Hyppää pääsisältöön

Ruumishuoneet ovat aina täynnä ja niissä haisee kalma – Kuinka moni rikossarjoissa esitetty seikka on totta? Asiantuntijat vastaavat!

Sorjonen ja muut tutkijat tuijottavat ruumiinavauspöydällä naisen jalkaa. Heillä on päällään siniset suoja-asut.
Mitä ruumiinavauksessa tapahtuu? Sorjonen ja muut tutkijat tuijottavat ruumiinavauspöydällä naisen jalkaa. Heillä on päällään siniset suoja-asut. Kuva: Fisher King Sorjonen

Kotimaisista rikosdraamoista ja jännityssarjoista etenkin Sorjonen ja Karppi ovat erittäin suosittua katseltavaa – myös kansainvälisesti. Monesti viranomaisten toiminnan yhteydessä herää kysymyksiä siitä, mikä on totuudenmukaista ja pätevätkö sarjoissa esitetyt seikat oikeasti Suomessa. Mitä vainajille tapahtuu? Kysyimme sarjojemme perusteella asiantuntijoilta: totta vai tarua?

Draaman kotimaisten rikos- ja kauhusarjoista heränneisiin kysymyksiin vastaavat asiantuntijat Etelä-Karjalan keskussairaalan obduktiopreparaattori Jaana Vakkilalle ja Helsingin Hietaniemen krematoriosäätiön toimitusjohtaja Mikael Wilenille. Vakkilalta on varmistettu yksityiskohtia muun muassa Sorjosen käsikirjoitusta ja kuvauksia varten. Wilen on puolestaan ollut yhteistyössä Hiljaisten palvelijoiden kanssa.

Mukana Draaman sarjat soveltavina esimerkkeinä: kauhusarja Hiljaisten palvelijat sekä rikossarjat Sorjonen, Paratiisi ja Karppi (2. kausi huhtikuu 2020).

Mitä obduktiotyö tarkoittaa?

Obduktiotyö on osa terveydenhuoltojärjestelmää. Obduktion tarkoituksena on selvittää vainajan kuolinsyy, kuoleman luokka ja kuolinmekanismi sekä kuolemaan liittyvät tapahtumat ja olosuhteet. Obduktiopreparaattori avustaa lääkäriä ja poliisia ruumiinavauksessa ja huolehtii vainajan siirtämisestä avaustilaan, säilytyksestä ja luovuttamisesta. Lisäksi obduktiopreparaattori osallistuu omalla vastuualueellaan työpaikan käytänteiden mukaisesti näytteiden ottamiseen, säilyttämiseen, pakkaamiseen ja lähettämiseen. Tutkinnon suorittaja osaa tehdä päätöksiä, dokumentoida tietoja ja työskennellä moniammatillisessa työryhmässä. Palvelualttius, hienotunteisuus, empaattisuus ja kyky kohdata ammatillisesti vainajan omaisia ja läheisiä ovat työssä keskeisiä vaatimuksia. Obduktiotyön toimintaympäristöjä ovat eri laitokset ja yksiköt, joissa mahdollistuvat lääketieteelliset ja/tai oikeuslääketieteelliset ruumiinavaukset. Lähde.

Ruumishuoneella

Rikossarjoissa yksi oleellinen tutkimuskeino on ruumiinavaus. Ruumiinavauksessa selvitetään kuolemansyy, mutta sitä ei suinkaan tehdä kaikille. Missä tapauksissa ruumiinavaus suoritetaan?

Jaana Vakkila: Laki määrittelee sen, kenelle ruumiinavaus tehdään ja kenelle ei. Ruumiinavauksia on kahdenlaisia: lääketieteellinen ruumiinavaus ja oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus. Lääketieteellinen ruumiinavaus voidaan kuolemansyyn selvittämiseksi suorittaa, jos kuollut henkilö on viimeisen sairautensa aikana ollut lääkärin hoidossa, ja jos ruumiinavaus on yleisen terveyden ja sairaanhoidon kannalta tarpeellinen. Vainajan lähimmän omaisen tai vainajalle muuten läheisen henkilön pyynnöstä on lääketieteellinen ruumiinavaus myös suoritettava. Lääketieteelliseen ruumiinavaukseen tarvitaan omaisen lupa.

Oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen määräyksen antaa poliisi. Oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus suoritetaan, jos ei tiedetä kuoleman johtuneen sairaudesta, kun kuoleman on aiheuttanut rikos, tapaturma, itsemurha, myrkytys, ammattitauti tai hoitotoimenpide. Oikeuslääketieteellistä ruumiinavausta omaiset eivät voi kieltää.

Mitä ruumiinavauksessa tapahtuu?

JV: Pääpiirteittäin obduktiopreparaattori/obduktioteknikko irrottaa vainajasta kaikki elimet patologin/oikeuslääkärin kanssa ennalta sovitun tavan mukaisesti. Patologi/oikeuslääkäri tutkii elimet ja niissä olevat muutokset sekä ottaa elimistä näytteitä. Elimet punnitaan ja punnitustulos kirjataan ylös. Elimet laitetaan takaisin vatsaonteloon. Obduktiopreparaattori/obduktioteknikko sulkee vainajan, pesee ja siirtää vainajan takaisin kylmiökaappiin.

Hiljaisten palvelijat -sarjassa päähenkilö toteaa, että sairaalan kylmiöt ovat aina täynnä. Totta vai tarua?

JV: Tarua. Ajoittain saattaa olla tilanteita, jolloin vainajia on enemmän ja paikat alkavat täyttymään, mutta ei nyt kuitenkaan aina.

Missä ruumishuoneita on? Onko jokaisessa kaupungissa omansa?

JV: Kyllä niitä on joka kaupungissa. Mitä isompi on kaupunki sitä isompia ja useampia ruumishuoneita. Joissain hoitolaitoksissa voi myös olla ruumishuoneita eli silloin niitä on pienemmilläkin paikkakunnilla, kun ne ovat hoitolaitosten yhteydessä. Ja jos ei pienemmällä paikkakunnalla ole hoitolaitoksessakaan ruumishuonetta, vainaja kuljetetaan lähimpään ruumishuoneeseen. Vainajat kuljetetaan ruumishuoneelle paareilla.

Lisää Hiljaisten palvelijoista

Kaikki kuolevat. Vai kuolevatko? Mysteeriä ja kauhua yhdistelevän sarjan tapahtumat lähtevät liikkeelle, kun Luukas aloittaa työt perheen hautaustoimistossa, jossa Raakamat noutavat ruumiita öisin. Luukas löytää kuolleiden parissa itsestään oudon kyvyn ja noudoilta mukaan jää myös jotain kohtalokasta. Alkaa synkkä ajojahti, jossa mikään ei tunnu enää kuolevan. Päärooleissa: Pietu Wikström, Mikko Nousiainen, Jari Virman, Tiina Wekström. Paranormaali, viisiosainen draamasarja on katsottavissa Areenassa 1.11.2019 - 1.12.2019. Sarja sisältää materiaalia, joka voi järkyttää herkimpiä katsojia.

Ruumishuoneella on oma ominaishajunsa.― Obduktiopreparaattori Jaana Vakkila

Hiljaisten palvelijoissa Erkko Raakama (Mikko Nousiainen) toteaa astuessaan kylmiöön: aika pistävä tämä haju? Sorjosessakin on nähty, kun karhuryhmän jäsenet Kari Sorjonen mukaan lukien näyttävät pitävän ruumishuoneella kasvoillaan liinaa hajuhaittojen vuoksi. Haiseeko ruumishuoneilla kalma? Miltä kalma haisee?

JV: Olen kuullut sanottavan, että ruumishuoneella on oma ominaishajunsa. Minä en tuohon osaa antaa vastausta, koska siellä työskentelen, niin en haista mitään hajua, ellei sitten ole kyse esim. mädäntyneestä, palaneesta tai hukkuneesta vainajasta.

Tottuuko ruumishuoneen hajuun?

JV: Tottuu tai omalta kohdaltani voin sanoa niin, tosin en ole muutenkaan hajuille mitenkään herkkä. Kyllä minä haistan, jos on tuotu esim. mädäntynyt, palanut tai hukkunut vainaja, mutta ei se aiheuta sen enempää mitään reaktiota.

Sorjonen ruumishuoneella, kuva kuvattuna kylmiön sisäpuolelta.
Sorjonen tekee ratkaisevia huomioita ruumishuoneilla. Sorjonen ruumishuoneella, kuva kuvattuna kylmiön sisäpuolelta. Kuva: Fisher King Sorjonen
Luukas (Pietu Wikström) ja Sami (Jari Virman) Raakama ohjaavat pussitettuja paareja kylmäkaappiin.
Hiljaisten palvelijat-sarjan keskiössä on Raakamoiden hautaustoimisto. Heidän työhönsä ruumishuoneet sisältyvät oleellisesti. Luukas (Pietu Wikström) ja Sami (Jari Virman) Raakama ohjaavat pussitettuja paareja kylmäkaappiin. Kuva: Yle Kuvapalvelu kauhusarjat,Hiljaisten palvelijat

Sorjosen kolmannella kaudella esitetään luminen ja kylmä Lappeenranta. Sekä Karpissa että Sorjosessa ruumis löydetään jäätyneenä. Karpissa tilaa kutsutaan tähtien kuiskailuksi. Totta vai tarua?

JV: Minä en ole koskaan kuullut kyseistä sanontaa.

Lisää Karpista

Karppi on rikosdraamasarja, jossa yksittäisen murhan vaikutus on odottamaton ja ulottuu lopulta yhteiskunnan kaikille tasoille. Rikosetsivä Sofia Karppi (Pihla Viitala) palaa työhönsä Helsingin poliisin murharyhmään aviomiehen tapaturmaisen kuoleman jälkeen. Työparikseen Karppi saa nuoren Sakari Nurmen (Lauri Tilkanen), joka on anonut siirtoa murharyhmään talousrikoksien puolelta. Karpin ensimmäinen tehtävä murharyhmässä alkaa rutiininomaisena katoamistapauksena. Tuuliselta rannalta löydetyt, kivelle siististi pinotut naisten vaatteet muuttuvat nopeasti murhamysteeriksi. Käsikirjoitus: Rike Jokela, Jari Olavi Rantala ja Kirsi Porkka. Ohjaus: Rike Jokela. Tuotanto: Riina Hyytiä ja Jojo Uimonen Dionysos Films. Yle Alkuperäissarja. Toinen kausi tulossa Ylelle huhtikuussa 2020.

Sorjonen (Ville Virtanen) osoittaa sormella kuvan ulkopuolelle. Lena Jaakkola (Anu Sinisalo) katsoo sormen osoittamaan suuntaan, taustalla rikospaikkatutkijoita valkoisissa puvuissaan.
Koiranulkoiluttaja on löytänyt irtileikatun käden, joka osoittaa ladon suuntaan. Ladosta löydetään juottoaltaaseen jäädytetty ruumis. Alkaa rikostutkinta. Sorjonen (Ville Virtanen) osoittaa sormella kuvan ulkopuolelle. Lena Jaakkola (Anu Sinisalo) katsoo sormen osoittamaan suuntaan, taustalla rikospaikkatutkijoita valkoisissa puvuissaan. Kuva: Fisher King Sorjonen

Paratiisi-sarjassa on kohtaus, jossa kuolinaikaa päätellään ruumiin kangistumisesta. Kangistuuko ruumis ja kuinka nopeasti se tapahtuu?

JV: Kangistuu. Kuolonkankeus eli rigor mortis alkaa noin 2-4 tunnin kuluttua kuolemasta. Täydellinen kuolonkankeus saavutetaan noin 10-14 tunnissa. Yleensä kuolonkankeus on täysin hävinnyt 3-4 vuorokaudessa. Nämä ajat ovat suuntaa-antavia.

Mistä kaikesta voi päätellä kuolinajan?

