!
bitcoinit_ei_rahoita_sotaa
Teemu on kyllä hyvä. USA:ssa on pahin ja kieroin manipulaatiokoneisto. Miksi studiossa sivuutettiin tuo aiheellinen huomio täysin?
Herra Laitinen
Harrastaako yhdysvaltalainen media informaatiovaikuttamista tai propagandaa?
samivai
Onko Venäjän valtio maksanut Googlelle/Youtubelle, jotta algoritmit olisivat suotuisat?
Maaginen Metsämies
Omaan edelleen hotmail tunnuksen, en maksa
fak59
Jos Trump olisikin "uusi Timo" niin eix se olis hyvä että "USA#1" on Venäjälle mieluinen...?
Ammattiloukkaantuja
Mutta Googlelle maksaminen ei tuskin estäisi sitä, että se keräisi sinusta sivukanavia pitkin dataa. Esim. jos kirjoitat kirjaston koneella Google-haun, se ei välttämättä tiedä, että se on sinun dataa ja sitä ei saa kerätä/käyttää, vrt. Facebookin haamuprofiilit. Bisnes menee niin syvälle kansan riveihin, että sitä ei oikein voi estää.
anonyymi486120
Sähköpostista en maksa, mutta vpn kyllä
SoppaPoika
Sosiaalisen median valta ja vaikutus nykypäivänä pelottaa. Kuinka kauan menee, että Suomessa presidentiksi pääsee sosiaalisen median influensseri?
marceliuz
Pahvi Tunna spotted
ikkillyk
Fake Tunna ruudussa
Johno
Feikki Tunna kuvaamassa 😄😄
Äitipossu
@Pokkapitää1955 Oletko varma, että Venäjällä tuollaista tapahtuu niin paljon kuin olet ”meidän uutisistamme” ymmärtänyt?
Jotoskalle
#kysymys Olisi kiva jos Jessikka vähän avaisi että millä perusteella hän erittelee informaation ja disinformaation, sekä vastaväitteen ja viha-argumentaation? Onko dis- aina kaikki se mikä ei tue omia ennakko-oletuksiasi tai omia mielipiteitäsi?
Juppeli94
Uutiset ja propaganda mahd vähälle ja mars luontoon. U find ur peace?
Löylymies
Oletteko varmoja ettei dokumentti ollut propagandaa venäjää vastaan?
jorma ykälä
koska salaliittoteoriat muuttuu salaliitoiksi kun monesta asiasta on jo niin paljon infoa mutta silti kutsutaan pelkäksi salaliittoteoritoksi
Marko_Salo
Omaan Hotmail ja Saunalahti sähköpostin, YouTuben käytön takia väkisin tuli Gmail. En maksa, mistään
anonyymi826630
Riku rikkoo muka vieraiden puhelimet ja Tunnan pahviversio kuvaajana
John Cataja
Tykkään kovasti tästä, että erilaisille näkökulmille ja mielipiteille annetaan ääni. Myös Venäjän vaikuttamisen vaikuttavuutta on syytä epäillä.
PakenevatHiusrajat
Musta on ylipäätään huolestuttavaa, jos mediataloissa puhutaan "vaihtoehtoisesta totuudesta".
yumalation
Venäjä nauttii ilmaisesta pelottavasta maineesta kun kaikki trillaus muka tapahtuu Venättällä
Aluo
Ei varmaan parane tilanne Venäjällä, kun rakentavat jo omaa internettiäkin. Lisää sensuuria tiedossa?
WaitWhat
Medialukutaito on arvostettava taito tänä päivänä. Asiaa käsitellään aivan liian vähän suomalaisessa koulutusjärjestelmässä. Kohta meillä on maa täynnä nuoria aikuisia jotka uskovat kaiken mitä eteen sattuu.
Anon-muumi
Gaslighting on termi tälle toiminnalle
XiRu
Jakson teeman takia en usko mitään, mitä studiossa sanotaan. Troll=troolaus oli valhe
Sipulisti
Kiitos ohjaajan haastattelusta!! Selvensi dokkarista heränneitä ajatuksia! Plus feikkiTunna 😄
kuutta
Dokumentista sai kuvan että Trumpin kannatus Venäjällä olisi valtavirtaa ja julkisiakin kannanottoja siviileillä tästä riittäisi. Itseäni kiinnostaa onko todelliset lukemat tästä kansan osasta kahden käden sormilla laskettavissa vai onko kyse todella valtavemmasta määrästä kansaa
nyymi5794
Valhe nro1?? Ehkä? Kyllähän länsimaalainen media jakaa infoa ilmaiseksi esim. BBC, CNN jakaa tubessa ilmaisia videoita
Iiro3lol
Valheellinen väittämä oli, että facebook poistaisi joe bidenin vastaisia julkaisuja
pkseutulainen
Sanoisin, että informaatiomäärän kasvaessa valheiden ja fiktion osuus kasvaa.
Olkihattunukkemies
Nitup ei ole nimi
DoraP
Valeuutiset ja niistä keskustelu vie huomion pois oikeista ongelmista, ihan samalla tapaa kuin mikä vain triviaaleihin seikkoihin takertuminen isojen ongelmien kustannuksella.
Pinja1234
Päälimmäiseksi fiilikseksi tästä dokkarista jäi ahdistus siitä, etten itsekään ymmärtäisi ollenkaan vaikka minua vietäisiin kuin pässiä narussa. Todennäköisesti viedäänkin. Voiko minkään tahon "tietoon" enää luottaa?
Lanttulaatikoitsija
Venäjähän on nykyään kiva naapuri. Itseä häiritsee enemmän se että Jenkit tulee tänne sotaharjoituksiin.
Kimanu
Pystyn täysin samaistumaan vähän pöllystyneeseen historoitsija Teemu Keskisarjaan. Enkä keksi mitä uutta tämä dokkari toi pöytään. Ihan viihdyttävä parodia kyllä.
polkujenviemaa
Kännyköiden rikkominen #fakenews
Kharybdis
Mielipidevaikuttajia on aina ollut. Valemedioista poliittisiin mielipidevaikuttamisen muotoihin. Sosiaalisessa mediassa vaan tietty kansanosa saa huomattavan suuren huomion keskustelussa.
Annika-73
Valeuutiset aiheuttavat vihaa, väkivaltaa, ennakkoluuloja ja jopa sotia. Onko valeuutisiin oikeasti mahdoton puuttua?
ToveriTKU
Sähköposti omalla serverillä ja avoimen lähdekoodin ohjelmistölla. Se onko se lopulta tietoturvallisempaa onkin sitten kinkkisempi kysymys
Petoeläin
Keskustelu kääntyi valheiden arvailuun :)
Pokkapitää1955
Oletan että pelkkä Chrome selainkin kerää datanne, tähän ei tarvitse sähköpostia tai hakukonetta.
salottisi
Media toimii hallitusten intressien välittäjänä, viattomat näitä intressejä uskovat kansalaiset osallistuvat osaltaan trollitehtailuun, kun jakavat hallitusten intressejä ominaan somessa.
Avokaadopastamies
Iltapäivälehtien klikki-otsikoiden ym. kaupallisien yhteistyön hallitessa suomalaista median kenttää on vaikea nähdä miksi meidän kehityksemme olisi matkalla parempaan suuntaan.
Tuuhea
Venäjän trollitehdas joko on tai ei ole. Mitään tarkkoja todisteita ei kuitenkaan ole. Tosi tutkiva journalismi ehkä kertoisi totuuden.
Lepakkomies69
Yleissivistys olisi kova sana valeita vastaan, se vain on valitettavasti jyrkässä laskussa. Faktojen hyväksyminen vaatii tiukaa itsetuntoa, tarina on paljon kivempi omaksua.
Maggot123568974
Noam Chomskylla mielenkiintosia ajatuksia Venäjän roolista Yhdysvaltojen vaaleissa!! Ainaki muutti omaa näkemystä Venäjän propagandan vaikutuksesta
KilgoreTrout69
Media on uusi uskonto. Totuus on toisarvoista vallan kahmimisen ja mammonan rinnalla. Trollit ovat herran enkeleitä, joiden valta ohjata "totuutta" herransa suuntaan. Plugit irti niin vapaus koittaa.
ilposamuli
Aikoinaan venäjällä oli Rasputin. Nykyään siellä on Putin. Tulevaisuudessa pelkkä Tin.
Tarjuska11
En usko, että tämä dokkari kertoo Venäjän tv tason .
Espoosta
Olen sen verran libertaari että uskon absoluuttiseen sananvapauteen
IT_opiskelija
Suurin valeuutisten levittäjä ovat alustataloudet, kuten facebook, jotka pakenevat vastuutaan
torakkajanis
tässähän alkaa epäillä jo itseäänkin, ei muutaku huomenna foliohattu päässä kouluun
Sannikääpä
Totuuksia on yhtä monta kun ihmisiäkin. Tunteet ja omat elämänkokemukset määrittää ymmärrystä uutisista ja totuudesta.
Ricetoe
Tosi kiva lähetys ollut tänään
dessu87
"Puhun niin totta kuin osaan"
AnonCalacucco
Valhe tuo 70 luku väite
Petoeläin
Klikkiotsikoita on syyttäminen ansaintalogiikkaa ja klikkibonuksia, joilla toimittajia kannustetaan.
oki
@toveritku ainakin omistat omat sähköpostisi toisin kuin kolmannen osapuolen palveluita käyttävät.
AnonCalacucco
#fakenews puhelinten tuhoaminen
Kyltyyri
Chrome on Googlen selain, joten varmasti kerää dataa Googlelle. Firefox on suositeltavampi selain.
lanni
@Jotoskalle Ei pidä kyseenalaistaa..
Pokkapitää1955
Muistakaa myös väitetyt Huawein dataa sniffaavat reitittimet ja salausmenetelmien takaportit. Nyt foliohattua syvälle päähän ja Linkolaksi metsään kalastamaan.
Ville Juutilainen
Hieman omista työkaluista: minä ja useat meistä MOT-toimituksen toimittajista käyttävät myös PGP-salausta sähköpostissa. Pikaviestimissä suosin itse etenkin Signalia.
anonyymi1161488
Sitä mukaa kun tekoäly täyttää netin foorumit ja kun keskustelu ja ideoiden vaihto muuttuu sietämättömäksi kohinaksi, ihmiset tulevat siirtymään omiin suljettuihin pikaviestintäryhmiin joissa tiedon välitys ei ole keskitettyä. Uutisten jakaminen perustuu siihen että uutisen ajatellaan tai _toivotaan_ olevan totta. Tässä vetäytyneessä maailmassa mis/disinformaation leviäminen riippuu sinusta: Tarkista lähde ja Snopes.
anonyymi378679
Jos haluu kuulla lisää Antto Vihmaa niin areenasta päivystävät dosentit👍
BosslifeThai
Karu fakta on se, että kaikella mahdollisella vaikutetaan meidän mieliimme. On kyse sitten radiosta, lehdistä tai vaikka ylen docventures elokuvista ;)
Masse999
Mites Cambridge Analytican rooli noiden vaa’ankieliosavaltioiden keikauttamisessa kun äsken mainittiin että Venäjä kartoitti parhaat vaikutuskeinot ja kohteet ja iski niihin? Vai tarkotettiinko että se tehtiin mm. Cambridge Analytican välityksellä?
Kyltyyri
Erittäin hyvät suositukset Villeltä!
NikoN75
Snapchat, TikTok.. junnut käyttää, kaikki luvat sovelluksille ja profilointi mainostajia yms varten alkaa jo alakouluikäisestä. Edelleen uhka yksityisyydestä tulee muualtabkuin valmistajien kuitenkin tarkkaan rautaan ajettujen ja kontrolloitujen sovellusten kautta. Vai?
siilikala
Facebookista ja Googlesta yhteensä 20€/kk ei erikseen. Kaikki kaverini ovat Facebookissa tai sen omistamassa whatsappissa joten pidän yhteyttä niitä kautta kaikkiin tuttuihini ja mulla netin käyttö maksaa 6€/kk kun en koskaan soita mihinkään muualle kuin lääkäriin. Kaikki mun valokuvat ja tiedostot on Chromebookissa ja niiden kaikkien siirto ulkoiseen muistiin maksaisi myös paljon. Kuten "oikean" tietokoneen osto.
IT_opiskelija
Ei löydy mainitun nimistä kirjaa & kirjailijaa Outi 😀 näinköhän on olemassa koko teosta?
Fox Mulderi
Kaikki politiikot trollaa ja valehtelee
Kushisama
"Vaikka tuhat ihmistä uskoisi hölynpölyyn, se on silti hölynpölyä."
samivai
Propaganda on nykyään laajempaa ja tehokkaampaa.
kielo
Kellään tietoa Ecosia-selaimen tietoturvasta? Tai ekologisuudesta?
NuuskMuik
@Kyltyyri Chromium, josta Chrome on brändätty, on avointa lähdekoodia ja jokainen voi itse tutkia, että kerääkö se dataa vai ei
John Cataja
Onko olemassa kansainvälisesti sovittuja ja tunnustettuja journalistisia ohjeita?
fak59
Jos Trump on kuin Kekkonen niin eikös se olisi "maailman rauhan" kannalta hyvä."Perestroikka2.0"
XiRu
Palasi mieleen veljekset Milonoff-huijaus viime kaudella
Espoosta
Nämä chätti kyllä elävöittää hieman elokuvailtaa
oki
Miksi signal, eikä Telegram?
NM8
Some on helppo keino jakaa valheelista tietoa faktana
jorma ykälä
Olen huomannut että jos et olisikaan trolli mutta jos olet tiettyä mieltä jostain asiasta niin sinua haukutaan trolliksi.
Docventures Raattori
Mitä mieltä, minkä tahon informaatiovaikuttamista meidän pitäisi pelätä eniten?
Ville Juutilainen
Google Chrome, mutta tietenkin myös Firefox käytössä itsellä. Selainsodassa kannattaa seurata mitä tapahtuu esimerkiksi laajennusten, kuten mainosblokkereiden sallimisessa.
Ammattiloukkaantuja
@Ville Juutilainen: No nyt! Kuinka isot avaimet teillä on, ja onko elliptisiä käyriä? Salaatko avaimen salasanalla? Onko avaimet pysyviä, vai esim. vuoden pituisia?
DefinitelyNotPutin
Mistä tiedän että näitä viestejä ei moderoida vain tiettyyn suuntaan!?! foliohattuni kiristyy...
Avokaadopastamies
Mistä yksilö loppujen lopuksi edes tietää, elääkö hän propagandan luomassa kuplassa vai ei?
Säätö-Sauli
Ennen propaganda oli sentään selkeää. Se joka järjesti komeimman triumfin ja isoimmat gladiaattoritaistelut pääsi kansan suosioon.
Trooperi
Emme voi enää puhua propagandasta, vaan nimenomaan trollauksesta.
Rubberjohnny
Monista asioista on olemassa vain yksi ja faktuaalinen totuus. Se, että niistä koitetaan tehdä poliittisia ja/tai mielipidekysymyksiä ei sitä taustalla olevaa faktaa muuta
ISK
Elämme juuri nyt eräänlaista välivaihetta ennen kuin faktojen tarkastus automatisoituu ja reaaliaikaistuu.
Kierkegaard
Vahva suositus myös päivystäville dosenteille!
Nollis
@Fox Mulderi menestyvä poliitikko ei kerro totuutta, hän kertoo mitä ihmiset haluavat kuulla.
Docventures Raattori
@DefinitelyNotPutin Sitä mitä et tiedä, et tiedä!
6 kaup osa
Firefox on todettu tällä hetkellä turvallisimmaksi selaimeksi.
Pokkapitää1955
@Kyltyyri kyllä firefox on mozilla _säätiön_ kehittämä ja hyvinkin puoluettomampi!
Frankie boy
Heräsi kysymys, että onko isänmaallisuus isointa propagandaa??
stampsa
Eräs tuttu sanoi kerran: ”Ihan sama mitä NSA tai Venäjä näkee, kunhan vaimo ei näe.”
IT_opiskelija
Ei väliä, ketä pitää pelätä, vaan sitä että millä teknologialla tämä mahdollistetaan. Olisi tärkeää löytää konsensus sille, mikä media on uskottava ja mikä ei
Olkihattunukkemies
Sellaista vaikuttamista mikä tulee lähelle tosi arkipäiväisiin asioihin kuten "syötkö sinä ruisleipää väärin" kaikki mikä ei ole liian paksua on helppo niellä
Kyltyyri
@oki Telegramin salaus on kotikutoista, kun taas Signalin salaus perustuu ns. alan standardeihin, jotka on hyväksi todettuja
Säätö-Sauli
@Raattori Monikansallisten suuryritysten. Osta osta!
Espoosta
Eikö DuckDuckGo ole aika turvallinen?
Nyymi1111
Duck duck go selain
Johno
Kekkosen aikaan oli myös helppoa kun vain sosialismi uhkasi ja onneksi Maalaisliitto pelasti
Nipsutsu
Mitäpä tätä selvittelemään. Niin se vain on, ja aina tulee olemaan, että vähintäänkin jossain päin maailmaa joku tuuttaa valeuutisia verkkoon. Tärkeintä on oma lähdekriittisyys ja 'onko tämä liian hyvää ollakseen totta' - ajatelutapa. Ne, jotka eivät tähän kykene, ovat lampaita.
Niffuli
Totuudella ei ole enää väliä, koska ”näin nämä asiat koetaan”.
Fake news
Miksi ihmiset ovat tyytyväisiä ilmaisiin googlen ja facebookin, yms palveluihin. Ajatusmaailman pitäisi olla niin, että nämä palveluntuottajat maksaisivat käyttäjille ohjelmien käytöstä, koska iso raha tehdään käyttäjätietoja myymällä
DoraP
Heippa fox!
AnonCalacucco
Nää alanimet😂 Riku "meemikone" ja Tunna "trollikone"
Lillerilolleri
Totuutta ei vääristele pelkästään nykyajan trollitehtaat, vaan suurena taustavaikuttajana jyllää edelleen primitiiviset uskonnolliset asenteet.
John Cataja
Kiina ujuttautuu salakavalasti mutta varmasti taloudellisella mahdillaan koteihimme. Huolestuttaa kuinka pitkälle Kiina on valmis menemään havitellessaan maailmanvaltiaan asemaa.
bitcoinit_ei_rahoita_sotaa
Itse uskon, että Internet mahdollistaa paremman informaatiovirran ihmisten välille, aiheuttaen aina vaan parempaa ymmärrystä ja medialukutaitoa yms.
Inssinööri
#fakenews RT suurin käytetty tietolähde youtubessa
Amileontti
Tää Teemu on kyllä aika mieletön jäbä....
anonyymi1161488
Ville Juutilainen: PGP salausta pidetään vaarallisena sillä se ei ole ns. forward secret: jos yksityinen salausavain joutuu vääriin käsiin, runkoverkosta kerättyjen viestien purkaminen onnistuu takautuvasti. Signalin tapauksessa tämä ei ole mahdollista. MOT pitäisi siirtyä kokonaan Signaliin. Kuka tahansa turvalliseen viestintään perehtynyt kertoo sinulle saman.
mifumisu
Virhe numero 1: Tunna ei ole trollitehdas, vaan yrittää pitää yllä informatiivista sisältöä joka nojaa aitoihin faktoihin
mikkelinjohtavaATK
@NuuskMuik Chrome perustuu chromiumiin mutta ei ole identtisiä. Nykyään microsoftin Edge perustuu myös chromiumiin ja molemmissa voi olla datan seurantaa, näkyi se githubissa tai ei
ToveriTKU
Firefox on myös avoimen lähdekoodin ohjelma. tässä se hyöty, että vaikka ei itse osaisi koodia lukea niin voi luottaa, että joku on sen lukenut ja jos sieltä löytyisi jotain epäilyttävää olisi tämä tullut jo ilmi
Lanttulaatikoitsija
Miksi meidän arvot tulisi hyväksyä? Eikö meidän tulisi ymmärtää ja hyväksyä että on olemassa muitakin arvoja. Mitä me olemme tuomitsemaan?
Hummus Lupus
En usko hedelmiä aidoiksi ennen kun joku puraisee
JTankki97
Valta ja probaganda ovat yhtä. Ei siis kannata vaijeta missään nimessä kaikkalla on lupa kehittää demokratiaa. Se voi olla informaatiosotaa siis tämä vaikeneminen siis
Akuutti M
Eikö propaganda ole pohjimmiltaan ihmisten mielipiteisiin vaikuttamista eli käsittää kaiken informaation levittämisen kaikilta puolilta
JoppeU
Kyllä olen varma, että valtiollisten toimijoiden informaatiovaikuttaminen on aina heti huolestuttavampaa, koska valtiolla on armeija ja tuomiovalta. Vapaan median puuttuessa kukaan ei valvo valtion viestiä.
suvituulinen
Totuus (ja vapaus) on sillä, joka ymmärtää olevansa kosmista sumua mutta nousee tähtien tietoisuuden tasolle.
Ville Juutilainen
MOT:n toimittajien PGP-avaimet löytyvät/on linkitetty kunkin toimittajan sivulta, jonne pääsee kuvien kautta täältä https://yle.fi/aihe/mot/toimitus
JaniML
Mitenköhän internet ja sen todellisuus muuttuu sitten, kun saadaan keinoäly kehitettyä ja siihen liitettyä? Ja onko keinoäly vain suuri kanta lisättyä tietoa vai se joka kysyy kysymyksiä saadakseen sen.
Pyyli
Nykyiseen lukion opetussuunnitelmaan on reagoitu hyvin internetissä tapahtuvaan misinformaatioon, juuri lukiosta valmistuneena voin kertoa, että ennen esitelmien tekoa on opetettu tavat, joilla pyrkiä itsenäisesti verifioimaan ne faktat, joita esitelmäänsä pusertaa.
NäinOnAsianlaita
Trollaus on propagandaa
Norppa ja Kuutti
Liian paljon tietoa tukkii vastaanottimen. Suosittelen keskittymistä asiaan ja tarkistakaa faktat.
Joonanonyymi
Tärkein eväs tästä setistä on muistaa kyseenalaistaa uutisia, informaatiota ja etenkin omaa ajattelua. Etenkin tärkeissä asioissa ja silloin kun tunteet kiehahtaa, voi vilkaista useamman lähteen.
Tarjuska11
Siis ihmisä hallitaan uskonnoilla. Valtiot mukana.
Innostuja
Maggara; Totuus, jos mikä on suhteellista. Absoluuttinen totuus löytyy vain matematiikasta.
Aluo
Ovatko verkon keskustelufoorumit ja somet loppujen lopuksi kovinkaan demokraattisia? Joku kuitenkin omistaa nekin alustat, eli voi todennäköisesti halutessaan vaikuttaa keskusteluihin ja sisältöihin. Medialukutaito nykyään kova sana!
Sipulitarmo
Teemu ja pimeä historia... Suosittelen👌
YoYoDyn
Venäjä pystyy levittämään haluamaansa tietoa Jatkosodan aikaisista suomalaisten toimista, koska noita tiettyjä asioita ei ole kunnolla käsitelty Suomessa kunnolla. Tarkoitushakuista, mutta osa kauhujutuista valitettavasti on totta. Samoilla linjoilla tuntui Teemu olevan.
siilikala
@fake news: Rikun ja Tunnan Selviytymisoppaassa puhutaan juuri siitä tulevaisuuden visiosta jossa jokainen omistaisi oman datansa ja myisi sitä halutessaan eri tahoille ja saisi itse siitä siis rahaa. Toistaiseksi utopiaa. "Me ihmiset päätämme, mitä kohti kuljemme..."
anonyymi1161488
oki: Telegram ei ole oletuksena päästä päähän salattu, eivätkä työpöytäsovellukset ole koskaan päästä päähän salattuja, ja ryhmäkeskustelut eivät myöskään ole koskaan päästä päähän salattuja. Telegram ei ole yksityinen, mutta sen kehittäjä, Venäläinen Pavel Durovi (joka valmistui Pietarin sotilasakatemiasta erikoistuen informaatiosodankäyntiin) mielellään väittää niin.
Pokkapitää1955
Pelkään eniten fasismin kannattajien informaatiovaikuttamista jotka puhuvat kuin syrjintä ja väkivalta olisi jokapäiväistä ja siten tavallaan ok.
Amileontti
Tää Teemun melankolisuus ja realisminkeskeinen olemus on aika tarttuva... 🍂
Nollis
Whonix (ja vastaavat) ovat varmaan yksiä tietoturvallisimmista vaihtoehdoista netin käyttöön, mikäli sietää Linuxia.
Marko_Salo
@hummus lupus mutta luotat puraisijaan?
CucumberLover
TEEMU ON KINGI!!!!!
mikkelinjohtavaATK
@ToveriTKU toinen hyöty avoimesta koodista on se että voi itse buildata itselleen oman version jos ei luota julkaistuun asennukseen
bitcoinit_ei_rahoita_sotaa
90-luvun lopulla ei ollu teitä.
Citizen Fin
Riku vastasi "päästiin itsenäistymään" , jos heitto antoi olettaa , että olisimme itsenäisiä edelleen , se oli fakenews.
Paparasta
Siellä oli esimmäinen fake news
Toimintalohko
Boris jeltsin 1. Kaudella. Trololoöoöölolool
Veikeäseppä
BS, nyt meni vihkoon. Fake news. Jeltsin
Maaginen Metsämies
Nyt haisee väärä tieto vai huusinko turhaan ? =D Boris skypessä ?
ikkillyk
Docventures ei ollu 90 luvun lopulla.
Teepu
Docventuresia ei ollut vielä 90-luvulla. Fake news, Riku!
jannemyl
90-luvun lopulla?
Ville Juutilainen
anonyymi1161488: Jep, PGP:ssä on ongelmansa. Eikä se ole aina helpoin käyttää.
mojobaa
Nyt ruli valhes rikulta 😁
Neviz
Fakenews toi boris yeltsin juttu
Zacoom
Nauroin! Toka vale tuli tossa ammoisen 90-luvun skype setillä 😂
Kierkegaard
Valheellinen väite: Docventures ei saanut Jeltsiniltä skype-haastattelua 90-luvulla
Fox Mulderi
Joo suomi tarvii oman trollitehtaan
leischka
Valhe! Eka docventureskausi ysärillä ja jeltsin haastiksessa
nyymi5794
BORIS JELTSIN VALHE
XiRu
Jeltsin-haastattelu, oliko muka?
anonyymi203810
Mielestäni iso kysymys on että onko terroristi-iskut osittain vain osa vaikuttamista?
Yukinoki
Skype haastattelu Jeltsiniltä?!? Ehei.
Risteville
Noni siieltä se fakenews tuli aila röyhkeesti. Boris Jeltsin ei tubnetusti Skypeä käyttäny, vaan MSN Messengeriä.
DefinitelyNotPutin
”Haluaa näyttää omaa valtaansa” nyt kuulosti kyllä niin tunteellisesti värittyneeltä ajatukselta, että en ihan nielisi
Johnny2508
Heh, valeuutinen Boris Jeltsinistä
Herman Scherman
Kellekään ei pitäisi olla yllätys, että jokainen (mihin tahansa) sotaan osallistunut valtio tai sen sotilaat ovat tehneet julmuuksia. Inhimilliset teot vaativat inhimilliset olot.
Ricetoe
Docventures ei ole haastatellut jeltsiniä!!
poopyhamster
@Docventures Raattori, "Minkä tahon informaatiovaikuttamista meidän pitäisi pelätä eniten?" Isoja linjoja vedettäessä valtiolliset tahot vedetään usein esille, mutta onko meillä varaa skipata kaupalliset toimijat? Resursseja löytyy molemmilta..
PupuLihavisto
Muki huudettu!
npyrhone
Meidän kuuluu pelätä eniten oman tahon informaatiovaikuttamista. Sellaista, joka sanoo, että esim. YLE ja HS kirjoittaa vain sellaista puuta-heinää, mitä puolueet X ja Y haluavat. Näin sanovat murtavat luottamusta, joka on erästä arvokkainta sosiaalista pääomaa lehdistönvapauden kärkipään maissa.
Icariusnatarius
Sitä informaatiovaikuttamista pitää pelätä eniten mitä ei osaa pelätä. Se Netflixistä katsottu tv-ohjelma tai leffa vaikuttaa todennäköisesti aina jollakin tapaa omiin arvoihisi. Osaako kukaan varmuudella sanoa kuinka paljon oma arvomaailma ja maailmankatsomus on vain omasta pääkopasta peräisin vai kaikesta mediasta mitä on vuosien aikana tunkeutunut tajuntaan.
Docventures Raattori
Onnea Veikeäseppä, olit ensimmäinen valeuutisemme spotannut, olemme sinuun yhteydessä!
Lepakkomies69
Historian valkopesu ja uudelleenkirjoittaminen on oivallinen työkalu pedata kansan asennetta valmiiksi tulevaisuutta ajatellen, mikäli jossain kohtaa tulee tarve tehdä ns. peliliikkeitä.
VilleL
Onko valeuutisoinniksi tai trollaamiseksi leimaaminen vain yksi argumentaatiokeino omien mielipiteiden vastaista tietoa vastaan? Mitä jos kirjoittaja itse uskoo sanomaansa?
pkseutulainen
Kuka nykyään haluaa olla kiltti tai kiltisti? Se on jo pitkään ollut vähiten hyväksytty hyve, joten vaikuttaa vähän ohjaavalta nuo vaihtoehdot...
Dmuz
#kysymys Elämä ilman mediaa vai median armoilla ?
Kolkotar
Yksinkertaisena katselijana kyselen eikö siellä USA:ssa ole trolleja, joita en älyä?
pelle54321
Tietysti Suomen kuuluu olla puolueeton... tai ainakin antaa luulla niin 😅
Ville Juutilainen
Linux mainittu. Itsellä ollut erinäisessä käytössä mm. Kali ja Tails vähän projekteista riippuen.
Otus
Vekkuli tuo Keskisarja. :D
lanni
@DefinitelyNotPutin Kirjoita jotain virallisen agendan vastaista ja katso tuleeko läpi
dessu87
Miten tää valeuutisointi ja propaganda eroaa politiikasta yleensä?
Pippuri-P
Tosiasioita ei paljasteta kansalle yhteiskunnan holhoavien asenteiden takia.
Killan_Vahtimestari
Suomen pitäis perustaa oma anti-trollitehdas
Yoyoman
Entäs länsimedioiden vaikeneminen omista pimeistä puolistaan? QB
Jotoskalle
#kysymys Eikö Suomella ole jo oma trollitehdas? Entäpä miksi USAn trolleista ja disinformaatiosta ei puhuta?
samivai
Riku ei tule pääsemään ankkuriksi Venäjälle, jäi heti kiinni paskapuheesta!
anonyymi203810
Mitäs asiantuntijat ovat mieltä ovatko terroristi-iskut osaltaan myös vaikuttamista jolla pyritään aiheuttamaan eripuraa valtioiden sisällä?
DocJares
Nyt panoksia valtion tasolta peruskouluihin. Siinä laitetaan tiiliä palomuuriin vaikuttamista vastaan.
Ora_
Tää muki-kisa sai hienosti kaikki chatissa epäilemään kaikkea mitä tuolla sanotaa :D
Herra Laitinen
Mielestäni nykyaikana valheellista tietoa ja informaatiovaikuttamista ei voi juuri välttää. Siksi on hyvä harjoittaa omaa arvostelukykyä kaikkea uutisointia lukiessa. Mistä tiedämme sensuroiko somealustat myös tietoa mikä on totta?
Sinmppe
Mistä erottaa häikäilemättömän disiformaation totuudesta? #kysymys
Pomppiduu
Mikäli venäläisten kehittelemät amerikkalaiskloonit olisivat olleet äänestämässä Trumpia, olisi kohtuullista syyttää Venäjää vaalituloksesta. Vaan kun näin ei ole, niin vastuu on amerikkalaisilla itsellään. Antavat itsestään todella aivottoman kuvan, mikäli pakoilevat vastuutaan, tai antavat ymmärtää olevansa koko kansakunnan tasolla vietävissä.
Jualma
Suomen pitää perustaa faktatehdas!
Kajanaland
Lukusuositus Longplay.fi nro 74: Tuula Koposen kiinnostava juttu Vaientaminen Unkarin vallankaappauksesta. Mestarit ostettiin USA:sta. "Tiedotusvälineet toistavat uskollisesti hallituksen propagandaa, ja katujen varsilla on valtion maksamia mainoksia, joissa syytetään suursijoittaja George Sorosia ja Euroopan unionia unkarilaisten vastaisesta salajuonesta."
GicGer
Kali Linux mainittu
MörköMarkola
Kaikki netistä luettu pitää varmistaa useampaan kertaan. Lue eri uutistoimistojen jutut asiasta, kummaltakin osapuolelta. Katso videot jne. Analysoi ja mieti omilla avoilla...
anonyymi1249851
Eihän tämä pitäisi kenellekkään olla yllätys miten Venäjä toimii. Siellä on opittu kommunistiseen ajattelu tapaan sekä demokraattiseen. Pompitaan edelleenkin puolelta toisella. Tällä hetkellä selvästi kpmmunistisempaan suuntaan menossa.. taas.
Noir soul
Suomelle oma trollitehdas, niin saadaan jotain diippiä keskustelua propagandakoneistoon.
Nollis
@Ville Juutilainen Tails on vissiin näppärä mukana kulkeva, lähes täysin tietoturvallinen näyttis. Mahtuu mukavasti vaikka muistitikulle!
Maataide
Äänestykseen liittyen: jos halutaan, että sinua pidetään uskottavana kannattaa pitää oma viestiminen uskottavana. Tämä on helppo nähdä ihan yksilötasolla, jos joku valehtelee jatkuvasti, ei hänen sanoihinsa enää juuri usko.
Juuhhani72
Kannnattaa huomata että Venäjä ei ole ainoa informaatiosotaa, mielipidevaikuttamista tai disinformaatiota käyttävä maa. USA:lla taitaa olla maailman vahvin informaatio-operaatioihin ja propagandan levittämiseen sekä vaikuttamiseen kykenevä organisaatio/organisaatiot.
Itä meidän
Informaatiosota ei ole yksittäin venäjän etuoikeus. Jokaisen valtion sisällä jopa vapaaksi väitetyssä mediassa on informaatiosotaa. Tutkimuksia Mm. vaietaan keskitetysti kuoliaaksi tai nostetaan toistuvasti tiettyjä poliittisia agendoja sisältäviä aiheita toisaalta tarpeettoman usein esiin, jotta saadaan haluttuja ”faktoja” esiin.
Vesseli1977
Mitäs ihmettä. Vitsi ko Areena on jonkun minuutin jäljessä niin ei kerkee osallistumaan kunnolla.
marceliuz
Eiks ekalla kaudella ollu Putin ja Neil Armstrong?
Jotoskalle
@Otus Teemu on sivistynyt ja tutustunut historiaan. Kun tietää tarpeeksi kuulee enää harvoin mitään uutta.
HellNoKitty
Suomen historiassa on paljonkin läpikäymättömiä asioita. Virheistä on hankala oppia jos tietoa ei ole saatavilla. Täytyy kuitenkin miettiä myös seurauksia.
Kriitikko95
Puhuttiin aiemmin että usko instituutioihin voi heiketä. Onko tämä globaalistikaan lopulta paha asia, eikö ole hyvä jos yksilöt elävät elämäänsä yksilöinä ja ottavat vastuuta itsestään eivätkä koe olevansa vain osa valtioiden rattaita?
jorma ykälä
Alfa Teemu
pkseutulainen
USAn propaganda on toiminut jo vuosikymmeniä, elokuvien ja tv-sarjojen muodossa. Miksi muuten viettäisimme kohta halloweenia???
Ohjaamon Olli
Kysymys kuuluu: Mitä meijän pitäisi tehdä tässä uudentyyppisessä tietoympäristössä?
anonyymi1161488
Ville Juutilainen: Yhä useampi toimitus, ml. The Guardian, The Intercept, The Washington Post, Aftonbladet, CBC, NBCNews, New York Times ja VICE Media ovat ottaneet käyttöön anonyymin securedrop palvelun lähteitä varten. Olisitte ensimmäinen Suomessa ja saisitte aikaan valtavan positiivisen muutoksen!
JEH72
Uskonnot ovat "hallinneet" iät ja ajat omilla totuuksilla eli valeuutisilla.
Pinja1234
#kysymys Mikä muu kuin valta tai raha disinformaation levittäjiä motivoi?
Massasuhettes
Ydinongelma on kommunikoinnin välittämisessä ja sen ymmärtämisessä, sekä siinä välityksessä tapahtuvat väärinymmärrykset.
chopin69
anonyymi1161488, Mistä oot lukenu, että Pavel Durovi valmistui sotilasakatemiasta erikoistuen informaatiosodankäyntiin?
Werdx
Suomi voisi perustaa oman trollien bustaus-laitoksen, joka paljastaa trollien toimintaa, jolloin ihmiset voisivat ottaa opiksi
Asian tuntia ukkeli
Suomella oli jo oma trollitehdas kylmän sodan aikana, kun Ulkoministeriön virkamiehet ilmestyivät kuin salamana oikaisemaan maailmalla esiintyviä suomettumisväitteitä.
Docventures Raattori
Pakko sanoa että aivan sairaan laadukasta keskustelua teiltä hyvät räkikset ja pissikset!
Säätö-Sauli
@Jotoskalle Suomi pelaa ns. chaotic neutral-factionia nettitroolauspelissä
Lillerilolleri
Onko USAn vaaleihin sekaantuminen Putinille meriitti, siis hänen omasta mielestään? Yksi tapa näyttää maailmalle miten suuri ja mahtava suurvalta Venäjä on?
Ville Juutilainen
Hyvä, että täällä puhutaan avoimesta lähdekoodista. Omassa työssä avoimen lähdekoodin työkalut ovat aivan välttämättömiä. (ja myös ensisijainen valinta)
TruckFump
Keskisarja for president!
6 kaup osa
Hollywood on yksi USA:n trollitehtaista.
Puljujaervi
Kaikki mitä meille syötetään on tavalla tai toisella jonkun intressejä tukevaa propagandaa!
solei
Teemu Keskisarja on kyllä yliveto! ”Ei mitään uutta auringon alla”
Risteville
Suomeen ei trollitehtaita vaan päinvastoin, faktantarkistustehtaita!
John Cataja
Keskisarja näyttää parhaillaan kuinka on hyvä olla kriittinen kaikkea kohtaan. Oma ajattelu on sallittua edelleen.
Rubberjohnny
venäjän käymä informaatiosota on kaikista muista poiketen ollut viime vuosina melko räikeää verrattuna muihin toimijoihin
XiRu
#Ora_ jep, oli melkoinen trolli. Vaikka studios puhutaan (ehkä) totta, suurin osa chatis varmasti epäilee joka lausetta :)
Lepakkomies69
Vanha konsti on levelöidä keskustelu "tasapuoliseksi" ja sitä harrastaa AINA se pahempi taho, ts. kansanmurhaaja haluaa kääntää keskustelun kioskipahoipitelyjen kauheuteen.
Jotoskalle
@HellNoKitty Se että juuri Minä tai Sinä emme tiedä tai tunne asioita tai emme ole niihin perehtyneet, ei vielä tarkoita etteikö asioita olisi tutkittu tai etteikö niitä tunnettaisi.
Docventures Raattori
Panssarivaunuille emme voi kääntää poskea mutta noille internetin höpsötyksille voimme!
Supercrash
Ei valeuutiset ja propaganda ole uutta. Esim. Raamattu, josta poistettiin jälleensyntymä ja tilalle tuotiin helvetti ja valkoihoinen Jeesus
DaisyOnslow
Olen ihastunut. Teemu on ihan ihana. :)
marceliuz
Internetin hömpötykset uusi meemi
Akuleo
@Docventures raattori senkin crowd pleaseri ;)
Ledos
Käännetään toinen välilehti!
Avokaadopastamies
Jos olemme kiltisti puolueettomia, olemmeko vain toisen vaikutuksen alaisina/välineenä?
jorma ykälä
Jenkit ovat hallinneet Hollywood propagandallaan koko länttä monen vuosi kymmenen ajan.
dessu87
Olikoha se hyvä ajatus ottaa sitä votua alkuun, Teemu?
LazZ
53% elääpi ihanassa harhassa. Tahdon samaa kamaa mitä hekin vetävät, kiitos.
Tapza72
Median lukutaidosta uusi kansalaistaito
Docventures Raattori
@Akuleo, KYLLÄ KYLLÄ KYLLÄ!
marttine66
Maailma on sekava, äkkiväärä ja mahdoton. Dokkarit ja keskustelut eivät sitä muuta. Pitäkää huolta itsestänne. Peace and love.
Mika_Natunen
Internet on kyllä yhtä hömpötystä, mutta minkäs teet kun tähän ollaan lähes kaikki jo sorruttu Keskisarjaa lukuunottamatta. ":D"
waltteri
Keskisarja eduskuntaan!
Sashimi
Somessa kaikista kuoriutuu ”asiantuntija”
pkseutulainen
Keskisarja on mun uusi toteemieläin!
Tuuhea
Missä ovat todisteet Venäjän trollitehtaasta? Kaikki on tähän mennessä pelkkää arvailua ilman tieteellisyyttä.
bitcoinit_ei_rahoita_sotaa
"kuten nähtiin leffasta" -- ei mielestäni kyllä nähty siitä leffasta mitään mihin vetoaisin omissa puheissani.....
Espoosta
Parhaat keskustelijavieraat vähän aikaan!
NikoN75
Trump studiossa muuttais teidän kaikkien mielipiteet ;)
Kålmarden
Keskisarja on aito jäbä. Se ei trollaa ketään!
Ville Juutilainen
Meillä on MOT-toimituksessa valmius ottaa isojakin esim. aineistoja vastaan. Täältä pääsee ensimmäiseen kontaktiin meidän kanssa: https://yle.fi/aihe/mot/ota-yhteytta
omppu3
Mikä erottaa trollin normaalista provosoinnista tai haukkumiesta?
mikkelinjohtavaATK
@Ville Mitä mieltä olet Microsoftin innostuksesta avoimeen lähdekoodiin? Uhka vai mahdollisuus? Githubin osto, omat open source projektit
DefinitelyNotPutin
Kaljupää studiossa on todella analyyttinen ja hyvä keskustelija. Mukava kuunnella
LumiAkka68
Keskisarjan persoona nousee ohjelman ehdottomaksi helmeksi!!!!
vuorinenkpa
Ei irtoo Suomesta uskottavia valeuutisia tai tehokasta propagandaa. Heti ku koitetaan kusettaa ni unohdetaan lääkelaukut shellille.
HellNoKitty
@Jotoskalle mm. Lapuan liikkeen hävinneet tiedot, Kekkosen toiminta ja Karjalan tapahtumat, tietoja on hävitetty eikä kaikkia asioita ole tuotu keskusteluun.
Foliopipo
Luulisi yksinkertaisemmankin ymmärtävän avoimen lähdekoodin merkityksen NSA:n pakottamien salausohjelmistojeb backdoorien jälkeen
anonyymi1004068
Venäjällä ollu kova kiire saada muiden maiden propaganda kiinni, siksi ne nyt vaan yrittävät kiriä muiden etumatkan kiinni
salottisi
Puolueettomuuden sijaan tulisi taistella trolleja vastaan faktalla.
mifumisu
Puolueettomuus ajaa tilanteeseen, jossa putoamme nousevien valtojen väliin. Vain yhteistyön kautta varmistamme oman hyvinvointimme globaalissa valtataistelussa myös netin välityksellä
Maataide
Omppu3: motiivi
El Foco 777
Rauha, ystävyys ja purukumi...ha ha
okka_
Venäjän tsaarin ohrana kirjoitti yhden todella menestyksekkään teoksen, Siionin kirjat, joka ilmestyi 1903. Tsaari Nikolain mielestä teos oli liian paksua valhetta, mutta antisionistit ympäri maailman viittaavat vielä teokseen.
Vesseli1977
Teemu vakiovieraaksi!
Kriitikko95
Tosiasiallisesti puheet on puheita ja teot tekoja. Kovan kuoren kasvatus ja puheiden päästäminen toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos ois se juttu. Siinä mielessä "internetin hömpötykset" on aika relevantti kommentti
ollipursi
Suosittelen Anna Politkovskajaa 😉💙💚📕.
Herra Laitinen
Totta Jorma! Kukaan ei ole puhunut Hollywoodin vaikutuksesta mieleemme #psyop
torakkajanis
trollaaminen vaikuttaa modernilta sodankäynniltä
rialistic
Suomen etu on, että ei tarvitse kusettaa :)
samivai
Kovin vaikea tietää nykyään mistään mitään, kaikki oikeat uutiset yms. katoaa misinformaation sekaan. Oliko ennen asiat tämän tiimoilta paremmin?
MarttaT
Törkeen hyvät vieraat tänään!
SpaceEngineer
Missä todisteet että venäläinen propaganda pahempaa kuin suomalainen propaganda?
pkseutulainen
Eikös trolli olisi suomeksi paremminkin riidankylväjä?
DoraP
@omppu3 trolli on suunnitelmallisempi ja ajaa tiettyä tarkoitusperää
Lepakkomies69
Jessicalle tsemppiä, naisella on paineenkesto sukelluskellon tasoa 👍
Bablo1
Vähän tuntuu siltä, että näiden trollitehtaiden kanssa se idiocracy on ihan nurkan takana..
Kyltyyri
Onko MOT-tiimi tutustunu Securedropiin? Se on avoimen lähdekoodin järjestelmä uutisorganisaatioille, jonka kautta ns. pilliin viheltäjät voi lähettää turvallisesti tietojaan
Hullufaijas
Joo, Teemu vakiopanelistiksi!
JoppeU
Kyllä lukeminen kannattaa aina. Kirjoja suomalaisille käteen, niin alkaa ymmärtää maailmaa ja saa vastustuskykyä vaikuttamista vastaan.
Wikipediansatunnaisartikkeli
Tuukka kamerassa on fake news!
Ledos
Teemu Keskisarjalta loistavia mielipiteitä! Pakko olla trolli
anonyymi1004068
Meillä on omat kusettajat , niitä muutaman vuoden välein ihan äänestetään siihen hommaan
Jerby
Pahvinen Tunna!
Turseli
Venäläisiin uppoaa tietynlainen propaganda ja jenkeihin toisenlainen. Suomalaisiin uppoaa venäläinen vodka ja jenkkien roskaruoka. Kyllä me pärjätään.
makk1s
Aina on ollut informaatiovaikuttamista, nykyään välineitä tähän on vain enemmän ja se leviää laajemmalle. Internet is a curse and a blessing?
penttimatti
Maailma on sarja toinen toistaan isompia pyramidihuijauksia. Mitä isompaa pyramidia johdat sitä isommilla asioilla voit kauppaa käydä. Maailman johtajille ei ihmishenki maksa edes pennosia.
kklevi
#Kysymys Jessikkalle. Kuinka suurta roolia infosodassa näyttelee vahvistusvinouman kanssa painivat "hyödylliset idiootit"?
Inssinööri
Anti-trollelilla ei ole helppo taistella trolleja vastaan, jos haluaa käyttää yhtään sivistyksellisiä keinoja
kemuel
ei some valeuutiset ole vain valtioiden etuoikeus. Yritykset ja etujärjestöt palkanneet somefirmoja osallistumaan keskusteluihin internetissä 1990-luvulta asti
Maaginen Metsämies
Fake News : Suomesta luopuminen ?
Ville Juutilainen
mikkelinjohtavaATK kysyi, mitä mieltä olen Microsoftin suunnitelmasta avoimen koodin kanssa. Suhtaudun kaikkeen lähtökohtaisesti terveellä kriittisyydellä. Itselle GitHub on tärkeä. Jos se pilataan, niin menee kyllä tunteisiin. Ja vaihtoehtojakin toki on.
saritat
Paras ase on koulutus!
Pursivako
Ei suomesta saa luopua
förttiströpö
fiksuja mielipiteitä
lanni
@anonyymi1004068 onneksi on sentään maailman luotettavin media
Jannapee
Trolli trollaili ja meinas jättää viimeisen vaihtoehdon sanomatta
Tunkki780658
Tunnalla medialukuhäiriö
DocJares
Tuo ohjaajan kommenti osuu Rikun juttuun vaihtoehtohömpän klikkailusta "läpällä"
anonyymi1161488
chopin69: New York Times - Once Celebrated in Russia, the Programmer Pavel Durov Chooses Exile (3.12.2014)
omppu3
ei pidä tosiaan sekoittaa propagandaa ja trollaamista, vaikka se olisi yksi propagandan muoto
Docventures Raattori
Kuka on 2020-luvun hyödyllinen idiootti?
Mibehu
Paitsi maapallon toisella puolella!
NiHani
Faktantarkistus, miten se toteutetaan näin isossa mittakaavassa?
marceliuz
Tunna on kapeessa kunnossa
Sippe-70
Harmittaa ettei ole opettanut omia lapsia katsomaan tv uutiset joka ilta. Nykyään heille uutiset on internetissä ja vain netissä. Jälkiviisas on aina viisaampi.
HellNoKitty
Kuplautuminen on erittäin huono asia, puhutaan mistä tahosta tahansa.
Ville Juutilainen
Kyltyyri: Jep, SecureDrop on tuttu! :)
anonyymi1266922
Some on moskaa
Kimanu
Sanoiko Tunna juuri ”Suomesta luopuminen”? Globalistinen lipsahdus?
Amileontti
Miksi näissä chätin galluppikyselyissä on aina ns. ilmeinen oikea vastaus? Docventuresin ajamaa propagandaa? 🤔🍂
Tasan100
Hieno dokumentti. Huikeet vieraat ja hyvää keskustelua!
Samppa Kalia
Jenkithän suoltaa propagandaa leffaformaatissa täydeltä laidalta - esim. kasa erilaisia leffoja 80-luvulta
Foliopipo
Yleissivistys on paras suoja propagandaa vastaan
Kinkt
Loistava kommentti youtuben viihteellisyydestä. Selittää materiaalin ”kirjavuuden” aika vahvasti.
Aluo
Propagandan välineet kehittyvät jatkuvasti. Nythän meillä on mm. Internetin rakastetut meemit, joilla voidaan myös vaikuttaa salakavalasti.
bitcoinit_ei_rahoita_sotaa
Disinformaatio = tarkoituksellisesti väärää tietoa. Misinformaatio on vain väärää tietoa.
Lillerilolleri
Onko lähdekritiikki unohdettu taito, vai onko nykyaikana omaa mutua parhaiten myötäilevä lähde vain yksinkertaisesti se "paras versio totuudesta"?
Kriitikko95
Pidän tästä vierailijasta, hän on mukavan lepposa mies
kielo
XDddd Keskisarja I love you
suolakurkkulover
Mitä jos Tunna ei taaskaan ole Tunna?
tanttuke
eikö asia ole niin oli asia tai ihminen mitä mieltä tahansa se pitää kestää kaiken arvostelun silloin on vahva
Huuhkain
Kyllä minä olen lukenut useampiakin Teemun kirjoja. Suosittelen!
Kimmo Hartikainen
Faktoilla vastaan väittäminen
rialistic
Täällä Suomessa on niin hyvä juttu meneillään, että että ei todellakaan kannata luopua :)
anonyymi294303
Jeltsinin kans tossa höpöteltiin igssä just stalinin 2000-luvun alussa jakamista snäpeistä. #himpskatti on ne melkosia velikultia!
poopyhamster
Tää historiatyyppi on oikeasti saatava vakiokasvoksi..
p3rs3us
Teemulle Twitter bot!
MartHai
Ohjelman alusa taisi olla ensimmäinen valeuutisenne? Että kerrotte tasan kaksi valeuutista? Ja toinen tulee lopussa? Että kaikki mitä ohjelmassa kerrottiin oli faktaa?
Jotoskalle
#kysymys Miksi vaihtoehtomedioita pitäisi vältellä ja antaa kaikki valta ns. valtamedialle, tutustumasta lainkaan vastaväitteisiin tai toisinajattelijoiden perusteluihin. Paras kuva totuudesta löytyy kun seuraa monenlaisia medioita ja lähteitä.
Mitätönmitaton
Kiltisti puoluettouus ei tarkoita sitä että emme itse seuraisi muiden trollailuja ja sitä kautta olisi myös mukana trollitehtailussa. Se mitä kukin jakaa mediasaan on mukana trollitehtailussa myös haluamattaan. Jos todella haluamme olla poissa trollitehtailusta, olisi jätettävä ylimääräiset jakamiset väliin. (Vähän myöhässä)
omppu3
lähdekritiikin taitava soveltaminen kysyy todellista asiantuntemmusta
JoppeU
Hyvä muistisääntö: disinformaatio pyrkii dissaamaan, misinformaatiossa vain missattiin vahingossa se, mikä oli oikein.
DoraP
Kaikki vaihtoehdot on kyllä ihan varteenotettavia, jos ei propagandan varalle niin ihan maailmankuvan laajentamiseen. Tajunnan laajentamisesta pojat puhuu sitte myöhemmin.
paris1975
Poliittisten uutisten välttely on paras suoja disinfirmaatiota vastaan.
anonyymi1248102
Joku valuvika meissä ihmisissä on; se menee läpi, mitä eniten toistetaan.
DaisyOnslow
Miksi puhutte vaan venäjä valeuutisista, vaikka USA tekee niitä myös?
Tove00
On kyllä hyvä, että näistä asioista keskustellaan!
Ville Juutilainen
Hieman aiheen sivusta: BBC avasi Tor-palvelun, pitäisiköhän meilläkin olla... https://www.bbc.com/news/technology-50150981
mojobaa
Pelkäsin alkuun Teemun uskomattoman karisman jäävän Rikun varjoon, mutta onneksi keskusteli haki oikeat uransa ja mestari pääsi vauhtiin!
Säätö-Sauli
Jokaisella agendalla on omat hyödylliset idioottinsa joilta puuttuu oma mediakriittisyss.
Werdx
Suomi voisi perustaa organisaation, joka julkaisisi usean toisistaan riippumattomien tahojen tarkastamia uutisia. Uutisten lähteet tarkastettaisiin ja toiminta pyrittäisiin suojaamaan niin ettei propaganda vaikuttamista pääsisi tapahtumaan.
jorma ykälä
Miksi salaliitoteoriat heti kumotaan vaikka joihinkin niistä liittyy runsaasti todisteita? Onko se vain syy olla argumentoimatta jotain vastaan?
Ylerrmi
Tiedätkö miksi teet asioita, jota teet?
samivai
Hyödyllisin idiootti (trolleille) on se idiootti, joka ei omaa tervettä medianlukutaitoa. Yksi tärkeimmistä "ominaisuuksista" nykypäivänä.
Satine
@Amileontti Samaa mietin! Voisi olla monipuolisemmat vastausvaihtoehdot.
ISK
@Aluo meemit ovat tosiaan tehokas keino vaikuttaa ihmisiin ilman, että he edes tiedostavat joutuneensa vaikuttamisen kohteeksi.
Maataide
Siirrytään akateemiseen lähdeviitteiden merkitsemiseen kaikessa tekstissä. Ja plagiaatintunnistusohjelmien kautta viestit, niin ei voi leikkaa-liimaa -menetelmällä trollata menemään.
pkseutulainen
Iltapäivälehdistö ja jopa ns. valtamedia mielellään jakaa ja innostaa ääriajatteluilmiöiden julkiseen reposteluun. Pitäisi suodattaa ne trollit sieltä pois jo tuolla tasolla.
Korpisuo
Miten käy sananvapauden, kun Venäjä aloittaa oman RUNETIN käytön?
Niffuli
Propagandalta ei pysty suojautumaan pelkästään vaihtoehtomedioita välttelemällä, koska myös valtamedioissa on propagandaa ja väärää tietoa esim nykyisen hallituksen toimista.
Lillerilolleri
Paras suodatin informaatiotulvaa haravoitaessa on objektiivinen ajattelu.
Francis Castro
Parasta anti-trollausta on jääkiekko! Kuinkahan Venäjän mediat selittää joka kevät sen, että pieni Suomi pudottaa suuren ja mahtavan Venäjän joukkueen välierissä? Touché! ;)
sLaapy
Kyllä Suomessakin osataan. Keskisarja hoitaa tän keskustelun trollauksen erinomaisesti!
