Hyppää pääsisältöön

Uspenskin katedraalin kellot on äänitetty uudelleen - uusi tallenne otetaan käyttöön Yle Radio 1:ssä sunnuntaina 3.11.

Uspenskin katedraali ulkoa
Uspenskin katedraali ulkoa Kuva: Ritva Tarkki Uspenskin katedraali,kirkkorakennukset

Ortodoksisen liturgian kutsukelloina Radio 1:ssä soivat Helsingin Uspenskin katedraalin kellot. Nyt Helsingin rantamaisemien näkyvimpiin tunnuksiin kuuluvan Uspenskin katedraalin kellot on äänitetty uudestaan.

Uusi tallenne katedraalin kellojen kumusta otetaan käyttöön radiossa sunnuntaina 3.11., kun Yle Radio 1:ssä lähetetään ortodoksinen liturgia kello 11.

Uudessa äänityksessä kelloja soittaa Pekka Eronen. Kellojen soittajalla on merkitystä, sillä Uspenskin katedraalin kelloja soitetaan aina käsin. Jokaisella soittajalla on oma kädenjälkensä kellojen soittoon.

Uspenskin katedraali on ollut erottamaton osa Helsingin kaupunkikuvaa puolitoista vuosisataa. Katedraali on Suomen ortodoksisen kirkon ja Helsingin ortodoksisen seurakunnan pääkirkko. Katedraalin on suunnitellut venäläinen kirkkoarkkitehti, akateemikko A. M. Gornostajev. Suomen ortodoksien pääkirkko on 151-vuotias. Kellojen äänitys tehtiin Helsingissä noin vuosi sitten.

 • Miten trauma on vaikuttanut sinuun tai läheiseesi? Kerro meille

  Onko sinulla kokemuksia traumasta?

  Onko sinulla kokemuksia traumasta? Millaisessa tilanteessa se syntyi? Miten trauma vaikuttaa tai on vaikuttanut sinuun tai elämääsi? Onko sinulla kokemuksia yli sukupolven periytyvistä traumoista? Miten ne ovat vaikuttaneet sinuun? Haitko ja saitko apua? Koitko avun hyödylliseksi? Kuka tahansa voi traumatisoitua.

 • Mitkä asiat vaikuttavat uneesi? Kerro meille

  Miten nukut?

  Millainen nukkuja olet? Millaiset asiat vaikuttavat uneesi? Mikä estää tai edistää laadukasta unta? Miten valvominen vaikuttaa sinuun? Teetkö vuorotyötä? Miten se vaikuttaa uneesi? Kärsitkö unettomuudesta tai unihäiriöistä? Millaista apua olet hakenut unihäiriöihin, unen laadun parantamiseen tai unettomuuteen? Onko siitä ollut apua?

 • Vuoden 2019 Varjo-Yrjö-tunnustuksen sai Jyrki Laiho

  Varjo-Yrjö on Yleisradion Jazzradion antama tunnustus.

  Yleisradion Jazzradion myöntämän Varjo-Yrjö 2019 -tunnustuksen sai porilainen, Validi Karkia -klubeja ja jazzkonsertteja kotikaupungissaan vuodesta 2011 lähtien järjestänyt Jyrki Laiho. Varjo-Yrjö 2019 -tunnustuksen saaja julkistettiin Tampere Jazz Happeningissä perjantaina 1.11.2019.