Hyppää pääsisältöön

Punkpappi Nuusa Niskala: "Kirkon pitäisi ottaa loikka anarkistisempaan suuntaan"

Seesteinen ja rauhallinen, räiskyvä ja rohkea. Näillä sanoilla voisi kuvata Nuusa Niskalaa, jonka elämään uusi dokumenttielokuva Pappi. Punkkari. Anarkisti. vie katsojan. Olli Laineen ohjaama dokumentti kertoo nuoren naispapin erityisestä maailmasta, johon kuuluvat kristinusko, anarkismi ja punk.

Pappeuden lisäksi Nuusa Niskala on myös intohimoinen punkkari ja anarkisti. Perustamassaan Seurat-bändissä hän laulaa virsistä sovitettuja hardcore punk -versioita. Haasteita hänen musiikkiharrastuksensa hyväksymiseen tuo myös työympäristö Pohjois-Suomessa. Osa kirkkokansasta pitää punkmusiikkia jopa uskon vastaisena.

– Anarkistinen ajattelu kunnioittaa kristillisyyden alkuperäisiä arvoja ja ammentaa kirkon pitkästä historiasta, Nuusa sanoo.

Evankelisluterilainen kirkko on ollut vuosien ajan murroksessa ja Nuusan mielestä kirkon pitäisi ottaa loikka anarkistisempaan ja radikaalimpaan suuntaan. Vaikka hän on pysynyt rohkeasti valitsemallaan punkpolulla, herättää ulkopuolisten antama palaute raskaita ajatuksia, ja myös oma usko joutuu koetukselle

– Sitä miettii vaan että mitä helvettiä... Mikä järki? Mitä mä täällä teen? Miksi mä täällä oon? Mitä annettavaa mulla voi olla, Nuusa pohtii.