JV: Pääpiirteittäin: lautumat (iholle ilmaantuva violetinpunainen väritys), kuolonkankeus, vainajan lämpötila, mätänemismuutokset ja vainajaan muuten liittyvät asiat esim. milloin soitettu viimeisin puhelu ynnä muut sellaiset.

Karpin eräässä rikostapauksessa pohditaan: jos makaa (ampuma)haavan päällä, ei vuoda kuiviin? Totta vai tarua?

JV: Sanoisin tarua. Vuotaahan se johonkin.

Jos ruumis on haudattu syvälle maahan tai muurattu esimerkiksi osaksi seinää, kuinka paljon hankaloituu ruumiin tunnistaminen tai sen kuolinajan päättely?

JV: Riippuu siitä onko vainaja vasta äskettäin haudattu tai muurattu, mutta jos on mädäntyneestä tai muumioituneesta kyse, niin hankaloituuhan se, lähinnä hidastuu, mutta ei se mahdotonta ole!

Lisää Sorjosesta

Jokainen meistä pystyy pahaan. KRP:n huippututkija Kari Sorjonen muuttaa vaimonsa Pauliinan ja tyttärensä Janinan kanssa pieneen rajakaupunkiin Itä-Suomeen. Sorjonen toivoo aikaa perheelleen, mutta rajaseudun rikokset ovatkin jotain aivan muuta kuin hän on odottanut. Ihon alle tunkeutuvien rikosten ja perhe-elämän yhdistäminen on entistä haastavampaa, kun Kari yrittää suojella perhettään kaikilta ulkoisilta uhilta. Maailmalla menestynyt ja kansainvälisesti kehuttu Sorjonen on Suomen ensimmäinen Nordic noir -sarja. Sarjan on luonut Miikko Oikkonen. Pääosissa mm. Ville Virtanen, Matleena Kuusniemi, Anu Sinisalo, Olivia Ainali, Lenita Susi, Ilkka Villi. Tuotanto: Fisher King. Sorjosen kolman kausi Yle Areenassa 29.11. ja Yle TV1 1.12. alkaen.

Sorjonen (Ville Virtanen) tutkii kylpyhuoneen seinän sisälle piilotettua ruumista.
Eräässä Sorjosen rikostapauksista uhri löydetään piilotettuna kylpyhuoneen seinän sisälle. Ruumis on ollut siellä pitkään ja vaurioitunut.. Sorjonen (Ville Virtanen) tutkii kylpyhuoneen seinän sisälle piilotettua ruumista. Kuva: Kuvakaappaus sarjasta / Fisher King Sorjonen

Ambulanssit ovat kuulemma eläviä varten. Millä vainajat tuodaan ruumishuoneelle ja sieltä hautajaisiin?

JV: Vainajien kuljetukseen erikoistunut kuljetusfirma tuo vainajat ruumishuoneelle tai hautaustoimisto [n henkilökunta]. Vainajat tuodaan paareilla. Kun vainaja on saanut vaadittavan dokumentin eli luvan hautaamiseen, hautaustoimisto siirtää vainajan arkulla seurakunnan vainajansäilytystiloihin.

Krematorio ja Suomen lainsäädäntö hautajaisissa

Sekä Hiljaisten palvelijoissa että Sorjosessa nähdään, kun vainajan arkku ohjataan hautajaisten jälkeen polttouunin liekkeihin. Toisin kuin voisi kuvitella, polttohautausta ei suoriteta heti hautajaisten yhteydessä? Totta vai tarua?

Mikael Wilen: Vainaja tuhkataan harvoin heti siunaustilaisuuden jälkeen. Yleensä tuhkattavia on yli 50 viikossa, näin ollen kaikkia ei voida tuhkata samana päivänä. Tuhkan voi noutaa Krematoriokappelilta viikon päästä siunauksesta.

Hietaniemessä tuhkauksia suoritetaan maanantaista perjantaihin. Yhden päivän aikana voidaan enintään tuhkata 12-16 vainajaa. Tämän määrittelee työaikalaki sekä itse laitteisto, joka on huollettava päivän päätteeksi.

Miten krematorio toimii?

MW: Vainajan saa tuhkata vain Lääninhallituksen ja Ympäristöviranomaisten hyväksymässä krematoriossa. Krematoriouuni on pitkälle kehitetty ja varta vasten tarkoitukseensa rakennettu. Uuni esilämmitetään korkeaan lämpötilaan (Ympäristölupa määrittelee alkulämmön, meillä 800°C, itse tuhkauksessa lämpötila nousee noin 1100°C asteeseen).

Hietaniemen krematoriossa käytetään maakaasua uunien lämmitykseen. Lämmityspolttimet sammutetaan ennen kuin vainaja viedään arkussaan uuniin. Liekkiä ei suunnata vainajaan, vaan uunin kuumuudessa syttyy arkku palamaan itsestään ja nostaa lämpötilaa edelleen. Ainoastaan ilmaa puhalletaan uuniin. Tämän vuoksi ei puhuta enää ruumiin polttamisesta vaan tuhkaamisesta. Ruumista ei polteta aktiivisesti polttimilla, vaan vainaja palaa arkun kanssa noin tunnista puoleentoista tuntiin. Arkulla on tärkeä merkityksensä ja Suomessa krematoriot eivät vastaanota vainajia ilman arkkua.

Koko prosessi tapahtuu kenenkään koskematta vainajaan tai tuhkaan.― Hietaniemen krematorion toimitusjohtaja Mikael Wilen

Tuhkausprosessin jälkeen tuhka jäähtyy ennen kuin se viedään ruostumattomassa teräsastiassa tuhkankäsittelykoneeseen, joka erottaa arkun ruuvit ja naulat tuhkasta. Tuhka valuu koneessa suoraan uurnaan, joka suljetaan. Jokaiseen uurnaan laitetaan numerolla varustettu vainajan tunnistuslevy. Koko prosessi tapahtuu kenenkään koskematta vainajaan tai tuhkaan.

Tuhkausprosessi on pitkälti sama kemiallinen hapettumisprosessi, mikä tapahtuu, kun vainaja haudataan maahan, mutta huomattavasti nopeampi. Kaikki orgaaninen aine palaa pois ja liittyy luonnon kiertokulkuun; jäljelle jää vain luustosta peräisin olevat epäorgaaniset aineet.

Paljonko ihmisestä tulee tuhkaa?

MW: Aikuisesta ihmisestä saadaan noin 4 litraa tuhkaa (arkkuineen).

Uurnalle asetetaan tietyt vaatimukset. Aikuisen vainajan uurnan tulisi olla kooltaan 4,5 litraa. Mikäli uurna haudataan maahan, on sen oltava jotain maatuvaa ainetta: esim. puuta tai polttamatonta savea. Tuhkauurna voidaan luovuttaa omaisille Krematoriokappelin uurnanluovutushuoneessa, tilassa missä voidaan hiljentyä hetken. Vahtimestari pyytää omaisilta kuittauksen uurnan luovuttamisesta. On varauduttava todistamaan henkilöllisyytensä.

Mies (Tommi Korpela) istuu hautaustoimistossa, takana uurnia hyllyssä. Nainen (Tiina Wekström) vieressä huutaa tälle sormi pystyssä.
Jasse (Tommi Korpela) valitsee Raakamoiden hautaistoimistossa vaimolleen uurnaa tai arkkua. Mies (Tommi Korpela) istuu hautaustoimistossa, takana uurnia hyllyssä. Nainen (Tiina Wekström) vieressä huutaa tälle sormi pystyssä. Kuva: Yle Kuvapalvelu kauhusarjat,Hiljaisten palvelijat

Kumpi on Suomessa nykyään yleisempi: polttohautaus vai perinteinen hautaus?

MW: Suomessa haudattiin vuonna 2018 yhteensä 54 295 vainajaa, näistä 29 550 oli tuhkauksia, eli maamme tuhkausprosentti on 54,42%.

Rikossarjamme Paratiisin rikostapauksia ratkotaan Suomessa ja Espanjassa. Jo maiden kontrastit ovat suuria, mutta vertailun vuoksi myös Suomen ja Espanjan hautausmaat sekä hautauskulttuurit eroavat paljon toisistaan. Tietojemme mukaan vastaavasti Espanjassa tuhkaus on yleistymässä, mutta edelleen jopa kuolemasta vuorokauden kuluttua tapahtuva kennohautaus on yleistä.

Jos vainaja siunataan ja tuhkataan Espanjassa, voidaan Suomessa järjestää uurnanlasku. Muistotilaisuus voidaan järjestää Aurinkorannikolla, vaikka vainaja siunattaisiinkin Suomessa ja myös siellä pidettäisiin muistotilaisuus. Lähde: Aurinkorannikon seurakunta.

Lisää Paratiisista

Kaksi murhaa järisyttää Fuengirolan suomalaisyhteisöä. Tiivis yhteisö on rakentanut Malagan kainaloon välimeren rannalle oman pienen paratiisinsa, jonka rauha rikosten myötä järkkyy. Rikostutkija Hilkka Mäntymäki (Riitta Havukainen), matkustaa Oulusta Aurinkorannikolle auttaakseen paikallista poliisia ja kollegaansa (Fran Perea) murhatapausten selvittämisessä, ja tehtävässä, joka pian vaatii lisää uhreja. Tuotanto Yle Draama, MRP ja Mediapro. Sarja Ylen kanavilla 9.3.2020.

Riitta Havukainen roolissaan Espanjan merimaisemassa. Taustalla meri ja rakennuksia.
Hilkka (Riitta Havukainen) lähetetään Oulusta Costa de Soliin selvittämään epäilyttävissä olosuhteissa kuolleiden eläkeläisten vyyhtiä. Riitta Havukainen roolissaan Espanjan merimaisemassa. Taustalla meri ja rakennuksia. Kuva: Ana Belen Fernandez Paratiisi (musiikkikappale),Riitta Havukainen,yle draama
Mies ja poika vierekkäin espanjalaisella hautausmaalla.
Paratiisi-sarjassa vainajan perheenjäsenet Andres ja Henna käyvät vierailemassa espanjalaisella hautausmaalla. Espanjassa vainajat haudataan kuvassa näkyviin kennohautoihin, jotka suljetaan laatalla. Mies ja poika vierekkäin espanjalaisella hautausmaalla. Kuva: Matila Röhr Productions Oy Paratiisi (musiikkikappale),yle draama

Amerikkalaisissa sarjoissa ja elokuvissa läheiset tuntuvat säilyttävän uurnaa ikuisesti takan reunalla. Minkälainen lainsäädäntö Suomessa on uurnien säilytykseen?

– Tuhkaa ei saa jakaa, tuhka luovutetaan ainoastaan pysyvästi haudattavaksi yhteen paikkaan. Takan reuna ei ole pysyvä hautapaikka. Tuhkan saa sirotella esim. meri- tai maa-alueelle, jos on maanomistajan lupa. Tarkemmat tiedot hautaustoimilaista, 7luku 18 §.

Bergdahlin perhe ja muita läheisiä haudan äärellä kukkia käsissään.
Karpissa vietetään hautajaisia, vainaja on juuri laskettu arkussaan maan lepoon. Bergdahlin perhe ja muita läheisiä haudan äärellä kukkia käsissään. Kuva: Yle Karppi

Vastaajina toimivat obduktiopreparaattori Jaana Vakkila Etelä-Karjalan keskussairaalasta sekä Helsingin Hietaniemen krematoriosäätiön toimitusjohtaja Mikael Wilén.

Uusi rikossarja Paratiisi nyt Yle Areenassa! Sorjosen kaikki tuotantokaudet katsottavissa Areenasta. Karpin toinen tuotantokausi tulossa Ylen kanaville huhtikuussa 2020. Hiljaisten palvelijat ollut katsottavissa 1.12.2019 saakka.

Keskustele