Hyppää pääsisältöön

Historia: Berliinin muurin tarina – maailman kahtiajaon symboli murtui 30 vuotta sitten

Berliinin muurin murtuminen aloitti uuden aikakauden ja se oli kylmän sodan lopun alkua.
Pätkästä muuria on tullut Beriinin nähtävyys. Kuuluisin maalaus kuvaa sosialistijohtajien Brežnevin ja Honeckerin veljellistä suudelmaa. Berliinin muurin murtuminen aloitti uuden aikakauden ja se oli kylmän sodan lopun alkua. Yle TV1,Historia: Berllinin muurin tarina

TV1 maanantaina 4.11.2019 klo 19.00 - 19.50, uusinta lauantaina 9.11. klo 8.05, Areenassa

Berliinin muurin murtumisesta tulee 9. marraskuuta kuluneeksi tasan 30 vuotta. Tapahtumat käynnistivät uuden aikakauden ja se oli kylmän sodan lopun alkua.

Berliinin kaupunkia ja Eurooppaa vuosina 1961 - 1989 jakanut muuri oli sorron symboli.

Muurin murtuminen paljasti yhteiskunnan, jossa epäluottamus, sensuuri ja valvonta ulottuivat kaikkialle. Muurin takana oli diktatuuri, joka kontrolloi kansalaisiaan pelon avulla. Sadat iitäsaksalaiset joutuivat uhraamaan henkensä yrittäessään paeta kommunistihallinnosta.

Toisen maailmansodan hävinnyt Saksa jaettiin neljään miehitysalueeseen, joita valvoivat Yhdysvallat, Iso-Britannia, Ranska ja Neuvostoliitto.

Vuonna 1949 kolme läntistä aluetta yhdistettiin Saksan Liittotasavallaksi eli Länsi-Saksaksi. Neuvostoliiton alueesta tuli Saksan demokraattinen tasavalta, DDR. Vastakkain olivat nyt länsi ja itä, demokratia ja kommunismi – kylmä sota alkoi.

Pääkaupunki Berliini jaettiin myös kahteen osaan. Ensin kaupungin jako tehtiin piikkilangalla, mutta pari päivää myöhemmin ryhdyttiin rakentamaan muuria betoniharkoista. Rakennelma pysäytti muuttoliikkeen länteen.

Muurin rakentamisen loppuvaiheessa tehty "kuoleman käytävä" aidan ja betonimuurin välillä antoi Itä-Saksan rajavartijoille esteettömän näkymän ampua idästä pakenevia kansalaisia

Brittiläinen dokumentti Berliinin muurin tarina kertoo jaetun kaupungin kohtalosta ja sen asukkaista. Miten muuri aikoinaan rakennettiin ja minkälaista elämä oli jaetussa Berliinissä, muurin varjossa?

The Berlin Wall. Tuotanto: Rondo Production, Britannia, 2018. Lukijana on Jukka Pitkänen.