Hyppää pääsisältöön

Vankilaan vai rantalomalle? Millainen kansalainen olisit ollut DDR:ssä?

Sosialistista realismia edustava seinämaalaus Itä-Berliinistä
Sosialistista realismia edustava seinämaalaus Itä-Berliinistä Saksan demokraattinen tasavalta,seinämaalaus,sosialistinen realismi,Itä-Berliini,IMG_2011_00380245

Mitä Stasi olisi ajatellut sinusta? DDR oli valtio, jossa tavallinen kansalainen ei saanut muuttaa ulkomaille, ei lukea länsimaisia sanomalehtiä, ei valita vapaasti koulutustaan eikä työpaikkaansa, eikä kritisoida johtajia ilman vankilan uhkaa.

Turvallisuuspalvelu Stasi seurasi ja keräsi tietoja käytännössä kaikista Saksan demokraattisen tasavallan kansalaisista.

Berliinin muurin murtumisesta tulee marraskuun 9. päivänä kuluneeksi 30 vuotta. Testaa vanhojen aikojen muistoksi oma luotettavuutesi DDR:n kansalaisena täyttämällä alla oleva turvallisuuslomake välittömästi!

Hyvä lomakkeen täyttäjä, osallistu myös arvontaan!

Kirjoita postikorttiin mikä tahansa DDR:ään liittyvä muistosi.

Liitä mukaan oma nimesi ja osoitetietosi.

Lähetä kortti osoitteeseen:

Saksan demokraattinen tasavalta

PL 79

00024 Yleisradio

Arvonnan voittajille on luvassa upeita Berliini-aiheisia valokuvakirjoja. Arvonnan tulokset julkistetaan joulukuun alussa 2019. Ilmoitamme voittajille myös henkilökohtaisesti.

Kuuntele:

Berliinin muurista 30 vuotta. Mitä muistat DDR:stä?

Suora puhelinkontaktilähetys Yle Radio 1:ssä lauantaina 9. marraskuuta klo 19-21.

Studiovieraina emeritusprofessori Seppo Hentilä ja toimittaja Teppo Tiilikainen.

Toimittajina Jukka Mikkola ja Jukka Kuosmanen.

Soita omat DDR-muistosi la 9.11. suoraan lähetykseen: 09 144 800.

Lisää ohjelmasta

  • Onko rivous uusi musta?

    Rivot jutut huvittavat, koska ne ovat tabu.

    Äitini korvat menevät välittömästi lukkoon, jos hän kuulee v-sanan. Hän ei hyväksy kiroilua tai alapääjuttuja lainkaan. Monille muillekin hänen sukupolvensa edustajalle tämä tabu on ehdoton. Hänen mukaansa törkeyksiä ja rivoa kieltä kuulee yhä useammin ja kaikkialla. Toisaalta monet nauttivat tabujen rikkomisesta. Kielletty kiinnostaa, estottomuus ja häpeästä vapautuminen tuottaa mielihyvää.

  • Avaruusromua: Musiikki on kummallinen asia!

    Musiikki virkistää aivoja.

    Kummallista on se, miten me vastaanotamme musiikkia ja miten se vaikuttaa meihin. Musiikkia kuuntelevan ihmisen aineenvaihdunta ja aivojen verenkierto vilkastuvat. Musiikki vaikuttaa hengitykseen, lihasjännitykseen, verenpaineeseen, pulssiin, ihon sähkönjohtavuuteen sekä elimistön hormonipitoisuuteen. Kiinnostavaa on se, kuinka moneen paikkaan hermoimpulsseiksi muuttuneet äänet kulkevat meidän aivoissamme. Musiikki virkistää aivoja. Kokeillaanko? Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri