Hyppää pääsisältöön

Ei nimi lasta pahenna

Pappi antaa kasteen vauvalle ristiäisissä
Pappi antaa kasteen vauvalle ristiäisissä Kuva: Yle/ Mika Kanerva ristiäiset (perhejuhlat),kaste,vauvat

Oletko nimesi mukainen henkilö? Nimet herättävät vahvoja mielikuvia. Vanhemmat pyrkivät valitsemaan lapselleen nimen, jonka uskovat kuvaavan jälkikasvussaan orastavia piirteitä. Samalla he toivovat nimen ohjaavan tätä hyvään elämään.

Miten kuukauden ikäisestä lapsesta voisi tietää, mikä nimi hänelle sopii koko loppuiäksi? Eihän tässä vaiheessa voi vielä tietää, millainen henkilö hänestä kehittyy. Nyt vauvana hän näyttää aivan Nupulta tai Sulolta, mutta sopiiko sellainen nimi synkälle murrosikäiselle tai ryppyiselle vanhukselle?

Nimi kertookin enemmän vanhempien arvomaailmasta ja toiveista, joita he lapseen kohdistavat. Lapselle tarjotaan nimen mukana esikuva. Vastaavasti vältetään antamasta nimeä, joka on jonkun epämieluisan henkilön käytössä.

En penna och några lappar med smeknamn
En penna och några lappar med smeknamn Kuva: Privat/Eva Vikstedt lempinimet,nimi

Nimivaihtoehtoja harkitaan ja maistellaan. Herättääkö se arvostusta, sopiiko yhteen sukunimen kanssa? Monet pyrkivät antamaan lapselleen harvinaisen nimen, vaikka siinä saattaa käydä niin, että monella muulla on täsmälleen sama ajatus harvinaisesta mutta hienosta nimestä.

Vanhempani yrittivät antaa minulle omaperäisen nimen ja päätyivät Tina-Mariaan. Valitettavasti moni muukin oli 60-luvulla löytänyt siihen aikaan harvinaisen, ikivanhan nimen versioineen, minkä seurauksena luokallani oli aina vähintään kolme Tiinaa, pari Kristiinaa ja Stiina.

Ihmettelin vanhempieni harkitsemattomuutta, kunnes tein saman virheen 80-luvulla ensimmäisen lapseni kohdalla. Annoimme pojalle ensimmäiseksi nimeksi Aleksi – sehän oli siihen aikaan erikoinen ja mukavalla tavalla vanhanaikainen nimi. Paitsi ettei ollut enää, kun hän meni päiväkotiin. Siitä eteenpäin hänellä oli äitinsä kohtalo: ainakin kolme kaimaa ryhmässä kuin ryhmässä.

Pika ja tyttö pesevät käsiään päiväkodissa. (2002)
Pika ja tyttö pesevät käsiään päiväkodissa. (2002) Kuva: Yle/Mika Kanerva sinun tarinasi,Päiväkoti,lapset (perheenjäsenet),Yle Elävä arkisto

Nimitrendit kulkevat noin kahdeksankymmenen – sadan vuoden sykleissä, mutta eivät toistu aivan samanlaisina. Uuden vuosisadan nimenantajat poimivat menneen ajan nimistöstä kulloiseenkin aikaan sopivat suosikkinimet. Parin vuosikymmenen takaiset hirvitysnimet alkavat vähitellen kuulostaa erityisen kiehtovilta.

Ortodoksiset vanhemmat pääsisivät nimen valinnassa helpolla, jos noudattaisivat edelleen traditiota, jossa lapsi saa nimensä sen pyhän henkilön mukaan, jonka päivänä sattuu syntymään. Nykyään nimi valitaan ortodoksikalenterista, ja nimen mukana lapsi saa suojeluspyhän. Siksi ortodoksi todennäköisesti myös tuntee nimensä alkuperäisen kantajan tarinan. Kuinkahan tavallista muun väestön kohdalla on, että vanhemmat ottavat selvää lapselleen valitsemansa nimen etymologiasta?

Vuonna 2018 syntyneiden lasten suosituimmat etunimet ovat Eevi ja Eeli.

Miettivätkö vanhemmat tyttölastaan nimetessään, että Eevi on Eeva nimen muunnos? Eeva oli Raamatun mukaan ihmissuvun kantaäiti, maailman ensimmäinen nainen, jonka Jumala loi ensimmäisen miehen, Aadamin kylkiluusta? Eeva oli myös ensimmäinen syntiin langennut ihminen, ja hänen vuokseen Jumala karkotti ihmiset Eedenin puutarhasta. Onhan siinä perinnettä kannettavaksi.

Fresko, joka kuvaa Aatamin ja Eevan karkoitusta Paratiisista. Enkeli, jolla miekka.
Fresko, joka kuvaa Aatamin ja Eevan karkoitusta Paratiisista. Enkeli, jolla miekka. Kuva: AOP/robertharding/Alamy Paratiisi,Eeva,Aatami

Entä oliko Eelin vanhemmilla mielessään Vanhan testamentin profeetta Elia, tai arkkienkelit Mikael ja Rafael, joiden kaikkien mukaelma Eeli-nimi on?

Profeetta Elia eli 800-luvulla eaa. Pohjois-Israelissa Gileadin Tisbessä. Hän oli lähes Jeesuksen veroinen ihmeidentekijä, joka vastusti epäjumalanpalvelusta ja sai kuningatar Isebelin ja Israelin kuninkaan Ahabin vihat niskoilleen. Kun kuningatar yritti surmauttaa hänet, hän nousi taivaaseen tulisissa vaunuissa.

