Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Karu innostuu ruman kauniista arjesta, pop-koukuista ja rakkaudesta laululyriikkaan

Karu-niminen artisti mustavalkokuvassa.
Hypnoosi-kappaleen julkaissut Karu YleX Nosteessa -sarjassa. Karu-niminen artisti mustavalkokuvassa. YleX,Nosteessa (YleX)

Uuden musiikin X -ohjelman Ida Karimaa ja Jani Kareinen valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Karu.

Karu tekee modernia elektropoppia.

Uuden musiikin X:n toimittajat Ida Karimaa ja Jani Kareinen kommentoivat:

– Karulla on artistinimestään huolimatta äärimmäisen pehmeä ja söpöksikin luonnehdittava ääni, jolla hän laulaa sympaattisia tarinoita nuoren naisen arjesta. Soundi on raikas ja toimiva yhdistelmä modernia elektronista äänimaailmaa, pop-koukkuja ja riisuttuna jopa iskelmällisiä piirteitä sisältäviä sävelmiä ja kerrontaa. Tuotannon ajassa kiinni oleva meininki sitoo Karun musiikin kuitenkin tiukasti vuoteen 2019. Laulaja-lauluntekijä myös tuottaa biisinsä itse. Paketti kaipaisi vielä pienen ripauksen persoonallisuutta, ehkäpä juuri vaikka lisää Karun itsensäkin mainitsemaa rohkeaa "karuutta", mutta jo tällaisenaankin seuraamme artistin jatkoa mielenkiinnolla.

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?

– Lapsena rallattelin menemään joka tilanteessa ja myöhemmin niistä alkoi syntyä kokonaisia lauluja. Opistotason laulunkirjoituslinja opetti hiomaan biisejä valmiimmiksi ja Metropolian musantuottajaopinnot ovat avanneet ovia sille, että pystyn nyt tuottamaan ääniksi myös instrumentaation, jonka kuulen päässäni, Karu sanoo.

Mistä artistinimesi tulee?

– Yksi kaverin väänsi sen lempinimen toisesta nimestäni Karoliinasta. Karu tuntuu omalta, koska tykkään karuista asioista. Minua kiinnostaa ruman kaunis arki, pelkistetty todellisuus ja niiden sekoittaminen päänsisäiseen haavemaailmaan. Karu tarkoittaa myös karkkia, joten siinä on itsessäänkin kontrastia.

Miten kuvailisit musiikkiasi?

– Kun teen biisit ja tuotannon itse, voin rehellisesti sanoa, että se on karua poppia. Tykkään minimalismista ja vähän pöhköistä soundeista. Musiikissani kuuluu myös rakkaus suomen kieleen ja laululyriikkaan. Biiseissä on myös mustaa huumoria, koskettavia juttuja ja toivottavasti myös kuulijoille asti ulottuvaa tunnetta.

Mikä musiikkiasi on inspiroinut?

– Inspiroidun milloin mistäkin, mutta erityisen mahtavaa on nähdä ihmisiä, jotka toteuttavat hulluja ideoita. Se auttaa pitämään linjat auki omaan sisimpään. Lapsena kuuntelin Beatlesia ja Apulantaa on tullut myös kulutettua paljon. Tällä hetkellä inspiroi esimerkiksi ja Julia Michaels.

Mitä bändiä tai artistia haluaisit päästä lämppäämään?

– Tuottajamimmi-idoliani Chisua, Vesalaa, Kasmiria tai Vestaa, koska heillä on upeita biisejä. Toisaalta ajattelen, että musiikissamme on myös jotain samantyyppistä värinää.

Jos Hypnoosiin soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

– Se olisi tanssikohtaus Pulp Fiction -tyyliin. Siinä vaihtuisi tila värivalojen ja ihmisten täyttämän, savuisen clubin ja tavallisen kodin välillä. Kodissa olisi lattialla eilisen vaatteita ja viemättömiä roskapusseja, mutta henkilöt eivät välittäisi niistä. Niillä olisi kahdenkeskiset bileet, ja molemmilla ihan sekopäiset muuvit.

Miten biisi syntyi?

– Ensiksi tuli mieleen koukku: sä saat mut hypnoosiin. Kappale kertoo siitä tunteesta, kun ei saa katsetta irti toisen katseesta. Biisi sai alkunsa tosielämän yhdestä illasta, jonka aikana tapahtui kutakuinkin juuri se, josta biisissä kerron.

Minkälaisia suunnitelmia ja haaveita sinulla on artistiurallesi?

– Biisinteko on aina ykkösenä mielessä, mutta olisi hienoa päästä julkaisemaan kokonainen albumi. Haluaisin myös keikkailla enemmän. Yksi unelma toteutuu nyt, kun biisini soi YleX:llä. Se tuntuu uskomattoman hienolta.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!