McRonald
Putin ja Trump ovat molemmat järkimiehiä. Pitävät maailman rauhallisena. Evät kumpikaan ole median vedätettävissä. Heissä on sitä johtajuutta omasta takaa.
mikkelinjohtavaATK
@Ville Paljon on kyllä Microsoft muuttunu Steve Balmerin ajoista kun Richard Stallmankin oli Microsoftin kampuksella puhumassa linuxista.. Helvetti jäätyi? ;--D
omppu3
hyvä trolli on sellainen, josta ei varmasti tiedä onko se trolli
Anon31
Teemu Keskisarja > Teemu Pukki
Rubberjohnny
Salaliittoteorioissa pätee sama kuin pysähtyneessä kellossa: näyttää pari keraa vuorokaudessa oikeaa aikaa
AnonCalacucco
Sanoiko noi just Hakaniemen tori?? 🤔 🙈
Riimususi
"Totuuden jälkeinen aika” on kyllä ihan höpöhöpöä, fiktio on paljon vanhempi keksintö... Ja koko ihmiskunnan historiakin on jonkun kirjoittamaa tarinaa. Aina siinä on jonkun näkökulma takana.
Säätö-Sauli
#stopclickbait on tägi jonka suosittelen jokaiselle haltuunotettavaksi.
Kharybdis
Venäjä aikoo irtautua internetistä. Harmi tavallisille venäläisille, mut toivotaan et trollitehtaat jää myös sinne palomuurin taakse.
lanni
@Amileontti Mielipidevaikuttamista tämäkin
E-kielen venyttäjä
Iltapäivälehtien lööpit valehtelevat, sisällöstä saa erilaisen kuvan.
npyrhone
Keskisarjalla on paljon hyviä pointteja, mut ihan hassua väittää, että missään ei oo mitään uutta. Esim. totta kai jos Yhdysvaltain presidentinvaaleihin vaikuttaa republikaanit, demokraatit ja Kreml, niin keskusteluun tulee sellaisia sävyjä, joita ei tulisi vain kotimaisten vaikuttajien toimesta. Ja nykyään on paljon helpompi vaikuttaa mediakeskusteluihin valtion rajojen yli. Maailma on muuttunut, Teemuseni.
kielo
On hyvä, että tätä keskustelua moderoidaan, mutta tuntuu hirvittävän pahalta, kun omia kommentteja ei julkaista. Nyyh. #mitääneisaaenääsanoa
Dmuz
Clickbait mikä ihana klikkaus kolehti
kuuda
Terve mediakriittisyys on paras ase, kunhan saadaan tarpeeksi hyvin opetettua työkalut median kriittistä tarkastelua kohtaan, käytännössä perukoulusta saakka. Tätä käsittääkseni onneksi jo tehdäänkin. Miten vanhemmalle väestölle saataisiin opetettua tervettä skeptisyyttä ja tapoja selvittää informaation taustoja ja tiedon oikeellisuutta?
salottisi
Modernissa sodankäynnissä pyritään kääntämään massojen mielipiteitä, jotka tarttuvat toimeen "jaloillaan".
Bablo1
”Ei ne oo fresh”, paras ikinä😂
DefinitelyNotPutin
Valeuutiset eivät totta tosiaan ole fresh
vanth
Kaikki kansanryhmät ovat osalle totuuksia sokeita - tausta määrittää mitä voimme uskoa ja käsittää
Docventures Raattori
Valeuutiset, ne ei oo FRESH!
paris1975
Suomen pitää perustaa sylttytehdas taisteluun trollitehtaita vastaan.
Mika_Natunen
On kristinusko ja sitten on uutisusko
Frankie boy
valhe! paikka ei ole hakaniemen tori
John Cataja
Näitä älyllisesti kutkuttavia keskusteluohjelmia lisää eetteriin. Ja Teemu Keskisarjalle oma talkshow.
Ville Juutilainen
Minä lopettelen tällä erää, kiitos, jatkakaa! (Meidän tutkivan toimituksen eli MOT:n löydät osoitteesta https://yle.fi/mot)
anonyymi1161488
Ville Juutilainen: Kiitos että otatte lähteiden tietoturvan vakavasti. Painotan vielä tätä: Olisi erittäin toivottavaa että avaisitte SecureDrop alustan: Tor Sipulipalvelun avulla lähteen on on mahdollista kätkeä geosijaintinsa. Tämän olisi ensisijaisen arvokasta jos lähteen on suojauduttava isoveljeltä, varsinkin nyt kun suomessa verkkovalvontalaki on ajettu läpi eikä sen valvonnasta ja läpinäkyvyydestä ole tietoa.
grotesk
Hyödylliset idiootit oli Leninin puheita.
JTankki97
Trollitehtaat ovat juuri tätä muihin vaikuttamisen parasta kauraa. Ja trollaamista on ollut tiedon kohdalla moni naisia vaikuttamis mahdolisuuksia kautta historian. Trolli eli probagandan muotoja on ollut kautta historia erillaisia tapoja vaikutta ihmiskunnan historia koska vallalla on jokin oja myös uutisoinnissa
Morpikaani
Noi reagoi noihin valeuutisiin samalla lailla ku reagoin äskeiseen leffaan!
jorma ykälä
Oliko nuo dokumentissakaan osotetut niin sanotut "valeuutiset" oikeasti valeuutisia. Kyllähän jokainen kuvien perusteella esim. näki ettei Clinton ollut vaalien aikana aivan terve.
DefinitelyNotPutin
Mitä on simppeli ja ”terve” mediakriittisyys??
pelle54321
Nyt ois taas Hannu Karpolla asiaa... 😅😅
kemuel
voi miettiä moniko lehtien kommenttipalstojen keskutelija rivikansalainen vai someviestintäfirman palkkalistoilla
Fitness Guru
Burberry-huivinen Fresh-äijä = stadilaisen stereotyyppi
pkseutulainen
Jos jokainen uutinen pitää lukijan taholta lähdetarkistaa, ei työnteosta ja vapaa-ajasta tule enää mitään. Miksi taas yksilön niskoille sälytetään vastuu?
anonyymi1161488
Ville Juutilainen: Ehdottomasti BBCn kaltainen Tor Sipulipalvelu MOT:lle! Se lisäisi sekä tietoturvaa että yksityisyyttä, ja normalisoisi yksityisyysteknologian jota monesti demonisoidaan sensationalistisessa mediassa.
Katjapeltola123
Oliko ennen aina paremmin, kun kansalla oli yhdet tv-uutiset, mihin saattoi luottaa?
mikkelinjohtavaATK
Tor-verkkoakin voi valvoa ja sitä on tehtykin järjestämällä solmukohtia joita valvotaan
Sipulisti
Onko totuus vain faktojen summa? Entä liittyykö koko totuuteen myös tunne- ja muita määrittelytasoja, joita emme vielä tunne? Voimmeko koskaan sanoa tarpeeksi todeksi mitään? Onko totuus hetkellistä ja alati muuttuvaa?
anonyymi606726
Kyllä normaalijärjellä pitäisi ymmärtää mikä on valeuutinen. Common sense
JukeVeikko
Kyllä kansa tietää....
kielo
Oi kiitos, kaikki ei voi olla medialukuguruja. Vastuu alustoille!
Sipulitarmo
Mitä roskaa ja valeuutisia saisikin syötettyä Suomalaisille, kun kerran lähteitä ei käytännössä ole koskaan tarvinnut tarkistella...Tämä se vasta onkin pelottavaa
DoraP
@Katjapeltola123 Siis neuvostoaikaan?
Auringonpaiste61
Lähdetään yhdessä vaatimaan valeuutisten poistamista kaikin eri tavoin somessa meistä itsestämme niin, että almme vaatia somekanaville pääsyä ja osallistumista VAIN OMALLA NIMELLÄMME!
E-kielen venyttäjä
Alkoiko valeuutiset valelääkäreistä?
JoppeU
Mediakriittisyys voitti vaikka Tunna yritti sen sensuroida :x
Säätö-Sauli
#meta chatti hyppää jostain syystä tasaisin väliajoin ylöspäin eikä pysy uusien viestien perässä >:/
Niffuli
Harmi, ettei kaikilla ole sitä tervettä mediakriittisyyttä.
Otteri
Venäjällä on kai ihan oma netti kehitelty omille kansalaisilleen. Onko sillä mitään tekemistä asioiden kanssa?
lanni
@kielo ei pidä kyseenalaistaa
DocJares
Klikkailkaa vähemmän klikkiotsikoita jotka johtavat epämääräisille huuhaa-mestoille.
6 kaup osa
Tor -verkko ei ole ollut pitkään aikaan ilman valvontaa, mm. Israel on selvittänyt hakkereita Tor -verkosta ja käynyt hakemassa niitä ympärin maailmaan Israeliin vankilaan.
Suuri kurpitsa
Osa ihmisistä ei osaa edes äidinkieltään hyvin. Joten heihin uppoaa mikä tahansa, minkä heidän auktoritettinsa todeksi väittää. He ovat yhä sillä tasolla ajattelevia, että pakko tämän on olla totta kun se tässä lukee.
jorma ykälä
Mielestäni ei ole hyvä säädellä mediaa. Jos sitä säädellään saa hyväksytyt mediat monopoli aseman.
DefinitelyNotPutin
Niffuli miten määrittelisit sen terveen mediakriittisyyden? Kysyn vilpittömästi
YoYoDyn
Näytetyissä valeuutisissa pahin oli tuo kebabuutinen, joka näytti ulkoisesti Ylen uutiselta. Käytännössä aina on tottunut siihen, että Ylen uutiset voi uskoa pääsääntöisesti, ainakin ilman lähteentarkastusta.
mr laihanen
toinen valhe ei ole miljoonaa katsojaa
XiRu
Ei oo katsotuin
Johnny2508
valhe: miljoona katsojaa tällä hetkellä
Statusvahti
Uutena kansalaistaitona tarvitaan paitsi medialukutaitoa, mutta myös ja etenkin sen jatkuvaa päivittämistä, jos tavoitteena on pysyä valppaana ja valveutuneena.
leischka
Valhe miljoona katsojaa
tinttine
Yli miljoona katsoo. XD
hnmn
1m katsojaa fake
Hullufaijas
Valelääkäri tarvitsee väärennetyt paperit. Valejournalisti vain käyttäjätunnuksen.
Foliopipo
Kyllä venäjän trolleillakin on oikeus omiin mielipiteisiin. Ei kuitenkaan omiin faktoihin.
Docventures Raattori
Nopein Docventuresin valeuutisen spotannut oli mr laihanen, onnittelut!
Francis Castro
Hahaa ei oo miljöön!!
mojobaa
Miljoona ihmistä fake news.
Vonkamies13
Pitäisikö mediakriittisyyttä opettaa koulussa?
Toimintalohko
Yli miljoona katsojaa troöoloo
Olkihattunukkemies
Kaikkien aikojen katsotuin asia ohjelma fake news
UnaarinenTotuusarvo
Noinkohan meitä miljoona katsoo?
JuhaniHoi
Ei ole yli miljoonaa! #vale
hsa60
no ei kyl oo yli miljoonaa katsojaa
Mibehu
Riku: katsookohan noin moni!
Kolkotar
Kuinka kansanedustajat voivat puuttua facebookin. twitterin, ym. toimintaan poistaakseen valeuutiset?
anonyymi1161488
Auringonpaiste61: Omalla nimellä kirjoittelun vaatiminen on vaarallista. Olen kannustanut tässäkin chatissa tietoturvakäytäntöihin jotka asettaisivat minut tarkkailulistalle monissa autoritäärisissä maissa. Jos joutuisin tekemään tämän omalla nimelläni, olisin luultavasti jo poliittisella vankileirillä.
Riimususi
"Simppeli ja terve mediakriittisyys" on kyllä aikamoinen oksymoroni. Kuinka moni on "mediakriittinen", kunhan median näkemykset noudattavat omia näkemyksiä?
Jouko ja Kosti
Tuskin ihan miljoona
LazZ
Mutta Youtube.. on vaikea, miten ehdottaisitte YouTuben valvovan "sisältöään"? Jokainen toimenpide vaikuttaa tuhansien reilujen sisällön tuottajien ulosantiin, monesti haitallisesti
Säätö-Sauli
#vastaus Don't feed the troll on ikuinen ohjenuora joka on jo kymmenen vuoden aikana pitänyt minut ja mielenterveyteni hyvässä kuosissa.
Einamies Porkkakoski
@sipulitarmo ainakin oman ikäpolven ihmiset on saanut lukioon asti koulutusta valeuutisista ja lähteistä. Nykyään" the onion" -verkkosivu ja niihin liittyvät meemit opettavat myös erinomaisen hyvin miksei kaikkea todellakaan kannata uskoa!
kemuel
somessa jatkuvasti ajetaan yritysten etuja ja piilomainontaa viestintäfirmojen nerokkailla sissikampanjoilla. onko tavoite oikeutetumpi?
mikkelinjohtavaATK
@6 kaup osa Näinpä, ja varmasti jenkkien laivastokin tiesi miten valvoa jo ennen kuin julkas koko verkon maailmalle
RayNig
Herraisä, minkälainen valtio syntyisi, jos lainsäädäntö pakotettaisiin sisällön suodatukseen. Kuka päättää, mitä sisältöä saa jakaa?! Nyt menetti Jessica mun pisteet
Avokaadopastamies
99% tämä chatin keskustelijoista olisi vastannut Hakaniemen torin haastattelussa väärin, kehuit kuinka paljon tahansa medialukutaitoasi. Yliluottavainen kansa
Otteri
Pitäisköhän vaan lähteä kiitään koko somesta. Lukis vaan kirjoja. :D
Vava58
Trollit tekevät pahaa maailmassa ja myös Suomessa kuten Amerikassa!
Ater
Minua ei sinänsä ei pelota venäjän trollitehtaat, vaan erilaiset antivax/hopeavesi liikkeet, jotka selvästi uhkaa ihmishenkiä.
jorma ykälä
Jos tapaa trollin eikö olisi vain parempi jättää heidät ilman huomiota?
Turseli
Hyväksytkö evästeet pitäisi muuttaa lailla muotoon, hyväksytkö meidän propagandan.
Ammattiloukkaantuja
Hitsi, meni molemmat valheet aivan täysin ohi. Putkiaivot ja pitäisi preemptiivisesti prosessoida useaa datavirtaa.
Pinja1234
Valvontaa tarvitaan someen, mutta milloin valvonta muuttuu sensuuriksi?
Dmuz
Teemu puhuu asiaa !
bitcoinit_ei_rahoita_sotaa
Tiedetään ainakin, mikä linja Docventuresin chatissa on tuon moderoinnin suhteen! Ei saa edes trollata.
Lanttulaatikoitsija
Ennen me nauroimme koomikoille ja kuuntelimme poliitikkoja, nykyään nauramme poliitikoille ja kuuntelemme koomikoita.
Trooperi
Tiukka moderointi on sananvapauden kovaa riistoa.
dessu87
Mielipide=propaganda?
KJässi
Tulee mieleen Rikun viime kauden kommentti : "Tunna, ootsä aito"
mifumisu
”Jos jättäydyt pois somesta ja menet vaikka töihin tai hankit koiran — sua ei voida somekiusata!” - Mestari on puhunut
hooem
Saataisiinpa tekoäly valjastettua valeuutisten paljastamiseen.
DocJares
Faktat ovat usein vähemmän kiinnostavia/houkuttelevia kuin fake
El Foco 777
Hankitaan elämä, Some no no...
Auringonpaiste61
Nimimerkit pois ja jokainen esiintyköön kahdella jalalla omalla nimellään...kaikilla somekanavilla...mitä tähän tarvitaan?
oki
Keskisarjan neuvoista pitäis saada kirja!
siilikala
Töissä se ainutkertainen elämä vasta hukkaan menee
Bablo1
Riku on mulle sellanen mancrush, etten osaa edes epäillä sen sanomisia.
GicGer
Menisit töihin! -Teemu-
Lillerilolleri
Tiukka fakta on paras vastaus trollille, vääntämään ei kannata alkaa sillä siihen trolli pyrkiikin.
Lepakkomies69
Trumpeja ja putineita suurempi uhka ja hämmästyksen aihe on heitä tukevat suuret kansanjoukot.
Mika_Natunen
Mene töihin tai hanki vaikka koira! Keskisalo best!
grotesk
Paras ase on koulutus – mites nää pahimmat trollit eli aikuiset saadaan koulutuksen piiriin?
samivai
Olipas jotenkin nopea ja sekava dokkari & keskustelu. Vaikeahko aihe toki.
NikoN75
Kova setti 💪
NiHani
Kiitos!
RokkiTepsi
On ollu mahtava dokkari ilta. Kiitos
Divergenssi
Uutisissa faktojen lisäksi ja jopa niitä enemmän pitää miettiä miten ja missä tarkoituksessa ne on esitetty. Täsmälleen saman ja paikkaansapitävän faktan voi esittää hyvin erilaisilla näkemyksillä, mielipiteillä ja maailmankatsomuksilla väritettynä. Faktasta haetaan taustatukea mielipiteelle: koska fakta on tosi, syntyy helposti mielikuva että myös mielipide on oikea.
Kriitikko95
Kaikki ismit feminismistä kapitalismin kautta nationalismiin omaa aina oman agendansa jossa kuulijan pitäis pitää filtteri päällä huolimatta omista aatteistaan. Oottelen myös et yleiset käytöstavat otettas taas käyttöön, ne ois hyväksi debaattiin.
ogtuulimylly
menkää töihin ja hankkikaa koira
siperia55
Hyvä Jessica! Tsemppiä!
LumiAkka68
Hyvä ohjelma - kiitos
Salimine
Pahin kusetus ettei faxi toimi
Ammattiloukkaantuja
Kiitos ja sori niistä valeuutisista.
Annika-73
Lähden somesta sillä mulla on kolme kissaa :D
Docventures Raattori
Me karvakätiset moderaattorit kiitämme ja kumarramme. Olette kyllä kova joukko. Ensi viikkoon!
AnonCalacucco
Kiitos kaikille, hyvä dokkari, hyvät puhujat ja hyvä chatti😻😻
Otteri
Tilasin just koiran, ihan oikeasti!
JennyZen
Kiitos!
rialistic
Ai muka faktoilla ei ole voimaa? Se on mm. teistä kiinni :)
JukeVeikko
Faxit takaisin
Lanttulaatikoitsija
HYVÄ ILTASATU
Lasuu
Hyvää yötä!
Manala
Saatte anteeksi. Kaiken.
Piscesnatareoportet
Kiitos
Auringonpaiste61
Loistava ilta...taas tänään ohjelmanne parissa.Kiitos
JennyZen
Faxaillaan!
Ledos
Hyvä te
Inssinööri
Kiitos ja hyvää yötän. Menen töihin.
Piscesnatareoportet
Kiitos teille kaikille
kielo
Chatti kiva - ohjelma kiva. Mutta kun molemnat päällä, molemmat menee ohi. Öitä!
Espoosta
ensi viikkoon
Itämaan Indiaani
Thänks!
anonyymi1161488
Kiitos loistavasta moderoinnista ja hyvää yötä!
Launder Source
Mahtava meininki. Kiitos
Docventures Mode
Käykääs vielä antamassa palautetta: docventures-live.yle.fi/kysely
LazZ
Ens viikkoon hanipööt
Docventures Mode
Kiitos kaikille mahti-illasta ja nähdään ensi viikolla!

Uusimmat sisällöt - Docventures