Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Eläinmaailman dynastiat – taistelu vallasta ja elintilasta, näyttävä luontosarja keskellä laumaelämää

Luontosarja viiden eläinperheen laumaelämästä, henkiinjäämiskamppailusta ja valtataistelusta.
Poikasensa menettänyt keisaripingviinipariskunta yrittää siepata poikasia muilta, jotta se voisi jatkaa perhe-elämää. Luontosarja viiden eläinperheen laumaelämästä, henkiinjäämiskamppailusta ja valtataistelusta. Kuva: Stefan Christmann Yle TV1,Avara luonto: Eläinmaailman dynastiat

TV1 lauantaisin 9. - 23.11.2019 klo 18.45 - 19.35 (jaksot 1-3), sunnuntaina 1.12. klo 8.05 (jakso 4) ja lauantaina 7.12. klo 18.43 (jakso 5), uusinta sunnuntaisin klo 8.05, Areenassa

Maapallomme muuttuu poikkeuksellisen nopeasti, eläinten elintila ja mahdollisuudet selviytyä kaventuvat. Millaisiin koettelemuksiin eläimet joutuvat Zimbabwen tasangoilla, Intian viidakoissa, Saharan laitamilla ja Etelämantereen jäisillä erämailla?

Neljän vuoden aikana kuvatussa Avaran luonnon uudessa dokumenttisarjassa Eläinmaailman dynastiat seurataan viiden maailman uhanalaisimpiin kuuluvan eläinlajin laumaelämää, henkiinjäämiskamppailua ja valtataisteluja.

Näyttävässä BBC:n luontosarjassa tutustutaan läheltä eläindynastioiden elämään, kun ne joutuvat ponnistelemaan ankarissa oloissa, kamppailemaan luonnonvoimia vastaan tai taistelemaan vihollistensa kanssa.

Luonnossa voittajaksi selviytyy lajinsa vahvin ja ovelin, mutta jälkeläisten tulevaisuuden turvaaminen on muuttunut laumanjohtajalle yhä vaikeammaksi. Hallitsija saa huipulla varoa myös nuorempia kilpailijoita, jotka kärkkyvät asemia itselleen.

9.11. Simpanssien suuri yksinäinen

Länsi-Afrikan Senegalissa sinnittelee erikoinen joukko simpansseja. Kuumuus ja kuivuus tekevät niille oloista välillä sietämättömän.

Elinpiiriä hallitsee vahva ja lujaluonteinen uros. Simpanssilaumaa on johtanut poikkeuksellisen pitkään, jo kolmen vuoden ajan, alfauros David. Harmillisesti uroksella ei ole liittolaista puolustamaan tiukan tullen sen valta-asemaa.

Luontosarjassa seurataan viiden eläimen laumaelämää.
Alfauros Davidin paikkaa havittelee moni nuorempi urossimpanssi. Luontosarjassa seurataan viiden eläimen laumaelämää. Kuva: BBC NHU Yle TV1,Avara luonto: Eläinmaailman dynastiat

Kuivan kauden koittaessa reviiri pienenee ja simpanssit joutuvat elämään lähempänä toisiaan. Lähistölle saapuu nuoria koiraita, joilla on johtajanpaikka kiikarissa. Ne kärkkyvät tilaisuutta johtajansa syrjäyttämiseen keinoja kaihtamatta.

Pystyykö David valtataistelun ja juonittelun keskellä säilyttämään johtajuutensa? Onnistuuko alfauros huolehtimaan valtaistuimelleen perillisen?

16.11. Keisaripingviinien mailla

Syksy on tullut Etelämantereen Atka Bayn lahdelle. Meri oli avoimena vielä muutama viikko sitten, mutta nyt koko maisema peittyy jäähän.

Keisaripingviinikoiras ei ole yksin. Jäätynyt merenlahti vetää puoleensa tuhansia keisaripingviinejä.

Luontosarjassa seurataan viiden eläimen laumaelämää.
Lauman yhteispeli suojelee pingviiniperheitä. Luontosarjassa seurataan viiden eläimen laumaelämää. Kuva: Stefan Christmann Yle TV1,Avara luonto: Eläinmaailman dynastiat

Pingviinit hakeutuvat alueelle, sillä uusi jääalue tarjoaa niille turvallisen pesimäpaikan. Jää sulaa vasta yhdeksän kuukauden kuluttua. Pingviiniyhdyskunta tarvitsee koko tuon ajan uuden sukupolven kasvattamiseen.

Jotta pesintä onnistuisi, lintujen on selviydyttävä talvesta, joka on kylmin ja ankarin koko maapallolla.

Pingviiniparvi elää maailman hyytävimmän talven keskellä. Kuinka ne selviävät hengissä kylmyydestä, joka uhkaa aikuisia mutta erityisesti vastakuoriutuneita poikasia? Kuinka ne huolehtivat ravinnosta äärimmäisissä olosuhteissa?

23.11. Leijonalauman taistelu

Kokenut Charm-naaras johtaa Afrikan kuuluisinta leijonayhteisöä, suolaumaa. Sama leijonasuku on hallinnut reviiriään jo pitkään Keniassa Masai Maran suojelualueella.

Tämä leijonalauma oli aiemmin uljain koko seudulla, mutta nyt onni on kääntynyt ja lauma hajoamassa. Kaikki aikuiset urokset ovat lähteneet ryhmästä, ja sukupuoliroolit ovat vaihtuneet ensimmäistä kertaa lauman historiassa.

Luontosarjassa seurataan viiden eläimen laumaelämää.
Iso leijonauros tarkkailee Charm-naarasta, yhteisön matriarkkaa. Luontosarjassa seurataan viiden eläimen laumaelämää. Yle TV1,Avara luonto: Eläinmaailman dynastiat

Lauman tulevaisuus riippuu täysin sen matriarkan Charmin ja sen serkun Siennan voimasta ja sitkeydestä. Ne ovat ainoat lauman täysikasvuiset jäsenet.

Nälkä ja vieraat laumat uhkaavat pienen lauman olemassaoloa. Pystyykö johtajanaaras pitämään laumansa koossa ja hankkimaan kaikille riittävästi ruokaa?

1.12. Hyeenakoirien kapina

Afrikan sydämessä elää erikoislaatuinen eläin, johon liittyy paljon harhaluuloja. Laumassa liikkuvan eläimen voima perustuu yhteistyöhön ja johtajaeläinten kykyihin.

Hyeenakoira on Afrikan uhanalaisimpia petoeläimiä. Laumat tarvitsevat suuren elinpiirin löytääkseen saalista. Ihmisasutuksen leviämisen takia hyeenakoiran elinpiiri on pienentynyt nopeasti.

Luontosarjassa seurataan viiden eläimen laumaelämää.
Hyeenakoirien jengi asettautuu taisteluasemiin. Luontosarjassa seurataan viiden eläimen laumaelämää. Kuva: BBC NHU Yle TV1,hyeenat,Avara luonto: Eläinmaailman dynastiat

Aiemmin naapurilaumat elivät jokseenkin sovussa toistensa kanssa. Nykyään ne kilpailevat kiivaasti keskenään.

Kaksi vuotta kuvatussa tarinassa seurataan harvinaisen suuren hyeenakoiralauman elämää Zimbabwessa. Vanha naaras on hallinnut laumaansa pitkään, mutta vaaran merkit ovat ilmassa. Toinen lauma käyttäytyy uhkaavasti, ja sen johdossa on naaraan oma tytär. Vaihtuuko valta laumassa?

7.12. Tiikeriemon taistelu

Intiassa Bandhavgarhin kansallispuistossa elävä tiikeriemo Raj Bheralla on neljä pentua. Pentujen kasvattaminen nuoriksi tiikereiksi on sen elämäntyö, reviirin säilyttämisen ohella.

Idyllinen elinalue on muuttumassa.

Reviiri kelpaisi myös toisille tiikereille, jotka kärttävät tilaisuutta kukistaa taistelijaemo. Varsinkin Raj Bhera oma jälkeläinen, tiikerinaaras Solo haastaa oman emonsa.

Luontosarjassa seurataan viiden eläimen laumaelämää.
Tiikerivaltiatteren jälkeläinen Solo-naaras haastaa oman emonsa. Luontosarjassa seurataan viiden eläimen laumaelämää. Kuva: Theo Webb / BBC NHU Yle TV1,Avara luonto: Eläinmaailman dynastiat

Kilpailija lisää Raj Bheran paineita, ja tämä tekeekin uskaliaan siirron. Se voi koitua emon ja koko dynastian kohtaloksi.

Dynasties. Tuotanto: BBC, Britannia, 2018. Lukijana on Tuija Westerholm. Sarjan jaksoihin on valittavissa englanninkielinen Sir David Attenborough´n selostus. Telkkariin selostuksen saa, kun valitsee äänikieleksi englannin.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.