Hyppää pääsisältöön

Uspenskin katedraalin kellot on äänitetty uudelleen - uusi tallenne otetaan käyttöön Yle Radio 1:ssä sunnuntaina 3.11.

Uspenskin katedraali ulkoa
Uspenskin katedraali ulkoa Kuva: Ritva Tarkki Uspenskin katedraali,kirkkorakennukset

Ortodoksisen liturgian kutsukelloina Radio 1:ssä soivat Helsingin Uspenskin katedraalin kellot. Nyt Helsingin rantamaisemien näkyvimpiin tunnuksiin kuuluvan Uspenskin katedraalin kellot on äänitetty uudestaan.

Uusi tallenne katedraalin kellojen kumusta otetaan käyttöön radiossa sunnuntaina 3.11., kun Yle Radio 1:ssä lähetetään ortodoksinen liturgia kello 11.

Uudessa äänityksessä kelloja soittaa Pekka Eronen. Kellojen soittajalla on merkitystä, sillä Uspenskin katedraalin kelloja soitetaan aina käsin. Jokaisella soittajalla on oma kädenjälkensä kellojen soittoon.

Uspenskin katedraali on ollut erottamaton osa Helsingin kaupunkikuvaa puolitoista vuosisataa. Katedraali on Suomen ortodoksisen kirkon ja Helsingin ortodoksisen seurakunnan pääkirkko. Katedraalin on suunnitellut venäläinen kirkkoarkkitehti, akateemikko A. M. Gornostajev. Suomen ortodoksien pääkirkko on 151-vuotias. Kellojen äänitys tehtiin Helsingissä noin vuosi sitten.