Kristillisessä traditiossa pyhä Mikael taisteli paholaista vastaan, pelasti sieluja paholaiselta kuoleman hetkellä, suojeli Jumalan kansaa, sekä kutsui ihmisten sieluja tuomiolle. Mikael on katolisen kirkon, Vatikaanin kaupungin, juutalaisen kansan, Saksan, Ranskan, Ukrainan, Brysselin, Kiovan, Filippiinien, poliisien, armeijan, kasakoiden, ruokakauppiaiden, merenkävijöiden, laskuvarjojääkärien ja sairauden suojeluspyhimys.

Maalaus jonka aiheena Tobias antamassa näön sokealle isälleen, taustalla arkkienkeli Rafael, sokean isän ympärillä perheenjäseniä.
Maalaus jonka aiheena Tobias antamassa näön sokealle isälleen, taustalla arkkienkeli Rafael, sokean isän ympärillä perheenjäseniä. Kuva: AOP/ACTIVE MUSEUM/Alamy Tobias,Rafael,ihme

Pyhä Rafaelia puolestaan pidetään suojelusenkelin esikuvana. Rafael on apteekkien, sokeiden ihmisten, ruumiillisten vaivojen, silmävaivojen, suojelusenkeleiden, iloisten tapaamisten, mielisairauden, rakastavaisten, painajaisten, hoitajien, apteekkarien, lääkärien, matkaajien ja nuorten ihmisten suojeluspyhimys. Kiinnostavaa nähdä, vaikuttavatko mahtavat esikuvat 2000-luvun ensimmäisillä vuosikymmenillä syntyneiden Eelien kohtaloon.

Emme mekään antaneet vaatimatonta nimeä kuopuksellemme, josta tuli Olavi Gabriel. Gabriel-nimi tulee isän suvusta, sieltä sadan vuoden takaa, ja Olavi nyt vain sattui sopimaan siihen eteen. Ei tullut mieleen ottaa selvää nimien historiasta.

Keskiainen maalaus puulle, jonka aiheena kruunupäinen Pyhä Olavi
Keskiainen maalaus puulle, jonka aiheena kruunupäinen Pyhä Olavi Kuva: AOP/ASP Religion/Alamy Pyhä Olavi,St Michael and All Angels Church, Barton Turf, Norfolk

Ensimmäisen etunimen taustalla on Pyhä Olavi eli Olavi Haraldinpoika, Norjan kuningas 1015–1030 ja kristinuskon aseman vakiinnuttaja. Olavi Pyhä on Norjan kansallispyhimys ja kaikkien ritareiden ja sotilaiden suojeluspyhimys.

Toinen etunimi tulee pyhältä arkkienkeli Gabrielilta, Jumalan sanansaattajalta. Pyhää Gabrielia kunnioitetaankin siksi telekommunikaatiotyöntekijöiden, radio-ohjelmatoiminnan harjoittajien, lähettien, postityöntekijöiden, pappien, diplomaattien, postimerkkikeräilijöiden, Portugalin, Cebun provinssin ja suurlähettiläiden suojeluspyhimyksenä. Voisiko nimi ohjata poikaa ammatinvalinnassa?

Aristoteleen kantapää kysyi professori, tähtitieteilijä Heikki Ojalta, mitä me juhlistamme pyhäinpäivänä. Oja valaisee pyhimysten historiaa Suomessa ja kertoo miten pyhimykset ovat edelleen läsnä esimerkiksi nimipäiväkalenterissa.

 • Tanssi itsellesi terveemmät aivot

  Aivot voivat hyvin, kun keho ja mieli voivat hyvin.

  Käykö sinulle joskus niin, että erityisen stressaavan työpäivän jälkeen jätät liikunnan väliin ja sorrut lohdutukseksi roskaruokaan? Kotiin tultuasi kohdistat turhautumisesi puolisoosi ja uppoudut koko illaksi mököttämään päätteen ääreen. Yöllä uni ei tule, kun mietit elämäsi kurjuutta. Inhimillistä, mutta aivan väärin, jos ajattelet aivojesi terveyttä.

 • Avaruusromua: Tämänhän ymmärtää jopa nelivuotias lapsikin!

  Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi!

  Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi, minä en ymmärrä tästä yhtään mitään! Näin sanoi Freedonian valtiota johtanut Rufus T. Firefly eli Groucho Marx elokuvassa Neljä naurettavaa naapuria. Jostakin syystä tuo klassikkoelokuva ja klassikkorepliikki tulivat mieleen albumista nimeltä Experimental Synth Kids. Rohkealla ja virkistävällä albumilla on nimensä mukaisesti lasten tekemää elektronista ja kokeellista musiikkia. Jopa nelivuotiaitten lasten. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Onko rivous uusi musta?

  Rivot jutut huvittavat, koska ne ovat tabu.

  Äitini korvat menevät välittömästi lukkoon, jos hän kuulee v-sanan. Hän ei hyväksy kiroilua tai alapääjuttuja lainkaan. Monille muillekin hänen sukupolvensa edustajalle tämä tabu on ehdoton. Hänen mukaansa törkeyksiä ja rivoa kieltä kuulee yhä useammin ja kaikkialla. Toisaalta monet nauttivat tabujen rikkomisesta. Kielletty kiinnostaa, estottomuus ja häpeästä vapautuminen tuottaa mielihyvää.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri