Hyppää pääsisältöön

Teeman elokuvafestivaali 2019 ylittää rajoja ja liikkuu oudoilla vyöhykkeillä – animehitti Your Name, scifi-klassikko Stalker, erilaiset rakkaustarinat Raja ja Kosketuksissa...

Rattopoika ja pummi kadulla eli päähenkilöt elokuvasta Keskiyön cowboy. Kuvassa Teeman elokuvafestivaalin logo.
Teeman elokuvafestivaalin lauantaiklassikko on 50 vuotta täyttävä Keskiyön cowboy. Rattopoika ja pummi kadulla eli päähenkilöt elokuvasta Keskiyön cowboy. Kuvassa Teeman elokuvafestivaalin logo. Keskiyön cowboy,Teeman elokuvafestivaali,Teeman elokuvafestivaali 2019

Rajanylityksiä, rakkautta, ystävyyttä, moderneja klassikoita ja parasta uutta elokuvaa: Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan viideksi päiväksi keskiviikosta sunnuntaihin 27.11.– 1.12.2019.

Teeman elokuvafestivaalin 2019 avainsanoja ovat vyöhyke, alue ja rajat. Metsään mennään, tuntemattomalla alueella liikutaan ja rajoja ylitetään niin konkreettisesti kuin kuvainnollisesti.

Neljän illan ja yhden iltapäivän aikana festivaalilla esitetään 11 elokuvaa, joista seitsemän on tv-ensi-iltoja, kolme vuosipäiviä juhlivia klassikoita ja yksi kulttiklassikko.

Your Namen ihanasta kaihoisuudesta Stalkerin hypnoottiseen lumoon: Teeman elokuvafestivaalin nettisivuilla on paljon luettavaa elokuvista ja elokuvakritiikistä.

Mitsuho katselee öisellä taivaalla lentävää pyrstötähteä japanilaisessa animaatioelokuvassa Your Name.
Makoto Shinkain megamenestys Your Name avaa festivaalin. Mitsuho katselee öisellä taivaalla lentävää pyrstötähteä japanilaisessa animaatioelokuvassa Your Name. Your Name.,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvat

Festivaalin avaavat maailman kaikkien aikojen katsotuin anime-elokuva Your Name ja Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon vuonna 2017 voittanut unkarilainen Kosketuksissa, kumpikin ensi kertaa televisiossa.

Muita ensiesityksiä ovat Cannesin elokuvafestivaalin Un certain regard -sarjan viime vuoden voittaja Raja, jossa Eero Milonoff tekee epäinhimillisen hienon roolityön, Harry Dean Stantonin viimeiseksi jäänyt elokuva Lucky, Charlie Kaufmanin käsikirjoittama ja puoliksi ohjaama aikuisten animaatio Anomalisa sekä Oscar-ehdokkaaksi yltänyt Vuosisadan naiset, jonka pääosissa loistavat Annette Bening, Elle Fanning ja Greta Gerwig.

Vuosipäiväänsä viettää kolme kovaa klassikkoa: 60-vuotias Piukat paikat, 50-vuotias Keskiyön Cowboy ja 40-vuotias Stalker – nekin kaikki oman aikansa rajojen ylittäjiä.

Teeman elokuvafestivaalin ja Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin yhteinen fanituksen kohde Withnail & I (jota on esitetty 1980-luvulla Suomessa nimellä Onnen kiertolaiset) on Teeman syksyn HandMade Films -sarjan bonuselokuva.

Musiikkidokumentti Miles Davis: Birth of the Cool nähdään aivan tuoreeltaan. Se sai maailmanensi-iltansa Sundance-festivaalilla tänä vuonna.

Kaikki festivaalin 11 elokuvaa tulevat katsottavaksi myös Yle Areenassa.

Festivaalin trailerin näet tästä:

Teeman elokuvafestivaalin ohjelmisto

Keskiviikko 27.11. klo 20–24

Your Name
klo 20.00
Megamenestysanime Japanista avaa festivaalin ja vie meidät oudolle vyöhykkeelle. Pikkukaupungin tyttö Mitsuha uneksii elämästä komeana tokiolaispoikana. Eräänä aamuna unelma toteutuu: hän herää menevän nuorukaisen Takin kehossa. Samalla Taki herää suloisena Mitsuhana. Hiljalleen he oppivat jättämään viestejä toiselle minälleen, mistä seuraa ainutlaatuinen kosminen yhteydenpito. Maailman kaikkien aikojen katsotuimman anime-elokuvan ohjasi Makoto Shinkai. Esitämme elokuvan alkuperäisenä japaninkielisenä versiona, suomeksi tekstitettynä. Tunistamisen helpottamiseksi päätimme säilyttää Suomessa teatterilevityksessä käytetyn englanninkielisen nimen. (Kimi no na wa, Japani 2016)
Tv-ensi-ilta.
Areenassa 30 vrk

Taki ja Mitsuha, japanilaisen animaatioelokuvan Your name päähenkilöt, koulupuvuissaan. Kuva elokuvan julisteesta.
Your Name. Taki ja Mitsuha, japanilaisen animaatioelokuvan Your name päähenkilöt, koulupuvuissaan. Kuva elokuvan julisteesta. Teeman elokuvafestivaali,Your Name.,teeman elokuvat

Kosketuksissa
klo 21.45
Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon voittanut ujojen ihmisten rakkaustarina ylittää toden ja unen, ihmis- ja eläinkunnan rajoja. Endre on talousjohtaja ja Mária laadunvalvoja. He työskentelevät samalla teurastamolla mutta ovat vieraita toisilleen. Öisin he kuitenkin näkevät samoja unia. Satunnaisen varkauden tutkinta johtaa mystisen rakkaussuhteen paljastumiseen. Ohjaus Ildikó Enyedi. Pääosissa Géza Morcsányi, Alexandra Borbély. (Teströl és lélekrol, Unkari 2017)
Tv-ensi-ilta.
Areenassa 30 vrk

Erikoislähikuva makaavasta naisesta, kasvot vaakatasossa. Kuva unkarilaisesta elokuvasta Kosketuksissa (2017).
Kosketuksissa. Erikoislähikuva makaavasta naisesta, kasvot vaakatasossa. Kuva unkarilaisesta elokuvasta Kosketuksissa (2017). Kosketuksissa,Teeman elokuvafestivaali,Teeman elokuvafestivaali 2019

Torstai 28.11. klo 20–24

Vuosisadan naiset
klo 20.00
Vuoden 1979 Kaliforniaan sijoittuva lämminhenkinen elokuva kertoo kolmesta eri-ikäisestä naisesta, jotka päättävät jakaa teinipojan kasvatuksen keskenään. Pääosissa Annette Bening, Elle Fanning, Greta Gerwig, Billy Crudup. Ohjaus Mike Mills. Ääniraidalla soi mm. Talking Heads. (20th Century Women, USA 2016)
Tv-ensi-ilta.
Areenassa 14 vrk

Vuosisadan naiset -elokuvan juliste.
Vuosisadan naiset. Vuosisadan naiset -elokuvan juliste. 20th Century Women,Teeman elokuvafestivaali,elokuvajuliste,Teeman elokuvafestivaali 2019

Withnail & I
klo 21.58
Teeman syksyn HandMade Films -sarjan bonuselokuva. Kulttimaineeseen ja kiihkeän fanituksen kohteeksi vuosien mittaan noussut musta komedia kertoo kahdesta työttömästä näyttelijästä, jotka lähtevät viettämään viikonloppua Monty-sedän mökille. Pääosissa Richard E. Grant, Paul McGann ja Richard Griffiths. Ohjaus Bruce Robinson. Elokuva esitettiin myös Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla syksyllä 2019. (Britannia 1987)
Areenassa 30 vrk

Nimetön päähenkilö (Paul McGann) ja Withnail (Richard E. Grant) elokuvassa Onnen kiertolaiset (Withnail and I)
Withnail & I. Nimetön päähenkilö (Paul McGann) ja Withnail (Richard E. Grant) elokuvassa Onnen kiertolaiset (Withnail and I) Onnen kiertolaiset,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvat

Perjantai 29.11. klo 20–24

Piukat paikat
klo 20.00
60 vuotta ensi-illasta. ”Nobody’s perfect!” Kaikkien aikojen komediaklassikko kertoo kahdesta muusikosta, jotka naamioituvat naisiksi paetessaan gangstereita. Rakkaus ei tunne rajoja. Pääosissa Marilyn Monroe, Jack Lemmon, Tony Curtis. Ohjaus Billy Wilder. (Some Like It Hot, USA 1959)
Areenassa 7 vrk

Sugar (Marilyn Monroe) laulaa kappaletta "I wanna be loved by you" elokuvassa Piukat paikat
Piukat paikat. Sugar (Marilyn Monroe) laulaa kappaletta "I wanna be loved by you" elokuvassa Piukat paikat Piukat paikat,Teeman elokuvafestivaali,Marilyn Monroe,teeman elokuvat

Raja
klo 22.00
Oman paikkansa löytämisestä kertova yli- tai epäinhimillinen rakkaustarina. Tina työskentelee tullissa ja haistaa salakuljettajat. Kun salaperäinen Vore saapuu Ruotsin-laivalta, Tina epäilee ensi kertaa vaistoaan: hän aistii Voren salaavan jotain, mutta ei pysty sanomaan mitä. Elokuva palkittiin kuudella Guldbaggella, ja se voitti Cannesin elokuvajuhlien Un certain regard -sarjan pääpalkinnon. Ohjaus Ali Abbasi. Pääosissa Eva Melander, Eero Milonoff. Perustuu John Ajvide Lindqvistin novelliin. (Gräns, Ruotsi 2018)
Tv-ensi-ilta.
Areenassa 30 vrk

Tullivirkailija Tina (Eva Melander) ja Vore (Eero Milonoff) poseeraavat metsän eläinten ympäröiminä. Elokuvan Raja (Gräns, 2018) markkinointikuva.
Raja. Tullivirkailija Tina (Eva Melander) ja Vore (Eero Milonoff) poseeraavat metsän eläinten ympäröiminä. Elokuvan Raja (Gräns, 2018) markkinointikuva. Raja,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvat

Lauantai 30.11. klo 20–01

Lucky
klo 20.00
Harry Dean Stanton loistaa viimeisessä roolissaan Lucky-elokuvan pääosassa. Hän on laivastoveteraani, joka viettää hiljaista elämää amerikkalaisessa pikkukaupungissa. Kun ikä alkaa näkyä ja vanhat kaverit ympäriltä kadota, Lucky joutuu punnitsemaan elämäänsä ja uskomuksiaan. Elämässä on positiivisia puolia, kaikesta huolimatta. Ohjaus John Carroll Lynch. Myös David Lynch (ei sukua ohjaajalle) on mukana näyttelijänä. (USA 2017)
Tv-ensi-ilta.
Areenassa 30 vrk

Elokuvan Lucky (2017) nimihenkilö (Harry Dean Stanton) seisoo oviaukossa, yllä kyltti "Exit"
Lucky. Elokuvan Lucky (2017) nimihenkilö (Harry Dean Stanton) seisoo oviaukossa, yllä kyltti "Exit" Lucky,Teeman elokuvafestivaali,Harry Dean Stanton,Teeman elokuvafestivaali 2019

Keskiyön cowboy
klo 21.30
50 vuotta ensi-illasta. Kolmella Oscarilla palkittu (paras elokuva, paras ohjaus, paras käsikirjoitus), rajoja murtanut menestyselokuva kertoo teksasilaisen rattopojan ja newyorkilaisen laitapuolen kulkijan epätavallisesta ystävyydestä. Pääosissa Dustin Hoffman ja Jon Voight. Ohjaus John Schlesinger. Upean musiikin sävelsi John Barry, unohtumattoman tunnussävelen Everybody's Talking laulaa Harry Nilsson. (Midnight Cowboy, USA 1969)
Areenassa 7 vrk

Joe Buck (Jon Voight) ja Ratso Rizzo (Dustin Hoffman) kävelevät kadulla New Yorkissa elokuvassa Keskiyön cowboy
Keskiyön cowboy. Joe Buck (Jon Voight) ja Ratso Rizzo (Dustin Hoffman) kävelevät kadulla New Yorkissa elokuvassa Keskiyön cowboy Keskiyön cowboy,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvat

Miles Davis: Birth of the Cool
klo 23.20
Stanley Nelsonin uusi dokumenttielokuva piirtää rikkaan kokonaiskuvan alati liikkeessä olleesta suunnannäyttäjästä, jazzin mestarista Miles Davisista. Myytistä, miehestä, maineesta, murroksista ja muutoksista – sekä ennen kaikkea fantastisesta musiikista. Elokuva esitettiin myös Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla syksyllä 2019. (USA 2019)
Tv-ensi-ilta.
Areenassa 14 vrk

Miles Davis soittaa trumpettia.
Miles Davis: Birth of the Cool. Miles Davis soittaa trumpettia. Miles Davis,Teeman elokuvafestivaali,teeman kulttuuri

Sunnuntai 1.12. klo 13–17

Anomalisa
klo 13.00
Sydäntäsärkevä elokuva rakkauden etsimisen kipeydestä, pääosissa nuket. Teeman elokuvafestivaalilla aiemminkin esitellyn Charlie Kaufmanin ja Duke Johnsonin ohjaama aikuisten animaatio ylsi Oscar-ehdokkaaksi 2016. Stop motion -elokuvan ääninäyttelijöinä Jennifer Jason Leigh, Tom Noonan ja David Thewlis. Ensiesitys. (USA 2015)
Tv-ensi-ilta.
Areenassa 14 vrk

Michael Stone, nukkeanimaatioelokuvan Anomalisa päähenkilö, katselee apeana itseään huuruisesta kylpyhuoneen peilistä.
Anomalisa. Michael Stone, nukkeanimaatioelokuvan Anomalisa päähenkilö, katselee apeana itseään huuruisesta kylpyhuoneen peilistä. Kuva: Paramount Pictures Teeman elokuvafestivaali,Anomalisa,teeman elokuvat

Stalker
klo 14.30
40 vuotta ensi-illasta. Andrei Tarkovskin filosofinen tieteiselokuva kertoo vyöhykkeestä, jolla mikään ei ole pysyvää ja jolta vain harvat palaavat. Tiedemies ja kirjailija pyrkivät oppaansa Stalkerin avulla salaperäiselle, tuntemattomia vaaroja tulvivalle alueelle, jolla palkintona häämöttää kaikki toiveet toteuttava huone. Elokuva perustuu Strugatskin veljesten romaaniin. Pääosissa Aleksandr Kaidanovski, Anatoli Solonitsyn ja Nikolai Grinko. (Neuvostoliitto 1979)
Areenassa 30 vrk

Stalker makaa silmät kiinni ruohikolla. Kuva elokuvasta Stalker (1979).
Stalker. Stalker makaa silmät kiinni ruohikolla. Kuva elokuvasta Stalker (1979). Stalker,Teeman elokuvafestivaali,Andrei Tarkovski,Teeman elokuvafestivaali 2019

Kriittinen vyöhyke
Mistä kriitikot uneksivat? Teeman elokuvafestivaalilla liikutaan oudoilla alueilla. Siksi festivaalin väliaikanumerokin menee metsään: kahdeksan elokuvakriitikkoa puhuu tarkovskilaisella vyöhykkeellä elokuvista ja niistä kirjoittamisesta.

Mies makaa mättäällä veden keskellä, musta koira vartioi. Kuva elokuvasta Stalker.
Mies makaa mättäällä veden keskellä, musta koira vartioi. Kuva elokuvasta Stalker. Stalker,Andrei Tarkovski,Teeman elokuvafestivaali,Teeman elokuvafestivaali 2019

Mies makaa mättäällä, koira vartioi. Teeman elokuvafestivaalin välaikanumeron kuvauksista.Asetelmaa on inspiroinut elokuva Stalker.
Mies makaa mättäällä, koira vartioi. Teeman elokuvafestivaalin välaikanumeron kuvauksista.Asetelmaa on inspiroinut elokuva Stalker. Kuva: Kati Sinisalo / Yle Teeman elokuvafestivaali,Kriittinen vyöhyke

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa