Hyppää pääsisältöön

Lähiötytöstä tuli miljonääri – nyt hän lahjoittaa kuukautiskuppeja Afrikkaan

Heli Kurjanen, Maarit Tastula ja Virpi Mesiäislehto
Heli Kurjanen, Maarit Tastula ja Virpi Mesiäislehto Kuva: Yle / Harri Hinkka Flinkkilä & Tastula

Tytöt voivat yllättää, jos heille antaa mahdollisuuden. Heli Kurjasen bisnesidealle naureskeltiin, mutta nyt hän pyörittää miljoonabisnestä ja muuttaa samalla maailmaa – kuppi kerrallaan.

Heli Kurjanen kasvoi tamperelaisessa lähiössä eikä koskaan haaveillut pyörittävänsä kansainvälistä miljoonabisnestä. Puhumattakaan siitä, että hän olisi haaveillut itse olevansa eräänä päivänä monimiljonääri.

Vuonna 2004 hän oli 24-vuotias, Juupajoelle muuttanut kotiäiti, jonka jaloissa pyöri kaksi pientä lasta ja joka pitkästyi pullantuoksuttomaan arkeensa. Ajankulukseen hän perusti toiminimen ja alkoi myydä itse tehtyjä kestovaippoja netissä. Netissä hän myös kuuli ensi kertaa kuukautiskupista, kokeili sitä itse ja totesi, ettei tuote toiminut, kuten hän olisi halunnut.

Valitettuaan asiasta aikansa silloiselle miehelleen tämä käski lopettaa valittamisen ja tehdä itse oma ja parempi.

Nyt Kurjasen pyörittämä kuukautiskuppiyritys Lunette pyörittää monen miljoonan liikevaihtoa ja myy tuotetta netissä ympäri maailman.

Joko minä riitän?

Alku ei ollut helppo. Kurjanen oli käynyt ammattikoulun ja lukion, mutta englanninkieli oli haparoivaa. Kun ensimmäiset yhteistyötarjoukset maailmalta kilahtivat sähköpostiin, hän alkoi ymmärtää, etteivät taidot riitä ja hankki englanninkielen yksityisopettajan. Mutta senkin hän tajusi nopeasti, ettei bisneksen tekeminen ole rakettitiedettä – tärkeintä on, että on valmis tekemään työtä ja opettelemaan ne asiat, joita ei vielä hallitse tai delegoimaan ne muille.

Epäilijöitä riitti, eihän nuorella tytöllä ollut takana kauppakorkeaa eikä yrittäjäsukua. Messuilla, joissa Kurjanen esitteli uutta tuotettaan, bisnesväen joukossa arveltiin, ettei kuukautiskuppi kelpaisi kenellekään muulle kuin rastatukkaisille hipeille.

Arvaus meni mönkään. Kurjasen kuppeja myydään nyt ympäri maailmaa. Naisten terveysteknologiasta on lyhyessä ajassa tullut yksi nopeimmin kasvavista bisneksistä maailmassa.

Mutta jonkin epäilyksen siemenen vähättelijät onnistuivat nuoren naisen mieleen istuttamaan.

- Minut valittiin viime keväänä Vuoden naiseksi. Kun yhdistyksestä soitettiin ja kerrottiin valinnasta, ensimmäinen ajatus oli, että miksi minä? Enhän mä ole tehnyt mitään enkä ole ansainnut tätä menestystä.

Siksi hänen käsivarteensa onkin tatuoitu teksti: ”Minä riitän”. Ihan vain muistutukseksi niihin hetkiin, jolloin epäilijöiden ääni taas korvissa kovenee.

Kuukautisten takia koulu jää kesken

Mitä enemmän Kurjanen on kiertänyt maailmaa kuukautiskuppinsa kanssa, sitä kirkkaammin hän on oivaltanut, minkälainen tabu kuukautiset ovat monissa kulttuureissa yhä edelleen. Siksi hänen tittelinsä yrityksen verkkosivuilla ei olekaan toimitusjohtaja vaan kuukautisvallankumousjohtaja.

- Yrityksen missio on rikkoa kuukautistabuja ja poistaa häpeää, joka yhä niihin liittyy. Kuukautisista ei puhuta ääneen edes parisuhteissa, ei edes Suomessa.

Virpi Mesiäislehto tutustui Heli Kurjaseen, kun Heli alkoi tehdä yhteistyötä kansalaisjärjestöjen kanssa tyttöjen seksuaaliterveyden edistämiseksi Afrikassa. Virpi puolestaan on asunut perheineen Tansaniassa jo vuosia ja tuntee hyvin köyhien afrikkalaistyttöjen arjen.

Monessa Afrikan maassa suurin ongelma on, ettei tytöillä ole varaa ostaa kuukautissiteitä, kuukupista puhumattakaan. Siksi suuri osa tytöistä jää kuukautisten aikana kotiin eikä mene kouluun välttääkseen häpeällisiä tilanteita. Jos kuukautiset ovat yhä tabu Suomessa, Afrikassa ne ovat vielä moninkertaisesti suurempi tabu ja häpeän aihe.

Äskettäin lehdissä uutisoitiin 14-vuotiaasta kenialaistytöstä, jonka opettaja ajoi pois luokasta, kun kuukautiset alkoivat kesken koulupäivän. Tyttö koki tapahtuneen niin suureksi häpeäksi ja kasvojen menetykseksi, että teki itsemurhan.

Tietoa on vähän mutta uskomukset elävät lujassa.

- Kuukautiskupin kohdalla suurin pelko on, että se vie neitsyyden ja tytön arvo avioliittomarkkinoilla romahtaa.

Kuukautiskuppi tarvitsee pastorin siunauksen

Kirkoilla on Tansaniassa ja monissa muissakin Afrikan maissa paljon vaikutusvaltaa, ja uskonnolliset johtajat ovat lähes aina miehiä. Kristillisen Fida-järjestön työntekijänä Virpi Mesiäislehdon on ensin puhuttava kuukautisista pastorien ja muiden uskonnollisten johtajien kanssa, jos ja kun hän haluaa edistää tyttöjen seksuaaliterveyttä. Pastorin on siunattava kuukautiskuppi ja annettava sille hyväksyntänsä, ennen kuin tytöt voivat edes uneksia käyttävänsä niitä.

Erityisen vaikeassa asemassa ovat vammaiset tytöt. Jo itse vamma on koko perheelle häpeä, ja siksi vammaisia lapsia piilotellaan kotona eikä heillä ole mahdollisuuksia päästä kouluun. Heillä on myös kolme kertaa suurempi riski joutua seksuaalisen väkivallan kohteeksi. Virpi on tavannut 12-vuotiaan vammaisen tytön, joka raiskattiin, tuli raskaaksi ja synnytti lapsen. Koska muuta mahdollisuutta ei ollut.

Abortti on Tansaniassa kielletty, mutta laittomia abortteja tehdään keinolla millä hyvänsä: syömällä lasinsiruja tai juomalla valkaisuainetta.

Työ on tehnyt Virpistä rohkeamman. Koska uskallus puhua vaikeista ja häpeällisistäkin asioista suoraan, on ainoa keino muuttaa maailmaa. Ja silti, muutos on hidasta.

- Kuppi kerrallaan - maailma muuttuu kuppi kerrallaan.

Flinkkilä & Tastula TV1 lauantaina 2.11. kello 17.10 ja sunnuntaina 3.11. kello 9.05 sekä Yle Areena.