Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Jumalan lahja Erdoğanille – Ketkä olivat Turkin vallankaappausyrityksen takana?

Oliko Turkin vallankaappausyritys maan presidentin tilaustyö?
Sedat ja Şevkiye Tekin haluaisivat tietää totuuden poikansa kohtalosta. Alokas Murat Tekin kuoli levottomuuksissa Bosporinsalmen sillalla. Oliko Turkin vallankaappausyritys maan presidentin tilaustyö? Kuva: Integral Film Yle TV1

TV1 torstaina 7.11.2019 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 10.11. klo 23.15, Areenassa

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan on hallinnut Turkkia vuodesta 2002. Ensimmäiset vuodet hän loi kasvua ja vakautta, mutta kiristi sitten otettaan – ja on nyt käytännössä yksinvaltias.

Käänne tapahtui heinäkuun 15. päivänä vuonna 2016.

Rauhallisen ja lämpimän kesäillan keskeyttivät uutiset: Istanbulin ja Ankaran kaduilla oli panssarivaunuja. Kyse saattoi olla sotilasvallankaappauksesta presidentti Erdoğania vastaan. Turkki oli kaaoksessa ja armeija sulki Bosporinsalmen sillat.

Koko maailma kuuli Erdoğanin virallisen selityksen siitä, mitä tuona iltana tapahtui ja kuka siitä oli vastuussa. Tapahtumista on toinenkin versio.

”Tämä ei ole oikea vallankaappaus"

Presidentti Erdoğan murskasi vastustajansa nopeasti vallankaappausyrityksen jälkeen. Kaappausyrityksessä kuoli noin 300 ihmistä, monet heistä siviilejä. Satojatuhansia opettajia, tuomareita, poliiseja ja sotilaita menetti virkansa, tuhansia pidätettiin ja satoja istuu yhä vankiloissa.

Erdoğanin tukijat väittivät, että kaappaajat olivat Yhdysvalloissa maapaossa asuvan saarnaaja Fethullah Gülenin kannattajia. Turkin hallitus nimesi vallankaappausyrityksen päätekijäksi Gülenin.

Norjalainen toimittaja Jørgen Lorentzen oli vallankaappausyrityksen aikaan Turkissa. Se on ollut hänen toinen kotimaansa 25 vuoden ajan.

Toimittaja Jörgen Lorentzen tutkii Turkin vallankaappausyritystä.
Toimittaja Jörgen Lorentzen selvittää Turkin vallankaappausyrityksen taustoja. Toimittaja Jörgen Lorentzen tutkii Turkin vallankaappausyritystä. Kuva: Integral Film Yle TV1,ulkolinja

Turkkilaisia dramaattisen yön tapahtumat alkoivat epäilyttää. ”Tämä ei ole oikea vallankaappaus. Olen nähnyt monta vallankaappausta, ja tiedän minkälaisia ne ovat.” Naapurin lausahdus sai toimittaja Jørgen Lorentzenin liikkeelle. Hän on tutkinut kolmen vuoden ajan kapinaa, sen taustoja ja seurauksia.

Ennen julkaisematonta materiaalia yön tapahtumista

Lorentzenin Ulkolinja-raportti Jumalan lahja Erdoğanille (12) paljastaa toisenlaisen näkymän Turkin vallankaappausyrityksestä.

Ohjelmassa nähtävä aikaisemmin julkaisematon todistusaineisto ja silminnäkijäkertomukset antavat virallisista selityksistä poikkeavan kuvan tapahtumista ja asettavat Erdoğanin alullepanemat puhdistukset uuteen valoon.

Lorentzen tapaa muun muassa korkea-arvoisia sotilaita, toimittajia, maasta paenneita turkkilaisia ja vallankaappauksesta syytetyn Fethullah Gülenin. Turkin vallankaappausyrityksen jälkeiset puhdistukset jäädyttivät myös maan suhteet Natoon ja Eurooppaan.

Oliko vallankaappausyritys itse asiassa tilaustyö, joka antoi mahdollisuuden eliminoida Erdoğanin vastustajat hallinnosta sekä poliisi- ja sotavoimista.

En gave fra Gud. A Gift From God. Ohjaus: Jørgen Lorentzen ja Nefise Özkal Lorentzen. Tuotanto: Integral Film/DR, Tanska, 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.