Hyppää pääsisältöön

Taru ja Mikko Meritie haluavat onnistua 11-henkisen uusperheen vanhempina

– “Väkisinkin joku tuntee välillä olevansa ulkopuolinen”

Uusperheen vanhemmuus ei ole helppoa. Taru ja Mikko Meritiellä on kova tahtotila onnistua, sillä aiemmat uusperhekuviot menivät mönkään. Nyt iso paletti on saatu pyörimään riittävän hyvin.

Koti on kuin sisustuslehdestä. Ei tavararöykkiöitä, vaan rauhoittavaa valkoista pintaa ja isoista ikkunoista tulvivaa auringon valoa. Yksivuotias Toivo heittelee iloisena lusikkaa lattialle yhä uudestaan ja uudestaan, isä ja äiti pitävät poikaansa silmällä. Päällisin puolin tässä on kolmen hengen ydinperhe, mutta todellisuudessa Taru ja Mikko pitävät kasassa 11 ihmisen uusperhettä.

Taru ja Mikko tapasivat toisensa reilu kuusi vuotta sitten. Rakkaus oli niin huumaavaa, että he päättivät laittaa nopeasti hynttyyt yhteen. Se oli hyvä ratkaisu, sillä pari ei ehtinyt miettiä, millainen tunteiden palapeli yhdentoista hengen uusperheen pyörittäminen tulisi olemaan.

On mietittävä tekeekö ratkaisuja rakkaudesta ja luottamuksesta käsin vai pelkääkö kenties jonkun reagoivan.

Toivon lisäksi perheeseen kuuluu nyt Mikon kuusi 8-24 vuotiasta biologista lasta, viisi tytärtä ja yksi poika, joilla on kolme eri äitiä. Ensimmäisen lapsensa Mikko sai jo 17-vuotiaana. Tarulla on kaksi aiemmasta liitosta syntynyttä lasta, 17-vuotias poika ja 19-vuotias tytär.

Vaikka kaikki eivät asu saman katon alla, vanhemmilla on vastuu koko isosta katraasta. On sinun, minun ja meidän lapsia, kaikki yhtä rakkaita. Mikon kaksi nuorimmaista tulevat joka toinen viikonloppu ja usein lomillaan isälleen, osa lapsista asuu jo omillaan tai opiskelee toisella paikkakunnalla. Tarun aiemman liiton lapset käyvät milloin haluavat, sillä he asuvat lähellä isänsä luona. Parhaimmillaan aamupalapöydässä on silloin tällöin seitsemän henkeä.

– Ostimme pitkään haaveilemani ison ruokapöydän, johon kaikki 11 henkeäkin mahtuu, jos on tarvetta, kertoo Taru.

Käytännön asiat ovat helppoja, vaikka säätäminen vaatii paljon puhumista ja järjestelemistä. Isompi haaste on Tarun mielestä olla riittävän hyvä vanhempi eri-ikäisille ja eri taustoista tuleville lapsille.

– Aikaa ja resursseja on vain tietty määrä ja jokaisella on oma elämäntilanne, toinen perhe, tunteet, tarpeet ja kipukohdat.

Erilaiset kasvatustavat hiotaan yhteen

Yhteen muuttaessaan Taru ja Mikko törmäsivät ensimmäiseksi toistensa erilaisiin kasvatustapoihin. Taru on äitinä ollut aina tiukka vetämään rajoja, Mikko puolestaan on vapaa ja salliva kasvattaja. Hänellä on isänmalli, joka tekee ja osallistuu yhdessä. Tarun äidinmallissa taas kaikki tehdään itse, niin lapsenhoito, siivous kuin kaupassakäyntikin, aina väsyksiin asti.

Olin nuorena äiti, joka tietää, osaa ja tekee kaiken itse.

Taru ja Mikko ovat opetelleet hyödyntämään toistensa hyviä toimintamalleja ja karsimaan huonoja. Nyt kotona on enemmän tilaa hengittää, kun vastuut jaetaan ja asiat yritetään ottaa rennommin. Pieneltä riitelyltä ei ole voinut välttyä, mutta suuri tahtotila on auttanut löytämään yhteisen sävelen. Se on vaatinut kompromissien tekemistä ja itsetutkiskelua.

He ovat pohtineet mitkä tavat tulevat sisäisistä vaatimuksista, joita yhteiskunta, roolit, ulkoiset vaatijat ja oma lapsuuden perhe on antanut. Mikä taas tehdään, koska näin äidit ja isät yleensä tekevät? Mitkä ovat omia arvojamme ja miten toimimme niistä käsin? Mikä on oleellista, kun resurssit eivät vain riitä?

Kun ei tarvitse suorittaa, riitänkö ihan minuna vaan?

Keskustelujen myötä uusperheen vanhemmuus on muuttunut rennommaksi. Nykyään Taru tiedostaa suorittamisherkkyytensä ja yrittää välillä istua sohvalla tekemättä mitään, kun Mikko vaihtaa Toivolle vaippoja ja keittää puuroa.

– Opettelen edelleen sitä, kuka olen, kun ei tarvitse suorittaa. Kelpaanko ja riitänkö ihan minuna vaan, kertoo Taru.

Mikolle roolien vaihto on sujunut helpommin. Jopa niin hyvin, että siitä irtoaa huumoria.

– Olemme nauraneet sille, että nykyään Mikko meistä kahdesta se tiukempi kasvattaja.

Huomiota jaetaan tasapuolisesti

Uusperheessä haasteena on, että kaikki tulisivat nähdyksi ja kuulluksi. Väkisinkin joku tuntee välillä olevansa ulkopuolinen. Yhtälöä mutkistaa se, että joku lapsista on saattanut tottua siihen, että hän saa toisessa perheessä runsaasti huomiota ja ympärillä on paljon läheisiä, toisilla taas ei.

Myös lapsen asema perheessä ennen avioeroa vaikuttaa. Hän on voinut olla ennen esikoinen, mutta uusperheessä hänellä onkin ykskaks vanhempia sisaruksia.

– Väkisin joku reagoi aina johonkin, uusi tilanne voi laukaista hylkäämisen pelkoa ja mustasukkaisuutta. Kaikille tunteille on annettava tilaa, jotta ne voidaan sanoittaa ja siten päästä käsittelemään niitä yhdessä, pohtii Taru.

Ulkopuolisuuden tunne on yleistä uusperheissä niin lapsilla kuin aikuisilla.

Myös lapset saattavat alkaa määritellä millaista huomiota heille olisi annettava, ja jos ei anna, on muka huono vanhempi tai bonusvanhempi. Yhtä lailla ex-puolisot saattavat yrittää määritellä mitä pitäisi tehdä tai olla tekemättä. On keskusteltava, kuunneltava ja neuvoteltava, mutta samalla pidettävä oman perheen rajoista kiinni.

– Ulkopuoliset eivät voi määritellä meidän perheen toimintatapoja, vaan meidän vanhemmuus on meidän näköistä ja se riittää, Taru toteaa.

Täydellinen ei voi olla

Taru kokee olevansa riittävän hyvä äiti ja bonusäiti, teki niin tai näin. Hän saa tehdä virheitä ja opetella, mutta myös onnistua ja olla välillä ihan ihanakin. Sitä se vanhemmuus on.

– Olen erilainen äiti ja bonusäiti jokaiselle lapselle, sillä he kaikki ovat ainutlaatuisia ja side jokaiseen on erilainen. En määrittele suhdetta biologian vaan sidoksen kautta, Taru selventää

– Sidoksen syvyyteen vaikuttaa toki biologia, mutta yhtä lailla se, kuinka paljon saan olla lasten elämässä ja minkä ikäisenä kukin lapsi on tullut elämääni.

Sinun, minun ja meidän lapsia, kaikki yhtä rakkaita

– Tunnen aidosti rakkautta myös Mikon lapsia kohtaan, vaikka aina näin ei ole ollut. Kiintymys on ollut prosessi eikä tullut taikaiskuna, selvittää Taru.

Taru ja Mikko ovat pysähtyneet miettimään jokaisen lapsen luonnetta erikseen ja tehneet heille yksilölliset suunnitelmat. Tarun mukaan suunnitelmat toimivat käytännössä riittävän hyvin.

– Ne antavat suuntaviivoja ja muistuttavat myös niiden lapsien tarpeista, jotka eivät vaadi, vaan ovat aina tyytyväisiä kaikkeen.

Kukaan ei pysty kuitenkaan täydellisyyteen, vaan välillä on tehtävä valintoja, jotka herättävät kipeitä tunteita, toteaa Mikko. Eivätkä kaikki tunteenpurkaukset aina johdu pelkästään uusperheestä, vaan esimerkiksi teini-iästä.

Parisuhde on ykkönen

Vaikka kaikki on nyt Meritien uusperheessä hyvin, tie on ollut myös takkuinen. Uusperhe koettelee erityisesti parisuhdetta. Haasteet kävivät muutama vuosi sitten niin suuriksi, että Taru ja Mikko päätyivät olemaan pari viikkoa asumuserossa ja sen jälkeen pariterapiassa.

– Terapiassa pohdimme, kuinka vaalimme ja suojelemme perhettämme ja parisuhdettamme ulkopuolisilta hajottavilta tekijöiltä. Mikä oli se mekanismi, jossa ongelmat tulivat väliimme, emmekä olleet enää toistemme puolella?

Mikä oli se mekanismi, jossa ongelmat tulivat väliimme, emmekä olleet enää toistemme puolella?

He oppivat, että parisuhde tulee ensimmäisenä. Kun se voi hyvin, perheen perusta on kunnossa. Ilman parisuhdetta ei ole perhettäkään. Suhdettaan Taru ja Mikko hoitavat jatkuvasti nostamalla vaikeuksia esiin ja puhumalla paljon. Keskusteluja käydään päivittäin ja tarkemmin asioita pohditaan kerran kuussa perhepalaverissa, jossa puidaan taloutta, parisuhdetta, aikatauluja ja kodin toimintamalleja.

Helppoa uusperheen vanhemmuus ei ole vieläkään. Viikottain tulee tilanteita, jolloin joutuu sulattelemaan omaa keskeneräisyyttään ja haavoittuvuuttaan, kertoo Mikko. On siedettävä erilaisia tunteita, etävanhemmuutta ja vaikeita valintoja, joista jollekin voi tulla paha mieli.

Jokaisen lapsen luonnetta ja tarpeita on pohdittu erikseen

Lapset saattavat syyttää asioista ja osoittaa mieltään. Myös eksät ja muu suku voivat arvostella ratkaisuja. Kaikki tämä voi tulla parisuhteen väliin ja on pohdittava, mikä johtuu mistäkin asiasta.

– On mietittävä tekeekö ratkaisuja rakkaudesta ja luottamuksesta käsin vai pelkääkö kenties jonkun reagoivan, Taru pohtii.

Vaikeiden asioiden esille ottaminen on Tarulle ja Mikolle tärkeää ja onnistumisen halu on kova. He tajuavat, että parisuhde voi ajautua huonoksi, jos sen eteen ei tee töitä. Kun kipukohtia käsitellään, on mahdollisuus oppia itsestä ja toisesta.

"Taasko me jutellaan?"

41-vuotiaalla Taru Meritiellä on kanttia puhua näistä asioista, siksikin ettei hänen ensimmäinen uusperheensä kaksikymppisenä ei toiminut. Hän sanoo tehneensä virheitä, koska oli nuori, epävarma ja kokematon. Kokemuksistaan viisastuneena ja kuoppaisen polkunsa läpi käyneenä Taru ohjaa ja neuvoo uusperheellisiä. Hän toimii Väestöliiton terapiapalveluissa terapeuttina ja uusperheneuvojana.

– Kun on omaa kipua taustalla, on helpompi olla läsnä toiselle uusperheelle, ja ymmärtää muutoksen tuska ja vaikeus.

– Koen auttamistyön elämäntehtäväkseni ja sydäntyökseni, jota saan toteuttaa. Kukaan ei ole koskaan valmis, kaikki painivat samojen teemojen kanssa.

Kukaan ei ole valmis, kaikki painivat samojen teemojen kanssa.

Pari kertaa vuodessa Taru ja Mikko yrittävät saada koko 11-henkisen uusperheen kasaan. 2017 he olivat koko porukalla Kanarian saarilla, jossa he nauttivat yhdessäolosta. He keskustelivat paljon, vaikka joskus joku lapsista saattoi sanoa, että taasko me jutellaan.

Muistot alkuaikojen rakkauden huumasta kantaa vaikeina hetkinä

Meritien uusperhe ei ole suinkaan ainoa, jolla on ollut välillä vaikeaa, ja on silloin tällöin edelleenkin, mutta punainen lanka on löytynyt. Se on vaatinut keskustelua, riitelyä ja yhteisten tapojen opettelua.

– Tää ei onnistuisi, jos ei olisi syvää sielunrakkautta. Ilman sitä oltais erottu monta kertaa, kiteyttää Mikko.

Kuuntele Tarun ja Mikon koko tarina: Uusperhe on haaste parisuhteelle – Taru ja Mikko Meritie ovat nähneet vaivaa onnistuakseen

Lue myös: “Olin niin väsynyt, että mua vitutti se vauva” – Tunnetut isät ja äidit kertovat, missä asioissa he kokevat epäonnistuneensa vanhempana

“Vanhempi, uskalla olla epävarma!” – Listasimme 8 huojentavaa havaintoa vauvan ensimmäisestä vuodesta

Kun lasten äiti kuoli, Hermanni Hyytiälä, 40, kantoi koko perheen surun ja rakensi uuden arjen – tänään hänet palkittiin Vuoden isänä

Akuutti Areenassa: Vaativa vanhemmuus

Toimittaja Tero Kyllönen tuli isäksi viime vuonna ja haluaa isänpäivän alla selvittää, miten lapsi kannattaa kasvattaa. Miten muusikko Teho Majamäki on onnistunut yhdistämään uran ja isyyden? Entä millaisia kasvatusperiaatteita ohjaaja Suvi West noudattaa?

Seuraa Akuuttia Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!

Muokattu 6.11. Poistettu linkki kyselyyn.